Report: ZEVLáci na MSDH v Koutech

Autor: Pepa Kašík/ZEVL team, kategorie: Report, vydáno: 25.5.2017

„Tak dobře jsem si dlouho nezapíchal,“ takto bych jednou větou shrnul závody MSDH v Koutech. Ptáte se proč? Tak čtěte.

Rada starších ZEVL teamu se pro letošek rozhodla, že musíme na maximum využít dotaci od obce Rapotín a účastnit se kdejakého závodu. 8. května se proto hrneme na druhé kolo MSDH CUPu v Koutech nad Desnou. Jednalo se o přeložený závod z původního dubnového termínu. Několik dnů před závodem pokryla vrcholky jesenických hor téměř metrová vrstva prašanu. Když pak závodníci zvažovali nasazení lyžařské výzbroje namísto downhillové, pořadatelé se rozhodli závod přesunout.
A dobře udělali. V Koutech na závodníky čekala závodní trať o délce cca 2200m s převýšením 500m, slunečným počasím a plastelína ultragrip povrchem! Podle mě si tak většina účastníků neužívala pouze závodní atmosféru, ale i samotné svezení se na pořádné trati, se skvělým povrchem a parametry.

Netradiční den závodu, jímž bylo pondělí 8. května, vybrali pořadatelé z důvodu termínového křížení se se závodem evropského poháru v Kranjské Goře. Mezi závodníky se tak našli i jezdci, kteří se v neděli večer přesouvali ze Slovinska do Bikeparku v Koutech. Zároveň se zde bohužel (pro někoho bohudík) nevyskytovala česká špička. Naděje na bednu se tak přiblížily i běžnému smrtelníkovi. Stav tratí po zimní sezóně byl již dokonale popsán v reportu z Enduroserie. Žádný Grand opening a představení nových či opravených prvků se na místních trailech nekonal. Na druhou stranu se jednalo o závod ve sjezdu, kde prostě rolety, kořeny a kameny neřešíš. Ty k tomu neodmyslitelně patří. Organizace závodu byla výborná, vytknul bych jen náhlý časový posun finále. Několik jezdců pak nestíhalo start a byli zařazení a odstartovaní v kategoriích, kde neměli co dělat.

Díky hrubému páskování tratě se vyjížděli zajímavé stopy, cíl se přesunul k nástupu na lanovku a trať se tak stala atraktivní nejen pro jezdce, ale i pro diváky. Ti nekvasili jen u spodní lajny skoků, ale díky posunutému cíli už to neměli tak daleko do spodní části lesa. Měl jsem tak dojem, že je v Koutech více fanoušků, než bývá zvykem!

No a konečně k výsledkům a ZEVL teamu. Zevláky v Koutech bylo nejen vidět, ale hlavně slyšet! Na fanoušky z řad ZEVL teamu jste mohli klasicky narazit v kouteckém mordoru. Jedná se o technicky nejnáročnější část sjezdu. Takže pokud tě tam zaskočil rámus z motorové pily, cinkajícího ráfku, štěkot psa, nebo kuželka mlátící do starého hrnce, poděkuj našim ?

Co se závodníků týče, tak nejlépe z nás zabodoval Lubomír Bank, který v kategorii masters urval 3. nejlepší čas! V kategorii Hobby full jsme měli zástupce v podobě několika nevybouřených šílenců, kde největší z nich, Aleš Lauterbach, zajel 4. nejlepší čas v kvalifikaci. Tenhle rychlej klučina ucítil vůni zlata a ve finále to tam rval jak Sam Hill in faja! Bohužel to neudržel až do konce, nepěkně spadl a nakonec bral 50. místo. Kompletní výsledky zde.

A co napsat k mému píchání. No, pokud máš sto kilo, nekupuj si Maxxis s kevlarovou výztuhou. Protože ho prorveš v tréningu jako bezduš, pak do něj dáš 26 duši, prorazíš ji v kvalifikaci. Nakonec seženeš 27,5 duši, protože se u nás safra nic jinýho nevozí, narveš ji tam a v první zákrutě ji prorazíš i ve finále. Takže pro všechny tlusťochy s bezdušema, kupujte pořádný DH pláště a nehoňte gramy ?

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí