Rozhovor: Recapitulation 2016 - Rádi bychom z toho udělali každoroční tradici!

Autor: Keli, kategorie: Rozhovor, vydáno: 22.11.2016

Pár slov o Recapitulation 2016 večírku prozradil Martin Soukup a Martin Vrbický – dvojice, která za touto kulturně sportovní akci stojí. První jmenovaný jako organizátor Czech Downtown Tour a letos i BigMat Czech Downhill Tour, druhý jako zástupce Fullface Productions.

Už tuhle sobotu 26.11. proběhne v Radlické Kulturní Sportovně slavnostní událost. Uskuteční se zde letošní, v pořadí tuším už páté (po Marosaně, Ženda Race, DH Klínovec a Loose Session) rozloučení se sezonou 2016. Z toho, jak hodně a hlavně jak rádi se bikeři s uplynulou sezonou loučí je jasně vidět, že to musela být sezona po všech stránkách náramně vydařená, a proto neuškodí rozloučit se ještě jednou…

Proč a jak vznikl nápad na Rekapitulační večírek?
Vrbitch: Pro Fullface prod. bylo letošní léto hodně o natáčení kol a na konci sezony jsme zjistili, že máme natočeno spoustu dobrýho videa. Jednou jsem se u piva zmínil právě Soukymu (oba dva jsme rodilí Karlovaráci a známe se už dlouho let), že by byla sranda udělat nějakej rekapitulační večírek postavenej na setkávání lidí z komunity a promítání všemožnejch videí z průběhu sezony. Nebyl jsem si ale jistej, jestli si najdu čas na zorganizování něčeho v tomhle duchu. Souky mi volal za tři dny, že je všechno zařízený :)

Jak hodnotíte letošní domácí bikovou sezonu z úhlu toho co děláte?
Souky: Osobně ji hodnotím velmi kladně. Co se týče downtownů, tak se nám povedlo s klukama rozšířit tour o Jáchymov. Na každém závodě jsme měli nejen dost závodníků, ale i velmi slušnou diváckou podporu. Takže DT super. Za DH to bylo osvojování si nového dítěte. Když něco přebíráte, musíte to převychovat, překopat a začít stavět znovu. Osobně ale i DH beru velmi kladně. Poznali jsme stovky nových lidí, zažili skvělé závodní víkendy a celou sezonu si maximálně užili v rámci možností.

Vrbitch: Pro nás toho bylo letos co se natáčení týká doopravdy hodně. Tradičně Marosana, JBC Revelations, Czech Downtown Tour, nově pak akce jako Drive tour na Náplavce, FFP Slopestyle a MČR bikros v Benátkách. A taky možnost zažít Datlovo Crankworxový dráma z první ruky nebyla úplně marná záležitost…

Co si myslíte o úrovni českýho mtbkingu, jako celku?
Vrbitch: Myslím, že to v poslední době udělalo velkej krok dopředu. Pumptracky, singletrcky, bikeparky, skateparky pořád přibejvaj. Lidí v ČR jezdí na horskym kole rádi, bikrosový kluby jsou plný dětí. K tomu – Datel King of Crankworx, Kulhavý stříbro na Olympiádě. Super forma Kuby Vencla, Tomáš Zejdy, Michala Prokopa, Milana Čižinskýho a dalších… Podle mě to je všechno dohromady vizitka toho, že mountainbiking u nás funguje. Přijde mi, že celkově středoevropskej mountainbiking jde hodně nahoru.

Souky: Co se týče profesionálního sportu, tak si myslím, že je české MTB na velmi vysoké úrovni. Co předvádí kluci ve světových pohárech je skvělé a výsledky úroveň jen dokazují. Doufám, že do budoucna je doplní ještě více závodníků v těch nejvyšších patrech. Pokud se ale rozhlédnu v širším slovas myslu, na nižších úrovních, cítím tam lehkou soutěživost, možná až nevraživost mezi jednotlivými disciplínami. To už je ale o jednotlivcích. Myslím, že kdo MTB opravdu miluje, miluje ho komplexně.

Co vás letos zklamalo?
Souky: Sliby, sliby, sliby… komunikace s některými lidmi… Blíže bych se asi radši nevyjadřoval.

Vrbitch: Malá ochota českých distributorů/čes­kých značek vracet víc peněz do scény…

Co vás letos naopak příjemně překvapilo?
Vrbitch: Upřímně mě nejvíc překvapila jezdecká úroveň na FFT Slopestyle. To bylo podstatně větší, než jsem čekal. A pak Kuba Vencl na Cranworx!

Souky: Velice příjemně mě překvapila domluva s areály a městy, kde závody děláme. Skvělý spolehlivý lidé, kteří vědí, co dělají a je s nimi skvělá spolupráce. Velmi příjemně překvapený jsem byl z nadšení závodníků, kteří nás skvěle přijali a objížděli obě série jak DT, tak DH. Nejvíc mně ale překvapil můj tým lidí pirata.cz. Spolehlivost, odhodlání a nadšení, které celou sezony měli, byl mnohdy i pro mě hnací pohon. Všem patří velké díky.

Co chystáte nového do příštího roku?
Souky: Rozhodně se domluvit s dalšími organizátory závodů, aby docházelo k co možná nejméně střetům akcí. Komunita pro kterou pracujeme je už tak dost úzká. My určitě rozšiřujeme obě série. Czech Downtown Tour bude seriál 5 závodů a, teď už to můžeme říci, Český pohár v Downhillu 2017 bude seriál 7 závodů. Je to velké číslo a proto jsme se rozhodli, že bodovaných bude 6 nejlepších výsledků. Samozřejmě chceme, aby pohár vyrostl komplexně a tak teď většinu volného času si hrajeme na managery a objíždíme jedno jednání za druhým a hledáme finance a podporu, kde se dá. Jak vše dopadne, se dozvíte v tiskové zprávě, kterou poskytneme před další sezonou.

Vrbitch: Fullface bude do jara přezbrojovat na novější techniku, tak snad to bude na výsledku znát. Ale celkově bych po 10 letech u stativu chtěl příští rok najít víc času na ježdění. A když se sezona vydaří, tak za rok touhle dobou budete číst pozvánku na Recapitulation 2017. Bylo by dobrý, kdyby z toho vznikla tradice.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí