Nákup ale i prodej v bazaru může být rizikem

Autor: Keli, vydáno: 3.3.2017

Nákup či prodej ojetého kola může znamenat zisk skvělého bicyklu, ale také neuvěřitelné problémy. Způsobů jak se spálit je mnoho a to jak pro kupující, tak pro prodejce. Pro prodejce? Ano, i pro prodejce. Jeden z možných scénářů vám nastíníme v následujícím článku.

Mnohým z nás rozpočet neumožňuje koupit vysněné kolo jako nové a proto pokukují po bazarových. V bazaru se často objeví málo jetá kola, která jsou téměř za hubičku, ale také šílené vraky za naprosto neúměrné ceny. Hledání zajímavých kousků a jejich potenciální nákup, stejně jako prodej na bazaru je vždy dobrodružstvím.

Já jako kupující

Jako kupující máš pozici těžší než prodávající, je přirozené, že prodávající chce prodat za co nejvyšší cenu a občas přehlédne nějaký ten nedostatek. Ať již úmyslně nebo ne, to je otázkou cti každého prodejce. Je to jako s koupí auta, drtivá většina ojetých aut má najeto o hodně míň než v reálu, možná to nelze paušalizovat, takový Autobazar Monte Carlo může být výjimkou.
Při koupi kola je třeba důkladně zkontrolovat jak rám, tak jednotlivé komponenty. Nenech se zaslepit nadšením a přistupuj ke koupi obezřetně, ideální je vzít s sebou kámoše, který to vidí z odstupu a hlavně víc očí, víc vidí. Takže kolo nekupujeme za tmy, v noci… Pokud je vše ok a kolo vezmeš, nezapomeň na smlouvu, která bude obsahovat kdo prodává, co prodává, za kolik, kdy, kde, nacionále prodejce si ověř z občanky – pokud je solidní, tak by s tím neměl mít problém. Šablony kupních smluv snadno najdete pomocí kteréhokoliv internetového vyhledávače. Více o nákupu jsme psali dříve v článku Prodej a koupě ojetého kola – zábava pro otrlé?.

Já jako prodávající

Zdá se, že prodávající to má výrazně jednodušší. V podstatě by neměl mít na své straně žádné riziko, ale není tomu tak. Nevyzvednuté dobírky snad nelze považovat až za tak velký problém, jako podvod se kterým se můžete potkat i na bazarech v ČR.
Scénář bývá následovný, nabízíš kolo, poměrně dobře vybavené za běžnou cenu. Najednou ti do mailu přistane email, většinou v angličtině, kde se kupec zajímá o tvoji nabídku s tím, že má eminentní zájem a je ochoten zaplatit dopředu, dokonce si zajistí vlastní dopravu. Zázrak, tomu se snad ani nechce věřit, že půjde moje kolo prodat tak snadno.

To, že právě tvoje kolo našel někdo ze zahraničí na českém bazaru je podivné, ale jednání s kupce je více než solidní, tak proč ne. Náhody se dějí a Google se svým vyhledáváním je mocný pomocník. Proběhne další komunikace a vše je na dobré cestě k oboustranně výhodnému obchodu.

Vše jde podle plánu a velmi rychle, peníze jsou poslány na tvůj bankovní účet (ano, peníze máš skutečně na tvém účtu), respektive na tvůj PayPal účtu. Nejedná se o převod/podvod přes Western Union, který je již historicky provařený. Tvoje nadšení je veliké, kolo je prodáno a prachy na účtu, kupci potvrdíš přijetí peněz a ten vyšle kurýra pro kolo. A nyní nastane kámen úrazu! Kurýr totiž není žádný oficiální dopravce (DHL, PPl, UPS atd.), ale normální civilista (ano, je to nastrčený člen gangu). Při převzetí ti klidně podepíše potvrzení o převzetí kola do přepravy, ale jelikož to není žádný dopravce, ale pouze bílý kůň, tak potvrzení nemá žádnou váhu, prostě cár papíru.

Uplyne nějaký čas a ozývá se kupec, že již je to doba, co zaplatil a stále nemá kolo, že se stal obětí podvodu z tvé strany. Nařkne tě z podvodu a obviní tě, že jsi podvodník. A také, že vše ohlásí na policii. Nátlak se stupňuje, množství výhrůžek stoupá, tvoje pozice se stává defenzivní, protože podvodníci o tobě ví vše, znají tvé jméno, tvoji adresu, telefonní číslo, email a ty v podstatě o kupci nevíš vůbec nic, znáš jen číslo účtu a email.
Na začátku snadný prodej se mění v noční můru a jsi tlačen ke zdi. Pod neuvěřitelným nátlakem snadno podlehneš a pošleš peníze zpět, takže nemáš kolo, ani peníze… Policie je téměř bezmocná, protože bílý kůň je víceméně nedohledatelný a účet v bance exotické zemi jí mnoho k odhalení podvodníků nepomůže.
Kupec má vše podložené, peníze poslal a ty jsi mu kolo nedodal, protože jsi ho dal nastrčené figurce – prostě nemáš šanci se z toho legálně vymotat.

Druhá varianta podvodu, tedy pokud jsou peníze poslány na PayPal účet je snad ještě horší. V síti PayPal mají kupující větší výhody než prodávající a kupující má možnost reklamovat zaslané peníze a vyžádat si je zpět, PayPal v drtivé většině případů věří kupujícímu a na prodávajícím je dokazování důkazů. Takže podvodník rozjede reklamační řízení s tím, že se stal obětí podvodu, že kolo nedorazilo a on přitom poslal peníze předem. A tvůj „neplatný“ doklad o předání nastrčenému přepravci nemá žádnou důkazní hodnotu…

A rada na závěr?

A jak tedy nenaletět? Je třeba dávat velmi pozor kdo kupuje a pokud už obchod proběhl, tak kdo kolo vyzvedává do přepravy, čím se prokazuje, jaká je to společnost, atd. – toto je naprosto stěžejní záležitost. Každá přepravní společnost má své mechanizmy, které řeší podobné záležitosti, tak aby se nikdo nemohl vydávat za jejich kurýra, zjisti si je před posláním!

Koupě i prodej může být naprosto bezstarostná a obchod skončí oboustrannou spokojeností, tak se z něj může stát hororový zážitek. Takže jak kupovat či prodávat – rozhodně s vždy chladnou hlavou, a především důvěřuj, ale prověřuj. A pokud si nejsi jistý, jdu od toho a nebo si pozvi někoho zkušenějšího. Přejeme hodně úspěšných prodejů.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Matt 3.3.2017 v 7:12

    S tím paypalem to zažil kámoš. Anglický mail, všechno super, pošlu prachy. Začlo nám to být divné, tak jsme z toho vyycouvali, že obchod se nekoná, kupující začal posílat výhrůžné maily, že už poslal zálohu atd..a že nás bude žalovat bla bla bla..po pár dnech ticho po pěšině. Hajzlové zkurvení..

  • anonymní uživatel cyglista 3.3.2017 v 7:47

    Na takovou blbost s anglickým mailem může naletět jenom úplnej vůl! To je stejný jak důchodci co jezdí na předváděčky hrnců za statisíce a pak bečí do televise že je někdo omrd*l. Si asi pro tu svoji blbost nic jinýho nezaslouží.....

  • anonymní uživatel Martin Durchánek (m.durchanek (a) email.cz) 3.3.2017 v 8:32

    Ano, PayPal nepoužívám z tohoto důvodu vůbec. Po několika letech bezproblémového prodeje do zahraničí jsem přišel o 15 000Kč. Stačí že kupující řekne, že mu zboží nedorazilo a PayPal kupujícímu prostě vrátí vaše peníze. Můžete si volat a psát kam chcete, ani vám nikdo neodpoví, mluvíte jen s automatem. PayPal na příchozí platby radím vůbec nepoužívat, protože sráči po světě už zjistili jak to funguje.

  • anonymní uživatel Ondra 3.3.2017 v 8:40

    Podobný mail mi přišel když jsem prodával motorku.Naštěstí jsem jí nikam neposílal :D

  • anonymní uživatel Fe (flaccus (a) seznam.cz) 3.3.2017 v 8:44

    Tohle mi přišlo, odpověděl jsem mu, že by si měl přece kolo prohlídnout a vyzkoušet, jestli mu "sedne". A taky že paypal nepoužívam. Už se neozval... Naštěstí... ;)
    Z mailu jamesbradd411@gmail.com

    Dobrý den, prosím, je jízdní kolo stále k dispozici pro prodej?

    dekuji za odpoved, já jsem v soucasné dobe ve Spojených státech amerických, v tuto chvíli, já bych rád, aby prišli k vyzvednutí jízdního kola, ale nebojte bych opatrení, aby byla sberac prijít k vyzvednutí na moje náklady ... je to v porádku vy?
    a jestli se nám podarí dospet k dohode bych zítra ráno drát peníze, aby vás pres PayPal ...
    Pozdravy

  • anonymní uživatel Jirka (JirkaCrasher (a) seznam.cz) 3.3.2017 v 11:28

    Na mě to s paypalem zkusili, když jsem potřeboval prodat kočárek po našem dítěti, mám stejné zkušenosti jako Matt, taky mi tvrdili, jak je vše ok, že poslali peníze přes Western Union, naštěstí jsem se na to nenachytal.

  • anonymní uživatel cyglista 3.3.2017 v 12:43

    Ha ha.... češti ala google translator... ten kdo se chytne na něco podobnýho by měl vrátit občanku a zažádat o zbavení svéprávnosti! :D

  • anonymní uživatel shimpanz 3.3.2017 v 13:21

    Je třeba do toho jít. A tomu "kurýrovi" při předání zlámat hnáty...

  • anonymní uživatel Pipi 3.3.2017 v 13:27

    Myslim ze v dnesni dobe kdyz chcete neco prodat/kupovat tak vzdy se museji obe strany sejit osobne(z oci do oci) + treti svedek, penize na ruku a basta, zadny paypal,ebay ani prevod, proste takhle to s tema bazarovkama nemuze fungovat, kupovat si novy kolo je vec jina, ale ojety kolo a prevodem nebo paypalem muze udelat jen blbec, a ze se necha prodavajici takhle nachytat...:D Nastesti se mi to nikdy nestalo protoze jen v zasade prodavam kupujicimu z oci do oci(vzdy se sejdeme na urcitem miste plus kamaradi navic k tomu) takze zadny problemy nejsou.

  • anonymní uživatel Pipi 3.3.2017 v 13:28

    To s tim novym kolem jsem myslel tak ze se kupuje pres overene eshopy, popripade od oficialniho distributora/vyrobce jako Canyon, Yt industries apod.

  • profilová fotka Haryk 3.3.2017 v 17:34

    zrovna v pondělí mi ten mail v Angličtině přišel,jestli je kolo stále na prodej (Od: allensmith allensmith <aallensmith589@gmail.com>) tak jsem mu napsal,že pouze platba v hotovosti při osobním odběru...vím od kámoše,že to je levá,tak na to dávám bacha

  • anonymní uživatel Martin Durchánek (m.durchanek (a) email.cz) 3.3.2017 v 17:37

    Thank you for getting back to me. Am really satisfied in buying your AD.I'm ready to pay your asking price 1200? including the PayPal transfer charges,How i wish i could come to inspect this item but currently i'm working away from the country... But the issue is i am an oceanographer and i do have a contract now so am presently on sea.The contract is strictly no call due to the lack of reception on the sea area. But I'm able to access email anytime as we will make use of laptop so my only quickest payment option is PayPal as i can send money via PayPal anytime.Since I'm requesting this transaction to be done via PayPal, i will be responsible for all the paypal charges on this transaction and if you don't have an account with paypal, its pretty easy, safe and secured to open one. Just log on to www.paypal.com./... I hope we can make the purchase as fast as possible? I have a mover that will come for it once payment clears and they will take care of very necessary paper for me.I need your PayPal Full name and email address so i can send the money now.

    Many Thanks

  • anonymní uživatel Martin Durchánek (m.durchanek (a) email.cz) 3.3.2017 v 17:38

    Thanks for the prompt response.I'm Okay with the condition of the
    Tires have already go through it on the ad but just trying to make
    little inquiry from you, I'm ready to buy it now as a gift for my
    Daughter, I'm at sea at the moment as I'm a Navy Officer,and due to
    the nature of my Job.....phone calls making and visiting of website
    are restricted but i squeezed out time to check this advert and send
    you a Text regarding it. I really want it to be a surprise for my
    Daughter i won't let her know anything about it until it gets
    delivered to her, i am sure she will be more than happy with it. I
    insisted on PayPal because i don't have access to my bank account
    online as i don't have internet banking, but i can pay from my Paypal
    account, as i have my bank a/c attached to it,Get back to me with your
    Paypal email and the price so i can proceed with the payment quickly,
    and sorry if you don't have an Account, you sign-up for a Paypal
    personal account www.paypal.com it is very fast and easy to set up.
    And there is a shipping company pick up agent that will come for the
    pick up after the payment has been sorted out.

    Thanks

  • anonymní uživatel Martin Durchánek (m.durchanek (a) email.cz) 3.3.2017 v 17:39

    Na tohle se nachytá jen idiot..

  • anonymní uživatel Filip 3.3.2017 v 19:16

    Každopádně díky Keli za upozornění na tyhle nečestnosti =) ;)

  • profilová fotka Juri 12.12.2017 v 5:13

    Ahoj, mám takový dotaz k tomuto. Prodávám zde poněkud netypický druh kola viz. dolekop.com/...
    Přišel mi mail v Češtině z otázkou jestli kolo ještě mám na prodej. Odpověděl jsem otázkou odkud má informaci o inzerci. (ta Čeština je samozřejmě z překladače, ale to nemusí nic znamenat. Prostě jen chtěl zájemce psát v mém jazyce) Druhý mail byl taky v Češtině a odpověděl mi "Děkujeme za vaši odpověď.
    Mám zájem o koupi. Jak dlouho jste kolo vlastnil?
    Jaká je její konečná cena v USD nebo EUR? Pokud je to možné, můžete mi poslat aktuální foto kola?". Třetí jeho mail už psal normálně anglicky (přeloženo do CZ) "Jsem spokojen s podmínkami a cenou a chci platit platby PayPal + 3,9% přímo z mého účtu. Takže byste mi měli zaslat svou e-mailovou adresu pro paypal, pokud máte již účet, což je e-mailová adresa, kterou jste použili při registraci, nebo mi můžete poslat žádost o platbu Paypal, abych mohl pokračovat v převodu. Jakmile dokončím převod, budu kontaktovat mého přepravce a zařídit vyzvednutí, aby mohli kolo převzít poté, co jste dostal své peníze na účet. Potřebuji vaši adresu bydliště a číslo mobilního telefonu, aby bylo zajištěno vyzvednutí.
    Takže laskavě se ke mně vráťte s Vašimi PayPal detaily, jak je uvedeno níže.

    Celé jméno:
    PayPal Email:
    Telefonní číslo:
    Celková částka:
    Domovská adresa pro vyzvednutí:

    Tady je moje domácí adresa
    8450 Alta Dr # 215
    Nevada
    Las Vegas, 89145
    USA
    dík".
    Nějak mi to nedalo, tak zkouším lustrovat tuto jeho mailovou adresu: williamsjohnson090@gmail.com
    Co si o tom myslíte?
    Pokud by zájemce skutečně zaplatil předem a poslal pro kolo některou z kurýrních přepravců (PPL. TNT, DHL...) tak bych si při předávání samozřejmě nejdříve ověřil na dispečinku jeho identitu a nechal si vystavit potvrzení, což vlastně automaticky vydávají.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí