Představení Funn: Parádní komponenty s Gaspiho rukopisem

Autor: Čert, kategorie: Obchodní sdělení, vydáno: 5.11.2018

Není to tak dávno, co komponenty Funn pomáhali vítězit Samu Hillovi ve svěťáku DH. A spoustě ostatních jezdců. U nás je největší tváří téhle značky rozhodně Gaspi, který se také značně podílí na vývoji nových komponentů. A co zajímavého pro vás tenhle rošťák připravil?

Řídítka Funn Full On, Kingpin

Funn byl pro mě vždycky hlavně kokpitová značka, ostatně plakát Sama jak drží Demo s Full On klackama mi visí v pokoji doteď. A tak jim taky můžeme začít.

Kultovní Full Ony jsou samozřejmě v nabídce pořád, ovšem teď:

  • v průměru 35, tak 31,6mm
  • celkem šesti barvách
  • třech variantách „zdvihnutí“ – 7, 15, 30mm
  • dvou variantách šířky – 785mm, 810mm

Full On slouží k tomu nejtvrdšímu nasazení a sdílí stejnou geometrii, jako nejvyšší model hliníkových řídítek, Kingpin. Ovšem díky použití mírně těžšího hliníku 6069 je jejich hmotnost sice vyšší, než u top modelu, díky tomu ale můžou nabídnout výrazně lepší cenu.
31,6mm verze vyjde na 1350 Kč.

Výš než Full Ony byly v nabídce jenom řidítka Fatboy. A ty jsou po více než deseti letech nahrazeny modelem Kingpin.

Oblíbené tvary Fatboye spolu s jejich bezkonkurenční slitinou Supreme 7 umožňují vyrobit maximálně tuhé a přitom překvapivě lehké řidítka. Ostatně, váha řídítek s průměrem 35mm, šířkou 785mm a 15mm zvednutím je pouhých 305g. To na sjezdové rajdy rozhodně není zlé. Vlastně je to dost super.

Samozřejmě i Kingpin je v obou průměrech, šířce 785mm, v 6 barvách a třech úrovní výšky, s tím, že nejnižší, 7mm řidítka mají upravenou geometrii pro použití na více jezdivých kolech či devětadvácách.
A stojí 1790 Kč.

Představce – Funnduro, RSX

K řídítkům patří představce, my vybrali dva. Na klasický krk a k řídítkům Kingpin nám nejlépe sedí model Funnduro. Mimo parádní a přitom jednoduchý design je Funnduro jedním z nejlehčích enduro představců na trhu. Verze 35mm průměr a 35mm délka váží pouze 112g. Mimo nízké váhy a vzdušného designu je jeho výsadou hlavně nízká montážní výška. Jelikož představci stačí pouze 32mm na krku vidlice, hodí se pokud vám z krku už pro samé řezání moc nezbylo. A jelikož je nízko i uchycení řídítek, hodí se i pokud potřebujete snížit kokpit. Délky 35 a 45mm, šířka 31,6 i 35mm, celkem pět barev, cena 1550 Kč.

A pokud máte vidlici s direct mountem, tak se vám bude hodit Funn RSX. Opět pro oba průměry řídítek a dokonce, což není u direct představců zrovna obvyklé, ve dvou výškách. Podle toho, jak máte rádi kokpit vysoko můžete zvolit buď 20 nebo 30mm. Délka se naopak klasicky řeší ve dvou pozicích, buď 45 nebo 50mm. Specialitou představce RSX je jeho asymetrické tvarování jednotlivých dílů. Pravý a levý díl jsou navrženy tak, aby zvětšovaly základnu upnutí řídítek. Proto je samozřejmě nutné při montáži nepoplést strany. Cena je 1950 Kč.

Gripy Funn Hilt

Aby bylo klacky za co držet, chce to gripy. Z široké nabídky jsou zajímavé třeba gripy Hilt. Dvouzónový design kombinuje dvě partie, ze shora je pro zvýšení komfortu jízdy provedené hluboké vroubkování pro změkčení úchopu a ze shora zase nepravidelná „wafle“ z pocitově tvrdší gumy, pro lepší a jistější úchop. Gripy jsou zamykatelné pouze z vnitřní strany, aby mohly být vnější, masivní a vyvýšené konce gripů měkké, ale zároveň odolné. Tohle provedení je vhodné zejména pro ty jezdce, kteří mají ve zvyku držet řídítka (gripy) na samém okraji. Zvýšený vnější okraj navíc zamezuje sklouznutí dlaně do strany. Opět nekonečno barevných variant, cena 380 Kč.

Pedály Funn – Ripper, Black Magic a Python

A když už máte co držet, chce to pedály. Funn umí jak plastové, tak hliníkové, jak volné, tak nášlapy.

U nášlapů bych začal, protože Funn vyrábí model Ripper. Mimo barviček bytelné hliníkové klícky jsou zajímavé hlavně nášlapným zámkem, který je naklápěcí. Fičura, která byla prostě skvělá třeba na starších DXách a umožňuje výborné a rychlé nacvaknutí v bahně i ve sněhu, je teď bohužel u pedálů dost nedostatkové zboží. Ale Ripper to umí. A umí taky 4 výměnné piny, které můžete samozřejmě nasazovat nebo oddělávat, podle toho jak chcete, aby vás pedál kousal do boty.
Velká CNCčkovaná ohrádka sice přidá na váze, ale taky na opoře nohy a životnosti, pedál je nabízený v 5 barvách a stojí 3600 Kč

Z volných máte na výběr mezi plastovými, levnějšími pedály Black Magic, nebo celohliníkovými Pythony.

Podle výrobce je Python patří k tomu nejlepšímu, co můžete na trhu platforomových pedálů najít. Velký důraz byl, mimo kvalitního CNC opracování těla, kladen i na kvalitu odolnost uložení pedálu. Kazetové uložení osy pedálu Full Catridge Axle Design – kombinuje soustavu samomazných kluzných pouzder a zapouzdřených ložisek. Tohle uložení má za úkol rovnoměrně rozdělovat celkové zatížení na celou plochu pedálu. (Během náročných laboratorních testů Pythony překonali hranici 1,5 miliónů otáček bez selhání!) Odolnosti přispívá i kompletní zapouzdření pedálů vůči jakýmkoli nečistotám.

Další vychytávkou je konkávní platforma s téměř dokonalým čtvercovým tvarem, která poskytuje stabilitu a podporu, přitom je výška pedálu pouze 11mm (ve spojení s osou je osa 14mm vysoká). Celkem dvanáct 4mm ocelových pinů je namontováno rovnou do nejmasivnější části těla pedálu (U konkurenčních pedálů, kde jsou piny namontovány skrz tělo do zeslabených míst, hrozí při nárazu pedálu v těchto zeslabených místech jeho deformace). Ale i tak se podařilo srazit váhu pedálů na 375 g. Klasikou u Funnu je 6 barev a cenovka tohohle top modelu je stanovena na 2990 Kč.

Black Magic cílí spíš do trail a endura, díky konkávnímu tvaru a nižšímu profilu celkem 14 pinů vám nebudou z podrážky boty ukusovat tolik, jako hliníkové Pythony. A tělo vyrobené z extrémně odolného termoplastu vyztuženého skelnými vlákny umožní váhu pouhých 360g za pár. Tyhle pedály vyjdou na 1350 Kč a pozor, ladiči můžou černé tělo ladit různými barvami pinů.

Vodítko Funn Zippa Bash

Velice zajímavým komponentem je vodítko Funn Zippa Bash. Tenhle koncept horního vodítka. Je kompatibilní s převodníky v rozsahu od 26 až po 36 zubů a hmotnost vodítka v provedení pro montáž na ISCG05 navářky je pouhých 30 gramů! Díky unikátní konstrukci můžete toto vodítko používat samostatně nebo v kombinaci se spodním nárazníkem – bashguardem. To znamená, že pokud vás příští dny čeká motokros, nasadíte bashguard, pokud budete jezdit bez rizika ztráty převodníku, je možné basguard zase sundat a ušetřit gramy. Pozice vodítka vůči převodníku se nastavuje snadno pomocí distančních podložek přímo pod tělo vodítka. Zkrátka zajímavý a inovativní přístup k vodítku, co toho hodně umí. Ostatně si to myslí i odborná porota Design and Innovation Award která udělila tomuto komponentu ocenění za inovaci a skvělý design v roce 2017. Cena horního vodítka na ISCG05 je 870 Kč, nárazník stojí 1050 Kč.



Všechny tyhle a spoustu dalších věcí si můžete prohlédnout na webu českého distributora FlowCycles.

A více se o většině z nich dozvíte v blížícím se velko testu. Protože drtivá většina představených komponentů má za sebou sezónu v našich rukách a na našich kolech.

/* Obchodní sdělení */

Podobné články

Diskuze

  • profilová fotka tom 5.11.2018 v 21:10

    I like it

  • anonymní uživatel Bersekr 6.11.2018 v 14:19

    Funn je fajn

  • anonymní uživatel michal 6.11.2018 v 19:25

    v čem přesně spočívá Gaspiho rukopis?

  • anonymní uživatel Pedro Sanchez 6.11.2018 v 20:03

    > michal> Gaspi je už nějakej ten pátek testovačem FUNN a podílí se na vývoji komponentů...

  • anonymní uživatel Adams 6.11.2018 v 22:23

    A ty riditka 31,6 se strkaj do sedlovy trubky nebo kam?

  • anonymní uživatel Dimitri 6.11.2018 v 22:53

    Funn Strippa Evo představce na příští rok a ne Funnduro, ne?

  • anonymní uživatel Dimitri 6.11.2018 v 23:05

    Teda Funn Crossfire. Stejně když si člověk vzpomene, že na nový kolo chce novej představec, tak zjistí, že je všechno vyprodaný. Asi dva roky zpátky jsem sháněl nějakej Easton, protože jsem nechtěl RaceFace a nakonec šel snad až z Taiwanu.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí