Report: Bobovka Cup 2015

Autor: Jenda Cigi, kategorie: Report, vydáno: 26.8.2015

Kilometr dlouhá trať v původním korytu bobové dráhy, atmosféra nabitá adrenalinem, fantastický přes 250 fandících díváků, kteří se již po třetí staly svědky napínavého dvoukolového boje bikerů o nejlepší čas. Venkovní teplota nad 30-ti stupni celsia neodradila bezmála 80 závodníků, aby provětrali svoje stroje na dnes už legendárním závodu Bobovka Cup. Jedinečný závod, jak umístěním, tak i propozicemi trati, která nabízí kompletní prověrku jezdeckých schopností v podobě technické pasáže, dlouhých a vysokých skoků, původních klopenek obřích rozměrů, transferů a místa, kde se dosahuje závratných rychlostí přes 70 km/h. Jen pro zajímavost, z minulosti víme, že čtyřboby tady lítali 140 km/h…





Novinkou letošního ročníku bylo zatraktivnění druhé poloviny tratě o narychlovací skoky, vyvážení bikerů a jejich strojů na start, kompletní ozvučení areálu a kvalitnější servis jak pro ridery, tak pro fans. Zpoždění začátku o 45 minut nenechalo nikoho klidným, naopak rivalita mezi závodníky gradovala. Ve 12:30 bylo odstartováno, jako první se tratí prohnali borci kategorie Masters a Free. Startovní listina obou mužských kategorií nabízela zástupce jak české sjezdové elity tak i zkušené hobby bikery z blízkého i dalekého okolí. Nejrychlejším bikerem prvního kola v Masters byl Milan Myšík (1:15.124) z team GT KURSPORT. Mezi jezdci Free kategorie dominoval po prvním kole Jakub Kos (1:50.126). Následně se do prvního kola pustili i jediné dvě závodnice kategorie Žen, Ester Rišková a Pavla Frauenterková. Obě bikerky si s extrémní tratí poradily na výbornou a za vydatného povzbuzování diváku dorazili do cíle. Nakonec prvního kola se bobovkou svezly mladé naděje terénní cyklistiky v kategoriích Junior a Junior Master. Nejmladším bikerem byl talentovaný sedmiletý Nicolas Reinl, kterého následovali junioři v celé věkové škále až po dospívající středoškoláky. Mezi „puberťáky“ se v prvním kole nejlépe dařilo jabloneckému Petru Palovi (1:21.244), vítězi letošního Ghost Dual Cupu.





Vyprahlý povrch Bobovky a vysoká teplota dala všem dost zabrat, v cíli to vypadalo jako kdyby se všichni prohnali sprchou, helmy jezdců se zvedali hned po projetí cílem a několik borců si taky pěkně zachřestilo po zemi. Odřeniny a drobné defekty kol však nikoho neodradily a po krátké pauze na občerstvení a vyvezení všech biků na start, mohlo odstartovat druhé kolo. Tentokrát v pozměněném pořadí Junior, Junior Masters, Ženy, Free a Masters. Druhé jízdy se většině riderů povedly na výbornou, jezdci podávali extrémní výkony v závratných rychlostech pod ohlušující kulisou fanoušků, což mělo za následek stlačení výsledných časů o setiny i vteřiny. O vítězství v elitní kategorii Masters se utkali teamový kolegové GT KURSPORT, znichž rychlejší byl Martin Picek (1:13.418), který o necelé tři desetiny porazil favorita prvního kola Milana Mišíka (1:13.695). Pro třetí místo si po defektu v první jízdě a následné skvěle vydařené opravě dojel rider teamu Life is Drive Adam Semerák (1:14.869). Pořadí z prvního kola se měnilo na předních příčkách i v kategorii Free. Na nejvyšší stupínek vystoupal Josef Vachník ze stáje teamu Bikeservisu Jardy Stadherra, následován Jakubem Kosem a Tomášem Preislerem z teamu RSK. Kategorii Junior Masters ovládl Petr Pala (1:18.919), druhé místo vybojoval Erik Pohořalý (1:21.356) a na třetí pozici skončil Pavel Reinl (1:22.515). Ve speciální kategorii Best trick, ocenění pro nejodvážnějšího bikera, si ocenění převzal biker ze Zlaté Olešnice Dominik Šourek.





Během závodu bylo několik riderů ošetřeno a dva preventivně převezeni na kontrolní rentgen do nemocnice, naštěstí se nikomu nic vážnějšího nestalo. Po čtyřech náročných hodinách, jak pro fandy, tak pro závodníky, se všichni sešli v cíli u Základny pořadatelů z DH-FR racing Tanvald na slavností vyhlášení vítězů. Po předání stylových cen od místní sklárny a dalších sponzorů, sprše šampaňského a bouřlivého potlesku, se pomalu připravovala afterparty. Skvělá rodinná atmosféra, dobré jídlo, studené pívo a holky od Jageru byly předzvěstí následující akce pro všechny přítomné jako odměna za náročný hell day. První se již tradičně představila jablonecká punková kapelka Intesive Care, následována ska – rockovou sestavou 9431. Po roční pauze se na pódium postavila i domácí kapelka z Bobovky Plán B, v čele se zakladateli DH-FR racing Tanvald . Celou sestavu punkové, ska a hardcorové muziky zakončila liberecká Jovanera.





Přes půl roku příprav, plánování, oběhávání povolení, shánění sponzorů a desítek hodin ladění tratě cleny DFRT i dalšími dobrovolníky je u konce. Rádi bychom poděkovali všem našim kamarádům, kteří nám pomohli s organizací celé akce a vymáčkli ze sebe maximum. Další poděkování míří partnerům a sponzorům, za jejich podporu, bez které by se tato unikátní akce nemohla uskutečnit. V neposlední řadě děkujeme všem riderům a lidem, kteří jste je přišli podpořit i přes tropické počasí. Velký díky všem obyvatelům přilehlého okolí za trpělivost a podporu.

Team DH-FR racing Tanvald z.s.







foto: Antonín Bělonožník (Naše Jablonecko), Jan Mewrox Photography

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí