MojeKolo

Test: Beast Soul - dost dobrý za dost málo peněz

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 22.8.2019

Svět cyklistiky je rozmanitý a přístupy k němu taky. Když do něj ale trochu proniknete, vlastně to s tou rozmanitostí není zas tak žhavé, protože pokud vám kolo neslepil či nesvařil kámoš v garáži, je velká šance, že vzniklo v jedné ze tří obřích fabrik na rámy na Taiwanu. A přesně tam vznikl i Beast Soul. Netřeba chodit okolo horké kaše, jedná se o rám z nabídky firmy AstroEng dovezený do ČR, nalakovaný a osazený. Proč? Protože kluci, co za tímhle počinem stojí, chtěli nabídnout kolo podle jejich představ. Za rozumnou cenu a hlavně na osvědčeném rámu. Dá se namítat leccos, nicméně jelikož je Astro jednou z největších firem na výrobu kol, dá se čekat, že jejich rám bude fungovat.

Beast Soul je devětadvaceti­palcové závodní enduro se 150mm zdvihu vzadu a 160mm vapředu. Prostě jde o přesně ten typ kola, který tuhle sezónu otáčí světem cyklistiky. Hliníkový rám s moderní agresivní geometrií na velkých kolech a zdvizích. Řečí čísel, hlavový úhel je 65,5°, sedlový 75°, reach v testovaném Mku je 450mm, délka zadní stavby 444mm, rozvor 1207mm a střed je usazený 25mm pod středy nábojů kol. Zadní stavba je mírně delší, jinak všechno odpovídá modernímu pojetí geometrií, dlouhý předek, položená hlava.

Velmi výrazné je ale hlavně osazení. Mimo pár testovacích drobností jako je kokpit syncros apod. je kolo na fotkách v podstatě v „sériovém“ osazení. Na všech kolech Beast najdete letos podvozek DVO, karbonové výplety Quai či pohon GX. V „základním osazení“ bude mít Soul vidlici DVO Diamond a tlumič Topaz, pohon Eagle GX, sedlo a sedlovku SDG, brzdy Formula Cura a karbonová kola Quai M30 s vnitřní šířkou 30mm a kokit s karbonovými řídítky. A mimo to všechno má poměrně vtipnou cenovku. Tohle kolo vyjde totiž na 77 tisíč Kč. Karbon kola, DVO, 29 enduro, Formula brzdy. 77 000,–. Za mě dobrý

Ve vyšším osazení, téměř shodným jako je na fotkách, kdy bude kolo vylepšené o karbonové výplety Quai Isos 33 s unikátním systémem ráfků a vnitřní šířkou 33mm a kokpit od Chromagu, bude cena zhruba 95 000 Kč. Pod sto tisíc.

Když skočím rovnou k jízdním vlastnostem, asi nejvíc mi po prvních pár metrech na trailu kolo evokuje slovo „Balanc“.

Beast Soul je prostě dobře vyvážené kolo. Je nízké ale ne zbytečně nízké, je dlouhé ale ne zbytečně dlouhé, je položené ale ne zbytečně moc položené. Po pár dnech spolu na „běžných trailech“ mě dost překvapilo že i vysokozdvihové enduro na velkých kolech nemusí být vyloženě tank. Ano, úzké zatáčky nebo zavřené klopenky nejsou jeho parketa, nevím jestli roli hraje dlouhý předek nebo zadek, asi spíš oba dohromady. Ale hlavně díky osazeným karbonovým kolům Soul výborně jede po rovině i do kopce, takže není vyloženě špatný i na „ne až tak“ drsných trailech. Jistě jsou daleko víc univerzální kola, ale vzhledem ke zdvihu a geometrii jezdivost kola velmi příjemně překvapí. Prostě i pokud nemáte vyloženě Champery za domem, je tahle devětadváca díky lehkým kolům relativně obratná (na svou kategorii) a dost rychlá i na míň náročných trailech.

Velkou zkouškou tohohle kola bylo DH/Enduroserie v Koutech. V rámci sobotního tréningu jsem si ještě zlehka hrál s nastavením kola, koneckonců, vidlice i tlumič má poměrně dost variant, od kompresí, odskoků až po vložkování pozitivních a negativních komor nebo třeba předpětí negativní pružiny ve vidlici. Prostě je toho dost. Po dvou dnech v Koutech musím každopádně DVO podvozek pochválit, patří k tomu lepšímu, co jsem zatím zkoušel.

Tlumič Topaz má sice svoje slabiny, v zásadě se z hlediska kontrukce jedná o vylepšený Monarch Plus a trpí proto podobnými nemocemi, tj. zahříváním při delších sjezdech a tím pádem změnou chodu odskoku. Nicméně je výrazně lepší než starý Monarch a tak extrémní rozdíly jsem ani v koutech nepociťoval. Velký podíl na tom má ale určitě konstrukce rámu. Ne nadarmo platí nepřímá úměrnost – čím složitější rám tím jednodušší může mt tlumič. Na ověřeném virtuálu Soulu fungoval Topaz velmi dobře i v základním nastavení vzduchových komor. Z mojí čerstvé alpské zkušenosti je ale lepší to až tak moc neřešit, protože vzhledem k progresivitě rámu chce konstrukce tohohle virtuálu pracovat s co největším množstvím vzduchu a co největší linearitou. Vidlice Diamond je jednoduše výborná. Chod je ukázkový a tlumení opravdu funguje, tj. vás prostě nebolí ruce. Pro mě je velmi důležité i to, jestli opravdu fungují i všechna „kroutítka“ co vidlice má. A přesnost nastavení je u Diamondu přímo ukázková. Má totiž jenom 6 poloh nízkorychlostní komprese. A každá jedna je velmi rozdílná. U vysokorychlostní komprese je cvaků psaných sice 29, ovšem ty jsou tak drobné je jich tolik, že jsem si spíš jednoduše počítal otáčky a půl otáčky celého ovládání. Zkrátka DVO dobře, ale abych moc neodbíhal od Beasta.

Upřímně jsem čekal, že na těžkých sjezdových/enduro tratích bude tohle kolo doma. Vlastně tohle je přímo ideální výběh pro závodní enduro. A je to tak, 150mm zdvihu vzadu, 160mm vepředu a velká kola si se všemi roletami a dírami v Koutech vcelku hravě poradily. A zase přišla ke slovu ona vyváženost. Je to už několikáté kolo, kde mě baví, že délka zadní stavby a rozměr reach jsou velmi podobné. U Beasta je rozdíl jenom 6mm ve prospěch reache. Díky tomu (a položené hlavě) mám pocit že sedím přesně veprostřed kola a můžu díky tomu poměrně snadno pracovat s předozadní polohou v „sedle“. Jedu hrabankovou jedničku, víc zamáčknu řídítka a nutím vzorek předního kola zakousnout se do podkladu. Prudká zatáčka, nadlehčím zadek a nechám zadní kolo sklouznout. Samozřejmě nesmím čekat otočení se na pětikačce, tohle kolo je nějak dlouhé a nějak stavěně. Nicméně chybějící hravost a obratnost mu rád odpustím ve chvíli, kdy přijdou ke slovu výhody delší zadní stavby. Při krizovce, ve velmi rychlém nebo rozbitém terénu má tohle kolo docela dost „pochopení“. Pokud někde něco pokazím, zadní stavba a relativně dost zdvihu na virtuálu mě podrží a rovnou mě nehodí na zem. Odezva od kola samozřejmě není tak přesná, jako od některých striktních závodních mašin, na kterých jsem jel, ale o to méně jste zase unavení a rozbití z dlouhodobého závodního hlediska.

Zkrátka Beast Soul umí jet rychle a přenáší k jezdci tak akorát odezvy, aby bylo příjemné jezdit a zároveň umožnilo nějaký prostor pro chyby. A v případě chyb dokáže poměrně slušně podržet. „Prostoru pro chyby“ dost pomáhá i dlouhý předek a položená hlava, protože můžete jít opravdu hodně nad přední kolo a nemáte strach, že byste měli letět přes řídítka.

Když už jsem nakousl to brždění. Že je tenhle virtuál pohodlný, citlivý i dobře vyvážený z hlediska progresivity, o tom asi není pochyb. Delší zadní stavba navíc pomáhá k opravdu klidné a přitom rychlé jízdě i v opravdu rozbitém terénu. Čím mě ale tohlo kolo jako celek bavilo v Koutech asi nejvíc, je jeho schopnost zastavit na pětníku. I na relativně „jezdivých“ gumách WTB Trailboss tohle kolo prostě skvěle brzdí. Široký ráfek a zadní stavba která funguje i pod brzdama a tím pádem tlačí kolo pořád k zemi, vám dovolí být při nájezdu do zavřených zatáček velcí optimisti. Protože i když je to moc, kolo fakt zpomalí. Což je vlastně zásluha i velmi, velmi povedených brzd Formula Cura. Jo, to jsou ty brzdy, jak je vozili Spec. Factory Racing a Loic Bruni říkal, že dvoupístky asi úplně stačí. Ohromná síla je jedna věc a může leckoho vystrašit. Nicméně, větší síla brzdy znamená menší nutnou sílou jezdce. Menší mačkání, menší pumpování a tím pádem i menší únavu předloktí. Nemůžu si pomoct, ale vůbec mi tyhle brzdy nepřišly „digitální“. Dávkovatelnost je velmi slušná, samozřejmě to platí na pořádném kopci při použití rozumných gum a ráfků a odpružení.

Jo a tím jsem vlastně zpátky u toho „balancu“. Tohle kolo skvěle funguje jako celek. Možná právě tím, že jej dělají nadšenci, kteří jako základ vzali sice „cizí“, ovšem funkční rám a osadili ho tím nejlepším co je. V osazení není jediná věc kterou bych vyměnil. Což je při pohledu na cenovku velmi, velmi neobvyklá situace.

Foto: Jara Sijka

Pokud si vezmu jednoduchou matiku, asi těžko najdu jinou závodní 29 v tomhle olepu za takové peníze. Beast Soul je ověřený funkční rám, který je v top olepu. Tenhle rám vám navíc v Beastu nalakují jak budete chtít a osadí jak budete chtít. Z hlediska jízdních vlastností kolu samozřejmě extrémně pomáhá osazení, to si můžete ale naladit taky, pokud chcete kolo víc sjezdové, máte možnost širších ráfků a vidlice o zdvihu 160mm, případně víc trailové pojetí umožní 25mm ráfky Isos Trail a menší zdvih vidlice. To je ještě jedna výhoda téhle malé „garážové“ společnosti, i když vám rám nevyrobí na míru, zbytek komponentů vám naladí přesně jak řeknete.

Infobox

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Kukuč (Kukuc (a) gmail.com) 22.8.2019 v 8:02

    A váha? Bejt to po 15kg tak je to fajn.

  • anonymní uživatel Wajtas (None (a) none.com) 22.8.2019 v 8:12

    Kukuč: je to rám co prodává CTM a možná i KHS to si nejsem jistej. S bezdušema se dá dostat na 13,5 kg...

  • anonymní uživatel Boris 22.8.2019 v 10:16

    No, este kdyby se to dalo postavit na novem SLX za podobne prachy a nemam nad cim ohrnovat nos :)

  • anonymní uživatel Sunsine 29 22.8.2019 v 10:31

    Konečně někdo, kdo neříká o Astro a jiném rámu (což je vždycky na první pohled vidět) věci jako NAŠE výroba, NÁŠ vývoj, NAŠE konstrukce a podobně. Jen tak dál a opravdu držím palce!

  • anonymní uživatel honza Beast 22.8.2019 v 10:56

    na slx 11 bez problemu postavime, vyhoda garaze... ted je to na gx12...
    btw: testovana kola jsou v testu i zde:
    www.pinkbike.com/...

  • anonymní uživatel Honza Beast 22.8.2019 v 12:00

    Kukuc: vaha od 13,3 do 14,5kg dle osazeni...

  • anonymní uživatel pps 22.8.2019 v 12:48

    Tem 13,3kg neuverim, dokud to neuvidim. Jinak cena paradni za slusny kolo a pokud je ta vaha realna, tak palec hore!

  • anonymní uživatel Honza Beast 22.8.2019 v 13:06

    Pps. Pike, superdeluxe, quai 29, x01, formule, lehky doplnky a gumy a ses tam... kilo klidne lita sem a tam na kokpitu a gumach...

  • anonymní uživatel pps 22.8.2019 v 18:42

    Vsechno beru, nerikam ze 14kg je nereálných, ale 13,3 (ten rozdil 0,7 je v realu zanedbatelnej) na 29" a hlinu.. jak pisu, dokud neuvidim...

  • anonymní uživatel Tom (tom (a) tom.tom) 2.9.2019 v 12:52

    kluci pekne! tenhle pristup se mi libi, zadny BS, cajk kolo, cajk cena...pekne, pekne

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí