Bike Connection Winter - Formula a její prototypy - vidlice Selva a brzdy Cura

Autor: Keli, vydáno: 14.2.2018

Formula je italská firma v velkou tradicí, v motorkovém světě se pohybuje od nepaměti a také v bajcích je již spoustu let. Firma, která jako první uvedla na trh diskovou brzdu pro mtb na Bike Connection Winter ukázala nejnovější produkty, zatím prototypy, ale ve finální prototypové fázi – novou evoluci vidlice Selva a čtyřpístové brzdy Cura.

V rámci akce Bike Connection Winter jsem měl možnost vyzkoušet jak nové čtyřpístové brzdy, které ponesou opět jméno Cura, tak novou evoluci vidlice Selva. Obojí jsou zatím v prototypové fázi vývoje, takže k nim není mnoho informací, navíc u Formule byli velmi tajemní. Nicméně, změny u vidlice jsou pouze ve vnitřnostech, vše ostatní zůstává shodné s původním modelem, v prodeji bude jak nová vidlice, tak kit na přestavbu, takže se své stávající vidlice budeš moci snadno vyrobit vidlici shodnou s novou. Jak to ostatně říká i zástupce Formuly (zapni si titulky, pokud se nechceš trápit s angličtinou).

Vidlice Formula Selva

Čím jsou vidlice Formula specifické, tak především v jednoduchosti servisu a také možnost nastavení charakteristiky chodu skrze hydraulický ventil, chceš více citlivosti na počátku a menší progresivitu nebo to chceš úplně opačně? To vše lze pomocí CTS (Compression Tuning System) ventilu zvějšku nastavit, popřípadě ventil vyměnit za jiný a mít charakteristiku zcela jinou.

U Formule také vyvíjejí systém, který by měl odstranit nedostatky vzduchového pružení a sice nekonzistenčnost chování vzduchu v různých podmínkách (vliv nadmořské výšky, teploty…), na systému pracují již 7 let a nyní je již na spadnutí. Měl jsem možnost na vidlici s touto vychytávkou jet a je to opravdu rozdíl, který pozná každý jezdec okamžitě. Zvláště, když jednu jízdu jedeš na standardní vidlici a druhou s tímto systémem (obě vidlice jsem měl nastaveny naprosto totožně, stejný tlak, stejný počet kliků na tlumítkách) – samozřejmě obě jízdy byly na stejné dráze. Jednalo se o klasický test naslepo, když nevíš, která vidlice je vybavena novinkou a která ne.

A co nový systém přinese? Počátek zdvihu je o poznání citlivější, přičemž zůstala zachována opora ve střední části zdvihu, vidlice pocitově chodila více do zdvihu, ale o-kroužek na kluzáku byl zhruba na stejné úrovni jako u vidlice bez této tajné vychytávky. Na konci jízdy s tímto systémem jsem měl pocit, že mne méně bolí ruce, jel jsem dvakrát stejný trail a snažil jsem se obě jízdy jet naplno. Pocitově se vzduchová vidlice chová jako pružinová, ale zůstala jí váha vzduchové, síla k počátečnímu odtrhu se mi zdála u menší. Rozhodně se těším na detailnější vyzkoušení až bude nová vidlice oficiálně na trhu.

Bohužel technické detaily nejsou k dispozici a dostat něco z Formuláků bylo nemožné, nicméně, prý hodně zapracovali na úpravě tření uvnitř vidlice, v tlumící patroně, u pístu ve vzduchové komoře. Protože přišli na to, že tření mezi kluzáky a gufery má na funkci mnohem menší vliv než tření uvnitř. A řeší třeba i takový detail jako vliv kroucení vidlice na tření.

Čtyřpístové brzdy Formula Cura

Druhou prototypovou novinkou jsou čtyřpístové brzdy Cura, které brzdí neuvěřitelně, tak neuvěřitelně silně, že když jsem si přebíral testovací kolo a vyrazil na jen na kratký test, zda-li mám správně nastavený kokpit, tak jsem při první zabrždění šel málem přes řídítka. Brzdná síla mě velmi překvapila, jejich výkon je, troufám si tvrdit, asi největší ze všeho co jsem doposavat měl možnost kdy vyzkoušet. K zablokování kola stačí úplně minimální síla, ale zůstala velmi slušná dávkovatelnost, brzda měla nastavitelnou jak vzdálenost páky od řídítek, tak kontaktní bod destiček s kotoučem, takže šlo snadno nastavit v jakém rozsahu bude možnost brzdnou sílu dávkovat, od mikro vzdálenosti až po velmi dlouhou. Pokud hledáš brzdy, které zabrzí kdykoliv a cokoliv, tak až budou nové Cura na trhu, jdi do nich!



Foto: Ruperf Fowler, Luigi Sestili – Bike Connection Agency

Podobné články

Diskuze

  • profilová fotka SandWolf 14.2.2018 v 8:51

    Tož to jsem zvědavé na cenu u těch Curátek doufám že to nebude nějakej přehrot. Jináš nepovídaly kdy je budou chtít vypustit do světa? Já počítám že tak někdy v půlce léty (jestli vůbec) a to by bylo docela pozdě

  • profilová fotka SandWolf 14.2.2018 v 8:52

    a už by se tu hodil nějaký systém na úpravu komentářů :D

  • anonymní uživatel Pedro Sanchez 14.2.2018 v 9:02

    SandWolf > hlavně by to chtělo víc komentářů, jako bývalo za starejch časů před tím než DK vytunili na tenhle "supr moderní" dizajn ;)
    (jo Keli, vím že pohledu admina to teď máte lepší).

  • anonymní uživatel dejvo 14.2.2018 v 10:35

    zaujimava myslenka s tym retrofit, len aby im to zostalo a tie upgrade kity pak nestali to co cela nova vidle

  • anonymní uživatel bok 14.2.2018 v 12:22

    co nějaký detaily k tomu testování vidle, jako teplota nahoře vs dole, nadmořská výška startu/cíle, délka trati

  • anonymní uživatel Radek 14.2.2018 v 15:47

    Brzdy Formula Cura - 420$ jinak na VITALMTB je test všech brzd...

  • profilová fotka Keli 14.2.2018 v 18:17

    Bok: rozdíl teplot neznám, převýšení cca 300m, délka cca 10min jízdy

    Radek: To není správná cena, brzda ještě oficiálně byla zveřejněna.

  • profilová fotka SandWolf 15.2.2018 v 8:14

    Cury jsou cenově nad XT za kus tak by mě zajímalo kdy si na to přišel :D A ty čtyřpísty by mohli bejt něco mezi zééčkem a saintem (mohli ale nebudou :D)

  • anonymní uživatel bok 19.2.2018 v 10:54

    Keli: dík

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí