reklama

Report: Rychlebské enduro po svejch

Autor: Čert, kategorie: Report, vydáno: 27.9.2016

Tradiční několikanásobný sjezd ze Sokolího vrchu už k září tak nějak patří, i letos jsme byli u toho. Konkrétně Čert, který jako jediný hájil barvy d:key v Rychlebkách. Zde jsou jeho dojmy, zkušenosti a pocity.

Káťa Tóthová po dlouhé době na startu závodu. byla prý hodně nervózní. Zbytečně, byl z toho krásný třetí flek

Enduro v Rychlebách je specifické hned několikrát. Komunita kolem Rychleb je ohromná, takže účast stála zase za to, na start se postavilo okolo 350 lidí. Další unikum je jízda „na oči“. Jasně, ne každému tenhle formát sedí, dle našeho názoru je jízda na oči jediné opravdické enduro, protože jenom tak se pozná, jestli máš doopravdy cit pro terén, našlapáno a jsi schopný reagovat na to, co se před tebou objeví i když to nemáš tisíckrát najeto. Tím pádem už to není tolik sjezdové, ale výrazně trailovější. No a poslední enduro specifikum, seš prostě v Rychlebách… tam je všecko trochu jinak než jinde.

V pátek večer se dokodrcáme až k základně, zakempíme, získáme číslo, protože je dvacet dva nula nula je to rovných 237, které mě legitimuje ke startu až v 11:58:30. Tenhle čas mi u registrace napíšou zezadu na číslo, papírová taška s nálepkou, marskou a mapkou závodu. A papír s… propozicema?

Znojemská raketa si celý závod dala s nevyjížděcí sedlovkou, za toto jeho mechanik pochvalu nedostane

Abych nechodil kolem horké kaše, organizace byla jedním slovem tragická. Je sice hezké, že jsme si na A4 přečetli, jak jedem na vlastní nebezpečí a že nám nesmí pomáhat nikdo cizí… a že jedeme na vlastní nebezpečí a tak nějak pořád dokola. Ovšem o tom jak je to třeba s helmou v závodě (velká, malá, pořád na hlavě, možno v transferu sundat?), jaké jsou limity závodu? (někdo říkal 4 hodiny, někdo 5, někdo 4,5), odkud se startuje (někteří jezdci ještě v sobotu ráno nevěděli, že čas startu znamená čas startu ze Sokolího vrchu a ne čas nějakého slavnostního startu ze základny, že Vlasto Hynčico), nebo se první cca padesátce nikdo nezmínil, že není potřeba spěchat, protože na start druhé RZ se nestihne přesunout čipová časomíra dřív než ve 12. Takže startuješ v 10, dupeš jak blázen a pak hodinu mrzneš, protože… proto? Tohle jsou věci, které by se při organizaci závodu (několikáté organizaci) na republikové úrovni fakt stávat neměly. O tom, že cíl byl označený plachtou mezi stromama ve výšce asi 2 metrů škoda mluvit. Nějak sem se nahoru při závodní jízdě nekoukal. A jelikož dole stáli lidi tak nějak všude, sledovat kdo z nich teda má a kdo nemá v ruce pípač, na to při závodě taky čas nemáš.

Jirka Fikejz měl smůlu, když na dvojce chytl defekt, tlak 1,2 a 1,4 atm není na RS ideální

Ale dobře, sice o pravidlech vím míň, než průměrná kosmetička o korporátních termínech a gramatice, vím aspoň, že mám startovat ve dvanáct ze Sokoláku. Vyjíždíme už třeba v 10 a megapomalým tempem se suneme k vrcholu. Kopec sice stojí za to, ale docela se mi točí nohy a do kopce to jede.

Fotku Jeromé Šimerleho nemáme, ale zato máme foto Kojaka, Šímovic super kámoše

To bude tím, že na rozdíl od Jerome Šimerleho jsem včera večer… Tento odstavec byl odstraněn. Proč? Místo pozdravu mi můj oblíbený spoluzávodník Jeromé Šíma položil otázku „kdo píše report, vole!?“ Po tom, co jsem se k tomuto plánu doznal, mi oznámil tu nejsprostější věc, kterou můžete novináři říct… "pokud budeš mlčet o čemkoli co budu tento víkend dělat, máš u mě dvě piva za každej večer… "
Takhle tedy ne! Pyšníme se tím, že dolekop.com je asi posledním opravdu nezávislým médiem a uplacení alkoholem, kupování si naší mlčenlivosti fermentovaným nápojem… To mi přijde opravdu mrzké a nehodné závodníka!

Bohužel jsem se neuhlídal, nechtěně výše zmíněné 4 piva vypil a tím pádem musím tuto gentlemanskou dohodu dodržet. Ale je to naposled!

I jediný zástupce Canyon Amateur teamu byl na startu, Kuba Pavlas konkrétně

No ale zpět ke startu jedničky. První RZ ze tří je dlouhá. Dlouhá, pekelně rychlá a přitom pekelně šlapavá. Jelikož se snažím závodit, nepopíšu vám zatáčku po zatáčce, protože si ji doopravdy nepamatuju, co si pamatuju je ale celkový dojem z trati.

Na to, že jedu na oči, je tady na můj vkus fakt hodně jízdy po širokých cestách rovno dolů po kamenech. Co to znamená? Jedete 50 až 60 km/h rovno dolů a vůbec netušíte, co bude za zatáčkou. Žádné zpomalováky, prostě jenom člověk co říká tady bude ostrá doleva/doprava… takže z palby na těžký převod zatáčíte ostře na nějakou stranu a dupete do mírného kopce v hrabance kde to vůůůbec nejede. Takhle si flow nepředstavuju. Ano, pak přijde pár zábavných míst, kde mě to baví, kolo jede, hraju si s terénem a skáču z kamene na kámen. A pak BUM! Asfaltový přejezd. Uprostřed RZ třeba 300metrů rovno po asfaltu. Pak zase nájezd do techniky. Pak zas široká cesta kde jedete hrozně rychle a hrozně nebezpečně…

Franta Žilák v malé helmě ukázal, že se v rychlosti fakt nebojí

No nevim, zbylé RZ ve mně vyvolávají stejný pocit. Ano, jsou tady zajímavá technická místa. Mezi nimi ale jedete buď po asfaltu skoro do kopce nebo po široké kamenité cestě hrozně rovno dolů.

Myslím si, že enduro na oči by mělo mít trochu hlavu a patu a ne být jenom o tom, jak rychle umíte dupat po asfaltu a nebo jak moc jste vypnutí a jste ochotní riskovat zničení ráfku, sebe nebo kola v šedesátce na kamenech, přičemž nemáte nejmenší ánung, co bude za zatáčkou do který vletíte v milionu, protože chybí místo, které by vás plynule zpomalilo.

Nejen Mira Křížek fotil na závodech

V čem byl podle mě teda zakopanej sokol? Celá trať je prostě postavená pro člověka, který se přijel projet. Užít si traily a prostředí. Ale ne závodit. Pokud bych se jenom vezl, nevadil by mi ani asfalt, ani široké cesty a mohl bych si užít technická a zábavná místa v přes kameny nebo v hrabance. Když chci být ale dole nejrychleji, je tohle všechno bez tréningu jenom strašně nebezpečné. Organizátoři tvrdili, že si Rychlebské enduro užije každý, i ten kdo dojede poslední. Upřímně si myslím, že doopravdy si tenhle závod užili hlavně ti, co dojeli poslední. Dojel jsem okolo první stovky a troufnu si tvrdit, že všichni co byli přede mnou, se na kamenech při jízdě do neznáma fakt báli. Naopak ti za mnou si to zase užívali daleko víc.

Pan Nafrněná opustil francouzská endura a přijel i do Rychlebek

Ona totiž i anotace závodu vlastně vybízí k tomu, že půjde spíš o dobrodrůžo, než závodění. A tak to taky bylo. Jo, je super, že na trati bylo hodně míst, kde jsem se docela vyděsil a mám radost, jak se mi povedlo s nima vypořádat. Bohužel celé pořadí určovalo jenom to, jak rychle jste ochotní jet rovno dolů nebo jak moc máte našlapáno na asfaltu. Tohle podle mě ideál endura není. A trochu mě mrzí, že pro spoustu lidí je tohle jediná zkušenost s endurem. Neříkám že Enduroserie je ideální. Rozhodně ale není tak strašně nesmyslně nebezpečná. Možná by bylo lepší udělat víc kratších RZ a vynechat tolik přejezdů po asfaltu. Možná by bylo lepší nenechat jet závodníky několik set metrů rovno dolů po široké cestě. Možná je chyba ve mně.

Tady to bylo hezké, že?

Každopádně, organizace se úplně nevyvedla. Tratě byly místy super. A místy vůbec ne super.

Ne, že by to byly špatné traily. Naopak, rád bych si je projel znovu, zkusil si, co by šlo líp a užil si povedené místa. Ale ne v závodním nasazení a ne na oči; tratě, co se netrénují, by se měly stavět s citem pro věc. A pokud chybí, měl by být u stavby někdo, kdo ho má.



Pokud hledáte v reportu výsledky, hledáte je marně, najdete je totiž v článku Víkendový výsledkový servis: Vojta Bláha vyhrál Rychlebské enduro.



Za fotky děkujeme Mirovi Křížkovi, který si v sobotu po Rychlebských horách a blízkém česko-polském okolí namotal 130 kilometrů a ještě při tom fotil.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel pofel 27.9.2016 v 11:07

    Tvoje baba je jediny pravy enduro na oci :D

  • anonymní uživatel Bříza 27.9.2016 v 11:09

    souhlasim s autorem a prestoze jsem byl v poradi za nim, tak jsem si ty dalnicni useky taky neuzival. S takovym potencialem kopce mi to prislo, ze si to letos poradatele dost zjednodusili i s ohledem na lonsky rocnik, ktery me bavil dost. Korunu tomu nasadila vecirkova hudebni produkce. Urcite jsem pro rozvijet a zkouset novy veci, ale ne za cenu toho ze se posle do kopru to dobry z minula. Abych jenom nekritizoval, tak kolacky na obcerstvovacce byly famozni.

  • anonymní uživatel DV fon Norco (vyvoj (a) embedded-systems.cz) 27.9.2016 v 11:28

    Ja nemuzu moc hodnotit ani srovnavat protoze Rychleby jsou jedine enduro, ktere vzdycky ob rok jedu. Nicmene 2 a 3 RZ me prisla docela zabavna, 1 RZ a dva asfaltove prejezdy me prisla slaba a nejak to na sebe moc nenavazovalo. Jel jsem na pevnaku, asfalty tezce ignoroval, takze z vysledku jsem byl spis prekvapenej :) Ale v roce 2014 sem si to uzil vic...

  • profilová fotka mr.antik 27.9.2016 v 11:51

    Myslim že srovnávat RZ 2 + 3 byly proti jedničce uplně jinde a dle mě super i pro jízdu na oči. Jednička byla pro sebevrahy.

  • anonymní uživatel Bersekr 27.9.2016 v 12:04

    Jazdí sa v ČR aj nejaký iný enduro závod "na oči" ?

  • anonymní uživatel PAvelK (pavelkor (a) seznam.cz) 27.9.2016 v 12:58

    Najednou nějak moc kritiky v jednom článku... Za mě RZ1 dlouhá a rychlá, RZ2 a 3 povedené. Enduro má být komplexní disciplína a ne jen dolů, dolů a nejlépe lanovkou nahoru... Sice přejezdy byly delší, ale kdo "závodil", tak holt někde musel víc dupnout a kdo jel na pohodu, mohl si i odpočinout po těžkých sekcích.

    Organizátoři se na nás taky můžou vybodnout a budeme bez super akce.

    Jel jsem letošní Kouty a to je prostě den v bikeparku a vůbec jsem si je neužil. V Rychlebkách je nádherná příroda a z toho jsem měl radost.

    PS: Povyšování v takovýchto médiích je přinejmenším netaktní...

  • anonymní uživatel pofel 27.9.2016 v 13:04

    Na tohle sem cekal : "Enduro má být komplexní disciplína a ne jen dolů, dolů a nejlépe lanovkou nahoru" WELKAM TO DA CZEK ENDZURO = VAN END ONLY TRUU RYL ENDURO

  • anonymní uživatel sedma 27.9.2016 v 13:12

    organizace pro někoho, kdo byl poprvé, asi nic moc, to souhlas, jinak vše jako v předchozích letech... (hodně by pomohlo, kdyby v tašce bylo přiloženo toto www.rychlebskestezky.cz/images/files/Propozice_Enduro_2016-1.doc )
    palby neuvěřitelnou rychlostí bych si klidně taky odpustil, respektive by jich nemuselo být tolik...
    přejezdy v RZ mi osobně nevadili... i když mohly by být o něco kratší... za mě jsou lepší 3 dlouhé RZ než 6 kratších... a pokud je na to kopec, je škoda ho nevyužít, i přesto, že chvíli projedu po asfaltu (ten zvládám na oči v pohodě)... když pak člověk několikrát čeká dlouho na startu, moc ho to neba... za mě mohla být celková délka závodu klidně i delší...
    ale pravda - nejel jsem závodit, ale užít si to, což se i stalo...
    každopádně při takovém počtu startujících by ty tratě mohly být o něco propracovanější...

  • anonymní uživatel JirkaFikejz 27.9.2016 v 13:38

    Daj se nekde najit fotky ze zavodu ? Tyhle nejsou uplne spatny

  • anonymní uživatel Jiri Fikejz (jiri.fikejz (a) seznam.cz) 27.9.2016 v 13:47

    Kdo tady pise mym jmenem? :-) Zavod si myslim posun vpred oproti roku 2014, ktery jsem jel naposledy. Trate zabavne a citelnejsi, hodne zkracene. Palba na jednicce byla poctiva, trosku bych zredukoval. Vytku bych mel k cekani na startu a krizovani trati s transfery, tam muzou vznikat nebezpecne situace. Jinak se mi to ale libilo a dobre jsem si zazavodil. Jinak tlak 1.25 a 1.42 byl idealni, ale Aspire by to uz mohl vyhecovat a mit k dispozici DD verze Minionu, HR II a Shortyho. :-) na zadovce jsem vezl Tomahawk DD a to byla velka parada. Gumy pod kilo jsou uz bohuzel nedostatecne, zvlast v tomhle terenu.

  • anonymní uživatel Honza (hhonzuv (a) email.cz) 27.9.2016 v 14:28

    Letošní i loňské RZ jsem sice nezávodil, ale mám mám je projeté a tak trošku musím souhlasit že RZ1 byla pekelně rychlá a z letošních tří mě bavila nejméně, ale myslím že není nic špatného na tom zkusit občas něco jiného, neřešit hupkání mezi stromy, a pustit to z kopce rovně co to jde. Každopádně všechny tratě bych hodnotil pozitivně. Ono taky není sranda se domluvit s lesy, církví, obcí a další bandou lidí co do toho organizátorům kafrají a tak občas se tomu přejezdu po cestě nebo smyku nevyhneš, a už vůbec ne pokud děláš tratě každý rok jiné.

    Nějak nechápu co autor článku čekal, jestli má problém s nebezpečím při závodech na RS a vlastně kterékoliv terénější mtb disciplíně, tak bych mu raději řekl ať nejezdí na kole z kopce po lesích, kořenech, šutrech a už vůbec ne pod Sokolákem. Příště bych doporučil zajet si maximálně s děckama okolo Vidnavy. Stejně tak ty šlapané přejezdy, no tak je to enduro, jedeš nahoru i dolů chlapče...... není to dh ani xc :)

    Musím ale souhlasit s tím, že informace o transferech/startech mohla být lepší. Jinak závod jedeš na vlastní nebezpečí, tak si o přilbě rozhodni sám, pomož si sám a nejsi ve školce, poraď si a ukaž co v tobě je, v tom je ta výzva rychlebského endura. Tratě byly značeny dobře (lépe než minulý rok), organizátoři, se o závodníky starali dobře a pomohli vytvořit skvělou atmosféru.

    Už se těším zase na další rok.

  • anonymní uživatel Pindot 27.9.2016 v 16:53

    Tak toto mě pobavilo :D .....tratě, co se netrénují, by se měly stavět s citem pro věc. A pokud chybí, měl by být u stavby někdo, kdo ho má..... Jeli jsme stejný závod? Dyť to bylo lehčí než minule, každá nepřehledná situace byla vyřešena dobře, všechno šlo sjet na oči, jak rychle záleží jen na citu, ale jezdce. A doufám, že orgové splní slib a příště to udělají zase těžší.

  • anonymní uživatel tcq 27.9.2016 v 20:30

    Jsem rad, ze to Cert napsal tak jak to napsal, ackoliv kritizovat Rychlebky crew se moc nenosi, spoustu veci sem videl podobne. Letos to bylo takovy zeleznicni enduro, cim vic rovne tim vic adidas.

    Kdyz si vezmu lonskej rok, obrovsky zlepseni ve znaceni, sic sem tam blbost, ale jako celek to davalo plus minus smysl a i ty veci co mi uplne nesmakovaly byly zapomenuty na paradni vecerni party. Starteri vsech tri RZ na startu snad dve hodiny predem.

    Letos opravdu zklamani, v podstate si nevybavuju ani jeden wow moment, jedinou zatacku, jediny prudky misto ...
    RZ1 - jednoznacne nejslabsi, prakticky porad rovne, na to ze to bylo 4,5 km si tak si nejak nevybavuju zadnej highlight
    RZ2 - ta celkem sla, az teda zase na to znaceni ...
    RZ3 - zacatek dobry, pak cca 2-3 minuty nudy po ceste, konec dobry

    Tim jak to bylo jednoduchy tak to bylo paradoxne vyrazne vic nebezpecny

    Je mi jasny, ze usporadat zavod a udelat novy traily neni jednoduchy, urcite zatim bylo spousta prace, vyrizovani, skoda ze se to nepodarilo dotahnout do nejakyho vic smysluplnyho konce, ono uz to tolik prace navic neni, navic kdyz loni to slo.

    Jeste by me fakt zajimalo, co za matros bere ten, kteryho napadne pozvat techno djeje na bikerskou party, priste by ten matros meli pribalit do startovniho packu ...

    Je v podstate na organizatorech jestli se chytnou trochu za rypak a reknou si ok, treba ten Cert ma v necem pravdu, podme to pristi rok udelat lip, nebo se zatvrdi a nechaji placat po zadech jak to bylo bozi a Certa daji na blacklist.
    Kdyz si vemu jednu vec, loni tady bylo kritizovany enduro na Jestedu, za znaceni, zrejme si to precetli a pochopoli to a letos byli prave za toto pochvaleni. Kritika neni nejakej prostredek osobniho boje, ale mela by byt motivaci pro poradatele to udelat lip, protoze ono to opravdu je mozne.
    Pro inspiraci video z prvniho kola Francouzskyho poharu, ten se sic jako jedinej zavod ve Vosges, nejel na oci a bohuzel sem ho ani nejel,
    pac bylo plno, ale teren mi prijde v uvozovkach podobnej jako na Rychlebach.

    vimeo.com/...

  • anonymní uživatel tcq 27.9.2016 v 20:33

    Jeste teda sem zapomnel na ty kolacky, ty byly fakt TOP!! :-)

  • anonymní uživatel temny mstitel (merc (a) gmail.com) 28.9.2016 v 13:51

    fotky od fotografky www.flickr.com/...

  • anonymní uživatel stofan 29.9.2016 v 9:56

    tcq: tak napriklad ja by som techno po bikovom zavode rozhodne zniesol uplne s usmevom a nadsenim :D je to vec vkusu, ja zas mam plny kotel ked niekde pocujem nejaky punk metal a podobne, milion ludi milion chuti... ;)

  • anonymní uživatel lubo 29.9.2016 v 12:10

    Paní Katarína Stavarčíková

  • anonymní uživatel tcq 29.9.2016 v 14:30

    stofan: OK, nevedel sem ze takovi lide existujou :-) Kazdej ma svuj vkus, to je fakt, nicmene vezmes-li v potaz, ze 80% vsech lidi co tam zustali jsou muzi, z tech 90% pije pivo, a z toho pak jeste pulka panaky a zaroven pulce bylo pres 30, tak snad uznas, ze to asi neni typicke osazenstvo nejakej DJ party, nebo se pletu? :-)
    Loni tam v tom kotli pod podiem bylo treba 200 lidi v nejvetsi spicce, letos co jsem videl tak 5 ... to uz by tam mel vetsi uspech snad aj Karel Gott :-)

  • anonymní uživatel Lukas 29.9.2016 v 15:47

    jo, ta hudba byla mimo. Sam si na takovy disko zajdu rad, ale rock'n'rollu v lese to chtelo neco jineho, podstatne min tanecniho...

  • anonymní uživatel Honza 29.9.2016 v 19:43

    Upřímně nechápu , jak mohl někdo nemít informace, když byly všechny propozice vylepené hned u vchodu do hospody tak, že jsem si toho všiml i já a pochopil jsem to a to už něco značí. Časový limit i místo ostrého startu tam byly jasně napsané. Na vyloženou vraždu si z RZ taky nějak nepamatuju, ale je pravda že na pevňáku jsem nedával takové bomby jak opravdoví endurospecifik endůristi. Jinak pro mě je enduro pořád takový frýrajd kde se jezdí i do kopce, takže určitá punkovost mi fakt nevadí, jenom bych příště uvítal hevymetal místo toho techna či co to bylo. Příští rok zas!

  • anonymní uživatel Shopak 30.9.2016 v 15:04

    Tak nějak tu vše bylo shrnuto, já tedy jen podtrhávám toho "týdžeje" na takové "afterbike"....!!! Nemusí tam notně vystupovat Wampire či jim podobní, ale tohle bylo opravdu moc! A kotel lidí pohybující se výhradně před hospou namísto před pódiem o tom vypovídal své.. Za mě jednoznačně skvělá akce, ale krom hudby je tam ještě co pilovat.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí