reklama

C-MANIAC 2.0 MX - Cratoni představuje helmu s odnímatelnou bradovou částí

Autor: Keli, vydáno: 15.8.2019

Německý výrobce přileb Cratoni do své nabídky pro příští sezónu nasazuje velmi zajímavou helmu s odnímatelným chráničem brady. V podstatě za polovinu ceny nabídne to samé co konkurenční značky.

Cratoni je ve světě znám a proslaven jako výrobce přileb především pro silniční, městská a elektrokola, ale český trh je poměrně specifický – drtivou většinu prodaných modelů u nás tvoří helmy pro horská kola.
Výše zmíněnému odpovídá i nabídka firmy. Nicméně pro allmountain a enduro jezdce v ní nalezneme některé prověřené modely a také dvě novinky. Cratoni Alltrack a Allset jsou na trhu již léta a patří mezi oblíbené, novinkou je malá helma C-MANIAC 2.0 TRAIL a především integrální přilba s odnímatelným chráničem brady C-MANIAC 2.0 MX.
Mimochodem, Cratoni slaví v roce 2020 své 35. výročí na trhu.



Cratoni C-MANIAC 2.0 MX

Integrální přilbu s podobným názvem Cratoni v nabídce již měl, ale jednalo se o opravdu základní entry-level přilby, vhodné především pro děti. Zatímco C-MANIAC 2.0 MX míří výrazně výše – mezi opravdu chránící helmy pro ostřejší ježdění.

Cratoni jako německá firma si uvědomuje, že bezpečnost je základ, takže helma C-MANIAC 2.0 MX splňuje normy: EN 1078 a CPSC. V současné době prochází také certifikací na normu ASTM 1952–15 určenou pro přilby s odnímatelným chráničem brady. Další novinkou v bezpečnosti je upínací systém LFS – light fit system, který dokonale sedne na jakoukoli hlavu.

Systém odnímání bradového chrániče je velmi snadný – pro demontáž chrániče je nutno zmáčknout tlačítka v oblasti lícních kostí, pro opačný postup, nasazení, stačí náhubek pouze nacvaknout – rychlé a jednoduché.

Nechybí ani obvyklé vychytávky, které u takto určené přilby očekáváš, výškově nastavitelný kšilt pod který si můžeš umístit velké brýle, místo pro montáž akční kamery dostatečné odvětrání pomocí 18 ventilačních otvorů. Důležitým parametrem je zajisté také hmotnost, 520g je velmi konkurenceschopné. V nabídce bude v šesti barevných provedeních a třech velikostech S-M (52–56cm), M-L (54–58cm) a L-XL (58–61cm).

Klasické klišé praví, že cena je až na prvním místě. U této přilby to platí především za poloviční cenu než u konkurence, za 3699 Kč dostanete helmu s špičkovou kvalitou certifikací sjezdovou a v poměrně zdařilé designu na českém trhu by měly být přilby v nejbližší době, jakmile budou rozhodně se na ně podíváme důkladněji v rámci redakčního testu.

Cratoni C-MANIAC 2.0 TRAIL

Druhou novinkou je trailová přilba, C-MANIAC 2.0 TRAIL, která vychází ze stejné platformy jako 2.0 MX. Jedná se o klasickou malou přilbu s podobnými vlastnostmi jako její větší sestra. Nicméně rozdíly zde jsou, například kšilt není stavitelný – je na pevno a slouží jako deformační zóna v případě pádu. Nechybí však stejný upínací systém LFS – light fit system, nastavení hloubky stahovacích pásků, možnost montáže blikačky do stahovacího kolečka… Prodávaná bude ve 2 velikostech (díky LFS systému pokryje celé rozmezí obvodů hlavy), na výběr bude 5 barevných variant – to vše za 2999 Kč.

Infobox

Cratoni C-MANIAC 2.0 MX
Cena: 3 699 Kč
Dostupnost: září/říjen 2019

Cratoni C-MANIAC 2.0 TRAIL
Cena: 2 999 Kč
Dostupnost: září/říjen 2019

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí