Report: iXS European Downhill Cup Kranjska Gora

Autor: Keli, kategorie: Report, vydáno: 17.5.2015

Evropský sjezdový pohár iXS European Downhill Cup zahájil sezónu 2015 ve Slovinsku, sice ne na původně očekávaném místě v Mariboru, ale v náhradní lokalitě v Kranjske Goře.

Letošní ročník, této bezesporu druhé, po Světovém poháru, nejdůležitější sjezdové série bude mít v sezóně 2015 celkem pět závodů a mimo zmíněného Slovinska na jezdce čekají zastávky ve Francii, Rakousku a také i u nás na Špičáku.





Kranjska Gora je novinkovou destinací v celé historii seriálu, ale v minulosti se zde konalo již několik významných závodů, uveďme například Mistrovství světa kategorií masters či Mistrovství Evropy ve sjezdu. Nová lokalita byla vynucena okolnostmi, promotérům zamotal hlavu Maribor, respektive tamní managment, který na poslední chvíli odpískal jak závod, tak i s největší pravděpodobností i celou sezónu oblíbeného bikeparku.

Další novinkou v letošní sezóně je takzvané super finále, nejlepších třicet mužů se utká na závěr závodního víkendu. Z tohoto formátu vytěží kromě diváků i elitní ženy, které se pojedou hned před super finálkem.





Páteční tréninky byly ve znamení bláta, vytrvalý déšť proměnil trať v bahenní lázně a také v mnoha místech slušnou klouzačku. Sobotní počasí bylo již lepší a dráha rychle vysychala, poprvé v historii Evropského sjezdového se jela kvalifikace, kde se bojovalo v elitní mužské kategorii po pouhých 30 míst do nedělního finále. Mezi eliťáky si nejlépe vedl Němec Johannes Fischbach (Ghost RRP) a mezi ženami Mariana Salazar (JAR – Commencal).

Nědělní program začal jako obvykle kategorií Masters, tam zažil velký návrat na výslunní Vlasta Hynčica, když zaznamenal druhé místo za Polákem Michalem Sliwou.





V ženách jsme měli velkou favoritku na vítězství v podobě Jany Bártové (Ghost RRP), ta nezklamala, sice z toho nebylo vítězství, ale i druhé místo je velmi cenné vzhledem k konkurenci, která se v Kranjské Goře sešla. Její jedinou pokořitelkou ve finále byla Švýcarka Carina Cappellari (Radon Magura Factory).





Hned po finále žen se jelo mužské super finále, malé finále, těch jezdců, kteří se v kvaldě nedostali do top30 již bylo odjeto a velmi dobrý výsledek zajel domácí Miran Vauh (Blackthorn) a vyhrál, za ním dojíždí Motejl, Martin Lébl (CTM Racing Team). Nicméně dalo se očekávat, že nejrychlejších 30 resp. 31 jezdců (jeden navíc byl týmový kolega Bártové Johannes von Klebelsberg, který nastoupil díky statusu chráněného jezdce). Ten zajel čas 2:45 a trvalo relativně dlouho než našel pokořitele, první byl Lutz Weber (SUI – Swiss Downhill Syndicate), hned po něm Slovák Rasťo Baránek (SLV – Lapierre-CMS), ale ani on v hotseatu nevydržel dlouho. Slawomir Lukasik (POL – NSbikes FroPro) zajel 2:40 a tento čas pokořil pouze nejrychlejší kvalifikant Johannes Fischbach (Ghost RRP).





Českým se poměrně dařilo, 14. místo zajel Honza Čepelák (Bikestrike.com) a hned za ním Matěj Charvát (Banshee Bikes Factory Team), do top30 zajel ještě Kuba Říha na 26. místě. Kompletní výsledky zde.



Další kolo iXS European Downhill Cupu se jede na konci (20. – 21.) června v rakouském Schladmingu.



Foto: extreme-pics.de / Thomas Dietze

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí