Report: SPDH1 Veľká Rača - Slovenský pohár zahájen

Autor: Veronika Takáczsová, kategorie: Report, vydáno: 22.5.2018

Po viacerých sezónach sa štart Slovenského pohára v downhille presunul z východu Slovenska západnejšie do strediska vo Veľkej Rači – Oščadnici. Jazdci sa tak po minuloročnom finále SPDH stretli v novej sezóne opäť na tej istej trati, ktorá však prešla menšími úpravami. „Trať sme sa tento rok snažili ozvláštniť. Predĺžili sme ju, zapracovali sme do nej nejaké nové pasáže, skoky. Jeden zo skokov, ktorému sme dali názov MOTYKA bol dosť náročný, dal zabrať nielen jazdcom ale aj niektorým bikom?“ spomenul Jozef Šiška, organizátor pretekov.

Počasie príjemne prekvapilo. Napriek piatkovej búrke sa v sobotu ustálilo a trať pomaly preschýnala. Nedeľa nás privítala slnečnými lúčmi, ktoré do strediska prilákali aj množstvo divákov, ktorí si nenechali ujsť najlepšie výkony jazdcov. Najrýchlejším jazdcom 1. kola SPDH sa stal Rasťo Baránek z Kellys Factory Teamu, ktorý o prvenstvo súperil s Adamom Rojčekom z tímu CTM. Zvyšné pódiové umiestnenia brali ich tímoví jazdci.

Rasťo Baránek, KELLYS FACTORY TEAM, kategória Elite: „Veľmi som sa tešil na celý víkend, je to prvé kolo v novej sezóne, takže som bol plný očakávaní. V piatok tu bol poriadny lejak, takže v sobotu bola trať dosť mokrá. Sťažilo nám to ranné tréningy, ale postupne to preschýnalo. V nedeľu nám svietilo slniečko skoro celý deň, takže nám trať fajne obschla. Víkend celkovo dopadol dobre, podarilo sa mi vyhrať, čo ma veľmi teší.“

Adam Rojček vo finálovej jazde do cieľa dorazil len 61 stotín za Rasťom. So svojim výkonom bol nad očakávania spokojný.

Adam Rojček, CTM RACING TEAM, kategória Elite: „Pretek hodnotím úplne pozitívne. Fakt som sa sem veľmi tešil, trať v Rači mám rád, je krátka, technická a rýchla. Bol som druhý za Rastom asi o trištvrte sekundy čo ma fakt teší, lebo Rasťo je jeden z najlepších jazdcov Európy. Doteraz sa mi až tak nedarilo, tak som rád, že sa do toho dostávam a snáď to bude už len lepšie.“

Medzi juniormi sa najviac darilo Oliverovi Gombalovi z tímu CTM, ktorý vyhral bezkonkurenčne a zadelil o vyše 7 sekúnd lepší čas ako maďarský reprezentant z LIMIT Racing Teamu Balazs Muszula. Na tretom mieste sa umiestnil Matuš Hrubý z KZC Bytča. Napínavé súboje doslova o stotinky sme si mali možnosť užiť v najpočetnejšej kategórii Hobby. O pódiové umiestnenia súperil Jakub Gorecký z Bang DH Teamu s Michalom Valaštíkom z Bajky.sk C.T.C a Marekom Bahnom z Absolute Racing Teamu. Víťazne nakoniec z tejto trojky vyšiel Jakub Gorecký s časom 02:46.22.

Jakub Gorecký, BANG DH TEAM, kategória Hobby: „Prvé kolo Slovenského pohára som odštartoval netradične v novej kategórii Hobby. Trať v stredisku Veľkej Rače prešla oproti minulému roku nejakými zmenami, čo vnímam ako pozitívum. Bol tam jeden veľký skok, zavreté úseky, trošku to predĺžili. Celý víkend hodnotím super o to viac, že sa mi ho podarilo ukončiť víťazstvom v svojej novej kategórii. Teším sa na ďalšie kolo SPDH, ktoré sa bude konať v malej Lučivnej, kde je trať trošku náročnejšia a dlhšia.“

Medzi ženami sa najviac darilo českej reprezentantke Dominike Durčákovej z KROSS bikes, ktorá do cieľa dorazila s veľkým náskokom pred svojimi súperkami. Druhé miesto obsadila Vilma Gombalová z tímu CTM a tretie miesto brala dlhoročná zjazdárka Jana Krajčovičová z tímu High Riders.

V kategórii Hardtail sme po dlhej odmlke mohli opäť vidieť Paliho Magdu z tímu Devonic, ktorý sa po zraneniach opäť vrátil na kopce. Na tréningu pred semifinálkou však „MOTYKA vystrelila“ a po skoku Pali dopadol tak, že si to odnieslo jeho koleso a zošrotovalo sa na márne kúsky. Vďaka pomoci štart nakoniec stihol a o prvé miesto súperil s Andrejom Páleníkom z Bang DH Teamu, ktorý vo finálke do cieľa dorazil skôr len o 00:01.26 a vyhral. Tretie miesto obsadil Jakub Eliaš z tímu High Riders.

V kategórii najmladších jazdcov prebiehali súboje medzi Patrikom Svitkom z Bang DH Teamu a Noelom Daňkom z Kellys Factory Teamu. Patrik síce vyhral semifinálové kolo, no napriek tomu vo finálovej jazde nestačil Noelovi Daňkovi, ktorý do cieľa dorazil skoro 4 sekundy skôr v čase 03.12.88. Tretie miesto bral Timotej ŠČEPKO z KZC Bytča.

Jozef Šiška, organizátor pretekov: „Celkovo pretek hodnotím kladne, počasie nám vyšlo, atmosféra bola dobrá a nikomu sa nič nestalo, čo je základ. Horská služba tentokrát nemala robotu, len malé ošetrenia v cieli. Prekvapilo ma, že tí najlepší jazdci prichádzali do cieľa aj v časoch 02:35 min., preto som bol trošku sklamaný z trate. Pred pretekmi ma ani nenapadlo, že budú časy pod 3 min., ale tí chlapci išli tak rýchlo a to sa trať oproti minulému roku ešte predĺžila. Výzva pre mňa do budúceho roku je taká, že trať musíme spraviť dlhšiu, náročnejšiu, aby sa nejazdilo pod 3 minúty. Inač som spokojný.“ Veľká Rača nesklamala a odštartovala SPDH ako sa patrí. Užili sme si slnečný víkend, príjemné novinky, prekvapivé výkony jazdcov a super atmosféru. O tri týždne, prvý júnový víkend sa vidíme v Malej Lučivnej.

Celú fotogalériu nájdeš na našom Facebooku.

Výsledky nájdeš TU

Elite :
1 BARÁNEK Rastislav
2 ROJČEK Adam
3 SEHNAL Stanislav

Juniori:
1 GOMBALA Oliver
2 MUSZULA Balazs
3 HRUBÝ Matúš

Ženy:
1 DURČÁKOVÁ Dominika
2 GOMBALOVÁ Vilma
3 KRAJČOVIČOVÁ Jana

Žiaci:
1 DAŇKO Noel
2 SVITOK Patrik
3 ŠČEPKO Timotej

Kadeti:
1 VANKO Adrián
2 BRÁZDIL Jakub
3 PAUČIN Samuel

Hardtail:
1 PÁLENÍK Andrej
2 MAGDA Pavol
3 ELIAŠ Jakub

Hobby:
1 GORECKY Jakub
2 VALAŠTÍK Michal
3 BAHNO Marek

Masters:
1 LENTHAR Gabor
2 DRÁBIK Peter
3 PAULOVIČ Matúš

Teamy:
1 KZC Bytča
2 CTM RACING TEAM
3 KELLYS FACTORY TEAM

Diskuze

  • profilová fotka CanaLL 22.5.2018 v 15:36

    Pavol Magda největší frajer!!! HTruless

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí