MojeKolo

Na prezentaci Rock Machine: elektrika a velký kola

Autor: Čert, vydáno: 15.9.2017

Ebike Rock Machine

O tom, kam směřuje značka Rock Machine řeky hodně i limitované edice kol které se letos v létě ukázaly. Mimo endura se totiž v top olepu a s top cenou objevilo o elektro-enduro.

Pluskový Ebike s integrovanou baterkou ve spodní rámové trubce, pohonem Shimano STePS, zdvihem 140mm se jmenuje Blizzard INT E90 v případě vyššího modelu. Naschvál říkám vyššího a ne dražšího. Protože prezentace o tom, jak pěkně si kluci v Kopřivnici vyhráli s detaily rámu, naladili spodní rámovku a vlastně i celé kolo tak, aby co nejlíp fungovala byla moc pěkná. Ale víc kol asi neprodá. Nás totiž silně zaujala cena, protože v případě E90 vám na elektrokolo osazené elektrickým řazením XT Di2, brzdami TRP Slate G-spec (G jako Gwin), tlumením Rock Shox (i když „jenom“ nový Revelation) a koly od WTB a doplňky Race Face, „stačí“ 129 990 Kč. – tj. za cenu, za kterou mnohdy nekoupíte ani podobně osazené enduro bez motoru.

 

Levnější je potom Blizzard INT E50, necelých 118 tisíc, mechanický mix SLX a XT, vidlice SR Suntour Aion a celkově levnější detaily. Ovšem nic co by asi bylo potřeba měnit.

Samozřejmě jsme měli možnost tohle kolo projet. No, samozřejmě je to motorka, jako ostatní elektrokola, která dokáže vyjet neuvěřitelné věci. Spojení výborného odpružení, které drží zadní kolo na zemi prostě pořád, a výkonného motoru dělá z Rock Machine kolo, co je v opravdu těžkém terénu ve výjezdech nesmyslně excelentní. V rámci kraťoučkého testování na poměrně „slabších“ trailech nás ale zatím jeho sjezdové schopnosti úplně neohromily. Geometrie (hlavový úhel 66°, sedlový úhel 74° reach 426mm v M, zadní stavba 434,4mm) je sice asi nejblíž „normálnímu“ kolu ze všech ebiků na kterých jsem kdy seděl, váha 24 kg je prostě cítit. Ale věřím, že jakmile budu mít možnost vyzkoušet tohle kolo v náročnějším terénu i z kopce, asi se geo projeví.

K celopéru samozřejmě patří pevná varianta, RM má dokonce hned 4 elektro pevňáky. Dva s označením Blizz INT E90 a INT E50 nebo bez integrované baterky Blizz E90 respektive E50. Stojí od 79 do 105 tisíc Kč a ty se nám bohužel projet nepodařilo. Je ale zajímavé, že modely bez integrované baterky váží ve srovnatelné specifikaci skoro o 2kg méně. Na druhou stranu, na modelech INT je vidět, že materiál je asi přidaný na místech, kde být má.

 

Blizzard 29

Nás ale samozřejmě nejvíc zajímají ty ne-elektro kola, co mají za úkol hlavně jezdit z kopce po trailech. Celou sérii Rock Machine označuje jako Edge. A všechny Fully se jmenují Blizzard. Těchdle kol je celkem 6, pro letošek ale v nabídce mimo 160 mm Blizzard 27 a 140mm plusko Blizzard 27+ přibyly i dva modely Blizzardu 29. Asi vás nepřekvapí, že se jedná o trailovou devětadvácu se 120mm zdvihu. Ta nabídne 69° hlavy, reach v Mku 429mm a zadní stavba 437 mm ji staví spíš do pozice trochu zábavnějšího XC kola. Ale.

My měli možnost projet a i když geo není vyloženě revoluční, ani trailová, Blizzard 29 ohromně těží z výborného odpružení, které RM používá. Díky progresivitě není totiž problém nafoukat i víc jak 30% sagu a tím pádem z kola vyrobit poměrně slušného a zábavného trailáka. Naopak, když přifouknete, má ambice docela šlapat. Každopádně se těšíme na dlouhodobý test. I cenovky jsou poměrně zajímavé, za vyšší model Blizzard 70–29 s teleskopem a na GX Eaglu zaplatí zájemci 66.990 Kč. Nám jenom přijde škoda osazovat kolo s takhle sjezdovými ambicemi a schopnostmi Rebou. Yari by neublížila.

Nižší devětadváca 30–29 je zaměřená spíš na masy, 48 tisíc za celoodpruženou devětadvacítku na jedenáctkovém NXku je příjemná cena pro všechny.

Blizzard 27

Orlí vlna se nevyhla ani enduru Blizzard 27, u vyššího modelu za 79.990 Kč samozřejmě nechybí GX dvanáctka, oproti letošku ale navíc přibyl i tlumič s expanzkou a hlavně 170mm Lyrik vepředu. Ostatně co jiného nasadit na závodní enduro. Nižší model je pak na 170 Yarině a NXku, cena necelých 60 tisíc.

 

Dražší variantu jsme samozřejmě hned vyzkoušeli a asi to nemá cenu dlouze opisovat. Víc zdvihu vepředu výborně sedí k super odpružení vzadu, tlumič s expanzkou nabídne ještě víc pohodlí a jistoty ve vyšších rychlostech, Eagle je prostě super ať je na čemkoli. Velice příjemně překvapily brzdy TRP Slate G-spec. Aaron asi moc dobře ví do dělá, když pomáhá vytvořit brzdy (popravdě, Aaron na nich mnoho nezměnil a jeho připomínky k vývoji byly spíše kosmetického rázu, ale to je jiný příběh). Blizzard 90–27 je pekelně dobré kolo a pro letošek zase ještě lepší. A za výše uvedenou cenu se asi budou muset ostatní značky docela posnažit, protože konkurentů vzhledem k osazení a k jízdním vlastnostem moc není. Výborně Rock Machine!

U plusek samozřejmě buď Eagle nebo NX, Revelation nebo Recon, všude 140mm a ceny 75 nebo 54 tisíc.

Blizz

Na cenu útočí i hliníkové pluskové pevňáky Blizz, zase Eagle nebo NX, ale tentokrát dodává vidlice Suntour na Blizz 70 za 44.990 Kč Aion, na Blizzu 40 dokonce pružinová XCR. Vzhledem k ceně 28 tisíc ale přijatelné.

 

Blizz CRB

Poslední v našem výčtu je druhá opravdická novinka (mimo ebiků) a to karbonový model Blizz CRB. Blizz CRB má být spíš než XC kolo pevná varianta k Blizzardu 29, v nabídce budou dvě devětadvácy se 120 mm vidlicí a samozřejmě jedno plusko se 130mm Suntourkou. I tady úřaduje GX Eagle nebo NX. Vyšší 29 54.990 Kč, nižší 39.990 Kč. Plusko má jako jediný teleskop, s SR Suntour Aion a Eaglem pak necelých 53 tisíc.

 

Karboňáka jsme projeli jak v 29 tak pluskovém modelu dost nás překvapilo, jak ohromný rozdíl mezi, de facto dvěma skoro stejnými koly, je. Zatímco devětadváca je spíš pohodlnější XC kolo na opravdu dlouhé výlety, s plusky se z Blizzu CRB stává lehoučký a hravý kámoš do lesa a na traily. V případě 29 by ale asi opět pomohla instalace trochu lepší vidlice než Reby, která je prostě primárně xccéčková a při ostřejším zatížení se bohužel dycky kroutí. A chybějící teleskop XC nátuře taky nepomohl – vyměnit tyhle dva komponenty a svezení by asi bylo hodně jinde.

Toliko k novinkám Rock Machine na 2018. Super ceny, Orel kam se podíváš, nové karbonové pevňáky s ohromným rozsahem použití. Jo a taky jsme potkali Vojtu Bláhu, co na sobě měl ještě prach z Whistleru. Zapózoval, ukázal nové brzdy i jak má nastavené páky a taky prototyp tlumiče od Ohlinsu.

Podobné články

Diskuze

  • profilová fotka lubosalbi 15.9.2017 v 16:24

    Blizzard 50 27 jste jeli taky? By mě zajímal názor na ty brzdy Tektro, kolo už mám objednaný, tak jestli ty brzdy za něco stojí. Dík

  • anonymní uživatel bok 16.9.2017 v 12:41

    moc nechápu cenu toho top ebiku vs klasika, možná by bylo lepší srazit cenu 27 blizzardu v topu pod cenu karbonový capry

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí