Test: v ČR vyráběná teleskopická sedlovka TS140

Autor: Kuba Tesař, Keli, kategorie: Test, vydáno: 7.12.2015

Tomáš Mintál, „garážový“ výrobce teleskopických sedlovek, nám slíbil zapůjčit do testu jeden ze svých výtvorů. Jak slíbil, tak učinil. Tím pádem Vám můžeme představit tento kousek.

Myšlenka vytvoření vlastní sedlovky vznikla poté, co její zhotovitel, tedy Tom, jezdil sedlovku Rase Black Mamba a říkal si že to musí jít vyrobit i lépe. Jeho cílem tedy bylo vyrobit sedlovku, která bude co nejjednodušeji opravitelná. Z toho logicky vyplývá, že vzduch a olej necháváme stranou a na řadu přichází pružina.

Ano, všechny Tomovy sedlovky jsou mechanické, fungující na principu kolíku zapadávajícího do dolíku. Jednoduše, zmáčknu páčku, tím uvolním kolík, najdu vhodnou polohu, a kolík puštěním páčky zaaretuji. Zde se možná pro některé z vás objeví negativum. A tedy nemožnost zaaretování sedlovky v jakékoli pozici. Jenže. Tím, že se sedlovky vyrábí malosériově, je možné je udělat zákazníkovi na míru (zdvih, počet a rozmístění dolíků, atd…).

V našem případě se jedná o mechanickou teleskopickou sedlovku s ovládáním z řídítek, se zdvihem 140mm a hmotností okolo 600g. Aretace je možná ve 140, 120, 100, 80 a 0mm.

Testovaná verze je typu „ze začátku bez vaklu, s horším chodem“, která by se měla časem přesunout do stádia „chod dobrý, vakl přijatelný“. Sedlovku jezdím druhý měsíc v těchto sychravých podmínkách. Musím jí před každou vyjížďkou očistit a namazat silikonem. Pro uvolnění kolíku se musím nadlehčit, což je občas nešikovné, například v race modu, ale je to spíše o zvyku. Chod je příjemný. Zasouvá se snadno, nemusím na ni příliš tlačit. Výsuv je rychlý, ovšem nemá sílu, takže se pánové nemusí bát o své intimní partie. Osová provozní vůle na špičce sedla činí asi ±5mm. Horizontální provozní vůle je přibližně 1mm. Je možné, že po vyčištění a dotažení vnitřních částí se vakl zmírní.

A zde přichází ta hlavní myšlenka. Když máte hydraulický teleskop a něco se Vám na něm pokazí, musíte jej poslat do odborného servisu a necháte tam balík. U těchto mechanických sedlovek ne. Pokud jste alespoň trochu manuálně zruční a jste zvyklí dělat si servis doma, nebude pro Vás problém sedlovku rozebrat, vyčistit, případně vyměnit porouchané díly a znova dát dohromady. Navíc tu je support v podobě Toma.

Tom se chce s cenou pohybovat někde kolem 6 tisíc. „Cože tolik za mechanického teleskopa?!“, blesklo jistě řadě z Vás hlavou. Musíte ovšem brát v potaz, že se jedná o malosériovou ruční výrobu. Navíc s možností snadného servisu. Nějaké doplňující informace naleznete v tomto rozhovoru.

Keliho odstavec (měl také možnost sedlovku jezdit)
„Tato sedlovka rozhodně není komponentem, který namontuješ a zapomeneš, že jej na kole máš. Vyžaduje pravidelnou údržbu, naprostým minimem je mazání kluzných částí silikonovým olejem před každou jízdou. Pokud to neuděláš, sedlovka ti to dá rychle vědět, její chod už nebude snadný a plné vysunutí se leckdy nezdaří.
I přes údržbu a pravidelné mazání se občas stane, že ze dvou nejvyšších pozic (vysunutí 120 a 100mm) sedlovku jinak než rukou do maxima nedostaneš. Přičítám tento jev tomu, že pružina je málo natažená a nemá potřebnou sílu.
Osobně mám problém i se zámkem sedlovky, jedná se o nejednodušší možné provedení, které sice sedlo fixuje kvalitně, nastavitelnost sklonu je také dobrá, ale má jeden, dost zásadní neduh. A tím je ohýbání ližin sedla. Styčná plocha mezi ližinami a zámkem sedla je velmi malá a přestože zámek dotáhneš s citem, tak časem se zámek povolí resp. ližiny se prohnout a uhnout zámku…
Co se týče vůle, tak ta se poměrně zvětšila, ale není nijak zásadní. Když sedlovku vezmeš do ruky, tak máš pocit, že je hodně velký, nicméně za jízdy není absolutně cítit.
Jako drobný nedostatek, především vzhledový, je použití dvou lanek, jedno ovládá kolík a druhé vede k páčce na řídítkách, obě lanka táhnou ve stejném směru, možná – teď teoretizuji – by šlo použít pouze jediné. A kdybych byl rýpal (kdo mě zná, ví že jsem), tak bych si ještě přál, aby na všechny šrouby šel použít jeden imbusový klíč…“

My, redakce dolekop.com, dáváme palec nahoru, protože oceňujeme práci českých ručiček. A na tomto projektu je vidět spousta práce. Důkazem je funkční produkt, který samozřejmě má nějaké ty mouchy, s čímž se musí počítat a pevně věříme že na nich Tom usilovně pracuje. Pokud máte nějaké dotazy k sedlovce – ať už k této, nebo obecně – můžete je směřovat přímo na Tomáše Mintála: tssedlovky@gmail.com.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel daywak (daywak (a) gmail.com) 7.12.2015 v 8:46

    Obdivuji zručnost autora sedlovky a přeji prodejní úspěch. Držím palce. Moc pěkné.

  • anonymní uživatel peto(dude) 7.12.2015 v 9:10

    Packa sa mi velmi paci a inak cim viac "dolíků" tym nizsia vaha. A musim dodat, ze zase mam ten blby pocit, ze do tohto typka sa opriete lebo z neho nic nemate za kazdu hovadinku napriek tomu, ze mi pripadate, ze je vam sympatycky. Pouzijete ho na to, aby ste vyzerali, ze viete v recenziách aj hanit. Kludne by ste take somariny nasli aj v iných recenzovaných veciach, ale darmo platiaci inzerent je platiaci inzerent a takemu sa zpravidla lyze rit a zamlcuju neduhy o ktorých paradoxne vsetci vedia. Dovi dopo

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 7.12.2015 v 9:26

    Peto(dude) - tvoje konspiracni teorie me fakt bavi. Je videt, ze jsi v bikebyznyse zbehly a nic ti nema sanci utect... Nas plan je samozrejme rafinovany, nejdriv s Tomasem Mintalem udelame rozhovor - navnadime ctenare, pak si pujcime sedlovku, abychom ji mohli pohanit a jeho budoucnost znicit.

    Prosim te prober se, snazime se psat, tak jak to citime. Rozhodne u nas zadny media buying nefunguje, ono se staci podivat, kdo u nas z bike segmentu inzeruje... temer nikdo!

  • anonymní uživatel Tomáš (tssedlovky (a) gmail.com) 7.12.2015 v 9:40

    Ahoj, musím se keliho zastat, článek mi dal číst před zveřejněním, věci které uváděl, se doopravdy dějí, i když už v mnohem menší míře, protože tyto sedlovky nejsou konečná verze a na základě právě takovýchto připomínek sedlovku ladím a vylepšuji. Špatné vyjíždění z polohy kdy se sedlovka zasune je o dva cm se může dít, zvolil jsem totiž záměrně co možná nejslabší pružinu, aby pro změnu při vysunutí z nejvyššího zasunutí nevypadala jak vraždící stroj. Stranový vakl je problém sladění kluzných pouzder, kde se v podstatě na těchto prvních sedlovkách učím jak na to v seriové výrobě a doufám, že se mi podaří ho výrazně snížit. Citlivost na nečistoty, když se jezdí hodně v blátě tam je taky, proto už jsou sedlovky co mám doma předělané na možnost použití s neoprenovým návlekem a výškovou vůli řeším momentálně, kde se dostávám na nějaké dva-tři mm, ale bude tam vždy, je to prostě vůle v celém mechanismu, která ničemu nevadí.

  • anonymní uživatel peto(dude) 7.12.2015 v 10:26

    4 Tomas - Ale ja tu neriesim ci ma pravdu v nedostatkoch ktore tvoj produkt ma, ale v tom ako si davaju zalezat este aj videom, aby zazneli vsetky. U produktov etablovanych popripade sponzorujucich vyrobcov je len sama chvala popripade nejaka ta vycitka aby sa nepovedalo typu ze farba je nevhodna lebo nieje "IN". Inak niesom jediny kto sa na tento element stazuje. Je to okate ako im lyzete rite pani(keli a spol). A teda trapne. Teba tomas pouzili ako hadr na utretie toho bordelu okolo ust ktory tam ostal ked si do nich kadili.

  • anonymní uživatel peto(dude) 7.12.2015 v 10:36

    4 Keli - No ved to, ze to vase citenie je mimo. A aj keby u vas ten dajaky mediabullying nefungoval, s tymto pristupom(citenim) tu je velky potencial. Rozhodne idete sanci naproti.

  • anonymní uživatel sfls 7.12.2015 v 10:47

    klepe to?

  • anonymní uživatel stofan 7.12.2015 v 11:41

    neskusal si nahradit tie aretacne diery kruhoveho prierezu za trojuholnikove alebo nejake kliny? pri dosadnuti by to mozno eliminovalo vakel. no jak vyrobit dostatocne velky trojuholnik :D hahah ale mas to pekne vymyslene. len ja osobne by som sa bal ze sa mi zajazdy zasere ta aretacna diera a pak vezme bordel zo sebou do vnutra. ale tak to su take datailne neduhy ;) vyzera to viac nez slusne

  • anonymní uživatel agrrr 7.12.2015 v 12:11

    zlaty cesky rucicky... aneb pekny humus

  • anonymní uživatel čak 7.12.2015 v 12:13

    Budulínkovy to prý málem urvalo gule.

  • anonymní uživatel Tomáš (tssedlovky (a) gmail.com) 7.12.2015 v 12:23

    V tom případě má budulínek gule jako slon. U normálně až lehce více vyvinutého jedince nic takového nehrozí. Ledaže se snaží sedlovku primárně zastavovat gulema.

  • anonymní uživatel jan 7.12.2015 v 12:31

    Peto(dude): poradím ti jednoduchou věc - smaž si dolekop.com ze svých oblíbených stránek a máš po problému. A nebo varianta dvě - staň se redaktorem dolekopu (pokud na to máš) a piš recenze tak, jak to vidíš.
    Tahle sedlovka je super nápad a věřím tomu, že spousta lidí podpoří českou firmu a koupí věc, kterou si lehce opraví doma.

  • anonymní uživatel antislovák 7.12.2015 v 15:08

    4peto(dude): zase slovák a zase problém!?Klasika...

  • anonymní uživatel MP 7.12.2015 v 15:16

    Zlatej Reverb tedy...

  • anonymní uživatel KubmanBiker 7.12.2015 v 16:36

    I polský hovězí stojí za víc...

  • anonymní uživatel greg minářů 7.12.2015 v 17:40

    TEST SUPER.... KOPEC SJEDEŠ SEDLOFKA ZOSTANE CELÁ :-) DOBRÝ POČIN .-) TOM MÁ U MĚ PALEC HORE A NATOHO ČOBOLA SERTÉÉÉÉ :-D

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 7.12.2015 v 20:12

    náhodou Peto moc krásně shrnul zcela běžný taktiky, nekalý praktiky a triky jak slabiky, co spotřebiteli nacpat ;) jen si nejsem jistej, jestli to bylo nutno zmiňovat zrovna tady na DK, kde ty kuci recenzujou víceméně z dobré vůle a to, že jim firma XY rozdá pár hadrů na kolo a komponenty jim nájem a žrádlo fakt nezaplatí.

    Tomášovi přeju, ať se výroba časem rozjede do, alespoň pro výrobce, uspokojivý produkce, vychytaj se mouchy nultý série a svoje zákazníky si určo najdou. No a v osobnim životě, pokud si pamatuji, tak si hasič :) hlavně štěstí při práci a svatej Floriáán tě provázej ;)

  • anonymní uživatel jezdec (quad450 (a) seznam.cz) 7.12.2015 v 22:15

    Uf tak nevím sedlovku si kupuji a chci aby nějakou dobu fungovala, určitě se o ní nechci starat po každém lehkém popojíždění.Ty vůle jsou naprosto hrozné určitě nechci aby mi pod zadkem při každém přejetí kořene něco hýbalo a bouchalo, další negativní věc beru celkoví vzhed a řešení aretace konce lanka, následně absence vedení bovdenu rámem, sedlovku chci taky hezkou kolo si hejčkám a ladím aby bylo fešné.Jako nejhorší věc hodnotím nutnost pomoci sedlovce při zvedání z částečného zasunutí.Nedokážu si představit jak během závodu třeba v hnusném počasí řeším proč mi nezajíždí nebo nevyjíždí sedlovka , že je na ní bláto , až v otvorech pro kolík.Pokud není něco dodělané ani náhodou to nedám na test dokud to prostě neodladím.Prostě přesně ZATÍM jde o garážovou práci šikovného frézaře pro kamarády pecka.Každopádně Tomovi respekt, že se do něčeho už dost zaběhnuté pouští kde je dost silná konkurence.

  • anonymní uživatel RB 8.12.2015 v 7:34

    Vůle při zatížené sedlovce nejsou žádné a sedlovka je tužší, než konkurence. Vedení rámem je pro někoho pecka, já se toho rád zbavil, protože vyndávat pak sedlovku do parku je oser. Částečné zasunutí- chápu, že to někomu vadí, ale osobně jsem to nepoužíval na žádné předešlé sedlovce-reverb,command,i950r. Buď šlapu, nebo jedu z kopce. A funkce celkové- reverb se zavzdušnil a jel jsem domu se sedlem dole, sedlovka od spešlu je haluz který jsem musel pořád mazat silikonem a i tak pořádně nefungovala ani po servisu-úniky vzduch, změna tlaku teplotou, kopání do kulek. Když nenamažu KS, tak se mu taky moc nechce a každý rok aby to člověk poslal na výměnu patrony.
    Rozhodně největší výhoda TS je ve zdvihu 180mm a tom, že člověk domu dojede vždycky. Mouchy má a opravu usilovně se řeší, ale proti tomu co jsem si zažil teleskopy od renomé firem...

  • anonymní uživatel Pedro 8.12.2015 v 10:02

    RB: Voni v celym tom testu právě ten zdvih 180/200 vůbec nezmínili, což vůbec nechápu. Jako jo, testovali 140ku, ale aspoň za zmínku by stálo, že Tomáš dělá primárně vyšší zdvihy.

  • anonymní uživatel peto(dude) 9.12.2015 v 10:04

    4 antislovák - zaujimave, tiez som antislovak.

  • anonymní uživatel stofan 9.12.2015 v 18:17

    tak teraz si tomu peto nasadil ale korunu :-)

  • anonymní uživatel peto(dude) 10.12.2015 v 8:12

    4 stofan - ty budes asi z tych "za vlajku za vlast a narod"(za ten co fasistom platil, aby nam spalovali nasich potom vliezol komousakom najhlbsie jak sa dalo in da analo) "cudzie nechceme svoje si nedame" "rez a rubaj ..." a podobne zvasty. Myslim, ze az teraz prisla ta koruna stofko. Paaaa

  • anonymní uživatel stofan 10.12.2015 v 9:06

    peto(dude)peto peto, ja som prave s tych co maju nejaku narodnost uplne uprdele, a nastastie netrpim komplexom voci nejakej narodnosti ;) papaaaaaaaa teplousku ;)

  • anonymní uživatel peto(dude) 11.12.2015 v 8:14

    4 stofan - Tak to potom nechapem v com bol ten koment antislovakovi o antislovakovi nasadenim koruny. Ale uz ma to ani nezaujima lebo ked mi zase tak nalozis jak si teraz naposledy nalozil tak sa z toho poskladam a tak sa reagovat neda laska moja platonicka.

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 11.12.2015 v 16:11

    mír a láska zvítezí nad lží a nenávistí!!!!!!....a letiště Dagmar Veškrnové......státníky na přes držku najdeš v každém kraji....

  • anonymní uživatel RB 12.12.2015 v 13:34

    Tak Tom mi zkrátil pružinu a sedlovka už vyjíždí i z krajních poloh. Teď se zkusím zaměřit na to abych zkutečně tuhle věc využíval a mohl testovat.

  • anonymní uživatel RB 12.12.2015 v 13:35

    TVL dej si facku:) skutečně

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí