Warm Up Season Downtown Jáchymov aneb závod v záři uranu

Autor: Martin Soukup, vydáno: 11.4.2016

První zastávkou Czech Downtown Tour se stalo lázeňské městečko Jáchymov. Nová lokalita, parádní počasí a skvělá účast? Zní to jako pecková akce. Čti dál a dozvíš se další pozitiva, ale i kritiku.

Parta kolem KV DOWNTOWNU se rozhodla rozšířit českou tour o jeden závod. Svou premiéru si odbyla v roce 2014, kdy uspořádali první ročník v Karlových Varech. Druhý rok posunuli akci o ohromný kus dál ve finálovým KV DOWNTOWNu, a tak jsme byli všichni zvědaví, jak se poperou s Jáchymovem. Před akcí vše vypadalo velice slibně, účast v elektroregistraci se zastavila na čísle 93 kusů, kteří dle hesla akce museli „mít koule“. Sobotní downtown byl navíc opepřen nedělním hromadným KAMIKAZE racem z vrcholu Klínovce.

Trať byla postavena mezi rodinnými domy na jednom z nejprudších kopců hornického údolí. Rozhodně šlo o nejprudší downtown, který se v republice konal. Organizátoři ukázali svou zlomyslnou stránku, když zakomponovali rovinatou pasáž s posíláky, která prověřila fyzickou připravenost riderů po zimě. Na trati kluci postavili překážky známé z KV DOWNTOWNU a využili i místní opěrné zdi na dropy. Track manager se nebál využít i svah, kde vymyslel motokrosovou pasáž, která otestovala techniku závodníků.





S odbitím 12. hodiny se rozjel trénink, při kterém staff team dolazoval trať a opravoval případné nedostatky. Několik riderů si postěžovalo, že má být trať 100% připravená, ale po diskusi s ridery se organizátoři obhájili: „Lepší prasklý prkno při tréninku a drobná oprava, než stopovat závod.“ Diskuse se rozvinula i ohledně jednoho dvojáku, který byl nahrazen jinou překážkou, dle přání jezdců.





Při kvalifikace se objevil první fatální problém a to, že klukům nepřijela objednaná časomíra. V retro stylu, stopky stopky, se ne všechny časy povedlo 100% změřit a tak se rideři a organizátoři domluvili na opakování kvalifikace. Do finále postoupilo 30 závodníků, kteří již odjeli zcela regulérní závod. Ředitel závodu se omluvil ihned po závodě riderům formou mailu a všem zúčastněným riderům udělil jeden bod do poháru Czech Downtown Tour jako omluvu za vzniklé problémy s časomírou. Převážná většina reakcí riderů ukázala, že den si plně užili i přes nedostatky, což organizátorům trošku zvedlo náladu.

Uranový downtown celý den provázela velmi příjemná atmosféra doprovázená slunečným počasím a za vřískotu diváků nakonec vykradl stupně vítězů Jakub Říha, který o necelou vteřinu porazil Máru Petelíka. Na třetím místě dolítl do cíle Martin Mitvalský. Loňský vítěz Czech Downtown Tour Alexander „Demo“ Sidor si odvezl slušnou 7. pozici. Zřejmě málo dřepů přes zimu.





Po vyhlášení se akce přesunula do karlovarského rockového doupěte Slash baru, kde kluci z FULLFACE productions připravili speciální a premiérový sestřih, toho nejlepšího ze své dílny. A že bylo na co koukat. Některé ridery vyhnala z afterparty až myšlenka poledního startu Kamikaze race.

Na nedělní závod, se ne vždy za střízliva, dostavila třicítka riderů. Hromadný výběh ke kolům pod známým vrcholem Klínovec a přibližně 4,5 km dlouhý sjezd do Jáchymova. Sníh, bahno, asfalt a spousta pádů. Naštěstí nebyla sjezdovka ledová, ale padalo se jak do peří. Cílem prolétl jako první za necelých 8 minut David Beránek, druhé místo pobral Michal Beck a třetí lokál, Dan Kašpar (reprezentant ČR ve snowboardingu).





Slova ředitele závodu: „Nechci dělat až tak show pro lidi, ale hlavně závody, kam budou chtít rideři sami jezdit, protože ví, že to za to stojí. To se mi bohužel teď díky časomíře až tak nepovedlo. Chci poděkovat všem spoluorganizátorům, tzv. "100% Hand Made“ partě, protože vy, jste 100% byli, děkuju Jáchymovu za otevřený prostor, partnerům a hlavně závodníkům. Bohužel ty komplikace nastaly, ale rád bych Jáchymov hodnotil kladně, protože šlo o příjemnej začátek sezony, pokecalo se, zajezdilo se, zapařilo se, zkusila se nová lokalita, zkusil se novej závod a přesto, že jsem já i celá parta v neděli padli na hubu, tak nás to moc bavilo. Mouchy pochytáme, zkušeností využijeme a na dalším závodě zase 100% ready". Souky





Druhou zastávkou Czech Downtown Tour je UL-LET, na který vás tímto zvu. Trať bude zase oproti loňsku pozměněná, překážky taky. Nezaspi registraci, už je téměř půlka startovky plná. Sjezdům zdar, ve městech zvláště.

Diskuze

  • anonymní uživatel Janek 11.4.2016 v 16:42

    V záběru byl i Krab ne? To mě po... škoda Mára tý vtřeinky, dobře ty! Jen tak dál čím víc takovejch závodů tím líp! A Jáchymov si o to řikal, přece jen na Božáku se jezdily mistráky,tak super počin hoši!

  • anonymní uživatel Bora 11.4.2016 v 17:06

    Za mě velkej dík za akci, bylo to fajn. Bohužel člověk občas nedokáže ovlivnit to, že se něco podělá, jako to v tomto případě byla časomíra. To ale podle mého nebyla chyba pořadatelů. Takže ještě jednou velkej dík, je za tím kus práce a s každou akcí se tenhle sport v ČR posouvá dál.

  • anonymní uživatel david 12.4.2016 v 6:50

    dekuji všem super akce , se nějak máznul nápis nad dropem

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí