Noční ježdění: Dan radí, jak na to?

Autor: Dan Klimeš, vydáno: 12.12.2017

Dny se nám už před pár týdny zkrátili na tolik, že v pracovní den téměř nepřichází v úvahu vyrazit na kole za světla. A proto nastupuje období buď bez kola, to ale nechceš, nebo s světlem. Ale ne se světlem ledajakým. Potřebuješ dostatek lumenů, abys nepřehlídl bludný kořen. Tento text nebude o tom, jaké světlo vybrat, ale spíš moje postřehy z večerního (nočního) ježdění. Není týden, že bych s partou po práci nevyrazil si udělat žízeň a toto jsou moje poznámky.

Dvě světla jsou víc než jedno?

Jasně, namítneš, že máš dobrý světlo, za který by se nemusel stydět ani kokakolový truck, ale? Většina světel je made in China. Proto doporučuji mít světla dvě. Když ho nevyužiješ ty, bude za něj vděčný kámoš, který nestihl nabít nebo nemá tolik štěstí na materiál. Když né druhé světlo, tak se určitě hodí druhý batterypack.

Kam světlo/světla umístit?

Já osobně doporučuji dát jednu karbidku na helmu, ať vidíš tam, kam se díváš. To by měla být ta výkonnější. Její baterku můžeš hodit do báglu, tak ti nebude zbytečně zatěžovat krční páteř. A druhá, buď slabší nebo záložní připevnit na ródla. Baterka ideálně do rámu nebo na řídítka.

Jak svítit?

Začnu pohledem do historie – v roce 2010 jsem začínal s dvěma obyč ručníma světlama, každý na jednu 18650 baterku, na řídítka auroru (900 lumenů) a na helmu phenixe (600 lumenů). Na začátku spokojenost, ale ve vyšší rychlosti a při častějším ježdění hodně lumenů chybí. Navíc kratší výdrž, úzký kužel světla a špatně se připevňují.

Velmi brzy jsem přešel na jednoledkovou výkonnější čínu s cca 600 – 800 lumeny s externí baterkou a větší čočkou. Velký zlepšení, ale do dokonalosti tomu ještě hodně chybělo. Proto k ní přibyla další, tentokrát už dvouledková petrolejka na helmu (prý 1200 lumenů, ale jak jsem již někde četl – čínský lumeny jsou trochu slabší). Fajn, tak toto už mělo hodně blízko k ideálu.

Než došlapu k lesu, tak svítím na nižší režim z řídítek. V lese přidám i světlo z helmy. Večerní vyjížďky jsou o pohodě, tak se většinou nikam neženem. V pohodě zvládám 80 procent trasy v režimu řídítka nejnižší, hlava prostřední mód.
Pouze ve chvílích, kdy je to dolekop.com přepínám obě do nejvyšší aktivity.

Pozor na to, že až si pod kopcem budeš chtít s kámošema v té euforii plácnout, tak že jim stoprocentně vypálíš ledky do očí. Za to tě budou milovat!

V roce 2014 jsem vyzkoušel Solarstorm X2. A to jsem sakra neměl dělat. Svítivost je úplně někde jinde. I na nejslabší mód se dá v pohodě ixcéčkově jezdit. Zmizela zbytečná funkce stroboskopu a podle mne by dva módy svícení stačily. Škoda jen, že při přepínání mezi silnějším a slabším dojde ke zhasnutí. Ale jinak je to pecka. Najeli jsme společně dvacet kiláčků okolo Velké Baby a jen těžko jsem se loučili. S takovým světlem se jistě vaše noční vyjížďky protáhnou, tak si raději vezměte ještě jedno záchranné „dojezdové“ světlo. Dna baterie jsem ani po hodině a půl jízdy (často v plném režimu) rozhodně nedosáhl.

Co ještě?

  • V lese vypni zadní blikačku nebo alespoň přepni do stále svítícího módu, ať nevyblikáš kámoše za tebou.
  • V městských lesích může být pohyb v zimním období časově omezen.
  • I dobře známý trail je ve tmě úplně jiný. Krátká viditelnost a stíny z něj dělají místo, kde v pohodě zabloudíš.
  • Za tmy nejezdi sám. A pokud už musíš, zapni si s někým sdílení polohy. Nejjednodušší variantou je zapnutí v google maps a přítelkyně doma může být v klidu, když vidí, že už sedíš ve své oblíbené hospůdce.
  • Měj nabitý telefon a nainstalovanou aplikaci Záchranka.
  • Zapni si na telefonu zvonění, ať se ti dovolá parťák. Přes kuklu jeho volání o pomoc neuslyšíš.
  • Nejezdi hranu a užij si to.

Závěr?

Jednoznačně nelze doporučit jedno konkrétní světlo. Doba je nemilosrdná a cokoliv si koupíš bude už staré. Ledky a baterky na nás výrobci chrlí nestíhatelným tempem. Ale pokud hledáš světlo na nezávodní použití alias světlo na večerní pohodovou vyjížďku místo čumění na telku, vyber téměř cokoliv, kup a vyraž ven.
Hledáš parťáka nebo info, zkus nově vznikající FB skupinu pod dolekop.com.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel michal 12.12.2017 v 9:08

    no hlavně chybí nejdůležitější bod, kterým se bohužel 90 % lidí neřídí:

    když jedeš po osvětlený cyklostezce, tak nebuď debil a takovouhle lampu vypni nebo aspoň sklop co nejvíc dolů

  • anonymní uživatel Fanda 12.12.2017 v 14:16

    Přesně tak, nejdůležitější je bejt ohleduplnej vůči ostatním, což se moc neděje...a je vlastně jedno kde máš světlo. Článek prostě o ničem a abch dával starý souřadnice jestli jedu na kole nebo už sedim v "hospůdce" mi přijde fakt ujetý:( trochu toho punku by nezaškodilo ne?

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 12.12.2017 v 14:27

    Záchranka je v mnohých případech dobrá tak leda u Žlutejch lázní na cyklostezce (spolužačka ze ZŠ dělá 15 let na Vinohradech u záchranky a na urgentnim přijmu - chýra, tyhle blbce jako jsme my tak zašívá skoro půlku života) . Opravdové Emergency aplikace fungujou na trochu jiném principu - tahla propagace je pro bikery medvědí služba.

    Emergency aplikace se !!!nepoužívají!!! na dotykových obrazovkách - z jednoduchého důvodu, v dešti a ve sněhu jsou k ničemu, namočená dotykovka nefunguje a nereflektuje dotyky uživatele. Další věc je určování polohy - ta triangulace je nepřesná jako prase a trvá to dost dlouho. To už je přesnější určování polohy na Facebooku :( Nelogičnost ovládání jsme rozebírali v samotném článku k "Záchrance". Chčije z tebe krev, seš sotva při vědomí, dělá se ti tma před očima a budeš na dotykovku vyťukávat zámek obrazovky a scrollovat v appkách? tohle vymyslel někdo v teple kanceláře od stolu a jeho jedinej adrenalinovej zážitek je vzpomínka na noční bojovku před 20 lety.....ale třeba to ještě vychytají do použitelné a hlavně opravdu funkční podoby. Jak píše Dan - vždycky raději s někým. Na aplikace nespoléhat - dokud jste při vědomí, tak si tu rychlou zavoláte sami a během pár minut určí triangulací Vaší přibližnou polohu (pokud nejste v hlubokym údolí)

    Hlavně nepotkat v noci v lese Čaroďejku z Blair.....pak už ti nepomůže ani satelitní telefon, zelená dýmovnice a hořčíková světlice ;)))
    Mááájkýýýýý.....

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 12.12.2017 v 14:33

    tím samozřejmě nechci srážet užitnou hodnotu téhle aplikace, je to přínos pro společnost, někomu to určitě pomůže....jen to ZATÍM funguje hůř než emergency pípáky spojený se strobáčem, s kterejma můj fotr blbnul na vojně před 30 lety u výsadkářů

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 12.12.2017 v 14:47

    teď mě napadlo, že je ta aplikace třeba studentskej projekt a někdo tim chce pomoct ostatním - a já mu tady do toho hodim vidle.
    Pro začátek postačí doplnit funkci pro mechanický tlačítko - frenetický mačkání prostě odešle zprávu. Tohle v kapse nechtěně
    neuděláš, takže nechtěnějch alarmů bude minimum

  • anonymní uživatel Michal (michal.kuba (a) upp.cz) 12.12.2017 v 17:19

    Dobře napsaný článek, je vidět že ho psal ten kdo na kole v noci jezdí! Mám naprosto stejné zkušenosti.

  • anonymní uživatel fany 12.12.2017 v 18:10

    pokud vas napadne jit se svetylkama skákat,tak radeji ne dvojaky a pokud vam to neda,tak vždy radeji rychleji nez si myslite ze je ok,aby jste pak necumneli ze letite mezi kozy:)dost to zkresluje

  • anonymní uživatel Jaroslav 12.12.2017 v 19:19

    Dobrý den. Jakou svítil u by jste mi z vlastní zkušenosti doporučili na trail? Děkuji

  • anonymní uživatel Prasopes 13.12.2017 v 2:46

    Tak tohle si dávám do mého žebříčku nejteplejších článků na Dkey
    Po měsíci to tu otevřu a už asi opravdu naposledy
    Pa pa můj oblíbený webe
    Smrt EN! A buzíkum s applikacema

  • anonymní uživatel Gabosh 13.12.2017 v 7:36

    Co to je doprdele za nová móda jezdit v lese s čelovkou...to se raději válet na tom gauči:). Kupte si i čtyři čelovky, aby se mháárkethiíng hýball. Jdu raděj lyžovat na pořádně osvětlenou sjezdovku a i to není ono, alespoň podpořím české vlekaře a ne ty šikmooké....

  • anonymní uživatel Eda 13.12.2017 v 9:13

    Ádoš: Ty musíš mít těžkej život čoveče :)

  • anonymní uživatel Nadvora 13.12.2017 v 9:43

    Jaroslav: nedávno byl na mtbs.cz dobrej test světýlek. Jinak z vlastní zkušenosti: mám čínský světlo a nesvítí špatně. Ale! Mám v ČR vyráběné světlo "Luciferlights" a je to paráda, i když trochu dražší. Najdi si a podívej se. Jsem s ním naprosto spokojenej a navíc podpoříš český ruce.

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 13.12.2017 v 10:38

    2 Eda

    proč myslíš? jen se nad tim snažim zamejšlet jinak než dřív - jako všichni ostatní i já byl nesmrtelnej a základní bezpečnostní poučky jsem měl v řiti, za ten život už mi pár známejch odešlo, pár smrťáků jsem naživo taky viděl, sám jsem se rozbil nezčekněkrát.

    Tři roky dělám ve státní instituci, která zažívá masovej návštěvnickej boom, denně jsem ve styku se školníma skupinama
    a pozoruju jejich chování. Posedlost hitech aplikacema a mobilama obecně dělá z dnešních dětí fakt neuvažující telata.
    Aplikace Záchranka není a nemá být "Dáme jídlo" - tady jde o životy a buď si z vlastní zkušenosti poznal, co jsou to kritický
    situace - nebo nepoznal........tak jsem pro tebe afektovanej pablb, co neni odvázanej ze super hitech appky no ;)

  • anonymní uživatel lukass 13.12.2017 v 15:00

    to Ádoš
    no jo zaměstnanec státní instituce: v pracovní době komentuje na D key

  • anonymní uživatel Balanc 13.12.2017 v 19:30

    Diky Nadvora!

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí