Report: SuperEnduro Canazei - enduro v pořádných horách

Autor: Roman Vacek, kategorie: Report, vydáno: 28.6.2017

Enduro patří do hor a když to jsou pořádné hory, tak se jedná o SuperEnduro, to dá rozum. Druhé kolo italské série se odehrálo v centru Dolomit – Canazei. Pro mě jedné z nejhezčích horských lokalit vůbec, navíc v dojezdové vzdálenosti. Takže dech beroucí panoramata zajištěna. Stejná paráda se ovšem odehrává na trailech, velké hory přinášejí velká převýšení a rozmanitost různých výškových pásem.

Italští pořadatelé přidají cit pro trail a vychází z toho top bajkování. Dolomity patří do přírodního dědictví pod ochranou UNESCO, přesto není problém vytyčit erzetu v nové lokalitě, vyhrabat úseky mezi stromy nebo vysekat trávu a větve pro lepší průjezd. Tady vědí, že rozrytá hrabanka za pár týdnů zase slehne a že ekologické katastrofy se dějí někde jinde.

Díky velkému převýšení se hojně využívá lanovek, RZ jsou dlouhé a poctivě prověří fyzické i technické kvality každého závoďáka. Nehrozí, že by uspěl XC jezdec jenom proto, že rychle šlape. Celkem 6 RZ, poslední krátká ve městě pro lidi. Jediný transfer bez lanovky byl na 4 s limitem 1hod 20min. Začínalo se rovnou nejdelší a nejrozmanitější RZ – trvala 11 – 16 min, délka 5,5km, převýšení skoro kilák. Start ve 2400m a klopky, pár menších skoků, obřák na louce, občas lesík s technikou. V půlce nájezd do parkové sekce s vracáky, kořeny a kameny, nějaký ten dropík, pak pěšinky a šup do north shore, naštěstí v dětský verzi, a zase technika mezi stromy do cíle.

Dvojka vedla na protějším kopci a přinesla především hrabanku v nových sekcích a klasické lesní traily. Dole přibylo kamenů a sklonu, čili soustředění až do konce.

RZ 3 nahoře kopíruje Infinity trail, takže vypalovák po vysokohorským trailu, trocha šlapání a po sjezdovce do lesa. V něm plynulá technika, pumpování, hlídání správný stopy. Zase kombinace rychlých zatáček na sjezdovce a delikátní techniky v lese a pěšinkou do cíle.

Nejvíc nových úseků se jelo na čtyřce, kde pořadatelé projevili úžasný cit pro enduro. Jakmile hrozilo 30m rovně dolů korytem nebo cestou, vyhrabali a vymlíkovali smyčky do lesa. Fakt parádní svezení.

Už na prvním transferu se ukázalo, že lanovka nestíhá, tak se nejprve posunuly časy, aby se nakonec zrušila 5 (opakování jedničky), což až tak nevadilo – všichni toho měli dost.

Superenduro patří bezesporu mezi nejlepší enduro závody se zázemím a organizací srovnatelnou s EWS, akorát že tratě nejdou do takových extrémů. Startovné činí 40?, mapa, GPS a videa RZ jsou k dispozici týden před akcí. Dvoudenní (so+ne) jízdenka na lanovky přišla na 15?. Jestli jezdíte rádi po horách a chcete zažít velký závody, jeďte na další kolo Superendura do La Thuile, je to sice dál, ale zase koukáte celý den na masiv Mt. Blanku. A pobyt si můžete prodloužit v nádherný Pile nebo mrknout přes kopec do Francie – ve Val d Isere a Tignes jsou o prázdninách lanovky zdarma…

Diskuze

  • profilová fotka Kafičko 28.6.2017 v 16:55

    Dobře jsi to Romane napsal,každej kdo má aspoň trochu možnost tak týhle zkušenosti rozhodně litovat nebude.Nezapomenu na ten pocit z loňska když stojíš na začátku erzety,fakt v horách ne na kopečku,a pod tebou se dolů a dolů line lajna a tobě radostí málem vyskočí srdce z těla.Šak víš jak sme si to tam užívali.Hory prostě nenahradíš ;-)

  • anonymní uživatel Nany (natalie.boubelova (a) seznam.cz) 30.6.2017 v 8:33

    ve Val d Isere a Tignes jsou o prázdninách lanovky zdarma? JO?

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí