Test: CTM Zephyr Pro - trailový pevňák

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 5.6.2017

Rozmáhá se nám takový nešvar. Ne, vlastně kecám, rozmáhá se super věc. Čím dál tím víc značek se opřelo do trail/enduro pevňáků. Jednou z nich jsou i slovenští CTM a se svým modelem Zephyr. A mě mají navíc body za to, že to není plusko.

První argument, proč si koupit pevňáka je určitě cena. Ostatně i velice ekonomicky je zaměřen ceník Zephyru, začíná od necelých 15 tisíc. Jasně, osazení není moc enduro specific, ale jedná se o stejný rám, jako mají vyšší modely a za 15 tisíc můžete nasednout a začít jezdit z kopce i do kopce. A jak budou díly mizet, prostě je nahradíte novými. O level výš je za 24 599,– Zephyr Expert který už má 2×10 převodů, vzduchovou vidlici a použitelné brzdy Shimano. A nejvýše v nabídce je námi testovaný model Zephyr Pro. Za 29 999,– má (s výjimkou teleskopické sedlovky) podle mě tohle kolo všechno, co od trailového kola chcete. Výborný pohon 1×11 Sram NX, brzdy Shimano Deore, použitelné ráfky WTB a pláště Trail Boss od stejné firmy, 130mm vidlici Manitou Minute s pevnou osou a 760mm široká řídítka. Když člověk většinu roku sleduje relativně nesmyslně osázené kola, jenom „aby to vypadalo“ a uměle nafouklo cenu, je velice příjemné vidět rozumně specifikované kolo, kdy každý díl má hlavu a patu a ještě k tomu za velice rozumnou cenu.

Základem všeho je samozřejmě rám. CTM ho označují jako „allmountain hardtail“, což bezesporu je, ale nejenom to. Nejvíc mě baví, že Zephyr je dlouhý a nízký. Tak, jak by moderní kola být měly. Virtuální délka horní rámové trubky je v Mku 635 mm, což je přepočteno na Reach (který výrobce bohužel neudává) někde okolo 440mm. BB drop dělá celých 48mm, což je na 27,5 pevňáka fakt dost, zadní stavba je 430 mm dlouhá. Pokud jsem ze všeho nadšený, mírnou úpravy by snesly úhly, 68° hlavovky vypadá, že by sneslo trochu položit a naopak sedlový úhel 73° by zase snesl trochu postavit. Ale to jsme v rovině internetových expertů a rozměrů vyčtených z papíru. Nejvíc se pozná na trailu a právě tam Zephyr patří.

První co vás na tomhle kole zaujme je, že je doopravdy dlouhé. 60 mm představec mi přijde možná až zbytečně moc, pokud jsem v pedálech, nevadí, ve chvíli kdy sednu na sedlo jsem zbytečně natažený. Hned druhá věc, které si všimnete, je že tohle kolo je strašně hravé a pekelně jede. Vždycky když sednu na pevňáka, překvapí mě, jak tyhle kola umí akcelerovat a jak jsou hravé. A o tyhle vlastnosti nepřišel ani Zephyr. I přes relativně dlouhý předek je to pořád hravé a zábavné kolo, které je jak v rychlých, tak pomalých technických výjezdech prostě parádní. Reakce na pedál je okamžitá, výborně zatáčí, skvěle se nechá vést terénem a nechá vás zvolit stopu jakou chcete. Samozřejmě, jízda na pevňáku je trochu odlišná, jednak to víc drncá a taky je potřeba volit rozumné a hladké stopy. A přesně na to, chcete lehké a hravé kolo. A to Zephyr je. Ale jo, ten sedlový úhel by mohl být napřímenější.

Větší překvapení přichází z kopce. I když papírově je hlavový úhel trochu „nuda“, díky vyvážené, nízké a dlouhé geo rámu, jede Zephyr z kopce výborně. Jasně, zase to drncá a dopady trochu tahají za nohy. Ale nevadí mu ani prudké technické úseky, ani rychlá palba. Samozřejmě pořád je potřeba brát zřetel, že je to pevňák. Ale boží!

Co je pro mě ale nepochopitelné, jak se tohle trailové HT může chovat tak dobře jak v lese, tak na pumtracku nebo na skocích. Kluci v CTM evidentně našli ideální střed všeho, aby vytvořili asi nejuniverzálnějšho pevňáka, na kterém jsem kdy seděl. Je dobrý jak do kopce, tak z kopce, tak na blbnutí za barákem. Jo a dalo by se na něm závodit i enduro. Bude to teda dost bolet ale půjde to.

CTM Zephyr je jedním slovem SUPER. Nejenom, že je za SUPER prachy a SUPER je i jeho chování na trailech, on je SUPER i když jede do kopce, nebo když na něm drtíte klopky a skoky na pumptracku nebo na trailsech. Jenom je potřeba myslet, že každý dopad bolí.

A že neměl pluskové gumy? Boží! Kolo je hbité, rychlé a reaguje na každý jezdcův podnět. A naopak, pokud se jeho jezdec vydá do složitějšího terénu, kolo po něm chce aby odvedl pořádný kus práce. Ale vyplatí se to.

Jediné, co mě na tomhle kole mrzí, je absence zadní pevné osy. Rám je dost tuhý, ale rychloupínák vzadu už je trochu přežitek a pokud byste chtěli upgradovat kola, moc možností bohužel není. Samozřejmě, teleskopická sedlovka by kolo taky vystřelila úplně jinam, ale to už je bohužel otázka úplně jinačích peněz. Pochvalu naopak zaslouží tapered hlavovka, pěkné provedení rámu a detaily jako uchycení lanek pod horní rámovkou a držák na flašku. Všechno jednoduše a co nejvíc user friendly. Tohle mě baví!

Vlastně mě Zephyr bavil tak moc, že bych si uměl představit mít ho doma jako druhé kolo k závodnímu enduru. Povozím se, podrncá mě to a užiju si srandy. A relativně za pár korun.

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí