Yuneec Typhoon H - dron, co tě bude sledovat i v lese

Autor: Keli, vydáno: 7.1.2016

Technologický gigant Intel představil na právě probíhající výstavě CES v Las Vegas dron, který dost možná změní natáčení mnoha videí. Jeho největší výhodou, kromě funkce sledování jezdce, je schopnost vyhýbat se překážkám.

Výrobcem dronu je čínská společnost Yuneec do které Intel investoval v minulosti 60 milionů dolarů. A že to v Intelu myslí s drony vážně, dokazuje včerejší oznámení převzetí německé společnosti Ascending Technologies specializující se právě na drony.

Šestivrtulový dron s názvem Yuneec Typhoon H je vybaven kamerou Intel RealSense, která zajišťuje vyhýbání se překážkám v dráze letu. Systém funguje pomocí ultrazvuku, stejně tak jako používají například netopýři. A díky tomuto systému je dron schopen poznat i tlak krve a teplotu.





Výkonný ředitel Intelu Brian Krzanich na prezentaci ukázal jak dron na testovací dráze sleduje jezdce na kole a proběhla i ukázka jak zvládne dron nečekané překážky, zvládl to. Bylo to sice v pomalé rychlosti, ale zvládl.





Dron byl měl být na trhu k dispozici v první polovině letošního roku za cenu 1799 dolarů včetně gimbalem stabilizované kamery s 360 stupňovým úhlem natáčení. Natáčí se ve 4K rozlišení, fotí se do 12 megapixelů. K skrze dálkový ovladač se sedmipalcovým displejem bude k dispozici nastavení několika letových režimů (Orbit, Point of Interest, Curved Cable a Journey) a samozřejmě náhled co dron natáčí a důležité letové informace.

Podobný pokus (dron sledující jezdce) již zde byl a ten neuspěl. Nicméně obří firma jako Intel je dostatečně zkušená, aby na trh přivedla výrobek, který se dokáže prosadit. Bude takové drony budoucnost?



Prezezentace dronu v čase 4:40

Diskuze

  • anonymní uživatel DragonMTB 8.1.2016 v 5:49

    Ta cena mě hodně překvapila, jen aby to fungovalo i ve větší rychlosti :)

  • anonymní uživatel cibrut 11.1.2016 v 19:14

    Keli prosímtě není ta 360° pitomost? Nikde jsem to ve videu nezaslechl a rovněž kamerka je vidět, že má jen jednu normální širokoúhlou čočku a nic víc.

  • anonymní uživatel Technik 13.1.2016 v 3:50

    Tou 360 je myslen uhel natoceni kamery na gimballu.Jako dron peknej ale stejne si myslim ze je to porad v lese nepouzitelny pac strom je velkej kus dreva dobre rozpoznatelnej ,ale treba takovy krovi to mu bude delat velkej problem :-) Autonomnich dronu se dere na trh cela rada ze me to az stve - z nastupem dronu na trh zacli regulace okolo rc modelu a ted kdyz si jdu zalitat z letadlem nebo z helinou tak abych se bal jestli nejsem mimo zakon.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí