Přemek Tejchman o Koutech

Autor: Čert, vydáno: 1.6.2015

Po prvním závodě letošní Enduroserie se opět rozběhla nemalá polemika na téma Enduro závodění u nás, co si o tom myslí sami Top závodníci? Jak si Přemek Tejchman užil Kouty, co si myslí o enduru navíc super fotogalerii vám nabízí d:key exkluzivně.





„Ahoj! Ohledně Enduro Serie V Koutech se již mnohé napsalo, tím pádem by se dalo předpokládat, že to hlavní a zásadní už bylo řečeno… Napíšu tedy teď pár slov, jak na celý závod koukám já a také pár slov k diskuzi, která neustále probíhá, z pohledu závodníka, který tento závod jel na vlastní kůži, pot a krev.





Můj první letošní závod v rámci české Enduro Serie se jako obvykle odehrál v Koutech. To místo mám rád jak pro jeho náročnost, tak pro poctivou délku erzet, takže jsem se fakt těšil. Sobotní tréning – paráda, lanovku jsme myslím uvítali všichni, protože celkové převýšení bylo fakt hodně. Myslím si že zapojení lanovek i do závodu byl z pozice organizátorů rozhodně dobrý tah, protože kopce, do kterých se jelo by tolikrát asi ustál málokdo. Takže za mě – super. Erzety byli zábavný a hodně fyzicky náročný, což mám fakt rád, nemůžu asi říct, která byla nejlepší, užil jsem si všechny a myslím že stejně to měli i kluci kolem mě. Snad jenom kdyby nezapršelo, mohlo to být o dost zajímavější, zřejmě bych víc letěl, protože na místních klouzavých trailech to prostě držím opatrnějc, což mě asi stálo dost vteřin. Všeobecně ale velká spokojenost, jak s umístěním, tak s celým závodem.





Co se týče otázky českých enduro tratí a toho co to vlastně ENDURO je a není, bych se vyjádřil asi takhle. Když na to kouknu po zkušenostech jak z Čech, tak ze zahraničí, myslím si, že tratě na enduro nezná hranice a omezení. Je přece jasné, že každá zem a každé místo je něčím specifické, ať se jede ve volné přírodě, vedle tratě nebo se přímo prolíná s bikeparkem. Je pochopitelné, že na každou zemi nemohou platit stejná pravidla a proto hodnocení a sáhodlouhé diskuze co je a co není to pravé enduro, zdá se mi poněkud zbytečné. Pochopitelně pravidla týkající se páteřáku nebo vyměňování dílů během závodu je jasná věc a je dobře že je to psané černě na bílém. Co se týče volby helmy na závod, je na každém závodníkovi, jaký typ zvolí, s ohledem na svoje možnosti a jak moc je ochotný vystavit se nebezpečí. I já v tom nejsem naprosto definitivně rozhodnutý, ale převážně jezdím jenom s integrálkou. Ač je to do kopce občas fakt voser a uvítal bych na hlavě cokoli jinýho, z kopce je to při závodu, obzvlášť při rychlosti, kterou se teď lítá je to prostě základ. Navíc ona i hlava schovaná v integrálce asi víc pustí.





Tím bych to celé uzavřel. Moc se těším na další závod Enduro Serie a děkuju Kamilovi za parádní víkend v Koutech! A všem co to čtou, přijďte si to vyzkoušet, zazávodit, užít si kolo a ne klávesnici..... po bitvě je každej generál Hoj!“





Díky Přemkovi a ať se daří. A závoďte! Nejbližší možnost máte již tento víkend na Ještědu, kde se jede další kolo Enduroserie.



Foto: Marie Kopřivová Photography, Facebook Marie Kopřivová Photography

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel sumo 1.6.2015 v 11:21

    to jsou kecy vo hovněě

  • anonymní uživatel SK 1.6.2015 v 11:25

    tady se vám plno lidí snaží říct, že to enduro, které děláte není to co chtějí jezdit, že chtějí do přírody a na traily, ne do vyježděnýho bikeparku

    a vy si pořád vedete svou, že v bikeparku je to vlastně super a komu se to nelíbí nic neumí a ať se jde vycpat. Tak si to dělejte, ale jsem zvědav jak dlouho vám to bude někdo žrát

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 1.6.2015 v 12:01

    SK: Komu je vzkaz určen? Přemovi, organizátorům závodů nebo nám z DK?

  • anonymní uživatel SK 1.6.2015 v 13:47

    Keli: asi vám všem za tu chabou propagaci něčeho o čem plno lidí ví svoje. Udělat tento rozhovor asi nebyl nápad PT, někdo ho o to požádal, jestli někdo z DK nebo to byla objednávka z KPŽ to víš ty.

    takhle tu nikdy nebude jezdit EN závody 300 nebo 500 lidí jako ve Francii nebo Itálii a můžeš je tam pouštět klidně bez helem a bez chráničů, v tom to není

  • anonymní uživatel lolo 1.6.2015 v 13:57

    SK > Česká Republika taky nebude mít nikdy přes 60mil. obyvatel ako Francie nebo Itálie...

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 1.6.2015 v 13:59

    SK: budeš se divit, ale iniciativa vzešla ze strany Přemka...
    Každý má možnost se zde na DK prezentovat, stačí aby jeho příspěvek měl hlavu a patu.

    A v předchozímu příspěvku, my žádné enduro neděláme, resp. děláme ale není to oficiální závod.
    Co se týče trati, tak psal jsem v reportu psal svůj názor, mě se trať líbila, stejně se jako se mě líbila v Sušici a tam s bikeparkem neměla nic společného.

  • anonymní uživatel Honza 1.6.2015 v 14:25

    Já osobně si myslím, že správný enduro závodník musí umět zajet všude, na jakémkoliv typu tratě, ať už bikepark nebo přírodní traily, stejně jako člověk v rally nebo moto enduru. Jasný, někomu jde víc to, někomu ono, ale o tom to je :)

  • anonymní uživatel SK 1.6.2015 v 14:43

    Keli: ok, ale v čechách je 90% enduro závodů v bikeparku. Myslíš, že to je správná cesta?

    lolo: o počtu obyvatel to není, 300 lidí z 10 nebo 60 mil. je pořád 0,0000..%

  • anonymní uživatel syflus 1.6.2015 v 14:56

    to je fakt, o počtu obyvatel to není... pochybuju že je ve francii 6x víc dementů než tady.

    SK: pro tebe osobně se ty závody budou pořádat v českejch alpách.

  • anonymní uživatel SK 1.6.2015 v 15:03

    syflus: tebe se nikdo na nic neptal ty demente

  • anonymní uživatel smile 1.6.2015 v 15:08

    to je fakt, jedinej dement syfl se hned ozval

    jinak mám stejný názor, že dělat enduro závody z drtivé většiny v bikeparku není správná volby, 1-2 beru, ale víc je proti smyslu endura jakotakovému

  • anonymní uživatel PK 1.6.2015 v 15:12

    ještě rok nebo dva a ono se to vystřílí, zústane 4-5 fakt dobrejch závodů a zbytek skončí, jestli tady někde nějakej fakt dobrej má šanci vzniknout

  • anonymní uživatel syflus 1.6.2015 v 15:23

    smile: jestli zastáváš tento názor tak seš dement ty, nikdo ti nebrání uspořádat 1-2 závody podle tvýho nejlepšího svědomí, ty frajere.

    SK: pokud bleješ svoje dementní názory do veřejný diskuze tak bys měl počítat s tim že na tebe budou reagovat i lidi se kterejma diskutovat nechceš, demente.

  • anonymní uživatel Pája 1.6.2015 v 15:36

    syflus: řekni ty svůj názor a ne že tady budeš jen všem nadávat do dementů

  • anonymní uživatel smile 1.6.2015 v 15:42

    syflus: proti tobě je každej frajer

  • anonymní uživatel SK 1.6.2015 v 15:46

    Končím tuto debatu, prože nikam nevede, tak zase příště, po Liberci, už se těším. Au revoir.

  • anonymní uživatel MartinP. 1.6.2015 v 16:04

    Bože, ty diskuze k Enduru jsou fakt boží, sjede se tu páreček těch NEJchytřejších na světě a diskutují co je a co není Enduro a co všichni ty co pro vás (nás) pořádají závody dělají špatně.

    Všichni remcalové: Seberte se a zkuste někde uspořádat LEGAL závod pro 150 lidí, oběhejte si všechna povolení, postavte traily ideálně ve volné přírodě, všechno vymlíkujte, zajistěte vše co k závodu pro tolik lidí patří.

    K fotkám: Fotky jsou super! Dobrá práce!

  • anonymní uživatel tcq 1.6.2015 v 16:05

    SK, asi to nemyslis spatne, ale bohuzel pro stromy nevidis les ...

  • anonymní uživatel peo 1.6.2015 v 16:09

    SK: typickej čecháček podle kterýho když někdo dělá něco jinak než si myslíš tak je podle tebe kok..t? Udělej si vlastní PURE ENDURO závody není přece nic jednoduššího...

    Je mě ukradený co je ENDURO, pokud se jede závod který mě osloví (lokace, délka, obtížnost, ..) tak na něj jedu. Pokud se mi nelíbí tak na něj nejedu. A současný formát Enduro serie mě vyhovuje. Pokud se bude přitvrzovat (utahovat limity, přidávat víc stoupání do RZ, ...) jak tady v některých diskuzích někteří lidi řvou, tak se na to vykašlu a budu si jezdit za barákem tak jako do těď :) Ale aby to potom neskončilo že organizátoři zavřou krám pač jim na to bude jezdit půlka lidí co teď...

  • anonymní uživatel Kome 1.6.2015 v 16:24

    o potřebuju na Enduro zavody: Kopec, na kopci několik tratí , ty tratě musí být legální, nebo mít alespoň dočasné povolení jako je to třeba u orientačního běhu(což vám jen tak nekdo neda), jinak si můžu pozvat na závody jen pár známejch, a pak už ty jednoduší věci, parking , časomíru a dost lidi co se s tím budou mr*at.

  • anonymní uživatel syflus 1.6.2015 v 16:27

    Pája: podle mě super připravenej závod... jen oslovuju lidi tak jak oni mě, nemusím nikomu nadávat za jeho názory, čti pozorněji.

  • anonymní uživatel Pája 1.6.2015 v 16:50

    syflus: co to je super připravenej závod, nemáš moc co říct

  • anonymní uživatel PK 1.6.2015 v 16:56

    peo: typickej čecháček jseš asi ty, měl bysis jezdit doma za barákem už rovnou teď, když nerozlišuješ rozdíly.

  • anonymní uživatel pepik 1.6.2015 v 17:09

    PŘEMEK TEJCHMAN JEDE HROZNÝ BOMBY!

  • anonymní uživatel syflus 1.6.2015 v 17:38

    Pája: nemam k tomu moc co říct narozdíl od pár filosofů níže co nikdy podobnej závod nezorganizujou ani v těch nejvlhčích snech... a to je vlastně dobře :D ..vzhledem k tuzemskejm poměrům bezkonkurenční endurospec.

  • anonymní uživatel jono 1.6.2015 v 17:40

    taky nechapu, proč místo remcání neuděláte ten 100% PURE ENDURO RACE podle vaších představ. Pak nebudete muset fňukat jak děcka na pískovišti :)

  • anonymní uživatel DD 1.6.2015 v 20:20

    Muhaaaaa,chcipam...diky kluci

  • anonymní uživatel adam 2.6.2015 v 0:00

    jezis vy ste dementi.

  • anonymní uživatel trauty 2.6.2015 v 1:23

    v CR je nerealne udelat enduro ve volne prirode jako tady v UK!!!
    priklad treba EWS TWeedlove tedka z minuleho vikendu - sobotni trate jsou vsechny ilegal ale diky benevolentnim zakonum tady ve Skotsku a i diky tomu , ze lesy skotska jsou vice nez benevolentni to tady funguje. mimochodem mdo chce enduro jak svin tak Innerleithen Golfie. To co maji tady to v CR nikde neni. (10 stezek mega enduro a vice 250m+) . BUDTE RADI ZA BIKEPARKY!!

  • anonymní uživatel DLC 2.6.2015 v 10:59

    Endurista se pozná podle toho že vozí barevné oblečení. Jak velcí enduristi jste vy?

  • anonymní uživatel Farmer 2.6.2015 v 14:15

    nevite jestli jel v Koutech i Gaspi?

  • anonymní uživatel pokr 2.6.2015 v 17:13

    farmer: co by tam dělal, v takový prdeli

  • anonymní uživatel koZa (vkonapwr (a) seznam.cz) 3.6.2015 v 0:30

    enduristi si mysleli,že všechno vyhrajou a budou sponzorovaní když přejdou z dh kde neuspěli.Proto toliko povyku pro nic

  • anonymní uživatel Luigi 3.6.2015 v 10:08

    FORZA PRIMO !!!

  • anonymní uživatel pokr 3.6.2015 v 10:21

    syfl, trauty, kome, peo a další odborníci: prej, že to nejde udělat v čechách čistě enduro na přírodních trailech mimo bikeparky. Tady vidíte, že to jde.

    dolekop.com/...

  • anonymní uživatel SK 3.6.2015 v 11:06

    pokr: souhlasím s tebou, to video je super

  • anonymní uživatel syflus 3.6.2015 v 12:42

    pokr: kdo říká že by to nešlo? ale myslíš že jdou takhle udělat všechny závody napříč republikou? myslíš že na enduru v bikeparku je něco špatnýho?
    ....pokud se ti líbí sušice, jeď na sušici.... pokud se ti líbí kouty, jeď na kouty.... ale nechápu jak si někdo může dovolit tady radit pořadatelům jak to maj dělat podle jejich subjektivních názorů.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí