Představujeme: Kellys Swag 50 - závodní endurový stroj

Autor: Čert, vydáno: 16.5.2016

Slovenský Kellys se pro letošní rok poměrně silně opřel do gravity disciplín. A to nejenom novými modely, ať už to je dřív testovaný sjezďák Noid, nebo právě představovaný Swag, ale i tím, že každé tohle kolo má dispozici tovární team.





On Swag zas taková novinka, nějakým způsobem, bez většího marketingového poprasku se tohle kolo objevilo už loni resp. ještě dříve na 26" kolech. A už tehdy to rozhodně nebylo nezajímavé kolo. Možná ne stran designu, který je, no v lepším případě velice podobný jako spousta konkurenčních endur. Co totiž muselo zaujmout každého sjezdového teoretika je geometrie: 455 mm dlouhá zadní stavba a rovných 65 stupňů na hlavě, jsou asi nejdelší a nejnižší čísla, které můžeme u běžných produkčních endur najít. Co to znamená? Swag by měl umět jet neuvěřitelně rychle, pokud bude trail dostatečně rovný a dostatečně z kopce. Nejvíc sjezdově zaměřené enduro, co u nás asi najdete.





Celý koncept kola Kellys Swag odpovídá zaměření, tedy jet rychle z kopce dolů díky velice sjezdové geometrii a obstojně i nahoru, díky strmému úhlu sedlovky, se na tomhle kole dá i velice slušně šlapat do kopce. Kroucení se po zakroucených zavřených stoupavých trailech sice není to pravé ořechové, protože v pomalé rychlosti tohle kolo moc nezatáčí, ale to ani nemá za úkol. Několik desítek minut, které ale strávíte při transferu z první do druhé a pak několika dalších RZ je překvapivě pohodlných. Sedíte rovně, šlapete pod sebe. Abych se vrátil ke sjezdu, i pokud chcete jet hodně rychle a hodně z kopce, jde to. Kolo má pořád dost prostoru ke zrychlování, zadní stavba slušně vede stopu a i když nalítnete do sebevětšího padáku, kolo vás nepošle přes řidítka. Kellys Swag má prostě spoustu vlastností dobrého sjezďáku. K tomu mu dopomáhá i nízký střed (chválíme 5mm BB drop, takhle nízký střed má na endurech málokdo).





Při potenciálním výběru kola je třeba u Swagu dbát na výběr správné velikosti, tovární označení je drobně matoucí: S-17,5 palců, M-19 palců, L-21 palců. Kdo někdy kupoval kolo, vidí, že velikosti jsou oproti normálu posunuté.





Virtuální systém odpružení je příjemně citlivý, progresivní tak akorát a i výšlapy se s ním dají. V čem ale Swag opravdu dominuje, je poměr cena/výkon. Za 65 tisíc totiž dostanete hotové závodní kolo 1×11 a kompletně osazeno Sramem. Sada GX, která funguje úplně stejně jako dražší jedenáctkoví kámoši, lehoučká a přitom tuhá kola Roam 30, taktéž i sramové brzdy Guide R, tlumení vzadu Monarch a vepředu novinka, levnější verze Piku, vidlice Yari. Celý kokpit pak dodal, jak tomu u dražších Kellysu bývá, RaceFace. Jinak si zbytek drobností jako sedlo gripy atd. dělá Kellys sám. Slabinou v osazení mohou být pouze pláště Schwalbe HansDampf v nejlevnější verzi Performance. Docela jedou, ale zrovna dvakrát nedrží. Za necelých 65 tisíc mi to přijde jako jeden z nejrozumněji osazených biků.





Kellys Swag 50 je výborně osazené race ready kolo za velice rozumné peníze. A má nakročeno stát se velmi výjimečným a kvalitním závodním enduro kolem na náročné tratě. Protože jet rychle rozhodně umí.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel petr99 16.5.2016 v 15:57

    "Za necelých 65 tisíc mi to přijde jako jeden z nejrozumněji osazených biků."
    Rozhodně to neberte jako trolling, vážně mě to zajímá. Která kola jsou na tom co se týče cena/výkon takto dobře ?
    Předem díky za odpověď.

  • anonymní uživatel Eluglab (eluglab (a) seznam.cz) 16.5.2016 v 16:46

    To bych si radši koupil o něco dražší Reign LTD2 než tuhle mrdku.

  • anonymní uživatel agrrr 16.5.2016 v 17:45

    mrdka rovnaka jak agang patriot...

  • anonymní uživatel carloss 16.5.2016 v 18:37

    super geo.. problém nastane jen pokud budeš chtít zatáčet, nebo nedejbože šlapat v terénu :)

  • anonymní uživatel jirast (jirast (a) seznam.cz) 16.5.2016 v 19:16

    By mě zajímalo co tu páni mrdkaři mají za supr stroje!! za ty peníze je to vážně bezva bike. Svezte se na něm někdy, než začnete psát bláboly!! p.s.: každý hned nemá na Yetiho

  • anonymní uživatel petr99 16.5.2016 v 19:37

    jirast: Ale toho bych bral, jestli ti nějakej přebejvá ;).
    A mě taky teda nepřijde jako mrdka...

  • anonymní uživatel agrrr 16.5.2016 v 19:54

    chlopci nepochopili trosku ironiu... "pro hlupaka kazdy hloupej" Prave som to trochu nepochopil preco hejtuje Kellys ked sa to rovna v podstate patriotu :D A mam CF capru hosi a ne nechvalim sa...

  • anonymní uživatel Eluglab (eluglab (a) seznam.cz) 16.5.2016 v 20:34

    Reign LTD2 2015!!! I s dvojpřevodníkem a ráfkama co odděláš za seźonu je to pořád lepší volba!

  • anonymní uživatel jirast (jirast (a) seznam.cz) 17.5.2016 v 11:53

    Jde i o to, že když to někde rozstřelíte, tak Vás to nebude tolik mrzet, než u drahého karbonu z USA. Kellys je takřka zarohem a domluvíš se rodným jazykem. Komponenty čert vem, beztak tu každý má kolo na 3roky max. a pak jde do bazaru, kde ztratí půlku ceny. Mě to prostě přijde jako rozumná volba ať si kdo chce co chce říká. Berte to z pohledu lidí co je pro ně 65tis. hodně peněz

  • anonymní uživatel Pedro (p (a) p.cz) 17.5.2016 v 11:59

    jirast: Ten prostřední argument nechápu, protože to pude za 3 roky do bazaru, tak člověk nevyužije dobrý komponenty? A ty lidi, co to dávaj za 3 roky do bazaru, sou ty samý, co je pro ně 65 000 hodně peněz?

  • anonymní uživatel stofan 17.5.2016 v 16:29

    Eluglab: to uz je vec vkusu, ja by som radsej volil kellysa

  • anonymní uživatel enDuro 17.5.2016 v 21:07

    agrrr: aky tam mas stred? E13?

  • anonymní uživatel Jeremy 18.5.2016 v 10:44

    Tohle kolo je opravdovej zabiják. Lehoučký, bomba komponenty a tlumení, závodní designe a hlavně,tím jak to má úhel hlavy jede jako opravdový déháčko! zkuste si to sami! Jen dobře zvolit velikost! eSko je normlane vetsi Mko. Kluci ze Západu to tu mají a lítají s tím úlně vše. traily, Dh, dirty, downtowny, i hodně vyšlapou dokopce!

  • anonymní uživatel Jeremy 18.5.2016 v 10:48

    v testu je M. to je normálně Lko..to uz je moc velký

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí