Video: Pole Stamina - extrémní prototyp ve všech ohledech

Autor: Keli, kategorie: Video, vydáno: 12.11.2018

Finská značka Pole je známá svými koly s poměrně extrémní geometrií. Stávající kola však jsou jen slabým čajíčkem ve srovnání s prototypem Stamina. Ten je bez jakéhokoliv přehánění ultimátní – 180mm zdvihu, 29palcová kola, položená vidlice a rozvor 1306mm!

Pole Stamina vychází z modelu Machine, který zcela odlišný než ostatní produkce ostatních značek, kromě vzhledu je jiný i způsobem výroby. Výroba rámu je unikátní v cyklistické branži, metoda výroby je spíše používána v automobilovém průmyslu. Po CNC opracování rámu (základem jsou hliníkové odlitky ze slitiny Al 7075 T6) jsou jednotlivé části slepeny dohromady lepidlem. Díky tomuto způsobu výroby je možné velmi rychle upravit jednotlivé prvky a tím pádem celou geometrii kola. Na prototypu Stamina začali tvůrci v září letošního roku a první funkční model byl na světě během měsíce!

Geometrie je extrémní ve všech ohledech a to i na závodní enduro kolo, na tento účel je Stamina určena. Ostatně posuďte sami. Průměr kol 29", zdvih na obou kolech 180mm, položená vidlice 63,5 stupně, velmi dlouhá zadní stavba 455 milimetrů. K tomu se přidává nekonečný dosah (reach 480mm) ve velikosti M, extra vzpřímená sedlová trubka 80 resp. 81 stupně a výsledkem je kolo s rozvorem 1306mm!

Jízdní vlastnosti musí být unikátní. Efektivita šlapání do kopce bude neuvěřitelná, šlapete totiž hodně pod sebe. Stejně neuvěřitelná musí být i jízda z kopce dolů, kolo s takto dlouhým rozvorem musí být extrémně stabilní v rychlosti. A jak se na takovém kole zatáčí? Dovolím si tvrdit, po zkušenostech se sjezďákem Pole, že velmi velmi těžko. Co je vám platné, že jste sice nejrychlejší na rovném úseku, když ale v každé jen trochu víc zavřené zatáčce ztratíte spoustu času. No, třeba má, ale Stamina nějaké tajné kouzlo a je obratná jako kočka.

Jak se ti líbí takto velmi extrémní kolo? Je to jen výkřik do tmy nebo předzvěst budoucnosti?

Více informací o kole Stamina najdeš na webu Pole Cycles.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel petr99 12.11.2018 v 14:42

    Moc jsem to nesledoval, ale na co stamina, když mají machine ? Mě ta kola přijdou značně podobná.

  • profilová fotka Keli 12.11.2018 v 15:12

    Dle jejich vyjádření, chtěli více zdvihu.

  • anonymní uživatel Ádoš 12.11.2018 v 15:51

    :THUMBS UP: fandím jim, mám rád tyhle "pokrokový" myšlenky, i kdyby měly nakonec skončit u ledu jako slepá cesta.
    Naopak mě vadí ta unifikace všeho - od aut, přes kola až v nadsázce po hajzlpapír. Rád bych se na tom někdy projel
    a udělal si obrázek. Subjektivně mi ten rám přijde hodně sexy.

  • anonymní uživatel pps 12.11.2018 v 17:23

    Rám hezkej a taky se mi zamlouvá, že to zkoušejí jinak. Mít možnost tak to hned projedu.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí