reklama

Test: Kraťasy HAVEN Energizer

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 20.7.2015

Sháníš volné kraťasy na kolo? Pak jedním z tipů na co mrknout, můžou být kraťasy Haven Energizer, které jsem měl možnost otestovat.





Jedná se kraťáky klasického volného střihu, spíše více volné než užší. Materiál ze kterého jsou ušity je až překvapivě velmi lehký a také tak pružný – natáhnout jej lze do všech směrů, díky tomu sedí kraťasy opravdu dobře. Také je vodě odpudivý a nenasákavý, látka má teflonový zátěr. Obojí jsem ocenil hned první víkend, kdy jsem je testoval – první vlastnost v parném dni, kdy tekoucí ventil vodního vaku neustále ukapával na moje pravé stehno a druhou na extrémně mokrém ještědském závodě enduro série. Na kapky zátěr bohatě stačil, na průtrž mračen, která byla na Ještědu by nestačil asi ani igelit.





Zapínání v pase je klasický zip, který je navíc překryt stahovacím páskem, systém obdobný (nikoliv obdobný, zcela totožný) jak jej známe z MX kalhot či DH kraťasů. Na zadní straně pasu je i jedno poutko s logem Haven, funkce tohoto poutka mě zůstala skryta, zřejmě se jedná pouze o designovou záležitost.





Délka kraťáků je ke kolenů, nebo spíše trochu pod kolena. Díky šířce si poměrně dobře rozumí i s kolenními chrániči a to i s rozměrnějšími modely jako mnou používané chrániče Bluegrass Bobcat.

Za zadní straně nechybí pružný panel, takže při sedění na sedátku je pas tam, kde má být a tak ti nevypadává z kraťáků zastrčený dres. Na tříslech obou nohavic se nachází množství větracích dírek, díky kterým se ti nebude pařit vercajk a proudící vzduch bude ochlazovat tvoji chloubu. Celkové zpracování je na solidní úrovni, všechny švy mají dvojité šití, takže není třeba se bát, že se Energizery rozpadnou po druhém použití.





Co se týče velikosti, tak dříve měli kraťasy od Haven posunuté velikosti, já u drtivé většiny odpovídám klasické velikosti 36 – XL a u Haven jsem musel dříve volit velikost 38 – XXL. Nyní již nemusím, spíše obráceně, XL je mě akorát, být o dva tři centimetry v pase širší, tak mě padají. Vzhledem k pružnosti materiálu bych asi bez problému mohl vozit i o velikost menší.

Každý správný kalhoty či kraťasy na bajka musí mít kapsy, zavíratelný kapsy! Ty u HAVEN Energizer nechybí, k dispozici jsou dvě klasické kalhotové kapsy v pase a jedna na pravé nohavici. Všechny jsou uzavíratelné zipem. Ke kapsám v pase nemám žádnou výhradu, ale kapsa na nohavici je spíše na okrasu, protože její praktické použití vzhledem k jejímu umístění je nulové. Jakýkoliv i sebelehčí předmět při každém šlápnutí cítíš, takže vozit v ní klíče příliš nehrozí – leda tak peníze, občanku, permici…





Cena kraťasů HAVEN Energizer 1690Kč se řadí spíše k levnějším, zamrzí jen absence vnitřní vložky, ta by u kraťasů mířící do trail, AM, enduro kategorie asi chybět neměla. Nicméně v nabídce Havenu taková vložka je, takže to není neřešitelný problém.

Za sebe bych kraťasy Haven doporučil, především v současných parnech oceníš jejich lehkost a odvětranost. Nebál bych se je používat na XC, AM či enduro; samozřejmě i na sjezd použít jdou, ale když spadneš, látka se sice neroztrhne, ale nepočítej s žádnou extra ochranou, klasická polyesterová Cordura, materiál drtivé většiny DH kraťasů) tě ochrání víc. Pokud chceš výraznou barvu, tak na výběr jsou modrá (testovaná) či zelená a naopak, pokud chceš klasickou černou, tak i ta je v nabídce Haven Energizer.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí