Test: helma Fox Proframe - nejvíc odvětraná integrála

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 10.4.2017

Současné enduro, tedy to pravé závodní enduro, je závodění na trailech, které si svojí náročností nezadají s kdejakou sjezdovou tratí a mnohdy mají obtížnost ještě vyšší. A pro enduro je třeba helma, která je tuhá a bezpečná – pak samozřejmě integrální, k tomu navíc ještě má být lehká a velmi odvětraná. U mnoha firem neřešitelný problém, nikoliv však u Fox Racing. Jejich nejnovějším počinem na poli integrálních enduro helem je Proframe.

Tuto helmu jsem měl možnost několik týdnů testovat, zkoušet a dal jsem si v ní i jeden lokální enduro závod. Zde jsou mé zkušenosti a postřehy.

Odvětrání

Odvětrání je pro enduro integrálku zásadní, když vezmeme v potaz, že helma musí být na hlavě po celou dobu na drtivé většině závodů, tak ve špatně odvětraně helmě se nám asi extra dobře jezdit nebude.
Na trhu jsou přilby, které v sobě skrývají jak malou, tak velkou helmu. Řeší se to odnímatelným náhubkem, do kopce náhubek odmontuješ, z kopce dolů namontuješ. Fox touto cestou jít nechtěl a proto Proframe je helma klasické koncepce. Nic odnímacího, prostě pevná integrála.
Odvětrání je řešeno množstvím děr, celkem jich je 24, 15 na přední části helmy a devět na zadní. Na první pohled je patrné, že díry jsou poměrně velké, vzduch může k tváři, potažmo k celé hlavě proudit téměř bez omezení.

A jak je to praxi? Proframe určitě větrá nejlépe ze všech integrálních helem, které jsem kdy měl na hlavě. Větrá naprosto skvostně a přesto na výjezd nedostatečně. Při jízdě dolekopcom jsem měl vítr ve vlasech (tedy v těch, které mi ještě nestačili vypadat) a pocit je skoro jako v malé přilbě. To je boží, to baví. Do kopce už ti úsměv na tváři trochu zamrzne, odvětrání ani skrze obří díry v náhubku už nestačí a výstelky tamtéž tlačí do tváře a hřejí tě… řešení je jednoduché, výstelky do kopce vytáhneš a najednou se odvětrání zlepší snad o dvě stě procent. Takto se již na kopec vyjet dá i relativně pohodlně.

Bohužel výstelky jsou do helmy nacvaknuté a jejich vyjmutí není nejsnadnější, vyžaduje poměrně velkou sílu. Třeba se při příští evoluci této helmy dočkáme nějakého extra jednoduchého způsobu vyjmutí výstelek.
Jak vyjet na kopec a neztratit ani jednu výstelku ukazují fotky níže, vycvakneš horní čudlík, vycpávku otočíš a jedeš, jednoduché, rychlé, lze provést i helmou na hlavě, ale o eleganci bych v tomto případě nemluvil.

Nicméně malá přilba je do kopce malá přilba, poznáš to především když si chceš odplivnout, vysmrkat se nebo napít. Jak to udělat tak, aby jsi neměl v náhubku nechutný humáč? Vyžaduje to buď extra dobrou mušku a trefovat se do děr v náhubku a nebo helmu různě nadzvedávat a posouvat.

Bezpečnost

Výše zmíněné požadavky na moderní EN integrálku si odporují, vyrobit tuhou, bezpečnou přilbu s minimální hmotností je obtížné. U Foxu se s tímto problémem poprali více než slušně. Důkazem je sjezdová ASTM homologace, tuto homologaci nemá ani spousta přileb určených přímo na DH (pro prodej v Evropě není tato homologace vyžadována, stačí když přilba splní EN 1978, normu kterou musí splnit i XC nebo dětská helma). Norma je sice norma, ale to je číslo z laboratoře, ale když vezmeš helmu do rukou, zkusíš tuhost, tak víš na čem jseš. Proframe je tuhá jako prase, doslova se ani nehne, koukni na Gear & beer a uvidíš, že nekecám.

Dvojité D kroužky, zapínání známé z motorkových a mnoha DH přileb je sice super bezpečné, při pádu se prostě nikdy nerozepnou, ale jejich používání je pro spoustu jezdců otravné, složité a nebo ho prostě nechtějí, u Foxu to ví a tak jej nepoužili. Fidlock, magnetické zapínání, by mělo fungovat stejně spolehlivě jako D kroužky, ale zvládne jej snadno zapnout a rozepnout i cvičená opice. Je to moje první setkání s tímto způsobem zapínání a zamiloval jsem si jej, pro zapnutí stačí obě přezky pouze přiblížit a síla magnetu se postará o vše ostatní, pro rozepnutí stačí odsunout obě půlky ve vodorovném směru a hotovo. Po troše zkoušení zvládneš obojí jednou rukou i v rukavici.

Krom sjezdové homologace, Fox používá dále Varizorb, pěnu z různou viskozitou, která pohlcuje nárazy – zase věc obtížná na představení, do toho polystyrenu prostě nevidíš. Ale co vidíš je MIPS – žlutá fólie, která má zabránit poškození mozku vlivem rotačních sil při pádu. Hodně zjednodušeně – prostě když si usteleš, tak helma má možnost se ti na hlavě malinko pootočit do všech směrů a rozložit tak lépe sílu nárazu.

Velikost

Nevýhodou MIPSu je to, že helmu zmenší, setkal jsem se s tím u všech helem vybavených touto technologií a ani u Proframe tomu není jinak. Mám obvod hlavy 56cm, tedy jsem na spodním limitu intervalu pro velikost S-M a helma mi je naprosto na knap, nedokáži si představit mít o dva centimetry na obvodu víc. A první dvě nebo tři výjezdy než se vymačkaly lícní vycpávky to nebylo ani extra pohodlné. Nicméně známé pravidlo praví, že správně zvolená velikost helmy musí prvních pár jízd tlačit!
Na hlavě helma sedí velmi dobře, vůle minimální, ale moje hlava je spíše výjimkou, mnozí, kteří tuto helmu zkoušeli s jejím vnitřním tvarem spokojeni nebyli.

Hmotnost

Integrálka pod 800 gramů se sjezdovou homologací – to zní téměř jako pohádka, ale u Proframe je to realita. Helma velikosti S-M hlásá na štítku hmotnost 685g, ve skutečnosti na váze pak má 792g – jak to Lišáci vážili netuším. Váhově se blíží malým helmám a i pocitově je hodně lehká.

Pro koho?

Fox Racing Proframe patří zcela nepochybně mezi nejlépe odvětrané integrální helmy na trhu, stejně tak patří i mezi nejlehčí. Proframe je dle mého na enduro, na závodní enduro – já si na své běžné vyjížďce nechci pod kopcem sundávat přilbu, vyndávat výstelky a na kopci zase nasazovat. Ale na závodě s tím nemám problém! Vézt s sebou dvě přilby je opruz a navíc to není ani trochu #endurospecific. Takže pokud jezdíš hlavně na čas, jsi ideálním adeptem na tuto helmici.
Cena necelých osm tisíc korun není lidová, ale za takhle lehkou a přitom bezpečnou přilbu se sjezdovou ASTM homologací rozhodně nevybočuje z průměru.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Mára 11.4.2017 v 13:48

    Mno, když to shrnu, radši budu jezdit "závodní" enduro v TLD D3 a vyjde to na stejno.. pocit bezpečí cestou dolu k nezaplacení, bez větru ve vlasech, který mě spíš otravuje. A výstelky si můžu vyndat taky.

  • anonymní uživatel Ondra 12.4.2017 v 11:28

    Ještě dva zpět vozil každý helmy dvě a to bylo hodně "#endurospecifik"... Trochu nechápu problém s dýcháním v integrále... Jestli je to případ od případu, ale já mám Giro Remedy a nikdy jsem s dýcháním do kopce problém neměl... Tohle je děravý jak ementál a dýchat se v tom nedá? Nechápu... S pitím taky neni v integrále problém, ale chce to trochu používat hlavu... Hlavně že je všechno enduro, enduro, enduro a závodní enduro... Z toho slova se mi už fakt chce zvracet...

  • profilová fotka Keli 12.4.2017 v 12:19

    Ondro, já nikde v článku o dýchání nemluvil... Nicméně, v Giro Remedy jsem jel jeden rok Megavalanche (ano, není to enduro, ale je to v podstatě hodinová RZ) a nikdy více, ta přilba nevětrá ani trochu, ale pokud jsi s ní spokojen, tak buď rád.

    S pitím v integrále nemáš problém? Rád bych viděl jak to děláš s bidonem, ať používám hlavu jak můžu, zatím jsem nepřišel na pohodlný způsob.

  • anonymní uživatel Ondra 12.4.2017 v 13:35

    Bidon nevozim. Ve videu k helmě říkáš že to nejde ani s hadičkou hydrovaku. To je věc co mě trochu znejistila...

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 12.4.2017 v 14:09

    Remedy je jen pro kulatohlavý, koupil jsem jí kdysi na bazaru. Dejchat se v ní moc nedalo, XLko mi bylo těsný a brada venku :(
    TLD D3 Carbon je o cca 400g těžší (v porovnání s Proframe), to už je hodně znát - taky jí mám a neměnil bych, ale
    ta Fox Proframe vypadá prostě strašně sexy, líbí se mi moc.....pro lidi, co to myslí s dlouhejma vyjížďkama v ostrym
    terénu vážně věřím správná volba. D3 je jen z kopce dolů. POC Cortex Flow a Urge Archi Enduro jsou také minimálně
    o 200g těžší.

  • anonymní uživatel 100Ry (nenitreba (a) seznam.cz) 13.4.2017 v 8:04

    Abych řekl pravdu nechtěl bych se v ní rozsekat v divočině hádám že bych měl skrz hubu probodlou větev nebo bych díky skalce hledal zuby po lese nebo si vytahoval její kousky z hlavy :DD

  • anonymní uživatel oretone 16.4.2017 v 19:51

    100 Ry: a co fcil kefalin? dolekop.com/... cistokrevna integrala :) si proste nevyberes

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí