Report: Léčebné lázně Jáchymov Mistrovství České republiky downhill 2018

Autor: Souky, kategorie: Report, vydáno: 31.7.2018

Už na konci loňské sezóny bylo jasné, že mistrák pro sezónu 2018 bude v Trail Park Klínovec. Hlavními důvody byli skvělá spolupráce s areálem, perfektní zázemí, ale zejména jedna z nejlepších downhillových tratí u nás. Termín se stanovil během pár týdnu a nakonec se určil na poslední červencový víkend. Tato volba se nakonec ukázala jako velmi dobré rozhodnutí. Proč? Zejména proto, že poprvé na Klínovci nepršelo, nebyla mlha, bylo sucho a svítilo slunce. Prostě absolutně TOP podmínky.

Závodníci začínají najíždět do areálu už ve čtvrtek. Už to ukazuje, že jde o víc než jen klasický závod. V pátek už lítá po klínovecké trati pár desítek závodníků a díky tomu získáváme první zpětnou vazbu k trati. Obrovské nadšení, chvála ale i strach z toho, jak extrémně rychlá takhle trať za sucha je. V pátek večer proběhne decentní warm up party, kde se rozebíraly ideální stopy a další vychytávky na trati.

V sobotu to celé vypukne. Začíná první den LÉČEBNÉ LÁZNĚ JÁCHYMOV MISTROVSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY DOWNHILL 2018. První den je určen tréninku. Bohužel hned na začátku dne přichází velmi nepříjemný pád na posledním skoku. Horská služba tak musela hned se vstupem do služby vytáhnout to nejlepší, co umí. Nakonec šlo o kompresní zlomeninu obratle. Držíme palce s brzkým uzdravením. Obecně je potřeba poděkovat Horské službě a zdravotnicím z traumatologie z Nemosu, protože ošetřili velké množství nahlášených úrazů a rozhodně na místě nebyli zbytečně. Dále už sobota proběhla bez komplikací a větších pádů. Nakonec počet závodníků přesáhl 150.

Před devátou ranní v závodní den už klínovecká shapers crew (velký díky kluci za odvedenou práci) řádí na trati. Mimo toho, že čistí k dokonalosti trať, opravují i její vytyčení, jelikož si někteří rideři v sobotu našli několik stop i tam, kde to původně nešlo. Naštěstí vše bylo označeno, takže není problém trať vrátit do schváleného stavu. Ranní trénink začíná v 9:00 a vše pomalu a jistě směřuje ke startu kvalifikace v 11 hodin. Vše probíhá bez větších problémů. Bohužel během kvaldy musíme vyřešit jeden vážnější pád, ale ani to závod nezastavilo. Kvalifikace ukazuje, jak dokonalé podmínky na Klínovci vládnou. Perfektní počasí, skvělá trať a možná mistrovská motivace posunuje několik riderů na časy osobních rekordů. V elitě to pak kluci úplně zabili, když překonali rekord trati, která se ale nikdy nejela za takhle dokonalých podmínek. První kolo vyhrává Ondra Štěpánek jen o půl vteřiny před letos skvělým Standou Sehnalem.

Atmosféra houstla, jelikož program došel ke svému hlavnímu bodu víkendu. LÉČEBNÉ LÁZNĚ JÁCHYMOV MISTROVSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY DOWNHILL 2018 po dojezdu svých kategorií ukazuje své nově korunované Mistry České republiky. Bohužel se finálová jízda neobešla bez defektů, menších pádů, nebo technických problémů na kolech závodníků, to ale do finále prostě patří. Mistry republiky se tak pro rok 2018 stávají: v kategorii mládež vítězí a obhajuje titul Robin Novotný(JC-bike CTM team), v ženách po sedmé vyhrává Jana Bártová (Max Cursor), Master III vyhrává za ORE MTB Racing team Drahomír Daika, mistrem kategorie Master II je Vladimír Picek jezdící v barvách Ofbike.cz, kategorii Master 1 vyhrává Ondra Fiala (Ofbike Scott team), mezi mladými juniory (kadety) vyhrál se senzačním výkonem David Cvinger (Ore MTB Racing team), starší juniory vyhrál Filip Dankanič (Cyklo Klematek). Královskou kategorii Elite a tedy opravdu tím největším Mistrem ČR v downhillu, se v rekordním čase klínovecké downhillové lajny 3:54,52 stal Ondřej Štěpánek (CTM Racing team).

Vítězům gratulujeme a přejeme, ať si úspěch užívají. Dále musím poděkovat generálnímu partnerovi Léčebným lázním Jáchymov, Živému kraji ? který se stal partnerem reportáže, našim dlouhodobým partnerům ale zejména samotnému areálu Klínovec, který se vzdal svého podílu, abychom se společně složili na prizemoney.

Všem děkujeme, gratulujeme a již tento víkend zveme všechny na největší městský závod v Čechách, kde svou účast potvrdili světový jezdci nejen z Evropy, ale i z Nového zélandu a z Jihoafrické republiky. 3 závody ve dvou dnech určí součtem bodů svého vítěz. Pro striktní DH závodníky připravujeme další zastávku tour ve Špindlerově Mlýně v půlce srpna.

Výsledky zde.

Foto: Aleš Kocner

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí