Report: Downtown Rakovník - sedmiletá městská holka

Autor: Keli, kategorie: Report, vydáno: 10.7.2015

V Rakovníku má downtown na české poměry hodně slušnou tradici. Sedmý ročník, sedmdesátka riderů na startu. Čtyřicetistupňová výheň jak býk? Takhle si představuješ pravé městské peklo. Druhé klání Czech Downtown Tour 2015 v rámci festivalu Rakovnické cyklování odehrálo o uplynulém víkendu. Čekuj v reportu níže.





Příjezd poladíme už v pátek, kdy strategicky obsazujeme chatku na koupališti Tyršák. Já se jedu ještě mrknout na dual, kde se sešlo slušných 27 jezdců. Celé to měl na starosti šéf dualu Matěj Mareček, který to za závodícího Ondru Šemberu občas i odkomentoval. O těsné souboje nebyla nouze. Výsledky v jediné kategorii byly takovéhle: O třetí místo si to rozdali Dominik Bak na sjezďáku a Michal Pokštefl na endurko a móda zvítězila a Michal po těžkých bojích bral pomyslnou bronzovou medaily. Ve finále se sešli domácí Jonáš Stehlík a Jirka Plicka a stejně jako v případě malého finále jsme si museli počkat na třetí rozhodující jízdu, kterou ovládl Jirka Plicka a vzal si zlato na úkor domácího Jonáše Stehlíka.

Večer besídka, která se decentně protáhla, čili ranní koupačka před registrací rovná se poznaná nutnost. Přesun na náměstí, kde si dostal čip na helmu a už tlačíš horekop.com.





Trať se vrátila v čase do roku 2013, kdy se rozdílovým bodem stal přescesťák. Tentokrát měl kolem pěti metrů, hloubka tak čtyři. Skok měl však proti roku 2013 mnohem příjemnější odraz a tak ho většina lidí skákala. Každý rok se Čerw snaží o mírnou obměnu už tak zábavné zábavné tratě, nejinak tomu bylo letos. Tentokrát nám byl nachystán dárek v podobě mini rock gardenu, který na downtownech fakt moc k vidění není. Nechyběla lesní pasáž po startu, opět jinak namotaná. Přeskok dvou aut už je tradiční a pojízdná střecha tržnice s cílovou macatou lavicí taktéž beze změn.





První půlka tréninku decentní, šetříme energií, najíždíme úseky a vyjíždíme doznívající kocovinku. V tom přijde pro mne zlomový okamžik dne. Soukmenovec Péťa tam zcela na pohodu vysílá bez předchozího varování přescesťáka. Vzhledem k našemu podobnému „umění“ je to jasné. Jdu do toho taky. Vypadá to v jeho podání až moc jednoduše. Inu zařazuji se nakonec vláčku kvůli odhadu rychlosti a jde se na to. Upřímně, netahal jsem skoro vůbec, lehký radius na konci odpalu jsem, nevím do teď vlastně proč, považoval za dostatečný pro zdárné vyflusnutí a bezpečné přistání. Střih. V půlce letu je mi to jasné. Ukázková protihrana předním, katapult, neplánovaný superman no grab a už mě sbíraj. Nakonec to dobře dopadlo, pouze odřeniny a naražený žebra.





Start prvního kola. Chlapci mě přesvědčili, že na drsném severu se bolestínství nenosí, a já se tak zařadil na konec startovního pole. To už se na trať přemístilo relativně slušné množství diváků. Čerw rozdal fanouškům trubky, teplota jak v Jižní Americe rozpálila místní rošťandy. Atmosféra, jak se patří na legendární závody.





Startovní pole bylo rozdělené tradičně na hardtaily a fully. Na startu se našla i jedna jediná žena – Martina Procházková, která se v tréninku rozmýšlela, zda dvoják za bránou skočit či ne, až se na odrazu nakonec rozmyslela, že teda opravdu ne. Následoval pád z odrazu, rameno to odneslo zle, ale i ona nakonec svou závodní jízdu jela. První kolo za námi bez nějakých větších zásadností. Druhé kolo slibovalo větší hrot než malý. Bohužel před jeho startem se jinak perfektní organizace zadrhla – čekalo se dosti dlouho na časomíru. Doneslo se ke mně, že byla využívána i na jiné závody Rakovnického cyklování, takže se zkrátka nedalo nic dělat.





Suma sumárum – všem zrak vytřel Alexander Sidor aka Demo, který po svém nedávném editu Demova neděle ukázal všem, že za to umí vzít i v sobotu. Získal tak kromě nebetyčné slávy i překrásnou trofej od Jiřího Korce. Druhé místo ve fullech po loňském třetím tam vyslal „taky trochu náš“ hoch Jakub Čech. Bednu zkompletoval Adam Semerák. V hartailech si pro vítězství zaletěl Marek Petelík. Pro druhý flek dosvištěl Jirka Plicka a třetí dolétl Pavel Techlovský.





Co říci závěrem? Trať zábavná, kolem dost pořadatelů, jezdců tak akorát a atmosféra veskrze příjemná a přátelská. O závodníky bylo postaráno ukázkovým gastro režimem a lahev s vodou po dojetí každé jízdy by se měla stát snad pravidlem pro všechny závody. Sem se každý rád bude vracet. A vy se brzo těšte na video z tohohle povedeného závodu.





Druhé kolo Czech Downtown Tour tedy za námi. Body ze dvou závodů se sčítají a brzy je zveřejníme v přehledu na FB CDT 2015. Všem přejeme léto bez zranění, abychom se v pěkně hojném počtu 12. září setkali na závěrečném třetím klání v Karlových Varech.

Za CDT 2015 team Vítězslav Stránský

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí