Vyzkoušeno: Qayron Carma na vlastní kůži

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 8.4.2019

Na trutnovských stezkách dnes (v pátek, pozn. red.) probíhá slavnostní křest značky Qayron, my jsme měli možnost tyto kola vyzkoušet právě tam již dnes dopoledne. Vyfasovali jsme kola Carma 160 a 140, jaké jsou?

Qayron je nově vzniklá česká značka, která bude prodávána tzv. direct sale, tedy „na přímo“ od výrobce. Při prezentaci na našem webu se strhla veliká diskuze ohledně původu tohoto kola, mnozí tipovali katalogový „generický“ rám. I my sami jsme byli samozřejmě taky zvědaví a googlili o sto šest, nicméně, obdobný rám jsme nebyli schopni najít. Jak to tedy je?

Ti, co sázeli na čistý katalog jsou, podle Pavla Hyvnara z Qayronu (a také organizátora Trutnov Trails Enduro závodu), vedle. U Qayronu vše funguje obdobným způsobem jako u „velkých značek“. Zadavatel navrhne přepákování, geometrii, umístění čepů atd. Toto zadá výrobci na Taiwanu. Následně společně vyberou tvary trubek a technologii výroby. Vyrobí se prototyp, ten si zadavatel otestuje, sepíše výrobci případné výtky a změny a kolečko se opakuje až do finálního stavu. Až po tomhle všem jdou rámy do vlastní produkční výroby.

Qayron byl tím pádem navržen designován i testován v České republice a celá konstrukce je pro kola Qayron unikátní. Samozřejmě, výroba probíhá na Taiwanu, zde v České republice se kola kompletují, takže kola s velkým Q (co z určitého úhlu vypadá jako R) jsou svébytnou a originální značkou. Diskutabilní je pouze samolepka Made in Czech Republic. Kola se zde skládají a vymýšlejí, nicméně snad jediný komponent na kole není fyzicky vyroben v ČR. Takže by možná víc sedělo „Designed and built in Czech Republic“. (Ale jak bylo velmi trefně podotknuto v komentářích, samotná samolepka je prý vyrobena v jedné reklamce v Trutnově, takže ta sama o sobě říká stroprocentně pravdu.)

Rámy Carma, vyrobené z hliníkové slitiny, sází na čtyřčepové zavěšení zadní stavby s tzv. Horst linkem na řetězové vzpěře zadní stavby. Tradiční osvědčené řešení, které se ale může velmi lišit kolo od kola, v závislosti na vzájemné pozici čepů. Carma na nás udělala velmi dobrý dojem vzhledem k příjemnému kompromisu mezi efektivitou šlapání a chováním z kopce dolů. Tuhost rámu velmi dobrá a to i přesto, že absentuje spojovací můstek mezi trubkami zadní stavby.

Qayron je specifický v osazení, na pozici vidlice a tlumiče najdeme napříč celou kolekcí značku SR Suntour. Na vlajkové lodi Carma 160 byl osazen nejvyšší model vidlice Durolux, která nabízela štelování pomalého a rychlého odskoku, stejně tak i pomalé i rychlé komprese. Tedy to nejvíc, co si dokážeš představit. Na trailbiku Carma 140 byl Auron, který měl dvě komprese a pouze pomalý odskok. Obě kola měla tlumič Duair, který bohužel při prvním testování a projetí vlidlicím vůbec nestíhal. Místo rovnoceným partnerem byl spíše přítěží. Nepodařilo se nám ani jednomu najít ideální tlak a už vůbec ideální nastavení odskoku. Navíc se i při jízdě na relativně rovném trailu začal extrémně zahřívat. Zde by to chtělo rozhodně vyšší model, to samé platí i pro sedlovku, ta již od nového kusu disponuje velkou vůli a malým zdvihem, minimálně ve větších velikostech by volba zdvihu 150mm byla mnohem lepší.

Pohon je řešen firmou Shimano, takže jen 11 rychlostí. Nám osobně absence Sramu rozhodně nevadí, i přes chybějící dvanáctý převod a 50 zubový pastorek je převodů na trailování a endurování dost. A Shimano rozhodně vyhrává v jednoduchosti a hlavně trvanlivosti seřízení. Naše zkušenost je taková, že jedenáctka řadí dobře téměř vždy. To samé platí o brzdách Shimano, na Carma 160 byly čtyřpístkové XTčka, na trailáku dvoupístkové SLX. Za nás opět rozumná volba.

A teď to nejdůležitější. Jak se na kole jezdí? Geometrie ani v jednom směru rozhodně není nijak revoluční, spíše takový průměr či standard. Což rozhodně není na škodu. V případě 160mm endura je hlavová trubka skloněná pod úhlem 65 stupňů, zadní stavba je 435 mm dlouhá, sedlová trubka není se 74° příliš strmá. U all-mountain/trailové 140 jsou velmi podobné, zmíním snad jen, že hlavovka je více postavená (67st.) a šlapací střed je o centimetr a půl níž. BB drop endura je 10mm, trailbiku 25mm .

Při prvním výjezdu jsme si oba svorně v první zatáčce posunuli sedla co nejvíce dopředu, tak abychom kompenzovali na dnešní dobu nepříliš strmý úhel sedlovky a zlepšili si tak efektivitu a pohodlí při šlapání. Příjemným překvapením je velmi efektivní naladění zadní stavby pro výjezdy a šlapání. Do kopce je možně bez problémů jet i plně otevřeným tlumičem. A neušlapete a neuhoupete se k smrti. Tady vidíme dotyk našeho předního enduraře Přemka Tejchmana, který se na vývoji Qayronu podílel. A taky má rád kola, co „jedou“.

Z kopce dolů kolo hned padne do ruky téměř každému jezdci. Hravé, ovladatelné a tak akorát stabilní, za což vděčí své nepříliš agresivní, vhodně vyvážené geometrii. Při ostřejší jízdě narazíte limit podobě slabého tlumiče, který se při jízdě z kopce velmi zahřívá a chod se mění snad každý metr trailu. Tlumič umožňuje přivření pomalé komprese a v tomto režimu jakoby lockoutu se mu zřejmě odpojí tlumící obvod a tlumič „kope“. Na rovině to není problém, ale jak vyjedete na drncavou cestu, jízda se stane velmi nepříjemnou. Nejedná se o vadu jednoho konkrétního kusu, protože tohle se projevilo u obou. Naštěstí (jak bylo řečeno) lze bez jakýchkoliv potíží jet i s plně otevřeným tlumičem.

Qayron Carma 160 rozhodně není mini DH, ale spíše univerzální enduro s velkým rozsahem použití. Trailová varianta se 140mm zdvihu je malinko rychlejší do kopce díky ještě více šlapavějšímu naladění zadní stavby a ještě obratnější v nižších rychlostech díky postavenějšímu úhlu hlavy. Samozřejmě ale značně ztrácí na rychlých a rozbitých úsecích.

Naše společná zkušenost nebyla dlouhá, tyto dojmy a pocity jsme nasbírali během krátké chvíle, tří trailů, na více jsme neměli čas. Nic jsme nečekali a kola nás velmi příjemně překvapila. Rozhodně se těšíme na další test, který máme přislíbené v horizontu cca tří týdnů.

Motto značky Qayron je: „Neřeš a jeď.“ My v DK bychom teda řešili, minimálně na pozici tlumiče a teleskopu, tam jsou vyloženě slabé komponenty, které bijí do očí. Taktéž pláště Schwalbe v Performance provedení nejsou na kola pro jízdu z kopce úplně ideální volba. Naštěstí je u Qayronu prý změna komponentového osazení snadná a výrobce ji může provést klidně v průběhu sezóny, což je u ostatních direct sale značek kompletovaných v Evropě v podstatě nerealizovatelné.

To je od nás ohledně Qayronu zatím vše, snad jen dodáme, že pokud byste kola chtěli vyzkoušet na vlastní kůži, máte příležitost v půjčovně na Trutnov trails.

Jo a podrobnosti o kolech a značce hledejte na webu qayron.com.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel MP 8.4.2019 v 9:25

    ..moc se těším na komentáře všech "chytráků" z předchozích článků, tak šup :)

  • anonymní uživatel karel (kk) 8.4.2019 v 10:10

    ano...i u nás se dají vyrobit pěkné a zajímavé kola..festka..,RB..nebo již zaniklé Morati...nebo pár garážovek typu black horse atd.
    kola které mají/měli/ duši a mají nějaký šmrnc...což tady postrádám..ale sto lidí sto chutí..a každý zboží má svého kupce..

  • anonymní uživatel Pavel 8.4.2019 v 10:38

    Ja tam vidim asi hlavni problem v cenovce, kdy u ostatnich direct-sales znacek koupim za podobnou cenu lepsi kolo s lepsim osazenim, takze my to nedava smysl hlavne businessove, ale asi to maj spocitany :)

  • anonymní uživatel Kubys (kubapovolny (a) gmail.com) 8.4.2019 v 11:43

    Chapu ze je to nejaky predstaveni kola a ne plnohodnotny test. Takhle to pujde do prodeje? Mozna prijde ze jede do kopce ale s jak citlivym tlumicem? :D To samy nechci ani pomyslet co by se stalo na poradnem trailu ktery valis 10minut. A tu tuhost taky nevim jak jste testovali. Na kole jsem nejel. Znacce fandim ale zatim je to pro me nalestena bida

  • anonymní uživatel Dejwa (buf11 (a) gmail.com) 8.4.2019 v 14:07

    Proč bych měl tohle kupovat když to v ničem nevyniká?
    Ani cena ani design ani geo ani osazení prostě nic zajmavého.
    Název je taky hnus .A české to je asi tak jako škovka :-D

  • anonymní uživatel Opi 8.4.2019 v 15:43

    Nechtel sem nic psat ale vyslovene lhat to me sere. Tak teda k te originalni kinematice. Kinematika je komplexni prvek ktery je uplne na zacatku celeho procesu. Z neho se vychazi, z neho se definuji body odpruzeni a kolem toho se stavi cely ram. Rict ze na ramu je pouzito jenom "open product" vahadlo a ze jinak je kinematika "vlastni" je absurdni az je to k smichu. 2 ze 4 bodu kinematiky a jich vzajemna souvstaznost jsou dany open product vahadlem. Zadni patka je taky open product takze souvstaznost osy zadniho kola a cepu na retezove vzpere je taky fixne dan. Nejvetsi vyhoda open product ramu je cena. Nejvetsi nevyhoda je krom nekdy predpotopni konstrukce ale jeho spracovani. Prioritou dodavatele na vystave je vam ukazat v katalogu novy ram a rict kolik stoji (co nejmene aby vas zaujal). Tato cena je ale dosahovana tim, ze protoze se nejedna o ram na zakazku, ale ram "vlastni produkce", dodavatel se sam muze rozhodnout ktere prvky vyrobniho procesu pouzije a ktere ne aby bylo pro nej jednodussi vyprodukovat vetsi mnozstvi ramu za kratsi cas. Seriozni bike brandy si proto krome vlastniho designu a z nich vyplyvajicich konstrukcnich vykresu (navrh kinematiky, geometrie, konstrukcnich reseni detailu, cepu, osek, souvstaznych prvku ktere se ovplyvnuji atp.) predepisuju take produkcni postup kde je prikazano ktery dil ramu se ma delat jakou technologii (kovani pro lepsie pomer tuhosti/hmotnosti + dodatecne CNC pro presnou toleranci a funkci), predepisuje se nekdy i svareci drat protoze i tam sou schopni ojebat, predepisuje se svareci jig, strihani trubek a presne skoseni takto strihane hrany protoze spravne skoseni dosahne spravne promychani materialu pri svarovani a dostatecne provareny pevny svar, kdyz je na ramu pouzito vice kovanych nebo cnc prvku kde je vice "masa", upravuje sa take spusob svareni (protoze vice masa ubira teplotu a nemuselo by na strane macateho vykovku dojit k dobremu provareni) a cas a teplota v peci aby se vyrovnali pnuti na pozadovanou hodnotu, predepisuje se spusob kontroly kritickych mist, kontrola toleranci pro loziska, loziska atp. Takze videt ram zjeba*y z open product trubek, vahadla a zadni patky bez naznaku nejakeho vlastniho reseni opjevovan tvrzenim produkt manazera ze se jedna o vlastni konstrukci/design/whatever bullshit a dokocne o tom cist 3x v tomto tydnu neni vubec hezke

  • anonymní uživatel Opi 8.4.2019 v 15:57

    A jeste jedna tresnicka z "unikatni vlastni konstrukce".. mam takove tuseni ze chybejici mustek na sedlovych vzperach je primo v rozporu s evropskou technickou normou ktera toto resi pro pripad kolapsu tlumici jednotky

  • profilová fotka Vrana 8.4.2019 v 16:26

    Gayron prostě můsí být za každou cenu "cz". Značka mě absolutně ničím nezaujala, tak mě jsou celkem u řiti.

    Co mě ale sere, je jakou roli v tomhle spojení hraje Trutnov_Trails.
    Jejich stránky a fc funguje čistě jako marketingovej prostor pro quayron, s hodně přepálenou a slizkou tlačenkou.

    Jsou tam permamentní spory s částí místních obyvatel, kteří jsou proti trailům a místo toho aby TT působili jako férová skupina nadšenců, tak dělají dojem prvoplánové vychcanosti, kde zlatým hřebem je Gayron. Jak to pak asi působí na nezaintersovanýho člověka je jasný!

    Každopádně hodně štěstí TT s takovouhle politikou

  • anonymní uživatel Stanley 8.4.2019 v 17:11

    Na kola jsme koukali na ForBikes. Takový nemastný, neslaný. Za ty peníze člověk koupí zajímavější kola (Torque, Capra např.). Ani osazením to nijak neoslní. Škoda

  • anonymní uživatel Helmut 8.4.2019 v 17:38

    Byl bych v klidu to se prodá:-))

  • anonymní uživatel Gobak (gobak (a) gobak.cz) 8.4.2019 v 18:22

    Opi: Já na Rocky Mountain teda taky žádný můstek nemám.

  • anonymní uživatel Jerry 8.4.2019 v 19:01

    Strčte si to dopr*ele naštorc i s wuřtama...Komu to furt cpete? Jaká česká značka? vyrobeno na Taiwanu=Made in Taiwan...dlouho jsem se tak nenasmál...Česká značka = třeba Franta Mrázek, Krutor...Howgh

  • anonymní uživatel Opi 8.4.2019 v 19:03

    Bud to ma RockyM vyreseny jinak (pointa tusim byla aby pri zlyhani tlumivi jendotky zadni kolo neprislo do kontaktu se sedlovou trubkou) nebo si to zle pamatuju. Jak vravis maji sedlove vzpery spojene vepredu. Tuhost nepusti

  • anonymní uživatel Martin 8.4.2019 v 20:50

    Zrovna jsem si dnes všiml podobně drahého /levného kola a kupodivu s velmi podobným rámem. Detaily jsem nezkoumal, určitě jich tam bude spousty, tak mě neberte doslovně. Byl to Radon Swoop 8.0. Je to sice základní model oproti vlajkové lodi Qaronu, nicméně jsem se zaměřil na osazení... RS Lyrik RC2, RS Monarch plus RC3, Magura MT5 a dokonce fungující a 150mm dlouhá sedlovka. Čím nás teda chce tahle česká firma se stupidním názvem nadchnout a přetáhnout nás od kol zajímavějších, hezčích a s lepším osazením.... To je mi záhadou.

  • anonymní uživatel Honza 8.4.2019 v 22:02

    Jaky je kolo nevim, nejel jsem na nej, nesoudim... co ale vidim, je naprosto konfekcni kolo, ktery nicim nezaujme a ten nazev... kdo to kua vymyslel??? :(

  • anonymní uživatel karel (Kk) 8.4.2019 v 22:10

    Za nazvem vidim silne delirium nebo drogy..

  • anonymní uživatel Frank 9.4.2019 v 5:37

    Jasne, vsechno je to vymysleny a promysleny v CR, ale ta predpotopni geometrie, to nam asi nejak uteklo. Uz prestante lidi lakovat. Nekdo se chce rychle napakovat na enduro / trail / ebike vlne a tak prijde na trh se starejma zmetkama, co nakoupil z nejaky haly za par susnu. OK, to je vas boj. A urcite na to par lidi co nemaj prehled natahnete. Ale nelzete lidem. Nedelejte z toho neco, co to neni. To tu sere asi lidi nejvic, nez nejaky made in czech nebo taiwan.

    P.S: navazet se do direct znacek z Evropy ohledne komponentu je asi spatny vtip. Oni maj ty kola preci jen krapet lepe postavena, takze nepotrebuji skudlit a v pulce sezony neco narychlo menit, protoze to nikdo nekupoval.

  • anonymní uživatel Rape 9.4.2019 v 7:09

    Nevím, nějak mě to nezaujalo. Přeji klukům hodně úspěchů, nicméně si nemyslím, že s tím udělají díru do středu země.

  • anonymní uživatel Kojot (Bug (a) gmail.com) 9.4.2019 v 8:05

    Marketing jak svin. Perfektni česká nová značka, directsale a uplňě bezostyšně na to šoupnou malou sedlovku a nefunkční tlumič. Takže blbče zaplať a pokud chceš normálnę jezdit kup si novou sedlovku a tlumič. Sami by za tohle svoje penize neutratili.

  • anonymní uživatel Ewa Farna (lokajsaje (a) zklady.com) 9.4.2019 v 8:29

    Muzu se zeptat proc by nekdo, kdo rozjizdi novou znacku u ktere si navrhl vkastni geo. ramu? Volil "stare" hodnoty? Ja tomu nerozumim, proto se ptam, navic kdyz u zrodu stoji biker nemalych kvalit, bylo to jeho prani?

  • profilová fotka Pavel 9.4.2019 v 14:41

    Teď jsem projel FB profil Kuajronu a nevím, no.... připadá mi to takové nějaké přiblble "lidičkovské". Takovou formu prezentace bych si představoval u nových kol z Decathlonu, či jak se jmenuje ten sportovní supermarket. Celé to na mě působí nějak nedůvěryhodně, jakože za každou cenu zaujmout, všechno je hrozně cool (celkově tento "cool styl" nemám rád a tady to je ještě takovým debilním způsobem), mám z toho pocit, že se nějak moc tlačí na pilu. Kola se mi nelíbí a jestli za nižší cenu se dají pořídit lepší stroje jako YT apod., tak tomu pak už vůbec nerozumím. Nechci soudit, třeba se mýlím, ale tady tohle na mě působí spíš tak, že si chce někdo namastit kapsu a jinak mu je všechno ostatní u prde**. A jestli se pletu, je mi líto těch lidí, co za tím jsou, že jdou na to tak blbým způsobem....

  • profilová fotka Pavel 9.4.2019 v 14:48

    Už jen to - "od bikerů pro bikery"... není to fakt zbytečné? Mě to teda spíš odrazuje, než přitahuje, zavání mi to Horstem Fuchsem nebo něčím podobným. Myslím, že dobrá věc nemusí používat k propagaci tyhle debilní prvoplánové "motta" a slogany. Tohle je jak od děcek ze střední podnikatelské školy, když dostaly za domácí úkol vymyslet nějaký "marketingový trhák"....

  • anonymní uživatel Tom 9.4.2019 v 17:25

    ikdybych uveril tomu, ze tohle jedno kolo je navrzeny, testovany v CR, atd. apod. vsechny ty kecy co jsou v clanku...co tech zbyvajicich, kolik? 26 modelu co nabizej? taky byl kazdej jeden z nich takhle peclive navrzenej a testovanej v CR? :-D

    aneb slovy klasika: "ty tvoje buliky, uz je mam zase na nose!"
    ;-)

  • profilová fotka František Bednář 9.4.2019 v 23:11

    I když ponechám stranou spekulace o cz původu (a vlastní konstrukci a vývoji) těchto kol, tak ani poměr cena/osazení není ani zdaleka nikterak oslnivý. Kolo za cenu 68 k (carma 160) s bídným tlumičem a sedlovkou, tak to není žádná výhra. Za takovou cenu lze běžně koupit (v maloobchodě) trail bike komplet na foxu s kompletním SLX osazením vč. brzd a řazení (nebo enduro na rock shoxu). A když k tomu přičtu, že za plnou katalogovou cenu jsem kolo ještě nekoupil (vždycky si jde počkat na slevu, nebo ji s prodejcem přímo domluvit), tak si nedovedu představit kdo tohle koupí a proč?!!

  • profilová fotka Vrana 10.4.2019 v 0:04

    Každopádně osoba, která si tohle koupí se aspoň dobře "označkuje" :-)

    Totálně infantilní a debilní marketing,
    Vlastně je to docela zajímavý tím, že v žádnym ohledu nenabízí jako nová značka absolutně nic zajímavýho

  • anonymní uživatel Medvěd (aloharider (a) seznam.cz) 10.4.2019 v 22:44

    snaha jistě dobrá, ale ten výsledek je pro mne matoucí. Bud by to mělo stát o hodně méně.. a nebo to vypadat a být osazeno o hodně lépe. Udělat značku která nevypadá nijak zajímavě mi přijde za tuto cenu neprodejné. A název to zrovna taky nepodpořil.. vlastně to vůbec nechápu..

  • anonymní uživatel majkl (m.slavik22 (a) centrum.sk) 13.4.2019 v 11:07

    prošel sem jejich web ...značka kvajron sa od jiných liší tím, že vidle - na uplně všechna kola věšej suntoury... jinou vidli jsem nenašel

  • anonymní uživatel krabica 13.4.2019 v 13:44

    majkl> To bude tím, že za značkou stojí BP Lumen, dovozce Suntouru.

  • anonymní uživatel Balanc 13.4.2019 v 13:44

    Typicka ceska vyjebanost v akci! Stare kola, ci ramy nalezene nekde v zaprasenem asijskem sklade za hubicku. Vychcany cech to skoupi ve velkem, aby stlacil cenu cim jak nejniz a asijat je stastny, ze se toho zbavil... Cesky bikersky sen :D

  • anonymní uživatel SW 15.4.2019 v 10:22

    Mě by strašně zajímalo, jestli je ten tlulmič opravdu tak mizerný (jasně, x2 to není) nebo jestli je prostě špatně vymyšlená ta zadní stavba, tedy pokud je to taková tragédie, jak to podle textu vypadá. Pamatuju si nějaké testy DuAiru z období před cca 2 lety až rokem, nevyšel z toho zas tak špatně, chodem bych očekával, že bude přibližně na úrovni DA Monarchu bez expanzky. Mno, každopádně teď jsem potřeboval narychlo nějakej levnej tlumič na starší FRAMR, vzal jsem ho za 3K, tak uvidíme :D
    Jinak, taky by mě fakt zajímalo, jak se to chová s tím TriAir, s kterým to jezdí PT.

  • anonymní uživatel Matěj (matej.koupa (a) gmail.com) 5.9.2019 v 22:00

    Mongoose Salvo... Zřejmě taky originální konstrukce z našich končin... :) Nemám nic proti Qayronu, nižší modely svou cenou dávají šanci i méně majetným, ale toto je dost neuvěřitelná náhoda na to, že se jedná o původní konstrukci, no ne?

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí