Report oficiální: Otvírák zimní sezóny Blinduro na Valašsku

Autor: Zdeněk Pól, kategorie: Report, vydáno: 24.10.2017

Po úspěšné premiéře Blindura v okolí Lipna nad Vltavou si sami účastníci vyžádali druhý závod na závěr sezóny a ten se o uplynulém víkendu opravdu uskutečnil. Tentokrát v Bike Resort Valašsko, se zázemím v Karolince.

„Po Lipně přišlo hrozně moc dotazů, jestli nechceme udělat ještě letos nějaký závod. Z průzkumu mezi účastníky prvního Blindura nám vyšlo, že přes 90% lidí by přijelo ještě letos znovu. Slovo dalo slovo a vymyslel jsem off-season opener na Valašsku. Lokalita je nádherná a navíc tu parta kolem místního guru Romana Kalabuse neskutečně funguje. Koncept zůstal stejný. Chci aby si mou akci užil každý, bez tlaku na výsledek a bez obav, že se přerazí o něco nebezpečného. Spustili jsme registraci už před prázdninami a do závodu se nám v systému sešlo přes 500 záznamů! Přitom na začátku nebyla ani známo, kde se pojede. Z toho nakonec asi 330 zaplatilo startovné.“

Na tvorbě tratí se s Michalem podíleli znalci místních terénů Roman Kalabus a Luboš Sušila. V sobotu na závodníky čekaly na 25 km okruhu tři erzety lehčího charakteru. První dva traily se motaly kolem bikeparku Kyčerka. Třetí erzeta, která byla pro závod čerstvě připravena končila ve ski areálu Karolinka, kde byl start i cíl celého závodu.

Do prvního dne odstartovaly tři stovky hrdinů. Na konci října, při tak dramatické předpovědi počasí, a v lokalitě, kam někteří putovali sedm hodin. Hastag #daltonejde doprovázející podzimní Blinduro věrně vystihuje realitu!

Druhý den se závodníci postavili na start už v osm. Čekal je 42 km dlouhý maratonský okruh. Předpověď nebyla příznívá a hned po odstartování začalo pršet. Náročný 15 km dlouhý transfer až na vrchol hřebene Stolečná hned v úvodu prověřilo každého blinduristu. Čtvrtá erzeta startovala v Čechách a její cíl byl na začátku Marikovského trailu na Slovensku. Další zkouška na slovenské straně kopírovala Marikovský trail. Poté se závodníci přesunuli zpět do bikeparku Kyčerka. Hliněné transfery byly opravdu výživné. Závěrečná erzeta vedla opět do areálu Karolinka. Jako jediná se jela dvakrát. V neděli se čerstvý trail rozjezdil tak, že některá místa se bez pádu skoro nedala projet.

Po oba dva dny na závodníky čekaly na trati a v cíli občerstvovačky Nutrend. Nechyběla ani lokální slivovice, škvarková pomazánka, domácí klobásy a vyhlášené frgále. Dvě neutrální depa Park Tool řadě jezdců zachránila závod, stejně jako možnost zdarma přezout na plášť Michelin, když ten vlastní nepřežil nástrahy Blindura. Nejoblíbenější atrakcí se rychle staly myčky Kärcher.

„Byl to mazec, celý víkend jsem se opravdu nenudil. Nebylo jednoduché vše kolem jednotlivých erzet pohlídat, okruh byl opravdu náročný a dlouhý, ale myslím, že nakonec vše šlapalo. Dokonce i díky elektrokolu jsem měl možnost si každý den závod projet. Zážitky co jsem si vyslechl jsou k nezaplacení. Někteří mě proklínali a asi ještě chvíli budou, ale věřím, že si to všichni užili naplno“, věří ředitel Blindura Michal Prokop a dodává, že „už za měsíc (a týden), konkrétně 1. prosince, spouštíme registraci pro Blinduro 500, které se 5–6. května vrací do okolí Lipna. Proč ta číslovka? Sledujte www.facebook.com/blinduro a nechte se překvapit…“

Výsledky

Video: Rob Trnka
Foto: Patrik Procházka, Gravitymag.com

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Briza 24.10.2017 v 22:14

    Mě by se líbilo, kdyby formát Blindura šel úplně opačným směrem než letos a fungoval jako ochutnávka toho, jak se může jezdit zábavně na těžkých tratích. Máme tu Enduroserii, která se jezdí v tradičních lokalitách, s tréninkem na tradičních tratích, s nenáročnou hobby kategorií pro všechny, kteří si to chtějí vyzkoušet, nijak nepřekvapující, se zázemím a organizací bez chyby. K tomuto bych viděl jako ideální doplněk závody Blindura, kde by Michal Prokop (+crew) dostal volnou ruku zúročit zahraniční zkušenosti a postavit tratě těžký ale zároveň zábavný, abysme měli možnost ochutnávky úrovně lokálních na oči závodů v zahraničí. Těžká, zábavná trať postavená zkušeným jezdcem nerovná se nebezpečná. Chápu, že podle ohlasů nemáte moc důvod něco měnit, na druhou stranu většina lidí nemá možnost srovnání?V Karolince opět organizace a zázemí bez chyby, famózní food truck a slivovice, obdiv speakerovi. Nicméně po objetí sobotních tratí jsem neměl chuť v neděli pokračovat. Sám nejsem jezdec na pořadí, opak je pravdou. Chci ale jezdit na tratích, kde budu mít radost z toho, že pomalu posouvám svoje limity. Ať se daří.

  • anonymní uživatel Zdeněk Pól (polzdenek (a) gmail.com) 25.10.2017 v 8:57

    Děkujeme za zajímavý podnět! Naším záměrem je umožnit účast úplně každému bikerovi, dát ochutnat endura i těm, kdo mají obavy z tratí Enduro Serie, která jde (logicky) s každým rokem o něco dál v obtížnosti. Zatím se to snad daří, třetina účastníků závodu na Lipně nikdy předtím nejela ES, ani třeba KPŽ, a mnozí teď chtějí ES zkusit. Už jen zmínka o chystané těžké trati (bez ohledu na její ne/bezpečnost) ale víc lidí odradí, než přiláká. Určitě je ti jasné, že limity má každý jinde, a to co je pro jednoho příliš lehké, pro několik dalších je na hranici jejich možností. A zhruba na téhle hranici my balancujeme. Sice ne na oči, ale pro zkušenější jsou tu přeci třeba pěkné závody v Trutnově nebo Sušici.

  • anonymní uživatel Briza (breza [zavinac] runbox.com) 25.10.2017 v 10:28

    Zdeněk Pól: díky za reakci. Ještě trochu doplním původní comment. Já rozumím tomu, že chcete k Enduru přilákat více lidí a v tomto vám fandím. Víc jezdců logicky posune tento sport dopředu. Jenom si myslím, že pokud chci jezdit enduro, tak musím počítat s určitým stupněm obtížnosti, který k této disciplíně patří. Tento level je podle mě pro začínající jezdce dobře nastaven v kategorii hobby.
    Můj názor je ten, že kdybyste posunuli Blinduro na úroveň, o které jsem mluvil, tak by to vytvořilo pro jezdce možnost přirozeného progresu. Hobby ? Elite ? Blinduro. Blinduro by se mi líbilo jako highlight sezóny, kde by Michal Prokop postavil tratě, o kterých jsem mluvil. Jezdci by si měli možnost vyzkoušet, jak se jezdí na vrcholové úrovni. Když na to nebudu mít, tak mám aspoň o důvod víc se zlepšovat. Díky jeho zahraničnímu přesahu a vaší celkově výborné propagaci a organizaci, byste určitě neměli problém závod naplnit, a to i jezdci ze zahraničí. V prvních pár ročnících vychytáte mouchy a pak se klidně můžete ucházet o pořádání závodu EWS. Proč mít malé cíle, potenciál na to máte. Chápu, že to děláte naplno, stojí vás to spoustu úsilí a musíte bojovat se spoustou nesmyslů. Berte to proto jako kritiku konstruktivní.

  • anonymní uživatel Zdeněk Pól (polzdenek (a) gmail.com) 25.10.2017 v 10:53

    Čas může přinést ledacos, ale už teď máme plán na tři akce v příštím roce, z nichž jedna se drží konceptu Blindura, tentokrát ale pro gravel biky. Chápu pointu, jen v jedné - podstatné - věci to vidíme jinak. Závod na tratích úrovně EWS bychom jen těžko naplnili tak, aby to dávalo ekonomický smysl. Stačí se podívat na počty účastníků těch českých závodů, které se prezentují jako náročné, a které už jsem i zmínil.

  • anonymní uživatel tcq 25.10.2017 v 12:12

    Zdeněk Pól: Tak v enduroserii se jako narocne prezentuji Jested a Kouty a ty mely taky nejvic prihlasenych zavodniku ...
    Jeromovi zavody na oci ve Vosges jsou vyprodany za 15 minut, narocnost a hlavne zabavnost vuci CR o level jinde.

  • anonymní uživatel tcq 25.10.2017 v 12:19

    Jinak teda organizacne naprosto top usporadanej zavod.

  • anonymní uživatel Zdeněk Pól (polzdenek (a) gmail.com) 25.10.2017 v 14:13

    tcq: Ohledně počtu účastníků máš pravdu, ale je třeba brát v potaz také to, že to byly první dva závody série, v hlavní sezóně, mimo prázdniny atd. Francie má skoro sedmkrát víc obyvatel, s tím se můžeme těžko srovnávat :) Máme vlastní cestu a zatím se jí budeme držet.

  • anonymní uživatel Roman Vacek (Vacan222 (a) gmail.com) 26.10.2017 v 19:28

    Mně se tahle úroveň zdá optimální. Navíc si nejsem jist, zda by se u nás našel terén s povolením na 15 min RZ. Mám za to, že kdo už nějakou dobu jezdí a chce si vyzkoušet obtížnější tratě, má k dispozici několik zajímavých serií v zahraničí. Startovné kolem 40? ani vzdálenost 500 - 1000km by neměly být překážkou pro toho, kdo opravdu chce. Speciálně tady na Dolekopu lze inspiraci najít. A ještě jednou díky za parádní víkend!

  • anonymní uživatel Briza (breza [zavinac] runbox.com) 27.10.2017 v 9:35

    Do zahraničí jezdíme a jezdit budeme stejně jako spousta dalších a nemáme problém jet na dobrý závod i těch 1000km na víkendovou otočku. Myšlenka byla mít takový závod u nás a třeba zase přilákat jezdce ze zahraničí k nám. Speciálně Němci nemají problém za dobrým závodem vycestovat. Alpské 15minutové RZ u nás nepostavíme, souhlasím. Dobrý závod se ale dá udělat i na kopci s převýšením +/- 300m s RZ kolem 4 ? 6 minut.

  • anonymní uživatel Šiškin (flidr.michal (a) seznam.cz) 29.10.2017 v 15:51

    Souhlas s Briza,
    organizace Top, tratě trochu pokulhávali, díky dešti to bylo o level težší, jinak by to bylo až příliš jednoduché. Enduro je holt i o technické náročnosti a to u nás trochu chybí..

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí