MojeKolo

Test: Northwave Enduro Mid - nejvíce endurospecific tretry

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 2.11.2018

Vybrat správné tretry na enduro je nelehká věc. Samozřejmě, enduro není „jedu se projet s kámošema okolo domu“. Enduro je formát závodu. A tyhle závody trvají dlouho, jezdíte hodně a dlouho do kopce, občas i tlačíte. Zároveň asi chcete tuhé boty, co přenesou v RZtě maximum síly do pedálů a nabídnou i nějakou tu ochranu nohy. Navíc se závodí v každém počasí. Tím pádem hledáme pohodlné a přitom tuhé boty, co dobře větrají, jenom tak nepromoknou a ještě k tomu ochrání nohu. No… a když se jeden model bot NW jmenuje přímo „Enduro“, je přímo naší povinností zjistit, jak se na Enduro hodí.

Historie značky NW sahá až kamsi do 80. let minulého století, kdy firma z Kalifornie prorazila na poli SNB a trekingových bot. No a v devadesátých letech nastal zlom, kdy tuhle firmu koupil Ital s božím jménem Gianni Piva, přesunul sídlo do Itálie a začal s výrobou cyklistických treter. A jak čas šel, vznikaly různé spolupráce a různé modely, až se po nějaké době ze vztahu NW a Cedria Gracii vyloupnul model Enduro Mid. Tretra moderního na první pohled „teniskového“ střihu, která ovšem skrývá spoustu ultimativních fí­čur.

Třeba podrážku X-Fire s unikátním vzorkem vyladěným pro co nejsnazší zacvakávání a přitom maximální grip jak na pedálu, tak na zemi. S tím navíc pomáhá „měkká“ guma od Michelinu. Zvýšený střih vnitřní části má za úkol zase zachránit kotník, k ochraně prstů pak slouží zpevněná špička. A ke stažení boty slouží SLW2 kolečko, jakási obdoba Boa, ovšem s mírně odlišným způsobem povolování. Zatímco Boa vycvaknete nahoru, u SLW2 zmáčknete čudlík na boku. A v prospektu je samozřejmě spousta dalších zkratek a vychytávek. Nicméně mě zajímá spíš jak se v botě jezdí. A vás asi taky.

Na první nazutí je cítit, že Italové mají menší nohy. Ani ne do délky, ale spíš do šířky. Nebo to možná bude i trendem, většina AM/EN treter které vozím (Scott AR, Specialized 2FO) mají spíše širší střih v oblasti prstů, zatímco NW jsou už na první pohled víc „do špičky“. Já si na ně zvykl a ve finále mi větší stažení prstů nevadilo, nicméně všichni, co mají místo nohy medvědí tlapu, by si měli pořádně promyslet velikost a pořádně botu vyzkoušet. Po cca dvou měsících totiž musím dodat, že se bota téměř „nevyšlápne“, minimálně ne do šířky.

Toliko ale k potenciálně negativním zážitkům z boty. Zapínání je příjemné, horní suchý zip už sice v dnešní době není tolik obvyklý, v kombinaci s SLW2 zapínáním ale slouží spíš jenom jako zajištění „vůle“ nohy při šlapání. Nedoporučuji „dorvat“ sucháč na krev, mohlo by to teoreticky zavazet a tlačit. S rozumem. Kolečko můžete ale dotáhnout dle libosti.

NW Enduro Mid je až na užší tvar špičky primárně myšlená spíš jako pohodlná bota pro celodenní jízdu. Což se rozhodně podařilo. V NWčkách jsem jak v papučích. Ovšem v papučích, co mají skvělou gumovou podrážku která v nouzových chvílích drží na pedálu i když nejste zacvaklí a hlavně se v ní neuvěřitelně dobře chodí. Přitom nechybí tuhá podešev, přenos síly do pedálů je naprosto v pořádku.

Přenos síly není úplně exaktně měřitelná věc, minimálně ne v mém případě, prostě jsou to dobré tretry. V čem jsou ale NW Enduro Mid naprosto BEZKONKUREČNÍ je chození. Jo, může to znít blbě, ale NWčka jsou opravdu nejlepší tretry na chození. Ze všech treter co jsem kdy zkoušel. Může za to asi příjemný vnitřek, dobré umístění suchého zipu (takže mi nelítá noha v botě) a hlavně skvělá podrážka. Je totiž tuhá přesně tam, kde má být tuhá a ohýbá se přesně tam, kde se má ohýbat. A na patě i špičce má regulérní vzorek ze sjezdové gumy. Ať už se drápete do milionprocentního svahu někde uprostřed lesa na transferu, nebo přelízáte přes klády s kolem v ruce do dolíku s potokem, na podrážku je sto procentní spoleh. Ať už je sucho nebo mokro, samotného mě překvapilo, jak moc tyhle boty drží. A když tlačíte po asfaltu, je guma zase příjemně měkká, tudíž spolu s pohodlnou a ohybatelnou podrážkou zajistí příjemný došlap. A ti, se kterými jsem se už potkal na transferech různých závodů ví, že v tlačení jsem fakt dobrej.

K jízdě na kole taky nemám výhrady, snad jenom onen výše zmíněný prostor pro prsty. Mám prostě radši trochu volnější střih bot na kolo. Zkrátka Cedric odvedl pořádný kus práce a NW Enduro Mid se mu fakt povedly. Boty jdou skvěle našlapávat, ať už do malých SPD pedálů nebo velkých DXek s klíckou. Pogumování okolo kufru je přesně akorát odsazené, aby ničemu nezavazelo, ale drželo botu na pedálu ještě o chlup lépe.

Co se odvětrání týká, patří tyhle boty spíš k těm vzdušnějším na trhu, spousta síťoviny na horní straně přivádí průvan přesně tak, kde je potřeba. Přitom je z boku dostatečně uzavřená, aby zvládla i nějakou tu jarní a podzimní vyjížďku aniž byste měli bláto nebo mokro v botách. Jinak se ale jedná spíš o letní tretry, jejich izolační vlastnosti (vzhledem k výše zmiňované síťovině) nejsou kdovíjaké a pokud teploty padnou pod 10 stupňů, už to úplně není ono. Vlastně je vám spíš normálně zima na nohy. Samozřejmě, v parném létě je odvětrání naprostá bomba.

Northwave Enduro Mid. Velice povedené tretry. Přesné a snadné zacvakávání, snadné nazouvání i vyzouvání, přesné dotažení, ochrana kotníku, bez konkurenční podrážka při chůzi, výjimečně dobré odvětrání. Pokud jezdíte primárně, když je slušné počasí, nebojíte se občas tlačit kolo nebo někam vyjít i bez něj, chcete jistotu na pedálu (i když se vám zrovna nedaří zacvaknout), dobře ochráněnou nohu a nemáte extrémně širokou haksnu, jsou tyhle boty ideální volba.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Robotron (danekrobert (a) gmail.com) 3.11.2018 v 0:41

    Tyhle botky už nějaký tento týden mám a velká spokojenost. Rozhodně lepší než moje předchozí Specialized a Gaerne.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí