Video: jsou lepší volné pedály nebo espédéčka?

Autor: Keli, kategorie: Video, vydáno: 30.5.2016

Odpověď na otázku, která vyvstala s příchodem espédéček a sice zda-li jsou lepší volné pedály nebo espédéčka, možná najdete v následujícím vi­deu.

Kluci Neil a Scott z GMBN na to šli vědecky, vyrazili na univerzitu do Bathu a kolo a Neila osadili měřáčky, ať už to byl powermetr, měřák srdečního tepu či ukazatel spotřeby kyslíku.

Po několika testech dospěli k několika zajímavým závěrům. Efektivita platformových pedálů se s SPD vyrovná, ba co víc, někde je strčí i do kapsy.





Samozřejmě jsou to jen laboratorní testy, praxe může být naprosto odlišná, protože oba typy pedálů mají to „svoje“.



A co ty, preferuješ SPD nebo platformy? A proč? V čem jsou podle tebe lepší ty, co vozíš? Diskuze je otevřena a čeká na tvůj názor.

Diskuze

  • anonymní uživatel flsf 30.5.2016 v 13:33

    čekáš na můj názor? tak tady je: na šlapání jsou rozhodně lepší spd už jenom kvůli tomu že s nima člověk zapojuje víc svalů ....ale na ježdění jedině platformy.... a protože mě šlapat nebaví a na kole chci hlavně jezdit, tak za mě: platformy

  • anonymní uživatel Jiri Fikejz (jiri.fikejz (a) seznam.cz) 30.5.2016 v 13:37

    Efektivnejsi to nikdy nebude protoze nevykrouzis tak dokonaly kruh jak s SPD. Neni to proste mozne. Borec taky slape trosku do zeli, takze ten rozdil prave nebude tak velky. U toho kdo dokonale zvlada techniku slapani a jel by s wattomerem, ktery meri obe strany pedalu, tak by to melo vetsi relevanci. A stalo by za to ten test delat po hodine na 200W alespon, rozdil by pak byl obrovsky. S plackou se unavis mnohem driv protoze ty watty nejses schopen poslat rovnomerne. Placky svuj prinos maji obrovsky, ale v efektivite to neni. :-)

  • anonymní uživatel Jaroslav (Jaroslav661.kralik (a) gmail.com) 30.5.2016 v 13:49

    Zdravim mam aj SPD aj Flat pedale a SPD mi sedia viac lepsie ovladatelnost aj v rozbitich trialoch ... Flat maju ale tiez svoje vyhodi

  • anonymní uživatel Villain 30.5.2016 v 13:52

    Nemá cenu na uvedený test seriózně reagovat.. Celkově bych to přirovnal k reportáži TV Nova o tom co udělá voda při -10°C.

  • anonymní uživatel mates2502 (mates2502 (a) gmail.com) 30.5.2016 v 13:53

    Zdravím, používám SPD jak na enduru tak na DH. Zkoušel jsem flaty na DH , ale pořád jsem hledal správnou polohu nohy na pedále.Od té doby jen a pouze SPD.

  • anonymní uživatel Jeremy Marouš 30.5.2016 v 14:28

    Zdar, já používám obojí. Jezdím 20 let na volných pedálech a před nedávnem jsem si spd nejdříve zkusím a lité pořídil. Je pravda, že jsem jezdil jak spadlej z višně. Ale potom velice prekvapenej kolik si ušetříš síly, rveš tam speed a prudký kopec, který s volnýma nevyjdu tak s spd to šlo. Pokud tedy má člověk správnou techniku šlapání. Když jedu náročnější trail až freeridový ježdění, tak beru platformy i kvůli bezpečnosti. Nemám ještě ten přirozený reflex vycvaknout když jde do tuhýho. Jinak obojí má to své... Jinak ve videu opravdu šlape jak do zelí, takže bych to nějak neporovnaval.

  • anonymní uživatel w 30.5.2016 v 14:59

    Jirko: A k čemu přesně bude dobré to měření z druhé strany pedálu?

  • anonymní uživatel Pedro Sanchez 30.5.2016 v 15:21

    Ja preferuji SPD nebo platformy.

  • anonymní uživatel sfls 30.5.2016 v 15:26

    na tah za kufr přece....

  • anonymní uživatel sfls 30.5.2016 v 15:27

    @w

  • anonymní uživatel Jiri Fikejz (jiri.fikejz (a) seznam.cz) 30.5.2016 v 15:49

    Kvuli rovnomernosti podani vykonu na jednotlive pedaly. Tady by se taky ukazalo jak jsou placky nevyhodne, kdyz jde ciste o efektivitu. Bohuzel wattak na plackach k sehnani nebude. :-) na silnicni pedaly to ma Garmin nebo Powertap.Muzes si vyhodnotit jak efektivne slapes pro kazdou nohu zvlast.A fakt by clovek neveril o kolik se clovek ubira, kdyz slape vyosene nebo hranate. A cim dele jedes, tim vic to je znat. A to beru ciste vytrvalostni a ne intervalovy specificky trenink, tam to je vubec znat o rad vic.

  • anonymní uživatel Jiri Fikejz (jiri.fikejz (a) seznam.cz) 30.5.2016 v 15:53

    @w Je to mysleno leva prava noha, abych to upresnil. Tam s plackama nikdy nebudes schopen docilit rovnomerneho vysledku jako s SPD. Mozna par minut, ale to nic neresi.

  • anonymní uživatel Hanz 30.5.2016 v 16:35

    NO SPD ! FREE PEDALS

  • anonymní uživatel Laybach 30.5.2016 v 19:17

    Když máš pak vyslat velkej bo dlouhej polet a dopad je 8m a plnej kořenů a kamenů tak mám jistotu v spd páč placky mě už párkrat neudržely a byl to bolavej problém úplně zbytečně.Jinak výjezd ze zatáček? Jedině spd.

  • anonymní uživatel Ondrej Pokorny (apx81 (a) tiscali.cz) 30.5.2016 v 19:45

    Problem je trochu v tom, ze teorie kruhoveho slapani je zalozena mnohen vice na fyzikalnich zakonech, nez na tom jak realne funguje lidska motorika. To je potreba si uvedomit. Je nezvratitelne, ze se spravnou technikou a v homogennich podminkach jsou spd minimalne na zaklade cisel efektivnejsi. V realu do toho ale vstupuje spousta promennych, ktere tento vysledek ovlivnuji. O to vic pokud se bavime o jizde v narocnem terenu a ne po silnici ci zpevnenych cestach - coz tady predpokladam. Predne, kolik lidi ma skutecne dobrou techniku slapani? A zatim co platformy spis nuti techniku zeefekivnit, spd v mnohych pripadech prohloubi uz existujici chyby coz muze vest snadno i ke zdravotnim problemum. Atd, atd. Zkratka hledisek vyhod a nevyhod platforem a spd je mnohem vic nez jen efektivita a o tom se bohuzel zatim mluvi zalostne malo. Vysledky testu v tomhle videu podle me prave diky nedokonalostem mnohem vice vystihuji jaky bude realny vysledek pro obecnou vetsinu bikeru, lidi kteri neabsolvuji zadny specificky trenink, jen proste jezdi na kole protoze je to bavi.

  • anonymní uživatel Pedro Sanchez 30.5.2016 v 20:53

    Staci se podivat na cem jezdi top 30 na DH svetaku nebo EWS. Pokud jde o cas, je jasny z ceho se da vymacknout vic.

  • anonymní uživatel Jiri Fikejz (jiri.fikejz (a) seznam.cz) 30.5.2016 v 22:27

    @Ondra Ano urcite mas pravdu v tom, ze lide, kteri radi jezdi v narocnem terenu a nechteji to resit, tak jsou pro ne placky vhodnejsi. Stejne jako pro jezdce, co se chteji ucit novou pasaz, veci na rovnovahu atd. Tam je prinos jasny, hlavne to je bezpecnejsi. Naopak si ale myslim, ze technika slapani je jednim ze zakladu pro kazdeho cyklistu, stejne jako rovnovaha, technika brzdeni a vubec zaklady jsou pro kazdou disciplinu stejne. Ze nekdo spatne slape neni vina pedalu, naopak v narocnem rozbitem terenu se s plackou strasne nadres a proste to nemas tolik pod kontrolou, nemluve o technickem vyjezdu po korenech, schodech, nestabilnim podkladu a dalsich vecech. Jezdci, kteri to chteji resit a usetrit energii, tak si zajdou treba na ergac Wattbike a mrknou na svoji krivku slapani a hned vi, kde je problem.

  • anonymní uživatel Ondrej Pokorny (apx81 (a) tiscali.cz) 31.5.2016 v 0:33

    Jirko, ty to beres s pozice zavodnika, u ktereho jsou vsechny slozky techniky a fyzicke pripravenosti na vysoke urovni a tam s tebou nemuzu nez naprosto souhlasit. Nicmene jako instruktor, ktery spis resi tu "amaterskou" majoritu, ma za to, ze vychozi pozice spousty lidi, kteri se na zaklade tohoto nebo podobneho clanku budou rozhodovat zda prejit k jednomu ci druhemu, bude takova, ze prave v technice budou mit nejvetsi rezervy. Proto mi prijde dulezite zduraznit, ze pokud nekdo spd pouziva hlavne jako berlicku k prekryti nedostatku v technice, je dost pravdepodobne, ze z dlouhodobeho hlediska to pro jeho celkovou vykonost bude mene efektivni, nez kdyby jezdil platformy. A myslim si, ze to plati at uz jezdim technicke cross country, enduro nebo DH. A ano, s platformama se vic nadres, ale pokud nekomu nejde ani tak o vysledky jako spis o celkovou fyzickou kondici a zdravi, budou v tomhle ohledu platformy vetsinou prinosnejsi, uz jen proto, ze jde o prirozenejsi pohyb nez pri pouziti spd.

  • anonymní uživatel Jiri Fikejz (jiri.fikejz (a) seznam.cz) 31.5.2016 v 1:32

    Nevim je to tezke. :-) urcite je potreba zduraznit, ze je lepsi se ucit na platformach a az si clovek osvoji zaklady, tak se rozhodne co mu sedi. Ale SPD jsou pro pokrocilejsi jezdce jasna volba o tom nema cenu pochybovat. Jinak pozor na to, ze se vic dres- to neznamena, ze zlepsujes vykonnost a zdravi, spis se nevhodne prepinas. To takhle nefunguje :-)

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 31.5.2016 v 8:26

    V první řadě je to pro každého subjektivní. Každej máme jinak rostlý tělo, jinak fungující psychiku. Z pohledu dlouholetého hobby jezdce s ještě dlouholetějšími XC zkušenostmi - jedině SPD. Ondra to možná bere až moc "instruktorsky" a kouká na tu víkendovou, začínající část jezdců. Ale i ti, po našlapání prvních 10-20 000km začnou koukat po zeefektivnění šlapání.....a SPD u většiny zvítezí.

    Jediná věc, kterou můžu SPD vytknout....a to je stejně většim dílem zaviněný tim, že jezdim jak blbej retard, že v hodně náročných pasážích občas potřebuje člověk vyšlápnout....a pak se v tom bordelu v tom pressu nacvaknout - boha jeho.

  • anonymní uživatel tvojamama 31.5.2016 v 11:03

    Nejvíc mě baví, když potkávám takový ty tůristy co jezděj od hospody k hospodě, pupek položenej na rámový trubce, ale maj SPD :D

  • anonymní uživatel sfls 31.5.2016 v 14:09

    neni SPD obchodní název jen pro nášlapný systém značky Shimano?

  • anonymní uživatel Roman 31.5.2016 v 15:30

    Jezdím už dlouho volné pedály a k tomu kvalitní obuv. Nedávno jsem si pořídil SPD a zatím nemůžu říct, že by to mělo nějaký pozitivní přínos. Šlapat do kruhu jde v pohodě i s platformama, vždyť dneska s kvalitní obuví je skoro problém sundat nohu z pinů. I když mám SPD poměrně dost utažené a k tomu pedály s ohrádkou, tak třeba když skáču z klopky do klopky tak mám tendenci pedál vycvaknout což je dost příjemná záležitost(možná je to tím, že jsem trotl :). Takže zatím jediné kde cítím opravdu přínos je dlouhá prudká kořenošutrovitá pasáž pokud jedu na HT.
    Ještě tomu dám šanci, ale zatím to vypadá, že jsem vyhodil 3tis za něco co v reálu asi nikdy pořádně nevyužiji(pokud nezačnu jezdit na stará kolena bikros:)

  • anonymní uživatel Pedro Sanchez 31.5.2016 v 16:11

    sfls> ano je, podobne jako flexa, botasy, cola,...

  • anonymní uživatel dawe 31.5.2016 v 20:06

    Jezdim ve kombinaci DMR Vault a starych DC tenisek a nemuzu si stezovat. Slapatka lepi jako svin, takze obcas mam problem sundat i tu tenisku, kdyz je to potreba v zatacce. Jinak premyslel jsem o Five Tenech, ale za ty prachy bych rekl ze je to zbytecnost, zvlast kdyz vydrzi sotva sezonu...

  • anonymní uživatel dawe 31.5.2016 v 20:07

    Btw. to video je uz skoro rok stare...

  • anonymní uživatel truhlik 31.5.2016 v 21:44

    pocit a viera

  • anonymní uživatel peto(dude) 2.6.2016 v 11:17

    takze podla niektorich tu je Hill hobby amater.

  • anonymní uživatel Jiri Fikejz (jiri.fikejz (a) seznam.cz) 2.6.2016 v 15:03

    @peto Samozrejme jsou vyjimky. :-) Hill, Brendog, Petr Tresnak atd. je to o jezdci. Ale podstata je stale stejna. Kde potrebujes byt vykonove efektivni tak to je ve prospech clipless.

  • anonymní uživatel peto(dude) 3.6.2016 v 10:45

    Jiri - ja asi ostanem na strane pana ktory ma podstatu uz priamo v mene. A ked nie platformy tak kosiky. Tam je remeslo kde sa chyba neodpusta.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí