MojeKolo

Test: Magura Vyron - bezdrátově ovládaná elektronická teleskopická sedlovka

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 13.4.2016

Ať chceme nebo nechceme, elektronika se pomalu začíná objevovat na dříve čistě mechanických výrobcích. To platí obecně. Ani horská kola nejsou výjimkou. Měli jsme zde elektronicky ovládané tlumiče, vidlice, přehazovačky a řazení a nyní je zde i teleskopická sedlovka. Jednu takovou loni na výstavě Eurobike prezentoval německý výrobce brzd a odpružení, společnost Magura. Jako svůj první počin na poli teleskopických sedlovek si sebevědomě zvolil bezdrátově ovládanou teleskopku s názvem Vyron.
Elektroniku na kolech nevyhledávám, ale ani nezatracuji. V teleskopické sedlovce s ní nemám žádný problém, je to komponent, který když se ti pokazí, tak jej vyjma plně mechanických na trailu neopravíš a ty hydraulické většinou neopravíš ani doma na koleni. Takže je to prašť, jak uhoď.





Co se týče parametrů, tak Magura Vyron zásadně nevybočuje z nabídky na trhu, zdvih dosahuje 150 milimetrů, sedlovku do základní, vysunuté, pozice vrací vzduchová pružina a fixaci ve zdvihu zajišťuje olejový ventil, k dispozici bude ve dvou průměrech 30,9 mm a 31,6 mm. Zámek sedlovky taktéž standardní, na dva šrouby, při montáži vás tak nic nepřekvapí. Cena je 10990 Kč.





Ovládání je samozřejmě z řídítek a jak již bylo řečeno, jedná se o bezdrátové provedení, uvnitř ovládání se nachází knoflíková baterie, která ho pohání.
Signál z ovládacího tlačítka do sedlovky je přenášen pomocí protokolu Ant+. Protokol je to poměrně rozšířený, pracují na něm často bezdrátové tachometry, wattmetry či pulsmetry.
Samotné dálkové ovládání je vyrobeno z plastu a na řídítkách drží pomocí gumičky, jedná se o stejný způsob jakým jsou přichyceny tachometry na řídítkách. Montáž je extrémně jednoduchá a rychlá, nevýhodou tohoto uchycení je samotná fixace. Díky asymetrickému tvaru ovládání nemá šance jej gumička zafixovat, takže při každém drncnutí ovládání cvakne o objímku brzdy, alespoň pokud máte namontováno ovládání jako já.
Prostřední z ze tří tlačítek slouží k ovládání zdvihu sedlovky a zbylá dvě jsou programovatelná, pokud máte další zařízení spolupracující s Ant+, tak jsou k dispozici.





Tělo sedlovky se zásadně neodlišuje od běžných sedlovek až na plastovou bouli pod zámkem, která skrývá elektroniku, baterii a krytka kryjící zapínací tlačítko, tlačítko pro nouzovou změnu zdvihu a nabíjecí mikro USB konektor. Krytka slouží dobře proti stříkající vodě či bláto, ale absolutní vodotěsnost je velkou otázkou, nesázel bych na ni – utopit kolo rozhodně nedoporučuji.
Použitá baterie dovolí cca 400 změn výšky, prý to vystačí na dva měsíce používání, osobně jsem během měsíce používání nabíjel pouze jednou a pořád funguji. Navíc při vybité baterii systém odpojí bezdrátové ovládání a zbylá kapacita baterii ještě umožní cca dvacet změn pomocí tlačítka pod sedlem.
Před samotným použitím je třeba sedlovku zapnout pomocí zapínacího tlačítka – chce to delší nehty, s tlustými prsty a krátkými nehty to není nejsnadnější. Sedlovka má navíc i pohybové čidlo, takže pokud kolo stojí, sedlovka spí, po pár vteřinách pohybu se probudí, díky tomu jsem sedlovku nevypínal.
Co se týče nabíjení přes USB, tak bohužel krátký kabel nedovoluje nabíjet sedlovku v rámu kola, resp. dovoluje, ale musíš být blízko počítače nebo zařízení, které má USB zdířku. Mnohem snadnější je vyjmout sedlovku a přiblížit se s ní k nabíječce.





Samozřejmě vás zajímá jak sedlovka funguje v praxi. Klasická teleskopická sedlovka funguje tak, že zmáčknu tlačítko nebo páčku a v sedlovce se otevře ventil či jistící kolík a sedlovku lze zasunout. V okamžiku, kdy páčku pouštím, ventil se uzavírá a sedlovka se okamžitě fixuje v pozici, kde se nachází. Musím říct, že u Vyronu tomu tak není.

Ovládání není dle očekávání a zvyklostí, osobně jsem si na způsob, jakým Vyron funguje nemohl zvyknout. Totiž když zmáčknu tlačítko, tak se signál přenese do těla sedlovky – zde není žádný problém, bezdrátové ovládání funguje bezvadně.
Jakmile je signál přijat v řídící jednotce v těle sedlovky ozve se zvuk „bzzzzzzzz“, hydraulický ventil se otevírá a sedlovka je připravena k změně zdvihu. Osobně mě překvapilo, jak dlouho se ventil otevírá, mám zkušenost s elektronickým tlumičem RockShox e:i a tam to bylo extrémně rychlé, mnohokrát do sekundy, téměř nepostřehnutelné.
U Vyronu je to doba. A to je problém, protože než se ventil otevře a je možnost změnit zdvih musíš čekat. Sedlovku se vysune nebo ji zadkem zasuneš a zase musíš čekat než se ventil zavře.
Jsou to sice zlomky sekund, ale na dlouhém trailu už se to nasčítá. Takže často se ti stane, že ze zvyku sedlovku rychle zasedneš, zvedáš se, přesouváš se do attack pozice, začínáš se těšit na sjezdík a v tom sedlovka začne vyjíždět – nepočkal jsi až se ventil zavře.
To samé platí o aretaci mimo krajní polohy, je to hodně o výdrži, zmáčkneš čudl, zamáčkneš si sedlovku do pozice kam chceš a čekáš, čekáš až se ventil zavřel. V praxi v podstatě nepoužitelné, takže sedlovku máš jen jako digitální, zasunuto – vysunuto.





Osobně jsem tímto chováním byl velmi zklamán, elektronika je o rychlosti, tak to platí například u elektronického řazení, to je ve srovnání s mechanickým o poznání rychlejší, u Vyronu to bohužel neplatí. Hodně by se mi líbílo, kdy sedlovka fungovala, tak jak je zvykem, tedy držím tlačítko – ventil je otevřen, pouštím tlačítko – ventil se bleskurychle uzavírá a fixuje sedlovku ve zvolené pozici.





Magura Vyron je první sériově vyráběnou dálkově ovládanou elektronickou sedlovkou na trhu, v mnoha ohledech je revoluční, ale v mnoha ohledech naopak zaspala dobu. Překvapila téměř neznatelnou vůli a bezúdržbovostí, kromě občasného namazání silikonem jsem se jí, co se servisu týče, nedotkl.

Třeba další evoluce Magura Vyron vychytá nedostatky v ergonomii ovládání a určí směr, kterým se elektronické sedlovky budou ubírat v budoucnosti.

Diskuze

  • anonymní uživatel mike 13.4.2016 v 18:10

    k čemu vlastně je ta teleskopka dobrá? mě to příjde jako totální vyhození peněz .. :D jen další "modní" trend k hovnu pokud dotyčný nejezdí fakt dlouhé závody kde se to dá využít

  • anonymní uživatel Pedro 13.4.2016 v 18:20

    mike: Stačí abys jezdil takový vyjížďky, kde chceš minimálně jednou změnit vejšku sedla, tzn. kdekoli v terénu. Pokud najíždíš kilometry na cyklostezce, tak teleskop skutečně nepotřebuješ, stejně jako horský kolo.

  • anonymní uživatel mike 13.4.2016 v 19:43

    já ti nevím pedro .. ale když jdu na vyjížďku tak mi je celkem jedno kolikrát bych si štěloval sedlovku ( nevím jak ty ale asi nejsem tak línej na to abych se odlepil od rédel a dal to dolů) cyklostezky? nevedu. navíc nemám výplatu abych si mohl dovolit sedlovku za deset tácůů a nikdo mi to zadara nedá :) zlatej rychloupínák.

  • anonymní uživatel Kuba 13.4.2016 v 20:36

    jj, není nad to, když musí celá parta čekat, až si každých pět minut sešteluješ rychloupínák....místo štelování se něco uč a budeš mít lepší výplatu :D

  • anonymní uživatel Pedro 13.4.2016 v 20:38

    I ta blbá T-mars za 1600 mnohonásobně zlepší zážitek z vyjížďky, než když se budeš srát s pevnou. Je možný, že ti nevadí to štelovat ručně, ale řek bych, že seš v menšině, a dost možná ti ten názor vydrží, jenom dokud to nevyzkoušíš:) Já sem teda radši, když můžu mít v terénu v každou chvíli sedlo přesně tam, kde ho chci mít.

  • anonymní uživatel mike 13.4.2016 v 20:54

    parta? zewláci akorát. už jsem to zkusil a né díky.

  • anonymní uživatel h.mad 14.4.2016 v 10:01

    mike: Když funguje jak má, je to super. Není to o lenosti ale o tom si naplno užít každou překážku, což prostě se sedlem nahoře nejde...

  • anonymní uživatel Michal Elznic 14.4.2016 v 10:51

    Menší skoky se daji skákat klidně se sedlem ve vesmíru, prostě protáhneš prdel za zadní kolo. Profi jezdci mění pozici sedlovky jen v nejnutnějších případech.......a českej Pepík na každym kořenu, muldě, kamínku a pak na konci sezony čumí s otevřenou hubou, že má vakl a sedlová trubka nedrží na locknutý poloze ;) ale je to pohodlné, už bych neměnil!

    jen mi sere, že jsem na svojí KS hodnej a stejně má vakl minimálně 3mm :( málokterý bandy jezději opravdu rychle, takže fakt nehrozí, že by si s klasickou sedlovkou brzdil svoje kámoše s teleskopem....to je demagogie

  • anonymní uživatel Zikič 14.4.2016 v 10:52

    Tak například na závodech je to dost důležitá věc. Když musíš drtit do kopce tak potřebuješ mít sedlo v normální vejšce a neni čas se s tim srát :)

  • anonymní uživatel sfls 14.4.2016 v 11:14

    "něco se uč abys měl lepší vejplatu a mohl si koupit každou kokotinu." nas*at! ani 3k za kraťasy nedám a ne proto že bych na ně neuměl vydělat, ale nejsem vylízanej!

  • anonymní uživatel peto(dude) 14.4.2016 v 11:55

    Teleskop? Mam. Funguje na principe - za jazdy uvolnim rychloupinak, vytiahnem sedlo, rychloupinak zavriem, parta je stale za mnou a ja som nezastal a aj keby som bol zastal tak su radi, ze mozu chvilu postat. A aj keby som nemal kondicku tak niesme na pretekoch a tolko sa pockame. Sedlovku mam skritu v starej dusi taze nezasuvam sedlovku do ramu aj so sajrajtom a vodou co by bolo blbe lebo mam ocelaka.Pripadny servis a udrzba su az neslusne blbovzdorne vzhladom na dnesnu technokraticku dobu. Vdaka bohu, ze nemusim servisovat sedlovku co ma v sebe setky tie prkotiny, ze niektore starsie vidly by sa hanbili primitivnostou principu fungovania ich chodu a tlmenia. Mne staci sem tam vymenit tu dusu a premazat rychloupinak. Po dlhsom obdobi(2-3 roky) ho treba vymenit a to ty uz skusas treti model najvychytanejsej sedlovky ktora ti prave nechcene vylieza z ramu a ty sa to akurat chystas dropnut do rockgardenu. Mas ju ale vlastne ani neviem naco. Ked niesi pretekar. Asi si rozmaznane, konzumne decko netrpezlive sa naucit nejaky ten trapny skillik, ze vitiahnut a zatlacit si sedlo manualne a ochotne podlahnes kazdemu blabolu ktori ti marketeri a masa naserviruju.

  • anonymní uživatel stofan 14.4.2016 v 12:22

    peto(dude): zbytocne podrazdene reagujes, rad by som ta videl, ako sa seres s tym tvojim debilnym skillom co uz dlhu dobu presadzujes tak jak tvojho revolucneho mrazka.rad by som ta videl s tvojim skillom na profile trate kde je to hore dole, lebo to je zakladny faktor uzitnej hodnoty teleskopu. ked slapes pol dna do kopca a pak mas dlhy zjazd, ano, teleskop netreba, ked sa ti strieda 15 minutovi vyslap z 2minutovim zjazdom by si rychlo zmenil nazor na teleskop lebo by si zodral 4 sedlovky za sezonu (ak jazdis) . hlavne ze si chytri jak balon a my vsetci totalne debilny a lenivi si dvihat sedlovky jak v praveku ked dnes uz na to existuje technika..tak si radsej sed na tych prachoch supaj sa zo sedlovkou a bude fajn, raz mozno dorasties do toho ze si proste doprajes konfort ked na to mas prachy. howg

  • anonymní uživatel Pedro 14.4.2016 v 12:42

    peto(dude): S timhle přístupem doufám, že jezdíš na celopevňáku a absenci pružení doháníš hustym skillem.

  • anonymní uživatel head 14.4.2016 v 14:50

    Toto mi je zas len debata :D

    Nemam na to? Potom je to somarina! Nevidim preco to je dobre? Tiez je to somarina. Peto(dude), sfls, vy ste sa nasli :D.

  • anonymní uživatel sfls 14.4.2016 v 15:35

    head: já jenom tvrdim že je to přepálený jako prase.... nic o somarinách jsem nepsal... takže nevidim spojitost mezi našima názorama.

  • anonymní uživatel mike 14.4.2016 v 16:12

    Head: ale to není o tom že na to nemám klidně bych si to mohl koupit i když bych vyhodil půlku výplaty :D a jak říkal Elzic i se sedlem ve vesmíru se dá zaletět ledacos

  • anonymní uživatel bambus 15.4.2016 v 8:11

    mike: myslim, že sedlovka by se nemela brat jako standart, ale jako luxus, a ten si dopřeješ, protože tě baví jezdit na kole a teleskop ti umožní si to víc užít. Mě třeba slézání z kola přeruší koncentraci a tím i zážitek. Když jedu, nechci řešit nic jinýho než to, že jedu. Na horákovi sedlovku na sjezdíky nesundavám, ale mám dost vyklepáno když dojedu dolu a moc si to teda neužiju. Deset táců bych za to teda ale nedal.

  • anonymní uživatel peto(dude) 15.4.2016 v 8:36

    4 stofan - ???? ty si sa v tom tak nasiel?

  • anonymní uživatel peto(dude) 15.4.2016 v 8:53

    Nechcite mi nahaluzit, ze vzdy ked idete jazdit, tak zakazdym zdolávate take tie stofanom opisane trate, ze hore, dole, hore, dole a to iste potom musi robit aj ten vas teleskop. Az velmi dobre vas poznam nato, aby som tomu uveril. Teleskop ako ho vy poznate ma zmysel na enduro pretekoch. Kde ho jazdi hrstka vyvolených a urcite im nepremava pod ritou tak frekventovane ako stofan opisuje. Vsetci ostatni(drviva vacsina majitelov teleskopu) co ho maju ho nepotrebuju. Len si pani uzivajte komfort az sa raz najdete pritom ako vas od samej zlekvarovatelosti a vylyzanosti krmia kasickami, aby ste nemuseli zuvat, ale zuby budete mat zrobene tak aby zvladli aj ocel. Lebo to bude IN a kazdy pretekar v ocelozrani ich bude mat. A dodam uz rovno za vas - Ja nejazdim, ale len kecam a hlavne zavidim. Dovi

  • anonymní uživatel stofan 15.4.2016 v 8:56

    peto(dude): peto nasadil korunu :D on nas dobre pozna a aj to kade jazdime :DDDDDD

  • anonymní uživatel bambus 15.4.2016 v 9:11

    peto: jestli žiješ v horách, tak závist, a teleskopa nepotrebujes. Já mám spíš vrchovinu, a to je fakt 10minut do kopce a 1min z kopce a to 20x za vyjizdku. Je pravda, ze na spoustu veci ani neni potreba teleskop zasouvat, ale proc bys to neudelal, kdyz uz ho tam mas :D

  • anonymní uživatel peto(dude) 15.4.2016 v 10:52

    4stofan - mozno to prave na teba neplati. To si potom ale tazka mensina medzi tymi co vlastnia teleskop. Nevadi ti to? Zvladnes to? Byt mensinou. Nepatrit k mase. To zistenie moze byt bolestive.

  • anonymní uživatel peto(dude) 15.4.2016 v 11:02

    4 bambus - S tebov sa da. Neudelam to lebo ho tam nemam. Nevihodim prachy na to aby som to zasuval na prkotinach a potom servisoval ten komplikovany komponent. Aka je zivotnost tvojho teleskopu? Ako casto jazdis? Lebo co som zatial postrehol tak su to vlastne najkazivejsie komponenty tie teleskopy jeden ako druhy. Asi to tak bude kedze aj toto bolo motivovane komplikovanostou a kazivostou dosavadneho stavu dolekop.com/...

  • profilová fotka Mchal Kalvoda 15.4.2016 v 13:41

    Teleskopka? Hned po vidlici druhá nejúžasnější věc na kole :-) A když nemusíš stát na špičkách na semaforu lahoda. Bez ní už ani ránu. :-)

  • anonymní uživatel stofan 15.4.2016 v 13:51

    peto(dude): ne peto, naozaj mi to nevadi byt "mensinou" :DDD v prvom rade som rad ze som v mensine ktora nema mindrak s kazdej kokotiny

  • anonymní uživatel mike 15.4.2016 v 16:37

    jakej mindrák Klofane? :D je to porstě rozmazlenost dnešní doby a když to využiješ tak to sní jezdi :D já sem vyjádřil pouze svůj názor na to .. pomalu stejný názor mám i na elektroniku na kole (jo vím že je to rychlejší ale potřebuji to? nezbytně? ne) to prostě na kolo nepatří :D

  • anonymní uživatel stofan 15.4.2016 v 17:08

    mike :D rozmazlelost dnesny doby, ze ty este seres do latriny ?:DDDD

  • anonymní uživatel bambus 15.4.2016 v 17:35

    peto: nechtel jsem ho, ale koupil jsem ho i s kolem z bazaru, mam ho 3 roky a za tu dobu 1x měněné lanko a 2x čištění spouštěcího mechanismu od kamínků, žádný rozebírání. A je hydraulicka. Stává se, že v zimě nechce fungovat, musim na ni drsně (asi teplotní roztažnost zkrátí bowden). Kdyby se porouchala každej mesic, tak by to na kole nikdo nevozil. Verim, že ten, kdo si nechava kazdej rok delat v servisu generál, tak ani nebude vedet, že se to může porouchat. A neboj se, na kole jezdim. Nemam ho na koukani.

  • anonymní uživatel stofan 15.4.2016 v 18:31

    bambus: peto na servis nedava, peto jazdi mrazka mrazka...

  • anonymní uživatel mike 15.4.2016 v 21:22

    klofane :D to zase né :D :D záchod je už celkem starej vynález :D i ty dnešní telefony ala televize do kapse na co to kurwa je ty vole? :D

  • anonymní uživatel stofan 16.4.2016 v 10:47

    mike: na to aby ti chcipla baterka v pulke vyjezdu ked si chces zaznamenat trasu :D

  • anonymní uživatel sfls 16.4.2016 v 13:06

    kámoš to měl, spadnul a kolo mu to zahodilo do řeky...

  • profilová fotka Petra Králová 16.4.2016 v 14:09

    Dude je takovej internetovej jezdec co ma moc kecu ale zadne zkusenosti :D teleskop je na trailbike super vec a dokud bude vyhonenej ze svojeho omezenyho rozhledu bude tu tvrdit svoje zastarale nazory :D uz si nekdy jel 70 km nekde poradnou krajinou? Nebo jen vytlacis kolo za barak a honimirujes nad starym zelezem? :D?

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 18.4.2016 v 8:42

    F. Král
    a třeba jel :).... a jezdí spoustu ostatních klidně 100km. Já ty dlouhý vejšlapy ve 20 letech vzdal, neměl jsem na to kolo a díky šlupce sedlu se pak člověk nemohl půl hodiny vychcat - v tom ti teleskop nepomůže ;)

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 18.4.2016 v 8:48

    Jinak teleskop je perfektní věc, nevím proč to někteří tak hejtujou. Kdo na to má, ať si to koupí. Peto to spíš myslí tak, že "těžko na cvičišti, lehko na bojišti?"....hádám, neznám ho osobně

  • anonymní uživatel peto(dude) 19.4.2016 v 12:11

    4 stofan - co mas proti latrine. Najlepsie sranie. Ale na pravej. To je taka ze dbe brvna horizontalne. Na jednom sedis tak ze ho mas pod kolenami a o druhe sa opieras. To ta tak krasne defekuje ze az. Ziadna fajnova misa sa nechyta.

  • anonymní uživatel peto(dude) 19.4.2016 v 12:16

    F. Král - Ked sa raz za rok odlepim od netu a vyjdem von tak strkam peeero do vyfukov. Ale iba ocelovych.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí