MojeKolo

Test: R2 Spyker - helma s revolučním odvětráním Honey Comb

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 6.6.2017

Není moc českých firem, které by se věnovaly výrobě helem. Jednou z nich je pražská R2, která je dlouhodobě etablovaná v XC helmách a brýlích a nedávno se docela odvázala a na trh uvedla all-mountain/endurovou přilbu Spyker.

Je zajímavá nejenom svou cenou ale i spoustou technických řešení. Jedno po druhém. Spyker vyjde na 3 499 kč, což není z hlediska moderních trail/enduro přileb vyloženě moc, ovšem s ohledem na to, že ceny ostatních přileb R2 nikdy nepřekročily hranici 2000, dá se usuzovat, že Spyker bude něco extra.

Asi nebudeme chodit okolo horkého piva a řekneme si rovnou, že Spyker je poměrně silná variace na přilbu Smith, využívající ochranu hlavy Koroyd. Spyker je ale o polovinu levnější a jedná se o klasickou In-mold konstrukci s (prý) revolučním odvětráním Honey Comb.

Na první pohled je Spyker velice neobvykle řešená přilba, na první potěžkání zjišťuju, že je i neobvykle lehká. 320g udávaných výrobcem víceméně sedí. Baví mě magnetické zapínání přezky pod bradou, protože s trochou cviku se dá helma zapnout i jednou rukou.

Na hlavě mi sedí relativně dobře, ve srovnání s POCem který běžně vozím je ale Spyker opravdu výrazně trailovější, odvětranější a tím pádem ne tak hluboký. Přilba sice má prodlouženou zadní část, ve srovnání s enduro/trail konkurencí ale v tomto směru docela pokulhává.

Spyker si hodně zakládá na systému HoneyComb, což jsou v reálu trubičky uspořádané do plástve a nějakým fyzikálním kouzlem mají způsobit, že bude helma lépe větrat. A pozor! Ono to funguje. Jak výborně je R2 odvětraná jsem si vlastně všiml až jednoho květnového dopoledne, kdy jsme si s Kelim vyrazili na redakční výjezd a teplota se už ráno šplhala ke 20° C a pekelné dusno slibovalo bouřky. No a Keli se potil jako vepřík. A já tak nějak normálně. A přitom jsem obvykle ten mokřejší čunča já. Profesionálním laboratorním testem (jeden fouká a druhý pod helmou drží ruku) jsme zjistili, že trubičky opravdu směřují vzduch přímo na hlavu, ať už se fouká z jakéhokoli směru. Možná to má co dělat s komínovým efektem, ale to už zabíháme do velké fyzikální polemiky. A jelikož já jsem měl z Fyziky dycky 3–4, nechám tyhle úvahy vás, klidně to rozeberte v komentech.

Každopádně R2 Spyker opravdu dobře větrá, dobře se upíná, stahování v zadní straně je velké a přístupné a drží hlavu pevně a co mě baví obzvlášť, je nekonečná kompatibilita s jakýmkoli typem brýlí. Ať už malé, nebo velké brýle všech značek, všechny k R2 padnou dobře, nikde nic netlačí a neklepe. To je způsobeno tím, že helma sedí poněkud výš na hlavě, než jsem u AM přileb zvyklý. Ale sedí poměrně slušně a nehýbe se.

Spyker má svoje mouchy, musel jsem si chvilku hrát s umístěním lepících suchých zipů, které drží vycpávky, protože v čelní části mě tlačily do hlavy. Nepříjemné mi přišlo i to, že kvůli HoneyComb trubičkám, se nikam do helmy nedají zasunout brýle, jsem zvyklý si ve výjezdech sundávat brýle abych si do nich zbytečně nekapal pot, tady je není kam dát, protože helma vlastně nemá díry. Asi i kšilt by mohl být uchycený o něco lépe, dva body na „zacvaknutí“ sice kšilt udrží aby neklepal, ale už po pár vytaženích se tyhle místa docela vychodily, to je věc, která by se u přileb stávat nemusela. Samozřejmě, vše vyřeší vteřinové lepidlo, ale to už je na můj vkus trochu zbytečně samodomo na helmu v této cenové kategorii.

Co nelze označit ani tak za nedostatek, jako spíš za „nevím, co to je“ / „WTF“ je závit v horní části helmy, krytý plastovou krytkou. Zřejmě má jít na nějakou variaci na uchycení kamery, možná když použijete šroubek a držák na stativ, lze dát na helmu kameru přímo. Kdo ví.

Svým zaměřením cílí R2 Spyker spíše na trailové jezdce. kteří jsou ochotní obětovat větší ochranu zátylku výměnou za lepší odvětrání. Ideální přilba pro celodenní letní výlet, nebo jako skvělá „malá helma“ pro jezdce, co závodí enduro nebo prostě jenom tak jezdí s dvěma helmami. Do kopce se ve Spykeru nezapotíte a nebude vás trápit na hlavě těžká helma, naopak z kopce oceníte velmi nízkou váhu, pokud si ji připnete na batoh.

A to ještě není všechno! Když zavoláte ihned a budete mezi prvními 20 000 volajícími, nabízí firma unikátní možnost objednat si přilbu R2 Spyker se slevou 10%, v rámci propagační akce spojené s tímto testem. Stačí zadat při objednávce na webu R2.cz slevový kód SpykerDK

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí