Lukáš Komprda přesedlal z MX na sjezďáka

Autor: Keli, vydáno: 16.1.2018

Lukáš Komprda je rodák z Moravské Třebové a od svých osmi let jezdil závodně motocross. A nyní se věnuje sjezdu. Proč? To se dozvíte v následujícím rozhovoru pro Třebovské noviny, který přetiskujeme.

Lukáš je rodák z Moravské Třebové a od svých osmi let jezdil závodně motocross. Za svoji závodní sedmnáctiletou kariéru má za sebou úspěchy jako Mezinárodního Mistra České republiky ve 125ccm, více mistra ČR jak v motocrosse, tak supercrosse, byl účastník mnoha mezinárodních mistrovství Evropy nebo třeba mistrovství světa ve Francii kde obsadil bodované dvacáté místo. Lukáše jsme tedy vyzpovídali, co ho vedlo k přestupu na DOWNHILL.

Lukáši, máš za sebou několika letou motokrosovou kariéru. Co tě vedlo k přesedlání z motorky na kolo?
Asi jsem potřeboval už nějakou změnu a tohle rozhodnutí definitivně padlo na začátku minulé sezóny. Poslední dva roky v motokrosu pro mě nebyly moc úspěšné, jelikož jsem se před sezónou vždycky zranil a potom už neměl moc motivace. Ztratila se i taková ta jiskra, takže jsem se musel do tréninků nutit a tím pádem šla do háje i výkonnost. Během zranění jsme si společně s otcem koupili sjezdová kola, abych se mohl na motorku lépe připravovat, protože mi to přijde určitě jako super příprava jelikož motocross a downhill je trošku podobný sport. Když jsem však začal trénovat na sjezdovém kole, nečekal jsem, že mě to takhle chytne. Ta volnost, zábava, atd.. se oproti motokrosu hodně liší. Na MX tréninku se musíte úplně jinak soustředit a jen trénujete v kuse 30min nebo sedíte u auta během pauzy. Na DH tréninku v bike parku máte možnost několika tratí, které můžete během dne kombinovat dle vlastní chuti, v pauze si můžete po pár sjezdech v areálu sednout, dát si pivo a kecat, takže ta volnost a pohoda je tady úplně jiná a člověk si to fakt užívá. Také DH komunita je jiná nebo aspoň zatím mě to tak připadne. V motokrosu je velká rivalita a jen tak si nikdo nepomůže, proto mě vždycky mile překvapilo, když se mi něco v bike parku ať už na tréninku nebo závodech rozbilo na kole, tak mě byli všichni bez problému nápomocní, takže to je super. Downhill se myslím hodně rozrůstá, jediné v čem to zatím možná trošičku vázne, jsou závody. S tím je samozřejmě spojené to, že na závodech se musí člověk soustředit a odjet si jen dané jízdy, proto si myslím hodně jezdců dává přednost si raději o víkendech zatrénovat, užít si maximálně zábavy, volnosti a nemusí řešit fyzičku. Abych ještě nezapomněl, tak záleží samozřejmě také na financích a možná kdyby se dávaly prize money do nějakého umístění, třeba pro TOP 10 nebo 20, tak by to přitáhlo ještě více závodníků.

Jaké závody jsi stihnul už odjet za své působení v DH?
Předloni (2016) jsem se zúčastnil BigMat Czech downhill tour v Koutech nad Desnou, kde jsem dojel tuším v první jízdě někde okolo 10. místa v kategorii OPEN a na Bukové hoře na 5. místě. Loni jsem se zúčastnil Mistrovství ČR v Koutech nad Desnou, kde jsem obsadil 18. místo v OPENECH a Pekelného downhillu v České Třebové kde jsem dojel na 5. místě. Vím, kde mám rezervy a co zlepšovat, takže věřím, že každej rok to bude lepší a lepší :)

Díky za rozhovor a ještě nám napiš, jestli tě můžou lidé někde sledovat nebo někam sdílíš svoje aktivity?

Také díky! Určitě mě můžou sledovat na facebooku na stránce Luke#13 nebo na instagramu pod přezdívkou Luke113cz. Letos budu určitě nahrávat videa z tréninků na GoPro a přidávat je na své stránky, takže koho to zajímá, určitě mě může sledovat.)

Diskuze

  • profilová fotka Vít Majer 19.1.2018 v 12:41

    Tak full gaz a bez zranění !

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí