Bikecheck: Rock Machine Blizzard 90 - závodní enduro Vojty Bláhy

Autor: Čert, kategorie: Bikecheck, vydáno: 29.5.2018

Všichni máme rádi rychlá a vyladěná kola. A obě dvě tyhle podmínky splňuje aktuálně naladěné kolo Vojty Bláhy, střelce kategorie U21, který válí jak v Čechách, tak v Enduro World Series. Mimo fotek jsme samozřejmě Vojtu vyzpovídali abychom z něj dostali proč je všechno tak, jak to je.

Seznam komponentů:

Rám: RM Blizzard 90
Vidlice: RS Lyrik RC 170 (95psi/3tokeny)
Tlumič: RS Super Deluxe Coil RCT (400 pružina)
Výplety: Kastar EN race AL
Pláště: Kenda Hellkat (1.45BAR/1.85BAR)
Brzdy: TRP Quadiem G-spec
Sedlovka: ONE components 150
Kazeta: Sram X1
Řazení: Sram X01
Páčky: Sram GX
Kliky: Sram GX
Převodník: Sram GX (32)
Řetěz: KMC X11SL GOLD
Pedály: Shimano XT
Představec: MAX1 enduro (45mm)
Řidítka: Renthal FatBar lite 760mm/20mm rise

d:key: Vojto, co nám, mimo výčtu komponentů, ještě můžeš prozradit?
Vojta Bláha: Když začnu kokpitem tak brzdové páčky mám spíš víc vertikálně, ale žádnej extrém. Gripy bez vnější objímky, protože řidítka mám jen 760tky a tak se držím úplně na krajích. Řadící páčky nařezaný pilníkem aby neklouzaly.
Časem přibude i gripshiftem ovládaný lockout na tlumák. Ten jsem teď testoval a je super.

Odpružení na mojí váhu 74kg spíš tvrdší (95psi ve vidli + 3 tokeny a 400 pružina) ale zas žádnej extrém. Odskok měním podle trati, ale obecně ho mám spíš pomalý. Nastavení LSC mám jak na vidlici, tak na tlumiči pár kliků od otevřeného, za mokra úplně otevřené. HSC se na Lyriku RC nastavit nedá a na tlumiči také ne.

Brzdy TRP zvládají téměř všechno, obvykle se po 10–15 minutách extra steep mordorku trochu natlakují a páčky jdou míň zmáčknout. Takže jo, když už mám ruce úplně na hadry a jedu fakt dlouho z fakt velkýho kopce, tak bych si přál, aby brzdily více… ale jinak dostačující.
Pro srovnání, nejdelší RZ v Koutech zvládly naprosto v klidu… ale na svěťáku někdy zabrat dostanou, to jo.
Kotouče mám teď 203mm předek/zadek. Do La Thuile a Whistleru sháním 220mm. Kdo někdy jel EWS, ví proč :D

Výplety Kastar od Karla Stárka. Jediný kola, který jsem ještě nesešrotoval. Hliníkové symetrické ráfky, 32 drátů s hmotností 2013g. Dají se pořídit na Kastar.cz za cca 12tis. Karel to ladí do barvy k tvýmu kolu (nálepky a niple). Umí jet na úplném defektu 11km dlouhou stage po kamenech a dole na ně pak po mírné práci s pilníkem a trochou ducktapu můžeš v klidu nahodit bezduš. Co se týče ochrany proti proseknutí, na těchto kolech vozím Hucka… ale hlavně kvůli tomu aby mi ráfek neprořízl plášť."

d:key: Jak dlouho ti vydrží pláště?
Vojta Bláha: Co se týče spotřeby gum, tréninkový Hellkat mi vydrží tak čtyři týdny, na závod dávám funglovky a pokud krosíš někde ve Finale na ostrých šutrech, tak je zadek do týdne pryč. Ale výměnou za to je ta směs fakt měkká a krásně podrží

d:key: Vozíš jenom Hellkat, nebo občas nahodíš i semislick dozadu?
Vojta Bláha: Helldiver jsem jezdil nějakou dobu v tréninku a byl super na moje traily… ale na žádnej závod jsem ho ještě nezvolil. Na silnici jede o dost líp než Hellkat. Možná přijde na řadu třeba na Morávce nebo na Trilogy..

d:key: Jak dlouho si hraješ s naladěním kola? A naladíš a jezdíš, nebo upravuješ během sezóny?
Vojta Bláha: Obecně se to trošku furt mění. Třeba přes zimu jsem dost změnil nastavení odpružení, myslím taky kvůli tomu, že se snad stále někam jezdecky posouvám a tak přizpůsobuju kolo aby s tím korespondovalo. Zjednodušeně, čím rychleji jezdíš, tím tvrdší kolo potřebuješ (až na výjimky u jezdců se specifickým jízdním stylem). Takže v podstatě stále musím foukat víc do gum i do odpružení.
A pak se taky snažím vychytávat mouchy v podobě věcí, které se mohou při závodě rozbít. To je pokaždý něco jiného, ale kolo tak jak ho teď vidíš je dle mého postavené s důrazem na maximální spolehlivost.

Díky za tvůj čas a ať se daří!

Podobné články

Diskuze

  • profilová fotka hopet 30.5.2018 v 16:10

    Ten 170mm Lyrik na 95psi/3tokeny je normální, nebo to v sobě nějaké custom ladění pro zvýšení citlivosti zkraje zdvihu? nebo už je to ten nový model s větší negativkou? (ptám se kvůli osobním zkušenostem, kdy při podobně hmotnosti jsem nad 85psi měl takový divný pocit, jako by mi vidlice ztrácela trakci - Lyric RCT 2017).

  • anonymní uživatel Tom Kutin (tomas.kutin (a) gmail.com) 1.6.2018 v 13:14

    kamo tak s tim nesešrotováním kol to jsi mne fakt pobavil : ))

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí