Funn Hover - natáčecí pedály na vlastní kůži

Autor: Keli, vydáno: 28.10.2015

Dostaly se mně do rukou hodně neobvyklé pedály, jedná o koncept společnosti Funn – pedály Hover. Jak se na nich jezdí se pokusím přiblížit v následujícím tes­tu.




Koncept pedálů Funn Hover



Platformový pedál je resp. byla velmi jednoduchá součást kola, osa, ložiska, tělo pedálu, matka a hotovo. Nicméně vývoj je tu stále a zda-li jde dopředu nebo dozadu ukáže až budoucnost. Jedním z takových vývojových kousků jsou i pedály Funn Hover. Ty se chovají jako běžné platformové pedály, ale oproti klasice mají navíc možnost natáčení kolem svislé osy.




Oranžové kolečko s nápisem Funn je středem otáčení



Je třeba předeslat, že Funn není vynálezcem tohoto systému a také, že testované kousky jsou prototypy, takže se možná ani do výroby nakonec nedostanou. Systém vyvinula jihokorejská firma Road Not Taken a nazvala jej Flex Fit, první ukázku tohoto systému předvedla v loňském roce na výstavě Interbike.




Pata dovnitř a pata ven



Samotné parametry pedály nevybočují od ostatních, plocha je cca 10×10cm, výška solidních 14mm. Váha 447 gramů/pár. Na každé straně je devět šroubovacích pinů. Pedál je zcela rovný, trocha konkávního prohnutí by k lepší gripu určitě pomohla.




Pružinka, to v běžném pedálu nenajdete



Čím se ale odlišují není na první pohled patrné, oranžové kolečko s logem Funn uprostřed plochy není pro okrasu, slouží totiž jako čep, kolem kterého se pedál natáčí, na každou stranu 8 stupňů. Je to obdoba stranové vůle, tak jak ji známe u SPD pedálů. Osa je ve středové pozici jištěna dvěma pružinami. Tyto pružiny lze poměrně snadno vyměnit za tužší či měkčí, stačí imbusový klíč. Ostatně i celý pedál je rozebiratelný pomocí 8 imbusových šroubů.




Dvě pružiny vystřeďují osu



Jízda po rovině je na natáčecích pedálech naprosto stejná jako na klasických, rozdíl poznáte až v zatáčkách. Tam se projeví natáčení pedálu, teoreticky by jste měli mít možnost projet zatáčku rychleji, díky snadnějšímu posunu těžiště. V praxi to však zcela nefunguje, i při nejtvrdších pružinách jste stále „na dorazu“, v maximálním vytočení. Dosáhnout maxima lze při troše snahy i rukou. Chování pedálů by asi jiné, kdyby tuhost pružin byla zásadně vyšší.
A navíc odezva zatlačení do pedálu ve svislé ose (např. když tlačím patu k zadní stavbě) je taková neurčitá, aby ne, když se síla přenáší přes pružinu. Nejlépe bych pocit přirovnal jízdě na blátě, zdá se, jako by kolo pod vámi plavalo.
Druhý testovací jezdec si stěžovat i tento jev i na odrazech skoků, tam jsem s tím problém neměl, spíše na dopadech. Pokud dopadneš trochu nakřivo, kolo ti poměrně nepříjemně „uhne“ v pedálech.




Pomocí imbusu snadno pružinu vyměníte



Osobně nejsem přesvědčen o přínosu natáčecích pedálů po několika dnech ježdění, možná to chce delší čas a lehkou změnu jízdního stylu. Ale proč? Klasický pedál plní stále funkci výborně a nemám pocit, že bych byl limitován tím, že se nenatáčí. Ale uvidíme, třeba to ale bude nový trend…

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel flsf 28.10.2015 v 7:30

    "oproti klasice mají navíc možnost natáčení svislé osy."

    prosím, věcná.... podle mě je to natáčení KOLEM svislé osy, nebo natáčení VODOROVNÉ osy...

    ....a taky by mě zajímalo jestli jste to zkoušeli i na HT

  • anonymní uživatel slucky 28.10.2015 v 9:29

    osa je svisla, proto se pedaly otaceji do stran, kdyby sla osa otaceni po horizontu pedaly by se otaceli nahoru dolu= klasicke pedaly, tady k horizontalni otocnosti klasickych pedalu, pridali otocnost o 8° ve svislu...

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 28.10.2015 v 9:30

    flsf: ano, vypadlo tam slůvko KOLEM, dokonce dvakrát. Opraveno.
    Testoval jsem jen na hardtailu GT Lopes.

  • anonymní uživatel vale 46 28.10.2015 v 11:29

    Ale uvidíme, třeba to ale bude nový trend…

    Tak jedno vím jistě. Nebude.

  • anonymní uživatel Bennardu 28.10.2015 v 12:16

    Arròga, porca boia!!! gaspi !

  • anonymní uživatel lachtan 28.10.2015 v 17:55

    pochybuju, že to někdy v obchodě uvidím...

  • anonymní uživatel lolo 28.10.2015 v 20:18

    tolik prace a pritom takova blbost...

  • anonymní uživatel stofan 29.10.2015 v 15:09

    plavajuci pedal, no neviem neviem.....

  • anonymní uživatel Balanc 29.10.2015 v 18:28

    Co byste chteli od Korku?:D

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí