Test: Giant Reign 2 LTD - regulérní mini DH bajk

Autor: Čert, vydáno: 3.4.2017

Reign je už dlouhé roky tím nejvíc sjezdovým, co ještě není sjezďák, v nabídce Giantu. U nás poměrně populární kolo, navíc s relativně rozumným cenovým a komponentovým rozvržením. Jak si vedl v našem testu?

Ačkoli většina výrobců označování kol jako „enduro“ všemožně obchází, Giant se toho nebál a pokud na jejich webu rozkliknete tuhle kategorii, vyskočí na vás Reign, buď v hlíně, nebo Advanced (čti karbon). A pokud napíšete, že vaše kolo je postavené na enduro, tzn. na závody primárně z kopce dolů, mělo by se tak chovat. Mně se do ruky dostala ta nejlevnější verze, Reign 2 LTD. Když dáte v obchodě na stůl 70 000Kč, vrátí vám kačku a dají tohle kolo.

Na hliníkovém rámu se zdvihem 160mm je naskládaná poměrně ekonomická parta komponentů. Ekonomická, ale nikoliv špatná. Nové 11×1 SLX je prostě jenom těžší XT, od Shimana jsou i brzdy Deore. Kromě tlumení, o to se stará RockShox v podobně Yari RC a Monarch DebonAir RT a plášťů (Schwalbe), si zbytek komponentů vyrábí Giant víceméně sám. Výplety, sedlovka, sedlo, kokpit a drobnosti. A musí se jim nechat, že ne úplně blbě. Ale postupně.

Už „z papíru“ je poměrně jasné zaměření Reigna, na hladké a zábavné lehké traily okolo baráku to nebude. Reach v Mku je 444mm, zadní stavba je středně dlouhých 434mm, bb drop 10mm, položená hlavovka dosáhla až na číslo 65° čímž zajistila rozvor pekelných 1191 mm. A to se pořád bavíme o velikosti M. Volně přeloženo do lidské řeči, Reign slibuje, že kvůli němu muset brzdit fakt nebudete muset.

Abych to dlouho neobcházel. Je to tak. Reign je regulérní mini-sjezďák. Snad nikdy jsem nejel na kole se zdvihem 160mm, co by tak strašně moc chtělo jet. A to jet hrozně moc rychle a hrozně moc z kopce. Pokud vytáhnete tohohle Gianta na sjezdovou trať, nebo doopravdy těžký, rychlý a prudký trail, nic ho nepřekoná. Přitom ani nemusí být kdovíjak rovno, pokud aspoň trochu ovládáte techniku zatáčení s odsednutím a nebo necháte zadní kolo projet zatáčku smykem, bez problému dokážete projet i sebezavřenejší točky. V čem je teda tak supr na těchdle trailech? Reign nemá nijak horně omezenou maximální rychlost nebo náklon. Doopravdy můžete jet strašně rychle, nebo to zlomit do totálního padáku a pořád se na kole cítíte pohodlně a bezpečně.

Detailů, co umožní co nejlepší jízdu z kopce má rám mraky. Od skvělého odpružení, které vyzobe všechno a přitom ho nezajímá, jestli brzdíte nebo šlapete (navíc na dnešní poměry s poměrně slušně vyladěnou progresivitou), přes extrémně nízkou hlavovku, takže si můžete parádně upravovat pozici řídítek podle toho, jak moc je trail, na který se chystáte z kopce, až po spousty místa nad horní rámovou trubkou, pro co nejvíc manipulačního prostoru v zatáčkách.

Malej sjezďák se vším, co k tomu patří.

Se vším co k tomu patří. Zapomeňte na veselé najíždění kilometrů, a výlety do trailových center, šmrdlání se po lesních cestách. Reign tam nepatří a vy se budete dost trápit. Ano, z části za to může fakt, že na testovaném kole nebyl ve výbavě zamykací tlumič a taky to, že naprosto tragické pneumatiky Schwalbe HansDampf performance jsem nahradil enduro/freeride gumami Onza Cititus. Každopádně systém odpružení Maestro je u vyšších zdvihů poměrně známý tím, jak TO NEJEDE A NEPOJEDE. Reign je do kopce a na rovině doopravdy línější než lanovka na Krupce a v Kopřivné dohromady. Rozvor, položení hlavovky, systém pružení, (nemožnost zamčení na testovačce) a relativně položený úhel sedlovky (73°) dělají z každého výšlapu nepříjemný zážitek. Samozřejmě, na běžné produkční verzi už je zamykací tlumič, tím pádem to do kopce pojede, ten ovšem nevyřeší problém s rovinami. Pokud totiž nejedete dost z kopce, Reign má hrozné problémy s akcelerací. Dvakrát šlápnete „do prázdna“, mezitím vám všichni ujedou, pak se teprv pohne kolo.

Může to vypadat, že jsem z Reigna rozpačitý, ale to vůbec není pravda. Já se do toho kola zamiloval. A nejenom do kola jako takového, ale spíš konceptu. Jasně, má spoustu drobných much, hlavně nejlevnější model. Pokud ale pořídíte lehčí kola a lepší pláště, na můj vkus byl osazený zbytečně dlouhý představec (50mm mi u kola s reachem 444mm přijde hrozně moc), dá se z Reigna vytřískat i trochu víc univerzality. A pokud si tohle doladíte, nemyslím si, že je moc kol, co dokážou takhle rychle a pohodlně sjezdovat. Jasně, je spousta kol, na kterých se dá líp jezdit. Ale ne z kopce.

Ještě ohledně toho konceptu. Testování Reigna mi totiž hrozně otevřelo oči ohledně jakési vize značky Giant. Když jsem měl loni v červnu, jako jeden z prvních lidí v Evropě, možnost testovat nového Trance, trochu jsem držkoval, že by tohle kolo mohlo být daleko sjezdovější, že je to zbytečně moc „univerzální“. Až teď mi došlo, že tahle moje perverze na „víc sjezdovější“ allmountain kola pramení z přístupu ostatních značek, které sice chtějí udělat fakt hustý a drsný enduro na závody, zároveň si ale nechtějí rozházet běžnýho „joudu“, který by si mohl tohle „enduro“ koupit na ježdění okolo domu. Tak udělají trailbike s vyšším zdvihem a o stupeň položenější hlavou a hrdě se hlásí k tomu, jak je to kolo boží na závodění a sjezdování. Není.

Giant jedná na rovinu. Chceš jezdit flow a jiné traily, celodenní výlety a občas enduro závod? Kup si Trance, zvládne všechno, je s ním zábava a pořád se na něm dá jezdit.

Chceš závodit z kopce, být nejrychlejší na tom nejhorším, co tě může potkat? Tak tady máš Reigna, ale drž rypák, když ti přijde, že to „moc nejede“ nebo „není s tím taková zábava“. Na obě výše zmíněné je Trance. Reign je sjezďák, co dokáže vyjet kopec bez lanovky. Tečka.

Jasně, jak už zaznělo asi by s trochou úprav, nahozením jezdivých plášťů a tlumiče s dálkovým zamykáním, šel použít jako univerzál. Ale nebude to ono a bude to škoda. Respektive, bydlet ve Whistleru nebo kousek za ním na North Shoru, asi by byl Reign boží univerzál na všechno ježdění kolem baráku. Na českou placku to ale není.

Pár řádků si zaslouží i gianťácké komponenty. Sedlovka Contact Switch je super, pěkně chodí, vakl má jenom mírný a má příjemnou páčku. Baví mě i sedlo Contact Neutral, vypadá jak Fabric a pěkně se na něm sedí, potěší i gripy s velice jemným vzorkem, nebolí z nich ruce a pěkně se drží. Z hlediska sjezdovosti mě potěšily mě i kola, Giant P-AM2 sice nejsou to nejlehčí a nejrychlejší na světě, vnitřní šířka ráfků 27mm z nich dělá velice použitelné kola, dokonce tuhost mi přišla docela v pohodě. To jestli jsou oficiálně tubeless ready jsem nevyčetl, nicméně neoficiálně půjdou na bezduše předělat určitě.

Poprvé se mi dostalo do ruky jedenáctkové SLXko, v zásadě funguje stejně jako jeho vyšší brácha, stejný rozsah, stejný převodník (tady doplněný o MRP vodítko i s bashguardem, velká pochvala!). Slabší je jenom páčka, je poněkud "gumovější"a nemá tak zřetelné cvaknutí, takže při rychlejší drncavé jízdě necítíte, jestli kolo zařadilo. Jinak bez problémů.

Reign je jasně a čistě zaměřené a jasně a čistě provedené kolo. Není pro každého, nicméně dokáže odměňovat, pokud se nebojíte jet rychle a z kopce. Zlepšil bych asi jenom úhel sedlovky, být trochu víc vzpřímená, hned by se líp šlapalo do velkých kopců. Na ty je totiž Reign dělaný. Určitě bych ale tohle kolo necpal lidem, co mají v plánu hodně kilometrů, trailů a sem tam závod. Na tuhle „lítačku“ je Trance daleko vhodnější. Reign je kolo do bikeparku, sjezdovou trať a pro závodění na nich. A co se týče konkrétně tohoto modelu, překvapilo mě, jak je nejnižší model z nabídky důstojně osazený a použitelný. Pokud se okamžitě zbavíte plášťů, dají se za tyhle peníze užít mraky ježdění a zábavy.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel AlexBikeAir (Alex_bikeair (a) gmail.com) 3.4.2017 v 8:23

    Jake by bylo srovnání Reign vs Capra? Mam tyhle 2 kola v hledáčku.. Dalo by se říct, že obě jsou srovnatelné v DH, ale Capra líp jede do kopce a je hravejsi? Nebo?

  • anonymní uživatel cyglista 3.4.2017 v 9:05

    Určitě to chce vyměnit i ráfky. Tubeless z nich udělat jde, ale jsou děsný blato! Reign je to TOP kolo. Takhle si představuju univerzální stroj do lesa.

  • anonymní uživatel Pepek 3.4.2017 v 9:38

    Ja ti nevim, mam Rejna i sjezdaka a na Rejnovi bych fakt do parku PRASIT nechtel ... snese kurevsky hodne ale v mych ocich je to "jen"ledoborec ale ne sjezdak.
    Krom to mi prijde ze do kopce docela solidne jede, proti jinejm co jsem mel .. ale podepisu se pod uhel sedlovky, 1,5 stupne by bodlo. Prijde mi, ze uhel hlavka a rozvor jsou limitujici pro manevrovatelnost v nizsich rychlostech a misto odpruzeni RS bych sel rozhodne do Foxe zejmena kvuli tlumaku, Debon je na tom kole bidnej a krade plusovy body.

  • anonymní uživatel bok 3.4.2017 v 10:10

    sedlovka mírnej vakl? moje měla po pár měsících takovej, že se to v roletách v parku nedalo poslouchat, ale jinak spolehlivá věc a když už ji ustřelíš, pořád stojí polovinu toho co většina ostatních

  • anonymní uživatel michal (javor.m (a) seznam.cz) 3.4.2017 v 10:17

    Taky by me zajimalo v porovnani s yt caprou. Nema nekdo zkusenost ?

  • anonymní uživatel Martin (drnj (a) seznam.cz) 3.4.2017 v 14:51

    No nevím, jestli se to dá nazvat srovnání, ale jezdil sem Reigna model 2013, (26 kola, trošku strmější geometrie, 150mm předek i zadek, měl jsem možnost se i krátce projet na Reignu 2016 a zase tak moc velký rozdíl to podle mě nebyl, ale model 2016 sem neměl šanci pořádně potahat v těžkém terénu). Od loňska jezdím Capru 2016. Gaint 2013 rozhodně líp jel do kopce, a zadní stavba super věc, sice se tlumič dal zamknout, ale moc sem to nepoužíval, nebylo třeba. Do kopce moc nehoupal a z kopce požral všechno, to byl první velký rozdíl, kterého jsem si všiml po přesedlání na Capru. Nezamkneš, do kopce moc nejedeš. Reign byl určitě obratnější, ale to je dáno menšíma kolama, kratším rozvorem, strmější geometrií. Těžko srovnávat, kola se rychle mění. Ke Capře - tank, čím rychleji a agresivněji jedeš, tím líp to kolo funguje jako celek a pak tedy žehlí skvěle, ale prostě se musí nechat jet. Není moc na blbnutí "ala MacAskill" to mě přide lepší a obratnější třeba CTM SCROLL z těch co jsem zkoušel. Čím rozbitější a těžší terén, tím lepší. Do kopce žádnej rychlík, ale se zamknutým tlumákem se dá jezdit v pohodě a vyjedeš skoro všechno, až budu hledat raketu do kopce pořídím si něco jiného než enduro. Pokud nemáš za domem pořádný kopce, tak bych popřemýšlel, jestli má smysl Capru pořizovat. Někdo, kdo má za domem lesopark a trochu zvlněnou krajinu a sem tam vyjede na Rychlebky a do Trutnova asi Capru nedostane tam, kde se to kolo cejtí nejlíp - do těžkého rozbitého terénu a rychlost hlavně rychlost chce.

  • anonymní uživatel Petr 3.4.2017 v 16:11

    Několik postřehů - jezdil jsem Reigna 2011, teď jezdím Reigna 2015, obojí velikost M. Aspoň pro mne rozdíl ve velikosti byl dost podstatný a trvalo mi, než jsem se na novém srovnal tak, abych aspoň trochu rozumně vysoko dokázal vyskočit bunny hopem (zejména když má člověk vepředu roztočenou nějakou Schwalbe SuperGravity gumu). Reign 2015-2017 jsou furt stejné rámy, pokud se nemýlím.

    Další důležitá věc: progresivita tlumení. Já s tím měl velké problémy, že jsem při agresivní jízdě v tvrdším terénu chodil po dorazech s Monarchem Plus DebonAir RC3. Nakonec jsem to vyřešil vyvložkováním pozitivní vzduchové komory - vložek tam mám maximum, co se jich tam dle návodu smělo dát (tuším 8). Od té doby je po problému - na svých 76-78kg jezdím tlak cca 230psi (+-5 psi podle toho, jaký chci projev). Co se týče jízdy do kopce, tak pokud člověk šlape v sedě a civilizovaně, tak mi přijde, že Reign 2015 se nehoupe - a možná tomu pomáhá i to vyvložkování tlumiče, protože se tím zlepší podpora ve střední části zdvihu. Zamknout tlumič je potřeba tehdy, pokud člověk postaví do pedálů - tam ideálně přitlumit i vidli (Pike RC). Oproti Reignovi 2011 mi to přijde, že posed do kopce je _výrazně_ lepší, takže mi ani při delších výjezdech nemají tendenci umřít záda v oblasti beder - na Reignovi 2011 se mi to bohužel stávalo. Jinak co se týče Foxího odpružení na Reign 2017 - láká mne to, ale na druhou stranu jsou to jen "Performance verze" bez možnosti nastavení vysokorychlostní komprese - takže trochu přemýšlím, jestli místo nového kola není lepší jen upgradovat to stávající.

    A co se týče kol - ty originální Giantí P-AM2 v roce 2015 měly "jen" 24mm vnitřní šířku a dala se velmi snadno cinknout patka ráfku. Užil jsem si s tím docela dost defektů, zejména v kombinaci s EXO gumami od Maxxisu. Nakonec jsem si pořídil druhá kole Flow EX + Hope 2 a maximální spokojenost - od té doby nemám problémy ani s Maxxisy, to už samozřejmě bezdušáky. Ty P-AM2 jsem předělal na bezdušákya nechal si je s SuperGravity Dirty Dany na lítání do bikeparku - ty jsou dost tuhé na to, že o ráfek necinknu - a neničím si tolik ta slušnější kola.

    A tady, kde teď bydlím, mám kolem baráku traily, na které je Reign ideální - a asi si to myslí i více lidí, protože tu Reignů 2015-2017 potkávám docela hodně :-)

  • anonymní uživatel pofel 3.4.2017 v 16:54

    REJN = dlouha picovina, kup si radsi DH
    KAPRA = ZADNY MINI DH TY VOE, PROSTE XC co nejede

  • anonymní uživatel schejta (schejta (a) gmail.com) 3.4.2017 v 17:57

    tak asi dalsie kolo do výberu, to ze do kopca mozno velmi nejde ani vadit nemusi na AG Ninji to tiez nieje ziadna slava a dam na nej pri vyjazde 70-80km v pohode, ale kedze na zadnej stavbe je uz puklina tak ju treba niecim nahradit no skvor to vydim na Commencal Meta AM a uz len rozhodnut ktoru verziu ci V3, V4 pripadne V4.2 alebo este pripada do uvahy aj YT Jeffsy

  • anonymní uživatel Pipi 3.4.2017 v 23:25

    Petr: Cau, rozepises se prosimte vice o tech rafcich P-AM2 ? Mam 2016 Reigna 2ku a porad mam ty tovarni kola a neprijdou mi zas tak spatny, defekt prozatim zadny, za to par rockgardenu uz jsem projel a plaste mam Maxxisovy 3C EXO TR a 2C EXO TR vzadu. Prozatim jezdim dusi, protoze jsem se k bezdusakum jeste nedostal pac planuju koupit novy kola tak premyslim jaky rafky a jaky naboje....Dik predem za postrehy

  • anonymní uživatel Pepek 4.4.2017 v 9:57

    Pipi a co ches slyset? ze kdyz koupis novy tak usetris 400 - 500 g? to staci ne?

  • anonymní uživatel Petr 4.4.2017 v 10:36

    Pipi ad P-AM2: já jsem na nich vozil Shorty 3C EXO TR, DHRII 3C EXO TR a High Roller II 3C EXO (ne-TR) - všechno s dušemi. Hlavní problém byl se zadním kolem na ostrých hranách: typicky vyletět třeba sérii 10 schodů nahoru v rychlosti, nebo tady u nás ostré kamenité terény na Schöcklu, tam jsem dokázal procvaknout hadím uštknutím i přední kolo. Abych nedefektil, musel jsem vozit tlak 2.5baru, což už zas ne moc dobře drželo. Zpětně trochu podezřívám, že problém je ve výšce patky ráfku, která způsobovala snadno procvaknutí. Výrazně tomu pomohl přechod na SuperGravity gumy od Schwalbe - ty mají pevnější stěnu, než ty EXO gumy. Je možné, že už taky Giant pod stejným označením dneska dělá ty ráfky jinak, koneckonců ty moje mají vnitřní šířku 24mm, dneska Giant hlásá 27mm.

    Jak jsem psal níže, nakonec jsem to vyřešil druhými koly - Flow EX na nábojích Hope, samozřejmě už jako bezduše. Na nich vozím i Maxxisy bez problémů (dokonce přesně ty identické). A na P-AM2 mám Schwable Dirty Dan SuperGravity (skládací patka, pokud se v tomhle provedení dá ještě mluvit o "skládací patce" ;o) ) a používám je do bike parku, když se všechno sype (je hodně sucho) nebo naopak bláto - a spokojenost.

  • anonymní uživatel Pipi 4.4.2017 v 13:35

    Petr: Dik za postrehy, na bike-foru jsem se vice mene o tom taky moc nedozvedel a na pinkbike foru jen parametry, mam uplne ty samy rafky taky 24mm vnitrni prumer. Budu si teda davat vetsi pozor :-) Jinak uz mam koupeny zvlast predni naboj hope pro 2 evo tak uvidim jaky zadni naboj a jaky rafky k tomu :-)
    Pepek: Gramar nejsem, ale zase 20ti kilovy bajk bych fakt nechtel slapat, ale zase bych nechtel mit tak lehky kola, aby z toho nahodou nebylo behem par minut jizdy blaticko no :-) :-) :-)

  • anonymní uživatel Petr 5.4.2017 v 19:39

    Pipi: já jsem dávat pozor musel hodně, protože ty ráfky tím procvakáváním trpěly taky, je na nich vidět pár deformit té patky - v tomto smyslu jsou "bláto". Ale na druhou stranu ale překvapivě s těmi bezdušákovými SuperGravity Dirty Dany furt ještě těsní.

  • anonymní uživatel cisrtom (cisrtom (a) gmail.com) 16.4.2017 v 22:56

    Zdar hosi, som hrdy majitel Reignu 1,5ltd 2016... no skor by som sa rad podelil o skusenosti s YT Capra. Mal som AL aj CF verziu, rok a 2 dozadu. Obidve Capry boli bozske bajky, v terenu fakt podrzali a boli ako stvorene na parkove jazdenicko. Co vsak bolo horsie - do kopca sa im moc nechcelo, capra nie je ziadny slapac ! CF verzia je podla mojich skusenosti o hodne pevnejsia a tuhsia a je to skutocne mini DH bajk, v rozbitych pasazach som si pripadal jak na zjazdaku, ked vsak zacal ram vydavat neskutocne zvuky typicke pre karbon a odisiel stred za 60e bol cas presedlat znovu na AL. Reign momentalne zboznujem a rad by som vyvratil myti o tom, ze neslape a nejde do kopca. S porovnanim Capra je to obrovsky rozdiel, clovek sa tak nenamaka a hore kopcom to ide viac menej vpohode (odskusane 2,3 a 2,5 plaste, ziadna velka zmena). Na capra sa pri 2,4 nafuknutych mega continentaloch slapalo hrozne :) Reign asi nie je zrovna tak mega stabilny pri zjazdoch ako capra CF, no za to je pekelne rychly a ono to ide stale viac a viac dopredu. Plaste treba rozhodne menit, faktory hans nedrzia nic. Takisto som menil kokpit, prisiel mi moc maslovy a tak renthal je istota. Kola mi pridu zatial vpoho, trochu vahy na viac mi nevadi, uvidime kolko vydrzia - samozrejme ako bolo spomenute nizsie Reign nie je na 60-70km denne tury, proste bajk na park/rychleby/sem tam vylet a dopravit sa k trailu, toz ziadny dovod davat mega lahke rafy :) aspon moj nazor. Ak by som si mal znovu vybrat ci ist do Reignu 1,5ltd alebo Capry CF comp (ak je v zlave capra tak su za rovnaku cenu ako giant) volil by som gianta s ALU ramom. Capra je neskutocny zrut dolekopcom a reign sa k nej velmi priblizuje, avsak velkym plus je, ze s nim clovek zaslape ovela viac ako s caprou. Jedinym vacsim plus davam YTcku za to, ze maju naozaj super progresivny system pruzenia kde som sa s vyladenim tlmicom takmer nikdy nedostal k dorazu ani pri vacsich skokoch a FR jazdeni, kdez to u giantu by som do blizkej buducnosti volil asi podlozky do tlmica, kedze tu chodi tlmak o malinko k dorazu viac aj na mensich skokoch... Dufam, ze som z casti pomohol. Dik :)

  • anonymní uživatel Petr 21.4.2017 v 18:26

    Cisrtom: jen přípodotek k Tvému závěru - já jsem nakonec vyvložkoval tlumič, co to šlo, a od té doby je po problémech s dorazy (a přitom ještě pořád využívám praktický celý jeho rozsah). S Monarchem Plus to byla práce na chvilku, horší bylo v roce 2015 shánět ty vložkovací gumičky, ale to už by dneska neměl být problém. A taky jsem nějaký čas strávil postupným přidáváním vložek - dneska bch na to šel půlením intervalů a začal od maxima :-))

  • anonymní uživatel Štěpi 24.5.2017 v 15:06

    Zdravec, hoši já vám nevim. Regina jezdím dva roky a naopak bych řekl, jak skvělou má stoupavost. Sám jsem z toho byl překvapenej, když se koukneš na geometrii. Jsem z Vysočiny a kopců je tady víc než dost. 50 km na tomhle biku není žádnej problém. Z kopce není potřeba komentáře. Tam je Reing jako doma...

  • anonymní uživatel Petr 29.8.2017 v 10:53

    Ještě jeden postřeh k progresivitě: když jsem si nechával dělat servis od rakouských Suspension Express, řešil jsem s nimi, že by se mi tlumič líbil ještě trochu progresivnější než vycpaný těmi vložkami. Jejich návrh byl přidat cca 1-2ml oleje do piggyback rezervoáru a tím zmenšit objem dorazové vzduchové komory v tom piggybacku. Ještě dumali nad posunem polohy IFP, ale to nakonec zavrhli, že na to Monarchem Plus DebonAir RC3 není úplně vhodný. Zatím jsem s tím úplně tvrdě jezdit nemohl, jelikož si léčím těžce podvrtnutý kotník, ale už jsem s tím dropoval cca 1,5m skoky a přijde mi to ještě lepší, než to bylo - to zatlumení dopadu je pozvolnější a hladší. Teď tam mám ty 2ml a dál už se prý doporučuje nechodit - když se to přežene, tak ten tlumič umí vytéct.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí