MojeKolo

Kafíčko má cukrovku, ale na bajku ho už nebrzdí

Autor: Kafíčko, vydáno: 1.3.2019

Cukrovka je civilizační choroba. Získat ji můžeš nejen vlastním přičiněním, ale i taky bez tvého zavinění. To je případ Jirky Smejkala, ten ji kdysi dostal po vojenským cvičením na kterým dostal 40ti stupňový horečky a velitel pluku zakázal marodit a po návratu domů to šlo k šípku.

Diabetes mellitus (zkratka DM), česky úplavice cukrová, krátce cukrovka, je souhrnný název pro skupinu závažných chronických onemocnění, která se projevují poruchou metabolismu sacharidů. Rozlišují se dva základní typy: diabetes I. typu a diabetes II. typu, které vznikají důsledkem absolutního nebo relativního nedostatku inzulinu. Obě dvě nemoci mají podobné příznaky, ale odlišné příčiny vzniku. V prvotních stadiích diabetu I. typu jsou ničeny buňky slinivky břišní, které produkují hormon inzulin, vlastním imunitním systémem. Proto se řadí mezi autoimunitní choroby. Diabetes II. typu je způsoben sníženou citlivostí tkání vlastního těla k inzulinu. Tolik krátce k cukrovce z Wikipedie

Kafíčko je extrémně pozitivně naladěný jedinec a rozhodně si vážnou chorobou život ničit nenechal. Jen ho trochu omezovala, především při aktivním bajkování, ale nyní ho díky moderním technologiím podstatně méně omezuje a nabízí mu prakticky neomezenou volnost. Poví nám o tom víc.



Čágo, jmenuju se Jirka Smejkal alias Kafičko. Mám cca 35let cukrárnu, rozuměj cukrovku (Diabetes melitus) na inzulínu. Ti kdo mě znají tak vědí páč s tím nedělám žádný tajnosti. Keli mě tak trochu nakopl, že by nebylo špatný vo tom něco zplodit. Hlavně to, jak mi v současný době pomáhá moderní technologie.

V době, kdy mě bylo ctí se s touhle kámoškou seznámit, se říkalo že jsme 4% menšina, stejně jak homosexuální a lesbická menšina. Jenže od tý doby se procento rozrostlo na cca 11% a to už je slušnej nářez.

To, že mě rajtování za ridlama bajka hodně baví není nic novýho. A to jako fest a tak su takovej magor, že mě tahle kámoška neodradila ani od účasti na různejch MTB ekšn počínaje maratónskejma závodama přes různý ilegál enduro závody, ofiko Enduro závody u nás i venku: EnduroXrace, Enduroserie.cz, Superenduro v Itošce, Megavalanche, MTBTrilogy atd atd.
Na závodech, kdy ostatní řeší watty, gely, ionťáky atd., já řeším připáskovaný tatranky a perníky na rámu a namazanej chleba v ledvince, abych měl dostatek zásoby energie na udržení glukózy v krvi na přijatelnejch hodnotách. Glukóza je palivo pro mozek a svaly, víme.

Tak a teď zhruba jak to bylo v praxi. Během výkonu jsem musel zastavit, vytáhnout z ledvinky glukometr, píchnout se do prstu, vytlačit krev a změřit si glykémii. Když byla nízká, tak doplnit energii jídlem. Zdržování a vopruz. Páč mě zajímají všechny nový technologie, tak sem věděl, že existuje systém, kterej umožňuje mít imrvére přehled jak su na tom s palivem v krvi – takovej palivoměr – ovšem k nám se nedovážel. Koncem loňskýho roku ovšem pojišťovny schválily, že na tenhle systém budou přispívat. Bingóóóó. Návštěva u mého diabetologa, kterej mi sám nabídl zda bych to nechtěl vyzkoušet a bylo rozhodnuto.

Systém se skládá ze senzoru, kterej je umístěn v aplikátoru, kterej přiložím ke kůži a stisknu jak razítko a nastřelím si ho, Jeho velikost lze přiblížit minci hodnoty 50 Kč. Jehla v něm zavede snímací vlákno do podkoží a senzor se ke kůži přilepí. Čtečkou – velikost jak malinkej mobil – aktivuji elektroniku senzoru a za hoďku už je nachystáno na imrvére měření. Vytáhnout z kapsy čtečku, přiložit a přes NFC data na display vidím aktuální glymču. Paráda, to zvládnu i za jízdy bez zastavování?

Nó, jenže existují ve světě příslušenství jak tohle dovést k dokonalosti. Googlím a objednávám k tomu příslušenství, malinkej převodník dat NFC ze senzoru na Bluetooth a chytrý hodinky s operačním systémem Android Wear OS do kterejch sem a zároveň do mobilu nahrál apku pro monitoring. Takže teď prostě jen mrknu na ciferník s grafem a šipkama, nahoru, dolů, rovně – prostě jaká je tendence glykemický křivky a hotovo. Převodník dat mám přilepenej k senzoru na paži, v hodinkách a na mobilu nastavený alarmy, kdyby se mi hodnoty blížily k hrobníkovy lopatě. Měří to furt a pořád, 24hod denně, takže i ve spánku kdyby šlo do tuhýho mě vzbudí. Senzor má životnost 14 dní, pak odlepím a nastřelím novej.

Bože, sem fakt rád že jsem se tohohle dožil a snad se eště chvilku budu moct držet rčení: „Raději se umilovat k smrti než v důchoďáku rozjímat nad projebaným časem.“

A věřte mě, zdravej není nikdo a proto moc neřešte to s čím už nic neuděláte a mějte radost ze života a užijte si ho. Nervování se a stres vás s největší pravděpodobností 100% položí na kolena.

Čágo Kafičko

Kafíčko pro monitorování glykémie používá:

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Infi (hornofik.j (a) gmail.com) 1.3.2019 v 7:50

    Je fajn si přečíst, že někdo funguje podobně... chci ten senzor taky vyzkoušet, příští měsíc návštěva diabetologa.... beru to.

  • anonymní uživatel Jerry 1.3.2019 v 8:12

    Pravdu má ten pán. Klobouk dolů.

  • anonymní uživatel Majkls 1.3.2019 v 8:14

    Fajn clanek, jen si opravte I/Y pac glykemie se pise takhle....

  • anonymní uživatel Tomáš 1.3.2019 v 15:44

    Palec hore chlape, můžu jen dotaz koli Ti je?

  • anonymní uživatel Mike (cenek.martin (a) gmail.com) 1.3.2019 v 16:26

    Palec nahoru a klobouk dolu :) Taky by se (vzhledem k tomu, ze cukrovku nema zase tak malo lidi) mohli vyrobci zamyslet a udelat senzor zrovna s BT ... a apku...

  • anonymní uživatel DaN 1.3.2019 v 20:02

    Dobrá věc, ale to na ruce by mě asi štvalo, stejnej důvod je asi nemít inz. pumpu. Ale výhody to má nesporné, takže taky zvažuji... Před měsícem jsem měl hypo při večerním/nočním výběhu a po 15 km jsem se motal sice směrem k domovu ale včetně silnice... Ještě, že mě nějaká slečna našla odvahu odvést na chodník a komunikovat se mnou (myslela si, že jsem ožralej) jinak mě přejel nějakej taxík...

  • anonymní uživatel Los_tomanos (xjiracekt (a) seznam.cz) 1.3.2019 v 21:50

    Kafíčko: asi štígro na doktora, já už na to čekám rok :( resp. na senzor kterej si spojím s telefonem a nebo krrabičkou. Tohle měření je super, co 5min...vždy když to vrátím po testování do nemocnice, připadám si dva dny bez infa jak nahatej :D
    www.facebook.com/...

  • profilová fotka Kafičko 3.3.2019 v 1:34

    DaN-na ruce to vůbec nevadí,zvyk sem si rychle-pumpa by byla voprus páč už je to docela velký.A kvůli riziku nočního hypa sem si to hlavně pořídil, hlavně při závodech.
    Los_tomanos-původně sem myslel že to budu nasazovat hlavně při závodech apod ale teď už to mám imrvére páč na tohle se rychle navykne.
    Infi-držím ti palce-fakt se to vyplatí.
    Tomáš-za 3měsíce slavím 60 járů esi se toho teda dožiju ;-)

  • anonymní uživatel michal (michal.masir (a) gmail.com) 3.3.2019 v 10:46

    Kafičko: veľká vďaka za tip, v pondelok volám diabetologičke :) spomínal si pumpu, používaš ju / používal si ju niekedy na závodoch, malo to nejaké nevýhody ? Moc ju nechcem práve preto, že si myslím že je to otrava jak svin pri pohybe a pripadal by som si jak kripel byt na nu stale napichnuty

  • anonymní uživatel Daniel (d.klasovity (a) seznam.cz) 3.3.2019 v 11:52

    Cau, moc diky za tip, mam prolem s hypoglikemiemy snad kazdy bikepark

  • profilová fotka Kafičko 3.3.2019 v 21:36

    Pro michal (michal.masir [zavinac] gmail.com)
    Pompu sem měl kdysi ale ne na aplikaci inzulínu ale na měření glikémie přes ňu na jednom etapáku v Polsku.Byl to vopruz-zavazelo to-dle konzultace s diabetologem by mě byla k prdu-je s mejma výsledkama spokejenej tak by mě nikam neposunula.Ale u někoho mu pomůže.

  • profilová fotka Kafičko 3.3.2019 v 21:47

    Pro Daniel (d.klasovity [zavinac] seznam.cz)
    Tohle by ti pomohlo-na glukometru když se změříš tak vydíš aktuální glimču ale už nevidíš že ti křivka prudce klesá takže teď cajk ale za 20 minut můžeš bejt v kopru.Tady vidíš že za 5min ti to kleslo vo 0,8mmol tak máš dost času se sebou něco udělat než padneš do hodnot kdy začínáš mít problém se udržet při životě-a to se tady při těch fizickejch záhulech stane raz dva.

  • profilová fotka Boris 5.3.2019 v 15:36

    Díky za článek. Osvěty není nikdy dost :)
    Připojím info - syn má podobný systém od Dexcomu, viz: www.dexcom.com/...
    Vysílač na senzoru má přes bluetooth připojený rovnou k telefonu a na webových stránkách se dají prohlídnout průběhy a statistiky glykémií. Stejně tak to může posílat upozornění na vysoké/nízké hodnoty rodičům na telefon a tak.
    Úhrady senzorů a vysílačů se liší podle pojišťoven...

  • profilová fotka Lada 6.3.2019 v 15:36

    V bazénu potkávám kluka co má inzulínovou pupu a říká, že je to cajk

  • anonymní uživatel Aleš 7.3.2019 v 20:16

    Ahoj, jak dlouho vydrží nabité hodinky Mobvoi TicWatch Pro? Chci si pořídit nějaké chytré hodinky, ale nechci je nabíjet každý nebo co druhý den. Díky

  • anonymní uživatel Aleš (goldales (a) seznam.cz) 7.3.2019 v 20:17

    Ahoj, jak dlouho vydrží nabité hodinky Mobvoi TicWatch Pro? Chci si pořídit nějaké chytré hodinky, ale nechci je nabíjet každý nebo co druhý den. Díky

  • anonymní uživatel Marián (marian.gryga (a) seznam.cz) 24.7.2019 v 8:15

    Ahoj, můj problém při ježdění je ten, že když to mám pod krunýřem a jezdil jsem celý den tak se mi senzor odlepil a bylo po něm. Kafíčko jak to řešíš? Přelepuješ to nějak? Jak odvádět pot od senzoru, aby se neodlepil. Díky za odpověď. Jinak skvělý článek. Určitě inspirace.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí