Report: GHOST Dual a 4X Cup v Dobřany

Autor: Martin Hůle, kategorie: Report, vydáno: 5.5.2015

Druhý ročník dualové série a první ročník 4X série po 4 letech proběhl tento víkend v Dobřanech u Plzně.

Tomáš Slavík, Mistr světa ve 4X, stanul na nejvyšší příčce v prvním závodě GHOST Dual Cupu i v GHOST 4X Cupu.





Vezmeme to ale popořadě, Tomáš Brožík a 4X Team Dobřany udělali velký kus práce a přichystali pro nás skvělý Bikový Weekend, počasí objednali na jedničku s hvězdičkou, a i když to v sobotu ráno chvilku vypadalo, že na nás sluníčko nevykoukne, tak vylezlo a všichni si začali užívat první závod GHOST Dual Cup roku 2015.





Tréninky běžely v plném proudu a bohužel se stal jeden vážný úraz. Petr Leták nedoletěl skok a šel dvakrát přes řídítka, všichni se hned seběhli a pomohli mu. Nyní držíme palce, ať se dá pořádně do kupy a zúčastní se dalších závodů. Jinak tréninky pokračovaly normálně, všichni si zkoušeli úplně novou dualku a hledali tu ideální stopu jak v pravé tak v levé dráze.
Krátce po poledni se rozběhla kvalifikace a hned jsme měli jasno, mezi kým proběhne ten největší souboj. Favoriti byli Tomáš Slavík a Jaroslav Faistaver, což je vítěz minulého ročníku. O tom, že to měli oba dva dobře rozjeté, svědčí i fakt, že mezi nimi byl rozdíl jen 8 desetin sekundy.





Kvalifikace přešla do závodu a všichni do toho šli naplno, jak „hobíci“ tak rideři z profi sekce „Open“. Kluci z Dobřan si dali opravdu záležet a postavili pro nás těžší, ale o to zábavnější dualku a tak i z diváckého hlediska šlo o velmi atraktivní závod, kde se bojovalo až do posledních milimetrů před cílem. Našli se i tací, kteří dokázali i na poslední rovince vymáčknout zbytky sil a docházelo k obdivuhodným zvratům, předjíždělo se i těsně před cílovou čárou. Do malého finále, v kategorii „hobby“ se probojovali Daniel Voráček s Petrem Palou, třetí místo je jen jedno a skončil na něm Daniel Voráček.





Ve velkém finále v kategorii „hobby“ jeli proti sobě Michael Mazurek a Michal Brožík, byl to souboj do posledních metrů, ale nakonec byl o trochu lepší Michael Mazurek a tím si odvezl cenné body.





V kategorii Open se o první čtyři místa poprali Adam Semerák, Martin Picek, Jaroslav Faistaver a Tomáš Slavík. Do boje o 3. Místo se pustili Adam Semerák a Martin Picek, tento souboj nakonec vybojoval Martin Picek.
Grandiozní finále mezi obhájcem loňského titulu a mistrem světa ve 4X bylo to, na co tady všichni čekali a na co se všichni těšili. Tomáš Slavík ale nezaváhal a porazil Jardu Faistavera 2:0.





Výsledky GHOST Dual Cup Hobby:
1. Michael Mazurek – MKM Odolená Voda
2. Michal Brožík – 4X Team Dobřany
3. Daniel Voráček – 19 NorcoBicycles
4. Petr Pala – Jablonec





Výsledky GHOST Dual Cup Open:
1. Tomáš Slavík – RSP Ghost Bikes
2. Jaroslav Faistaver – mxmoto.cz
3. Martin Picek – GT KUR SPORT TEAM
4. Adam Semerák – Team Life is Drive

Tím jsme zakončili sobotní GHOST Dual Cup a začali přípravy na nedělní GHOST 4X Cup. I když na nedělní první závod GHOST 4X CUP nepřišlo tolik jezdců jako na sobotní první dual, tak bylo vidět, že lidé se tohoto nádherného, dynamického, sportu přestávají bát a vypadá to, že 4X v Čechách zase pomalu povstává. 4X trať v Dobřanech je fyzicky hodně náročná a tak všichni ráno pilně trénovali a zkoušeli si najít tu nejrychlejší stopu.
V poledne začaly kvalifikace. Viděli jsme spoustu stylů jízdy a každý zkoušel tuto trať projet jinak, ale i přes soutěživého ducha si to všichni pořádně užívali.





Po kvalifikacích jsme plynule přešli do závodu, největší podporu v závodě měl místní závodník a stavitel tratě Tomáš Brožík, bohužel jízda s mistrem světa Tomášem Slavíkem ho stejně, jako spoustu jezdců, připravila o možnost umístit se na bedně. Bylo vidět, že Tomáš Slavík této disciplíně opravdu vládne a nikdo nemohl mít sebemenší pochybnosti o jeho právoplatném titulu mistra světa.





Souboj to byl veliký jak na poli Profi jezdců, tak i na poli hobby jezdců. U hobby jezdců se o první místo poprali Lukáš Srbek, Filip Vasilečko, Martin Berák a Marek Boura. Finálová jízda byla napínavá, ale nakonec zvítězily zkušenosti. Vítězem prvního závodu GHOST 4X Cupu se stal Martin Berák, což byl i nejstarší jezdec závodu. Naopak nejmladší závodník Felix Šrámek, kterému je 14 let a jel 4X poprvé v životě, skončil na krásném 12. místě z 16. 4X je prostě pro všechny, ať jste mladí nebo staří a jak Felix tak i Martin nám dokázali, že se není vůbec čeho bát.





V Open sekci byl závod ještě napínavější, do finálové jízdy se dostala fantastická čtyřka, Jiří Penc, Jaroslav Faistaver, Štěpán Novotný a Tomáš Slavík. Po malém zaváhání na startu se Tomáš Slavík na první rovince dostal až na 3. místo a musel vydat poslední síly na to, aby už v první zatáčce se probojoval na 1. Místo. Nakonec se mu to povedlo a dojel si pro krásné první místo následován Štěpánem Novotným, Jaroslavem Faistaverem a Jiřím Pencem.





Výsledky GHOST 4X Cup Hobby:
1. Martin Berák – foxholeshop.cz
2. Filip Vasilečko – Dobřany
3. Marek Boura – ET Bikez
4. Lukáš Srbek – foxholeshop.cz

Výsledky GHOST 4XCup Open:
1. Tomáš Slavík – RSP Ghost Bikes
2. Štěpán Novotný – DEVILWORK team
3. Jaroslav Faistaver – mxmoto.cz
4. Jiří Penc – Ghost Bikes Gigantic Team

Atmosféra celého víkendu byla velmi přátelská a velmi uvolněná, všichni jezdci i diváci si přišli tento víkend užít a tak se i stalo!





A jak si tento víkend užil dvojnásobný vítěz Tomáš Slavík, si můžete přečíst zde:

„Byla to pro mě příjemná zpráva, že se v ČR kromě JBC 4X Revelations budou konat i jiné 4X závody. Série 4X závodů v ČR opravdu chyběla a tento víkend jsem v Dobřanech zavzpomínal na starý časy fourcrossu v Čechách, kdy měl fourcross u nás opravdu silnou základnu a třásl jsem se na každý závodní víkend. Pod taktovkou Polis racing byla komunita opravdu silná a ve finále tyto závody ze mě udělaly závodníka, kterým jsem teď. Už od první jízdy nědělního závodu, když jsem viděl předjížděcí manévry, souboje loket na loket a nadšení všech jezdců jsem opravdu nechápal, jak něco tak skvělého mohlo najednout skončit. V obou závodních dnech byla atmosféra hodně přátelská, uvolněná a bylo vidět, že to všechny doopravdy baví, takže jsme si to všichni užívali na 100%. Tréninkových a závodních jízd jsem namotal nespočet, byl to pro mě super trénink a nakonec se mi podařilo vyhrát v obou závodech. Díky všem pořadatelům z Dobřan a z Dual Cupu, bylo to super a těším se na příště…“

Velké Dík patří divákům, jezdcům, klukům z 4X team Dobřany, ale také našim partnerům: GHOST Bikes, Big Shock, Meatfly, Oneal, Represent, SixSixOne, Autotrak, Dolekop.com

Kompletní výsledky a fotogalerie můžete najít na http://www.facebook.com/dualcup

Diskuze

  • anonymní uživatel KZM 5.5.2015 v 23:01

    Pecka!

  • anonymní uživatel mara 6.5.2015 v 21:03

    ..aaa tady se ozivuje mrtvola. Ale fotky super.

  • anonymní uživatel dualcup 6.5.2015 v 21:54

    Já bych řekl že mrtvolka docela dobře vstala a chystá se dál bojovat. Nevím co je na tom překvapivého...už je to známo delší dobu. Kdyby každý druhý co tu remca přijel jezdit je na závody víkend málo.

  • anonymní uživatel Kolas 7.5.2015 v 18:14

    Takze Dual pecka 4X uz tak ne e. Slusnej slunickovej clanek o 4x, snad to necet nikdo ze zasvedcenejch.

  • anonymní uživatel dirt 7.5.2015 v 18:50

    Někdo něco pro nás dělá a vy tady dovedete akorát machrovat. Kdyby jste to radši podpořili, uděláte líp pro sebe i pro celou sérii. Já osobně jsem za tohle sakra rád, po 10 letech jsem se navrátil k velkému kolu a mám v plánu se účastnit alespoň 3 dualcapů...Jako hobík, baví mě to, du do toho, rád to podpořim a sakra doufám, že to nebude poslední ročník!
    Uvidíme se na startu 8-)

  • anonymní uživatel dualcup (dualcup (a) email.cz) 10.5.2015 v 12:16

    Kolas: stav se někdy s kolem na závodech Ghost Dual nebo Ghost 4X a přijď mi říct jak by jsi si to představoval a co děláme tak špatně, že ti vadí i pozitivní report... já osobně jsem nečekal že se za víkend ukáže skoro 90 jezdců ! Pevně věřím, že už to půjde jenom nahoru

  • anonymní uživatel Dualak 12.5.2015 v 7:57

    Me se taky myslenka amaterskeho dualu libi, nez teda to zacne vyhravat jeden profik a bude to nuda. Pozitivn ten clanek je, ale co no. Vic takovych nadsencu!

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí