Do Livigna s Mercedes-Benz Vito

Autor: Čert, Keli, kategorie: Obchodní sdělení, vydáno: 3.10.2018

Na výpravu do italského Livigna nám přišla z českého zastoupení firmy Mercedes-Benz nabídka, že nám zapůjčí auto. Na takovou nabídku samozřejmě nelze říci ne. Nafasovali jsme osmimístný Mercedes- Benz Vito 119, 4×4.

Během mého života jsem vystřídal již mnoho aut, od osobních až po dodávky. Od obyčejných až po luxusní. Nicméně Mercedes-Benz Vito 4×4 jsem měl možnost nyní vyzkoušet poprvé.

o pedálu plynu neustále na podlaze

Vito je v nabídce Mercedesu snad o nepaměti, není to ani osobák a ani to není dodávka, je to něco mezi. Tedy v té verzi, kterou jsme měli k dispozici, osmi sedadlové provedení, dvě pilotní sedačky vepředu, k nim dvě trojsedačky vzadu. Obě dvě zadní sedačky jsou uchyceny v ližinách a dají se snadno podélně posouvat. Navíc každá sedačka je dělitelná v poměru 2:1. Jednosedačka je vždy odnímatelná, takže variabilita je téměř nekonečná. My jsme zvolili variantu s kompletně demontovanou zadní sedačkou, takže nám vzadu vznikl dostatečný prostor pro kola. V tomto setupu se do auta naskládá v pohodě naprosto určitě pět lidí včetně kol.

Jízdní vlastnosti? Osobně nejsem příznivcem automatických převodovek, rád ovládám auto sám a nenechávám se na pospas elektronice. Ale musím říct, že pro běžný městský nebo dálniční provoz je to pohoda. Možná až nakažlivá pohoda. Nic neřešíš, jen šlapeš na plyn či brzdu a jedeš. Do Livigna jsme jeli po kopcích a na alpských sedlech jsem raději sáhl po manuálu, řazení pádly pod volantem a podřazovaní před zatáčkou je příjemné až zábavné.

Motorizace, naše auto disponovalo čtyřválcem 2,2 litru s dvěma turby, který dává výkon celých 140 kW, tedy 190 koňských sil. Jedná se o nejvýkonnější motor montovaný do Vita. Testovaný vůz měl stálý pohon všech čtyř kol. Tedy žádná haldex spojka, ale furt čtyřkolka. Vždy se snažím jezdit úsporně a to se stálým 4×4 pohonem většinou nejde úplně snadno. Proto nás spotřeba mile překvapila, Praha – Livigno, průměr 7,6 l na 100 km, nejeli jsme pomalu, ani rychle, na dálnici 130 km/h tempomat, mimo dálnici maximálně povolenou rychlostí. Po cestě zpět, jsme občas zkoušeli na německých dálnicích kolik to jede, takže už žádná jízda na sporo, ale přesto jen celkový průměr 7,2 litránku (z Alp do Prahy je to totiž skoro pořád dolekopcom).

Do Livigna jsme jeli po kopcích a na alpských sedlech jsem raději sáhl po manuálu, řazení pádly pod volantem je příjemné.

Čertův pohled

Já se samozřejmě taky snažím jezdit úsporně. Na druhou stranu, Keli je u nás v redakci ten rozumný a zkušený chlap, co si nemusí nic dokazovat. A tím pádem já mám přímo povinnost chovat se úměrně svému věku a pořádně divočácky dupat na plyn, jak kdybych měl nohy z traverzy místo z masa.

Svoji dávku řízení si vybírám v Německu a vyzkoušeno, Vito 119 4×4 jede přes 200km/h. Převodovka v manuálním režimu a první co mě napadlo bylo „Playstation“. Držíte ovladač, sypete tam převody a šlapete na plyn. Podřazování a následné sázení kvaltů pod plynem pomocí pádel, to je prostě maximální legrace. A opět, pořád se bavíme o dodávce a i tak při maximálních rychlostech hudba Morčat na útěku hrající z audio soustavy vyhrává nad aerodynamickým hlukem a žene nás vpřed.

Samozřejmě, spotřebička pak jde trochu nahoru, v „závodním módu“ mi počítač ukazoval něco okolo 11 litrů na sto. Ale to se opravdu bavíme o „pedal to the metal“, o pedálu plynu neustále na podlaze a přesném opaku rozumné jízdy. Podle mě, se dá průměrně svižně jezdit s tímhle autem a motorem okolo 8–9 litrů. Což s ohledem na to, že do Vita můžete pohodlně současně naložit 5 kol a 5 lidí, není vůbec zlé a dá s ním užít spousta legrace po cestě. Zkrátka, smiles per minute na maximu!

Kolik to stojí? Mercedes-Benz je prémiová značka a i přesto, jejich konfigurátor říká, že osobní Vito můžeme pořídít již od 700tis Kč bez DPH. Tam ovšem Vito začíná, model se kterým jsme jeli do Livigna vybavený v podstatě vším na co si dokážeš vzpomenout vychází něco lehce přes milion dvě stě tisíc.

Diskuze

  • anonymní uživatel Lenny (Lenny (a) frey.cz) 3.10.2018 v 10:09

    Tak tomuhle říkám dno. Původně web o bajkách, dnes jen reklama schovaná za něco co se má tvářit jako seriózní test. Nemůžu se zbavit pocitu že jste vyměnili web o gravity displínách, kolech a všeho co se téhle větve cyklistiky týká, za něco jako blesk, extra a podobně. Hlavně tam něco nafrkat, my máme love, oni reklamu zadarmo, no a čtenář ať si zvyká. Někdy je opravdu méně více. Myslim že by víc těch pár čtenářů, co tu ještě zbylo, ocenilo spíš psát toho míň. Ale zato něco k tématu. Že si firma halbich udělá reklamu, teď mercedes, který mimochodem podle aktivit mercedesu rozdávaj jak babiš koblihy, co přijde dál? Dáme sem reklamu na restaraci kde se najíte? Ne, tohle je opravdu pokles skvělého webu na opracdové dno, teď si můžete plácnout s bleskem a jim podobným, protože níž to nejde. Jdu raději na bikeandride, tam maj méně článků, ale jsou věrní tématu.

  • anonymní uživatel bláznivej fanoušek konopí 3.10.2018 v 12:11

    Lenny: taky mi to tak přijde:-( Já už sem lezu jen s vidinou že se to snad zlepší. Bohužel to není jak dříve, debaty, DH a tak. Teď bajker napíše svůj názor a hned ho tu linčujou za hate. Radši mizím na kolo i v tom hnusu:-) na kopci zdar

  • anonymní uživatel KK 3.10.2018 v 12:30

    Reklama na mercedes mi nevadí (alespoň maj kluci z čeho tvořit), ale ta palubka jak caddy rok 2000 je fakt peklo :D

  • anonymní uživatel Matt 3.10.2018 v 12:30

    Připomínáte mi pořad Autosalon na Primě. Tam to jde taky stejně do hajzlu jako tady.

  • profilová fotka Venca 3.10.2018 v 13:02

    Stačilo na začátek napsat, že se jedná o reklamu a bylo by míň hejtu, protože by to hejtři nečetli. Jinak můžu potvrdit, mám ho taky v týhle střední dýlce a 4 velcí lidé + 4 velká kola není problém odvézt vevnitř. KK: na tu palubku jsem slyšel podobný názory, ale je super účelná. Spousty odkládacích prostor a je dělaná tak, aby se snadněji prolezlo dozadu. U jakoby luxusní V klasse je sice palubka hezčí, ale místo žádný.

  • anonymní uživatel hobit (xbike (a) seznam.cz) 3.10.2018 v 13:27

    Doporučuju kouknout na opravdovou recenzi tohohle "auta": www.youtube.com/...

  • profilová fotka Venca 3.10.2018 v 15:23

    hobit: jestli si to opravdu viděl, tak víš, že to neni recenze, ale že Demuro srovnává jablka a hrušky. Nehledě na to, že kdyby mu dali V v lepší výbavě, tak by byl spokojenej. Občas na něj kouknu, ale tohle se mu nepovedlo.

  • profilová fotka durisa 3.10.2018 v 17:58

    Bych chtěl vidět těch pět kol a věci na bajk pro pět lidí, pokud bys to po rozebrání na šroubky nakonec dovnitř narval, tak určitě ne v pohodě :D Máme co dělat do dlouhýho Vivara a věř že to je dvojnásobnej prostor. Krátká T4 , která je pořád o dost větší už bývala tetris jak hovado.

  • profilová fotka durisa 3.10.2018 v 17:59

    Velice Trapné obchodní sdělení, doufám že vám alespoň stálo za ten výlet.

  • anonymní uživatel Pedro Sanchez 3.10.2018 v 18:21

    Jo pánové, píčovat to vám teda jde. Ale napsat něco k nějakýmu reportu nebo zprávě o úspěchu našich bikerů, na to nemáte koule.
    Můžte bejt rádi že tenhle web ještě žije a nechcípl jako nějaká fejsbuková nahrážka. Kdo nikdy nic podobnýho nedělal, stěží pochopí.
    Jinak káru by jsem si nechal líbit ;)

  • anonymní uživatel petrD 3.10.2018 v 20:14

    ale notak... by mě zajímalo kdo z Vás by na nabídku "půjčíme Vám káru na výlet, když o tom napíšete JEDEN článek na Vašem webu" by po tom neskočil... tak to nečtu, když mě to pobuřuje. jo a btw, krátká T4, rozhodně není větší, určitě spolehlivější, ale ne větší.

  • profilová fotka durisa 3.10.2018 v 22:03

    To PetrD: i.pinimg.com/... vs www.automv.cz/... - T4 Transporter bez zadní klimy a tapecu se soliletem na bocích je větší o hodně.

  • anonymní uživatel petrD 3.10.2018 v 22:17

    2 durisa... máš pravdu, sorry, já ho mám bez tapecu a tam je to trochu jiná písníčka, resp. na každý straně 10cm vzduchu do plusu...

  • anonymní uživatel Koli 4.10.2018 v 6:56

    2 durisa: 4 lidi, 4 kola, věci na x dní se narveme i do alhambry, ale musíš být přeborník v tetrisu :D samozřejmě vše vevnitř

  • anonymní uživatel pps 4.10.2018 v 7:19

    Souhlas s Lenym. Za mě se tohle moc nepovedlo. Myslím že i reklamní sdělení se dá napsat tak, aby se vlk nažral a koza zůstala celá...

  • anonymní uživatel Eda 4.10.2018 v 10:44

    Naopak si myslím, že by takových článků mohlo být víc. A třeba by se pak mohlo dělat lehké srovnání aut pro bajkery.
    Protože co si budem nalhávat, dodávka na takové ježdění je super věc. A když náhodou nejedu na kolo, můžu jet třeba na roadtrip a spát v klidu v autě...
    A ano, kolo se dá odvézt v jakémkoliv autě. I na mopedu. Ovšem mít kolo vevnitř v autě je prostě lepší.
    Nebuďte hned zapšklí :)

  • anonymní uživatel hobit (xbike (a) seznam.cz) 4.10.2018 v 13:45

    Venca: oni mu dali V v ceně 43tisic dolaru, jasně, kdyby mu dali za 60tis tak to bude lepší, ale ono ta Honda, se kterou to srovnává je pod 40 tuším... Takže jabka a hrušky by srovnával, pokud by mu dali auto s víc výbavy za víc peněz :)

  • anonymní uživatel hobit (xbike (a) seznam.cz) 4.10.2018 v 13:49

    Venca: a nech si ty řeči "jestli jsi to opravdu viděl" - jako asi jsem to neviděl a ten link mě napadl jen tak v noci ve spaní?!? Když koukneš na "flexibilitu" těch sedaček tak je to fakt otřes. Sleduju všechny videa od Douga a znám jak rád přehání, ale ten medvěd je fakt zlodějina to nemůžeš popřít.

  • anonymní uživatel hobit (xbike (a) seznam.cz) 4.10.2018 v 14:05

    A konečně abych se vyjádřil taky k zde propíranému "tématu" alias hejtování článku, reklamní články mi nevadí, když je to tam uvedeno a to tam je. Spíš mě mrzí, že text recenze by se dal vsadit pod skoro jakékoliv auto, vlastně v článku není vůbec žádná informace, kterou by člověk nepředpokládal. Ano, je to dodávka, to je překvapivé, že se tam vejdou kola i lidi. Ano, po dálnici jede maximálkou, když držíš plnej. Má to volant hm... Čekal jsem víc specificky pro bikery zajímavých informací, jako že se dá vnitřek vystříkat wapkou, nebo že za háčky v nákladovém prostoru jde kola skvěle upnout aby se za jízdy neházela, nebo něco takového, ale ono tam asi ani nic takového není a asi opravdu nebylo o čem psát. Těch 5 kol a 5 lidí to bych chtěl vidět, když na fotce máte řekněme 5+2 a je plno a to tam ani ti 3 lidé nemají zavazadla. Ukažte fotku, nebo nevěřím... Nicméně testy aut pro bikery nejsou vůbec špatný nápad, kdyby tam byly nějaké zajímavé informace konkrétně o využití na biking. Howgh :)

  • profilová fotka Venca 4.10.2018 v 19:14

    Až na to, že nemá V, ale Vito. Že srovnává jablka a hrušky myslim v tom, že srovnává rodinný MPV pro tlustý líný američany s evropskou dodávkou.

  • anonymní uživatel Andrej (essilor (a) post.sk) 4.10.2018 v 19:36

    zdar chlapi, tak ja takého podobného medveďa mám, kupoval som ho v lete a je to bomba, rozdiel oproti tomuto mám v tom, že mám vysúvaciu strechu, otočné predné sedačky, dole skládací stolček a možnosť rozloženia zadných sedačiek na posteľ 140x220, odveziem max 7 a vyspia sa pohodlne tak 4 - 5 podľa veľkosti daného kusu :) doplnil som ešte chemické wc, 70l barel s vodou, kompresorovú chladničku .... a je z toho obyvák. takže pokial by chcel niekto niekedy na výlet píšte na moj mail, mam plno kámošov ale vačšina z nich su zdechlý opustiť rodnú hrudu a jazdia iba kolo komína, a do Livigna sa chystám tiež :) len nemám s kým... a pokial by bolovonku až priveľmi horúco tak mám na boku markízu :) a keď bude zima tak aj nezávislé kúrenie.

  • anonymní uživatel Emanuel (Emanuel (a) grindr.cz) 4.10.2018 v 22:30

    Ahoj Andreji, jel bych s tebou rad do Livigna, mam rad nezavisle koureni. Ozvi se.

  • anonymní uživatel andrej (ess) 5.10.2018 v 8:47

    A na aku teplotu to máš rád? je to od 10 až po 30 :). A.

  • anonymní uživatel Emanuel (Emanuel (a) grindr.cz) 5.10.2018 v 21:50

    To jsi mě Andreji zklamal, já radši kolem těch 37, to to budeš muset zachránit tou markýzou.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí