EXT Extreme Racing Shox - tlumiče, jedny z nejlepších

Autor: Čert, vydáno: 5.2.2019

Je dost možné, že o téhle italské firmě která se zabývá odpružením, konkrétně tlumiči, jste ještě neslyšeli. A taky je přitom dost možné, že jste je viděli v akci, což platí primárně pro nadšence do automobilového závodění. Ony tyhle tlumiče totiž už dávno předtím našly cestu do těch nejvyšších úrovní automobilového závodění. A mimo to, se produkty EXT se prohánějí i kopcích na kolech sjezdových týmu Propain nebo BH Miranda.

EXT drží na zemi vozy Formule 1, rally auťáky Hyundai nebo Abarth, „cestovní vozy“ Honda Civic a třeba i motorky všech úrovní a rychlostí.
Tím pádem se dá očekávat, že tihle Italové o tom opravdu něco ví. Ostatně byli to právě lide z EXT kteří už v roce 1986 poprvé představili vysokorychlostní a nízkorychlostní ventily pro proudění oleje. Jo, technologii kterou využívá celý svět doteď.

Když se přeneseme do letošní sezóny, největší vychytávkou jejich tlumičů je naprosto unikátní systém HBC (Hydraulic Bottom-out Control). Hydraulický systém bránící dorazu. Díky velkému množství oleje a speciálním portům na olej na konci zdvihu se v poslední části chodu tlumiče „zapne“ jakési dotlumení. Díky tomu by mělo být možné používat měkčí pružinu, získat tím pádem lepší citlivost a díky menším gumový dorazům na pístnici můžete využívat daleko víc zadního zdvihu tlumiče, než je tomu u tlumičů s klasickým gumovým dorazem. . Největším rozdílem oproti vzduchovému tlumiči s různými „tokeny“ je ale hlavně ono dotlumení. Zatímco při použití tokenů na konci zdvihu o to víc narůstá tlak v tlumič a tím pádem ještě víc roste síla, kterou musí tlumení nějak pobrat, u hydraulického dorazu se síly naopak pohlcují. Takže vás logicky tenhle tlumič i při nejtvrdším nastavení „nevyhodí ze sedla“ jako se o to pokouší běžný tlumič s tokeny.

Když se přeneseme zpět ke kolům, HBC technologii (mimo jiných samozřejmě) najdeme v obou nově přepracovaných MTB tlumičích STORIA a ARMA. Oba tlumiče, jak enduro model STORIA tak sjezdová ARMA používají Mono-tube technologii. Proč ne twin tube, ke kterému přechází velcí výrobci? Protože „jednotrubkové“ provedení má ohromnou výhodu v oblasti individuálního ladění tlumičů. Mimo lepší odolnosti proti kavitaci lze totiž mono tube daleko lépe naladit na konkrétního jezdce, jízdní styl i přepákování kola. Oba tlumiče mají pro letošní rok přepracované „vnitřnosti“, větší průměr rezervoáru pro co nejmenší tlak v systému a tím pádem lepší citlivost a grip, kompletně oddělené okruhy pro pomalou a rychlou kompresi pro co nejpřesnější naladění, upravené kroutítka a tak dále a tak dále. Samozřejmě, všechny tlumiče jsou k dispozici jak v Imperiálních i metrických rozměrech, včetně Trunnion

EXT ARMA HBC V3

EXT ARMA HBC V3 je tlumič zaměřený striktně na ježdění z kopce, na co největší grip, co největší rychlost a přitom co nejvyšší „pohodlí“.

Mimo klasického nastavení pomalé a rychlé komprese a odskoku můžete totiž nastavit „kroutítkem“ i úroveň hydraulického dorazu HBC. Díky tomu můžete sami nastavit, jak bude hydraulika fungovat a od toho se odvíjí i použití tvrdosti pružiny. Prostě vás tlumič nejenom nenakope po dorazu, ale můžete si i vybrat jak bude doraz fungovat.

EXT STORIA LOK V3

Celým jménem EXT STORIA LOK V3 je aktuální model endurového tlumiče napěchovaného technologiemi. Velkým tématem byla ale i kompatibilita s co největším počtem kol. A to není myšleno naladěním, ale tvary. Poměrně často se může stát, že i moderní enduro kola nejsou úplně připravená na velké pružinové tlumiče s rezervoárem. K čemu je vám pak boží kolo s božím tlumičem, když je vzájemně nemůžete pořádně propojit.

Proto je STORIA v podstatě totožná, jako DH model ARMA, liší se pouze „zamykáním“ LOK a nemožností nastavit si úroveň HBC. Ta je totiž, pro jednoduchost, nastavena každému jezdci přímo z továrny. Lok není klasické „zamykání“ na které jsme zvyklí, tedy jenom silně utažená lowspeed komprese. LOK celkově zabrání průtoku oleje ke kompresním ventilům.
Jednoduše je STORIA špičový sjezdový tlumič, který ale vyhoví i požadavkům jezdců s dostatečnou oporou při šlapání.

Další detaily naleznete na webu www.extremeshox.com

Photo credits:
Team Dirt Propain: Keith Valentine @phunkt
Team BH-Miranda: Yann Audax
Studio: Alex Luise

Diskuze

  • anonymní uživatel Martin 6.2.2019 v 0:06

    tak jo Čerte, myslím, že mnozí EXT tlumiče známe, za sebe tedy mohu říct, že ano... A proč vlastně tady o nich můžeme číst? Abychom se nedozvěděli zda existuje/neexistuje český dovozce? A českou cenu taky tak nějak v článku hledám marně, vlastně jakoukoli... :) Dobrá práce! :)

  • anonymní uživatel Martin P. 7.2.2019 v 8:53

    ahoj, chodí to? funguje to? má někdo zkušenosti?

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí