MojeKolo

Test: Cane Creek opružení - pokud víš, co chceš

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 28.6.2018

Znáte Cane Creek? Americká firma, která vyrábí legendární hlavové složení se v posledních pár letech divoce pustila i do pružení. A znáte Krab Cycles? Krab je legendární reprezentační mechanik, který o kolech ví všechno a má u řeky v Praze obchod a servis a mimo jiné distribuuje i Cane Creek. A letos rozjel unikátní testovací program vidlic a tlumičů. Který jsme si my nemohli nechat ujít.

Nejdřív pár slov o Cane Creek tlumení. Jako jedna u mála tlumicích Firem, CC vyrábí pouze nejvyšší modely tlumičů a vidlic, které umožní jeho uživatelům nastavení „úplně všeho“. Konkrétně, na tlumičích je možné nastavit pomalou a rychlou kompresi a stejně tak „pomalý“ a „rychlý“ odskok. Pro vysvětlení, nastavujete průtok oleje a reakce tlumiče na rychlé, nebo pomalé „nárazy“. Vidlice umí pomalou a rychlou kompresi a jeden odskok. Mimo kultovního tlumiče Double Barrel se v posledních letech pustili hlavně do trail/enduro oblasti tlumičem Inline. Ten měl první roky…mírně řečeno tendenci k nespolehlivosti. A proto se na letošní sezónu divoce inovovalo. Jmenují se DBAIR IL a DBCOIL IL. A ty, spolu s vidlicemi HELM, jsem mohl vyzkoušet.

Teď už k samotnému testování. Domluvíte si termín a testovaný produkt. Přijedete do Prahy 4, Modřanská 51 i s kolem a předáte je mechanikovi, mém případě je to samozřejmě sám Krab a protože jsem protekční, můžu si těch „krámů“ pobrat celou hromadu.

Mimo všech výše zmíněných nastavení je totiž Cane Creek asi jediná firma, která nabízí tlumiče i vidlice v provedení jak s pružinou, tak se vzduchem. Výhoda vzduchu je jasná, nižší hmotnost, snazší nastavování SAGu, možnost naladění progresivity. Pružina na druhou stranu nabídne nepřekonatelnou citlivost a výrazně konstantnější chování v delších sjezdech, protože se samozřejmě nezahřívá tolik, jako vzduch. Takže zkouším od každého dva. Nejdřív komplet vzduch, poté komplet pružina.

Tlumící část vidlice Helm pracuje na stejném principu, jako třeba Lyrik od RockShoxu. Uzavřená odvzdušněná patrona s gumovým měchem, který vyrovnává proměnlivý objem oleje v průběhu zdvihu. Tím pádem žádná kavitace a zavzdušňování se.

Pružící vidlice je samozřejmě odvislá od modelu. Případě HELM Air máte dvě vzduchové komory, každou nastavitelnou zvlášť. Klasicky nafoukáte pozitivní komoru ventilkem ze shora a poté odšroubujete „knoflík“ a manuálně necháte vyrovnat vzduch mezi pozitivkou a negativkou. Tato možnost jednak ulehčuje foukání a přitom umožní nastavit si rozdílný tlak v těchto dvou komorách. Tím pádem lepší citlivost díky vyšším tlaku v negativní komoře a daleko větší rozsah nastavení. Samozřejmě, rozdíl by neměl být víc jak 5 psi, jinak se začnete připravovat o část zdvihu.

Samozřejmě je možné nastavit i progresivitu pomocí zmenšování komory, musím pochválit CC za pěkný vymakaný systém pomocí přemísťování „víčka“ po ose vycházející z víčka vzduchové komory. Poloh je celkem 8, rozsah je tedy opravdu maximální. Hmotnost vzduchové vidlice je 2070 gramů.

V případě pružinového Helmu, je nastavení výrazně jednodušší. Vyberete si celkem ze 4 pružin, mě sedla „zelená“, továrně dodávaná ve vidlici, která by měla sednout jezdcům od 80 do 100 kg. A to jsem přesně já. Váha pružinové vidlice je 2260g

No a HELM je CaneCreek, takže nechybí samostatné nastavení pomalé a rychlé komprese u obou modelů. Zajímavé je možnost vnitřního nastavení zdvihu od 140 až do 170 mm zdvihu, poměrně elegantně vyřešená je i rychloupínací osa, které CC říká D-lock. Povolíte upínák, potočíte „zámek“ na pravo, vsunete osu, zamčete zámek, utáhnete osu. Rychlé a nemělo by zbytečně přepínat osu.

Co se týče tlumičů, DBAIR IL se vzduchem má vylepšenou vzduchovou komoru, nový hlavní píst (který způsoboval propadnutí starších tlumičů) a taky blánu kryjící interní expanzku (ta praskala a tlumič se zavzdušnil). Jinak máte jeden ventilek, vzduchová komora lze zmenšit pomocí gumových „redukcí“ a tím zvýšit progresivitu.

A nahoře máte celkem čtyři nastavení, dvě komprese a dva odskoky. A navíc Climb Switch (něco jakože zamykání)

DBCOIL IL je samozřejmě to samé, jenom místo vzduchu pruží pružina.

Testování

Tlumení se mnou strávilo pár týdnu, udělalo si výlet do Finale, projelo WBS. Můžu proto říct, že CaneCreek umí hodně. Ale umíte to i vy?
Bavíme se špičkovém tlumení, které má svoje nároky na jezdce. V první řadě, pokud nevíte co znamená pomalá a rychlá komprese, asi nemá cenu, abyste tyhle produkty montovali na kolo. Nastavování totiž vážně neprobíhá nastavením sagu a pohoupáním na parkovišti.

Ne, aby mělo CC na kole smysl, musíte jezdit, jezdit, cvakat, jezdit, cvakat, jezdit. Dokud nebude kolo dělat přesně, co od něj chcete. Což je podle mě asi největší problém většiny jezdců. Protože pokud je váš požadavek na tlumení „aby to nedrncalo“, asi budete nejspokojenější s tlumičem, který dokáže odskok a zamykání.

Pokud si dokážete v hlavě srovnat a hlavně poznat na trati, ideální nastavení tlumiče, až tehdy zafunguje celé kouzlo takhle „složitého“ tlumiče a vidlice.

Já chci aby kolo jelo rychle, „nežvýkalo se“ v zatáčkách, nabídlo dost opory ve zdvihu a podle toho jak moc spěchám potřebuju, aby bralo nebo nebralo drobné nerovnosti. A u tohohle všeho samozřejmě nesmím ztrácet trakci v odklopeném terénu. Tím pádem mám výsledek rovnice. Abych se jí dopátral, musím jenom jezdit a zkoušet.

Je ohromnou výhodou testování, že když tohle řeknu Krabovi, jakž takž ví, co na tlumiči nastavit. No a pak už jenom jezdit a jezdit a upravovat. Pokud nemáte odbornou radu, u CC se doporučuje vycházet z prostřední polohy všech kroutítek. A zase jezdit a jezdit. A nastavovat.

Helm jsou samozřejmě skvělé vidlice a DB IL skvělé tlumiče. Pokud je dokážete nastavit pro své ježdění, nabídnou daleko víc, než klasické „podvozky“ které máte na svých kolech právě teď. Samozřejmě, konkurence je veliká a nechci tvrdit že je CC výrazně lepší než jiné značky, umožňující tento rozsah nastavení.

Mě od Cane Creeku nejvíc oslovila možnost mít kolo kompletně na pružině. Díky možnosti nastavení kompresí i odskoků nemusíte řešit linearitu pružiny, všechno vyřešíte kroutítky. I v kombinaci s velice jednoduchým jednočepovým systémem mého Orange byla funkce tlumiče ukázková. Citlivost, opora ve zdvihu, přitom je možné naladit jej, aby nezobal každou nerovnost a tím pádem jelo kolo rychleji (#závodníambice). Prostě super.

Samozřejmě, vzduchové tlumení jde nastavit do aleluja, ale vzduchový podvozek mi seděl spíš na allmountain a na trailové ježdění, je samozřejmě výrazně lehčí než pružinová varianta, ale přišlo mi že při dlouhých italských sjezdech postupně ztrácí výkon.

Wow! Efekt. To je jedna z věcí, kterou obvykle chcete cítit, pokud si koupíte něco nového. Obzvlášť, když je to, mírně řečeno, spíše dražší. Wow efekt se při nasazení nového podvozku úplně nekonal. Proč? Buď jsem rozmazlený ze všeho toho testování špičkových věcí, ale víc na tom asi mělo podíl právě to, že prvních pár jízd jsem tlumení spíš ladil a postupně se propracovával k lepším výsledkům.
On měl totiž WOW efekt teprve přijít. A to v momentu, kdy CC putoval do krabice a na kolo se vrátilo origo tlumení. Ale nebyl to ani tak WOW, jako spíš „MEH“ efekt…

Nejvíc to bylo cítit u tlumiče, Monarch plus je sice dostatečný na trailování a na složitějších systémech stavby. Ale pokud máte „hloupý“ systém, chce to „chytrý tlumič“. Tlumič, co má dost oleje a dost nastavení. CaneCreek IL obojí má. Monarch ne. Hodil jsem zpět původní tlumič a kolo jako by nejelo. Teda ono jede, ale najednou se všechno žvýká, najednou je kolo v každé díře, najednou se špatně šlape… prostě porozchodová klasika, až když o něco přijdete, zjistíte jak moc jste to milovali.

O tom, jak dobře jde tlumič naladit, svědčí i to, že jsem vlastně zapomněl že mám tlumič, který má „zamykání“. Vlastně ne zamykání, u CC říkají páčce „Climb Switch“, páčka totiž mimo pomalé komprese, výrazně změní i charakteristiku odskoku. Výsledkem je tužší zadní stavba, která se výrazně méně pohupuje ale přitom zůstává stále aktivní a drží zadní kolo na zemi.

No a přesně na tohle jsem při testování zapomněl. Zkrátka, pokud si pohrajete s nastavením, je lockout vážně zbytečnost.

Co se týče spolehlivosti, je potřeba počítat s tím, že máte v ruce drahý a prémiový produkt… a když chceš opičku, měl bys mít na banány. Servisní intervaly CaneCreek tlumení je potřeba dodržovat. U vozů Formule 1 se taky olej v motoru nemění co deset tisíc kilometrů…

Zkrátka a dobře. CaneCreek je skvělé tlumení, pokud ho umíte nastavit. A hlavně, pokud sami víte, jak ho chcete mít nastavené. Určitě vám to usnadní péče jednoho z nejlepších mechaniků u nás. Pokud vás ladění baví a chcete dostat ze svého kola víc, určitě si domluvte testování u Kraba. Kromě vidlic na 650b kola mají nově i 29" Helma!

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Roman 28.6.2018 v 9:11

    Neznám víc poruchový tlumič než CC ať už inline, nebo DB. A ceny ND a servisu to je konečná. Znám typka co ho stál servis tlumiče 8tis za rok a z toho půl roku stal a nejezdil(protože servisoval). Prasklé pistnice, těsnění na měsíc,...
    A pokud je vhodná kombinace rám tlumič, tak CC už zase až tolik rozdíl neudělá a to se nebaví o top tlumičích.
    Ale pokud má někdo na to vozit sebou náhradní tlumič za 20k plus 5tis na každý za servis, tak to není špatná volba.

  • anonymní uživatel Michal (rada.m (a) volny.cz) 28.6.2018 v 16:48

    No nevidím tam nic pokrokového oproti TOP řade od Foxu, snad jen pružinovou vidlici.

  • anonymní uživatel Filip Šimer - Krabcycles (filip (a) krabcycles.cz) 28.6.2018 v 17:56

    @Roman - Dobrý den,
    můžete mi prosím do mailu napsat jméno zákazníka, který u nás utratil za rok tolik peněz za servis tlumiče? Rád bych zjistil o jaký šlo případ. Hledal jsem v naší databázi a nic takového jsem nenašel. Je možné, že se jednalo o přestavbu ze starého modelu Inline na DBAir Il, která ale není standardním servisním úkonem. Inline měl opravdu technické problémy a proto došlo u Cane Creek k inovacím a vývoji nového tlumiče DB Air Il. Jinak ale servis vzduchového tlumiče vychází ročně nejvýše okolo 4000 Kč (1x repas vzduchové části a poté 1x kompletní repas). S pozdravem, Filip Šimer

  • anonymní uživatel Vaclav 28.6.2018 v 20:40

    Filipe, sere se to tak, že na servis se vzduchacem k vám jezdí každej dvakrát ročně.. a pěkně komplet...

  • profilová fotka Odrazka 28.6.2018 v 21:35

    Trochu mi v recenzi chybí srovnání s konkurencí, je jasný že jde o kvalitní náčiní, ale porovnat to s Fox či RS by nebylo na škodu, zvlášť když podobných produktů jste v rukou už měli mnoho...

  • anonymní uživatel Kule 29.6.2018 v 7:37

    Krasna zlata na tom tlumicu, bohuzel na vlastni oci sem videl, jak Kafickovi vychcal tlumak na skoku a po dopadu si zebrem propichl plici...uz se poucil a jezdi Fox...

  • anonymní uživatel Jiri 29.6.2018 v 9:02

    CaneCreek by mel lepsi reklamu kdyby zadny test nevysel...:D

  • anonymní uživatel Ondra 29.6.2018 v 9:44

    Filip Šimer: Servis tlumiče za 4000,-? To je dobře přestřelený...

  • anonymní uživatel Filip Šimer - Krabcycles (filip (a) krabcycles.cz) 29.6.2018 v 10:21

    @Ondra: Jsou to dva servisy za rok. Pokud jezdíte často a dodržujete servisní intervaly, dostanete se na takovou cenu u jakéhokoliv výrobce. S pozdravem, Filip Šimer

  • anonymní uživatel objektivnirecenze 29.6.2018 v 11:56

    Mam pocit, ze jsem cetl PR text a ne test. Tohle je fakt zumpa.

    "nabídnou daleko víc, než klasické „podvozky“ které máte na svých kolech právě teď."
    hahaha, aneb objektivni srovnani.

    Potom zminovani servisu, ale servnsni intervaly uz nenapise:)
    4000 za jeden servis vzduchove casti + jeden komplet repas je prestrelene.

  • profilová fotka maximus 29.6.2018 v 18:02

    Tak obecne vetsina novych veci miva nejake porodni bolesti. Myslim ze Cane Creek se k tomu postavil celkem celem. Neprijde mi to o tolik drazsi, nez u jinych vyrobcu, pokud si klasickou vymenu oleje a gufera neudela clovek sam. To je pokazdy znamej znamyho bla bla. Nechapu ten zbytecnej hejt.

  • anonymní uživatel DVO Factory Rider 29.6.2018 v 19:23

    Taky si nemyslím, že by to bylo větší terno než můj aktuální podvozek... a srovnávat CC tlumič s Monarchem je přinejmenším nešťastné...

  • anonymní uživatel S. P. A 29.6.2018 v 20:36

    Tak třeba ja me stal servis 4300 protože nikdo neví proč vybuchla vzduchová komora. Tenhle shit fakt nebrat

  • anonymní uživatel Honza (honzarb (a) seznam.cz) 1.7.2018 v 13:48

    No 4tis. za servis je teda celkem dost... to bych asi nechtel tlumic, za kterej budu muset rocne takhle solit:) Co vsechno ten servis obsahuje, prosim?

  • profilová fotka Lukáš 2.7.2018 v 21:10

    Tady asi vsichni jezdej o vikendu do hospody a pak v utery pro housky, ze jim prijde 4000,- rocne za servis odpruzeni moc? Pri dodrzeni servisnich intervalu, tzn. 50h(pro me 500km) malej servis a 100h(1000km) velkej servis (a je jedno, jestli je to CC, lisak nebo Rock Shox, jezdil jsem vse) delam rocne servis skoro za desitku(vidle+tlumic). Prijde mi to celkem adekvatni vzhledem k zatizeni kola a to odpruzeni se chova, tak jak ma.

    Jestli nekomu nevadi najezdit nekolik tisic km na vidlici, potazmo tlumici a neudelat ani jednou servis, tak nechapu, proc vubec rozumuje u clanku na serveru pro fanousky jizdy dolekopcom.

  • profilová fotka Jakub Bednarský 3.7.2018 v 7:56

    A co mám říkat já, co má Helma, Monarcha, 34ku a Nude :-D To se teprve brečí za ty cenovky :-D

  • anonymní uživatel S. P. A 5.7.2018 v 9:55

    Das fox na nechytnes na něj asi tak...

  • anonymní uživatel Luboš 4.1.2019 v 13:15

    Nazor das fox a nechytnes na nej je hodne trapnej. Kazdy tlumeni chce péči kdyz ma fungovat. Neni to bezudrzbove zarizeni. Kazda sranda neco stoji. CC je top.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí