Video: Ladění tlumení Öhlins na hardtailu MOXIE

Autor: Márty Brza, kategorie: Obchodní sdělení, vydáno: 23.7.2018

Andrej Jakovlev z FLOWCYCLES si nechal u kluků naladit vidlici Öhlins na svém novém titanovém enduro hardtailu MOXIE značky Pipedream Cycles. Kromě vidlice Öhlins je jeho nový bike osazen karbonovými 29" koly PINE, kokpitem FUNN včetně zbrusu nové teleskopické sedlovky UpDown s interním vedením a zdvihem 150mm, sadou Sram XX1, brzdy Hope a nakonec pneumatikami Mitas Highlander a Kratos.

Pro profíky z HMS to byla zajímavá zkušenost, jelikož s hardtailem ještě neměli možnost pracovat a tak si dali takovou menší premiéru :) 

Sraz byl v 10:00 u Krčského lesa, kde mají kluci už vyhlídnutý svůj testovací terén, ideální pro nastavení jednotlivých parametrů vidlice. Testovací trail je v podstatě přírodní, lesní singltrail plný příčných kořenů. Místy kořenové rolety se skládají z kořenů, které dosahují výšky obrubníku Povrch v zásadě postrádá hladká místa kde si můžete ulevit a proto je ideálním podkladem pro optimální nastavení jednotlivých parametrů odpružených jednotek. 

Bylo velmi zajímavé vidět v praxi, jak vidlici ladí profíci. Po každé jízdě se Andreje ptají, jaké měl z nastavení pocity, co ho brzdilo, jak se na kole cítil atd… Celý proces provází diskuse ohledně jednotlivých změn nastavení. Probírají se detaily chování biku při průjezdu jednotlivých úseku testovacího trailu. Ohled se bere nejen na nastavení vidlice, ale například také na správné doladění tlaku pneumatik. Podle přesného popisu pocitů z jízdy, které musíte pokud možno popsat do detailu, Vám kluci z Halbich Motorsport ladí jednotlivé parametry vidlice. Jsou to maličkosti, ale bez nich nelze z high-end odpružených komponentů Öhlins „vytáhnout“ maximum. Pečlivý proces ladění ve výsledku vytvoří jeden vyvážený celek. A nakonec když se vše dá správně dohromady, tak je to skutečně velká paráda. Vedení biku je naprosto klidné, pocit z jízdy v náročném terénu doprovází velmi výrazný pocit jistoty.   

Přístup kluků se nám velice líbil, bylo úžasné sledovat práci profesionálů s dlouholetou praxi v oboru ladění závodních speciálů a odjížděli jsme opravdu s úsměvem a spokojení. S novým bikem Andrej vyráží do Alp a jsme velice zvědaví na jeho zprávy a praktické poznatky z různorodých trailů oblasti Alta Rezia.    Celý průběh testovaní vidlice bychom Vám chtěli trošku přiblížit v tomto našem videu, které natočil a do výsledné podoby zpracoval Márty Brza. 

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel F 23.7.2018 v 23:23

    Spravny tlak pneumatik? A to je proboha co? Staci se kouknout na jakekoliv zavody a je jasne, ze to je dost "osobni" zalezitost kazdeho jezdce. A to se nemusime bavit jen o zavodech. Ma smysl behat okolo kola a ptat se po kazde jizde na pocity (ktere clovek treba neumi ani spravne popsat), kdyz existuji masinky jako ShockWiz :) Bohuzel z clanku se clovek nedozvedel o jakou vidlici a system se jedna... nebylo to to nejdulezitejsi? :) A to ta testovaci trasa jsou ty tri metry pres koreny? Na tom se nastavi tak bobek, protoze to nasimuluje kulovy...

  • anonymní uživatel Big G (sgaba (a) centrum.cz) 24.7.2018 v 9:09

    U ladění na pocit je problém, že ten pocit může být dos často blbě. A tak pocitově je podvozek lepší ale ve skutečnosti jste o něco pomalejší.
    U OHLINS bych čekal, že vám na kolo přidělají pár digitálních pravítek pro sběr telemetrie a pak na to budou dlouho na notebooku koukat a štelovat pode toho.

    To kolo je parádní!

  • anonymní uživatel michal 24.7.2018 v 12:30

    mě by hrozně zajímalo, co znamená, že vidlice je velice bezpečná

  • profilová fotka CanaLL 24.7.2018 v 23:03

    toho ratatáka nutně potřebuju!!! ...kdyby to nestálo kilo :/

  • anonymní uživatel Sandwolf 25.7.2018 v 7:56

    Profici jedou bez telemetrie nebo bez shockwizu

  • anonymní uživatel Sandwolf 25.7.2018 v 7:58

    Pekny pulku textu mi to smazalo.. kazdej lepsi jezdec si umi svoje pruzeni vyladit sam a sam taky pozna co je spatne a co neni. jinac dobra reklama to se musi nechat

  • anonymní uživatel Neznalek 25.7.2018 v 11:32

    Vam uz ani to PR nejde

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí