Novinka: Sram Code - nástupce legendárních Avid Code je zde

Autor: Čert, vydáno: 27.4.2017

Bývaly časy, kdy Avid byl Avid a asi jediné brzdy, co od Avidu za něco stály, byly Code. Teď je Avid Sram a přichází s úplně novými Code. A co to umí?

Ačkoli Sram už čtyřpístkové brzdy ve své nabídce má, inovace Code není až takovým překvapením, s ohledem na to, že třeba ve Svěťáku ve sjezdu většina Sram jezdců pořád volila Code. Proč? Odpověď je jasná, větší třmen, víc kapaliny a víc síly než v trail/enduro brzdě Guide. No a aby se Sram nemusel stydět, že v dhčku se vozí staré modely brzd, vzal Guide a nechal ho projít „přitučňovací kůrou“.

Code nejsou žádné Guide s jiným třmenem (i když pozor, takové brzdy existují a jmenují se Guide RE, jsou primárně na elektro kola, nestojí moc a prý to byla skvělá DH varianta Guide. Asi až doteď). Jak páka, tak třmen jsou kompletně přepracované, páka sice vychází z Guide, na top modelu Code RSC najdete stejné štelovaní a vychytávky jako na Guide páce, ale výrazně větší expanzka dokáže udržet až o 30% víc kapaliny.

Třmen má pořád dvě dvojice pístku, oproti Guide se ale jejich průměr zvětšil o mm, tzn. menší mají 15mm a větší 16mm. Lepší chlazení třmenu by měl zajistit jednak „Heat shield“, což je nerezový plátek který má vytvořit tepelný most mezi tělem brzdy a destičkami a taky konstrukce třmenu, jak můžete vidět, je výrazně otevřenější v oblasti nad destičkami, aby mělo teplo kam unikat.

Celá myšlenka je, že Code se mají míň zahřívat a mít větší sílu po celou dobu sjezdu. Bez ohledu na to, jak je dlouhý. Je fakt, že zkušeností s brzdami Guide mám kopec, od RSC až po nejlevnější R a všechny bez výjimek nejvíc trpí změnou chodu páky při dlouhých sjezdech. Zkrátka jedete a musíte mačkat brzdu víc a víc aby brzdila. A Code by měl přesně tohle umět. A pokud by se jim to povedlo, využití by určitě našly nejenom ve sjezdu, ale i na spoustě enduro kol. Ostatně, tratě se v obou disciplínách jezdí v podstatě stejné.

Na rozdíl od Guide je ale nabídka Code zjednodušená, máte na výběr buď top model Code RSC které mají nastavení vzdálenosti páky od řídítek, nastavení kontaktního bodu (kdy bude brzda zabírat), páky uloženou na ložiscích a speciální přepákování páky „Swinglink“ pro větší brzdnou sílu. RSC vyjdou na cca 7300 Kč za brzdu.

Naopak Code R umí jenom vzdálenost páky od řídítek a jsou na nich použity levnější materiály, díky tomu je cena stanovena na zhruba 4000 Kč.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Pipi 27.4.2017 v 10:37

    Cetli jste nekdo ty ''hejty'' co pisou samotni uzivatele Sram brzd na Pinkbiku? Celkem sranda to cist(cetl jsem to celou noc). To radsi zustavam u klasickeho a leta overeno Shitmano Zee nebo Saint ktery mi vyjde o mnohem levneji, anebo klidne staci i obyc low-end Deore s lepsima destickama :-)

  • anonymní uživatel jojo 27.4.2017 v 13:12

    cetli.... a dnes si rikam...... na nove xtcka (m8000) a jejich udajny nekonzistentni chod si nevzpomel nikdo... zato na stare sram prohresky ano...

  • anonymní uživatel stofan 27.4.2017 v 14:36

    jojo: clovece, tiez mam stejny problem u xt a to cca z roku 2014 ak sa nemylim. neviem no, co som mal stare avidi 3ky jedny s prvich tak to boli kotvy ktore fungovali konzistentne a nikdy som ich ani nemusel odvzdusnit.na druhu stranu pravda je ze eveluciu 3jek som si par razi zazil na pozicanom biku v bikeparku a to bol docela hazard :D

  • anonymní uživatel Anonym 27.4.2017 v 19:01

    Ani Shimano už není co bývalo. Bohužel! Třeba ZEE zkušenost, nebrat, nikdy víc. Propadají se, vadnou, mění se krok páky, chvilku dlouhý, chvilku krátký a postupně tvrdnou. Odvzdušněno několikrát, několik servisů, chování stále stejné. Shimano nebrat.

    S Guide RSC nemám naprosto žádný problém, na 200 kotoučích super brzda, krásnej chod a dávkování.

  • anonymní uživatel satanXXX 27.4.2017 v 20:22

    jojo ...Stofan má naprostou pravdu... Avid Juicy 3... naprosto bezporuchová brzda ... od rocku 2010 jsem vyměnil kapalinu max 3x, nezavzdušnují se, nemění se chod. OK beru... brzdná síla není buhví jaká ale 100% spolehlivost. Přemýšlím že vemu páky z Juicy3 a dám k tomu prasátka CODE. Mám tady 2 sady, páky tečou ale zbytek OK, uvidíme co to udělá.

  • anonymní uživatel gigi (jokolo (a) centrum.cz) 28.4.2017 v 10:32

    mam elixir 5 paky a k tomu stary code trmeny, pohodicka, nemusim nic resit. (code paky a vsecky novy maj ten debilni uchyt co praskne pri prvnim padu). velky desicky, velkej ucinnek, akorat teda maj symetricky pistky takze se zadek desticek sjizdi driv takze idealne v pulce desek je otocit aby dyl vydrzeli :]

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí