MojeKolo

Finále iXS EDC v Leogangu: Bártová vyhrává

Autor: Keli, vydáno: 20.9.2015

Finálový závod Evropského sjezdového poháru se jel o tomto víkendu v rakouském Leogangu. Dráha v Leogangu patří k velmi populární, ale to vlastně můžeme říci o každé z tratí na kterých se Evropský pohár jel. Všude byla účast hojná, zde v Leogangu se na start postavilo na tři sta startujících z 26 zemí. A to se zde v rámci festivalu Biketember jelo ještě enduro Specialized-SRAM Enduro Series (Michal Prokop dojíždí druhý, report připravujeme), Scott Junior Trophy a XC závod kategorie C1 – v Leoši to bajky prostě žilo.

Samotná dráha byla o proti svěťáku lehce modifikována, ale přesto v ní zůstaly všechny zásadní místa, která prověřila techniku.





Otázkou, která kolovala v myslích všech závodníků bylo počasí, ve čtvrtek bylo sice krásně a teplo, ale na víkend byla předpověď naprosto opačná, déšť, zima a vítr. Ideální na Drei Wetter Taft. Během tréninků však pěkné počasí vydrželo, ale v horách je jeho změna otázkou minut.

Stejně jako na všech letošních závodech íxeska byla pro eliťáky zásadní sobota a kvalda, do super finále postupuje jen 30 jezdců. Nejlépe se dařilo Slovinci Jure Zabjek, který ukázal jak umí jezdit už na Mistrovství Evropy a v ženách pak naší Janě Bártové.





Předpověď počasí se vyplnila a v neděli ráno přišla řada i na mokré gumy, naštěstí na samotný závod přestalo pršet a dráha dokonce začala vysychat. V ženách ukázala Jana Bártová, jak jí dráha v Leoši sedí a zvítězila s jasným pěti sekundovým náskokem před druhou Italkou Eleonorou Farina, v celkovém pořadí seriálu si ale soupeřky místa prohodila a Farina je celkovou vítězkou a Jana je druhá.

Prvním jezdcem mužského super finále byl Slawomir Lukašík (POL – NS Bikes FroPro), který si v hotseatu docela poseděl, svůj čas stlačil o deset sekund níže než byl čas nejrychlejšího z malého finále. Lukašíka se snažila pokořit známá jména jako  Markus Pekoll (AUT – MS Mondraker), Nick Beer (SUI – Radon Magura Factory) a nebo Wyn Masters (NZL – Team Bulls), ale bez úspěchu. Na konci však našel dva pokořitele a skončil třetí, o 4 sekundy totiž zvítězil Bernoit Coulanges (FRA – ROC VTT Oz-En-Oisans) před Fischim (Johannes Fischbach (Ghost RRP)) a ten si tímto druhým místem potvrdil svoje celkové první místo v seriálu.





Jediným českým zástupcem v Top30, tedy super finále byl Motejl Martin Lébl, který skončil na dvacátém místě. Dalším úspěšným Čechem byl Rosťa Štencel, který vítězí v kategorii Masters! Kompletní výsledky zde.

Osmá sezóna Evropského poháru je za námi, česká stopa byla výrazná a doufejme, že v sezóně příští tomu bude ještě lépe.

Diskuze

  • anonymní uživatel RB 21.9.2015 v 9:19

    Česká krev jede. Perfekt

  • anonymní uživatel Madar (madarbike (a) seznam.cz) 21.9.2015 v 11:43

    Gratulaceee!!!

  • anonymní uživatel Dan 21.9.2015 v 20:45

    Škoda, že Ghost končí se sjezdem :-( Fischi už jel na S-works Demu

  • anonymní uživatel Lukáš 22.9.2015 v 18:16

    Dan: Ten už jede Demo od Val di Sole.

  • anonymní uživatel Hanz 22.9.2015 v 21:40

    blahopřeju !!!

  • anonymní uživatel koZa (vkonapwr (a) seznam.cz) 23.9.2015 v 16:27

    dobře vy!!!

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí