reklama

Test: FiveTen Freerider - legenda s pošramocenou pověstí

Autor: Martin Trčka, kategorie: Test, vydáno: 2.9.2019

Jaké boty na platformy? Skoro ve většině odpovědí zazní Five Ten. Značka, u které pojmy jako etalon, legenda, klasika jsou pravdivým příměrem. A jak jsou na tom legendární Five Ten Freerider? Test prozradí více.

Historie značky Five Ten šahá do roku 1985 a jejím domovem tehdy byly národní parky Yosemite a Joshua Tree, kde horolezec Charles Cole přišel s vlastní obuví Five Tennie. Od té doby se boty uchytily u horolezců, kteří rádi pokořovali výzvy v podobě obtížných výstupů (z hodnocení obtížnosti je taky odvozen název firmy). V průběhu let se boty i se svou magickou podrážkou zlepšovaly a přelívaly se do dalších sportovních odvětví. Pro nás je důležitý rok 2000, kdy se Chris Kovarik, Nathan Rennie a mladík Sam Hill začali na závodech objevovat s botami Five Ten a tím se tato značka začala dostávat do podvědomí široké bajkerské komunity. V roce 2011 pak došlo ke spojenectví s gigantem ADIDAS. Toto spojenectví následně rozdělilo bajkery, a proto se dá dnes u piva vést nekonečná debata, jaké byly 5.10 boty před spojením s Adidasem a jestli dnešní modely ještě smí nést jméno odkazující na historii Five Ten. Ale tolik k historii, přejděme k praktické přítomnosti.

Model Freerider je v nabídce už zhruba 10 let, za tu dobu však doznal jen pár kosmetických změn, protože proč měnit, co funguje. Bota svých charakterem a visáží evokuje spíše volnočasovou obuv, nebo boty na skate. Osobně znám vícero lidí, kteří na Freerider nedají dopustit jako na městskou botu, ale hlavním účelem je jednoznačně jízda na kole. Nicméně univerzalita využití se nedá Freerider odepřít.

Podrážka je tvořená gumou Stealth S1, která je základním kamenem úspěchu všech bot Five Ten. Spojení svršku a podrážky je lepením a prošitím. (Sám jako hrdý majitel Impact low znám problémy s pouze lepenou podrážkou, na druhou stranu nic, co by šikovný opravář obuvi po záruce nespravil) Podrážka je spíše měkká, o nějakém tuhém přenosu síly z noh do pedálů zde nemůže být řeč. Ale od toho má Five Ten jiné modely. Osobně mi bota přišla extrémně pohodlná, evokující ty nejlepší vzpomínky na skate obuv. Svršek obuvi je kombinací kůže a síťoviny. Mohutný jazyk nijak nepřekáží, absence gum spojujících jazyk s boky nevadí. V mém případě se jedná o modro / oranžovou barevnou kombinaci, která budí příjemnou pozornost a je vlastně unisex, protože jsem je viděl na obou pohlavích. V porovnání s modelem Impact se jedná o velmi odlehlčeného bratříčka, v konkurenci stejného zaměření je váha průměrná. Míra ochrany je zde minimální, proto se obuv hodí spíše na mírnější výjezdy (sám je však beru na veškeré enduro výjezdy, protože min. v létě je jejich odvětrání k nezaplacení), ale je to o prioritách jezdce. Umím si je představit jako skvělé boty pro zábavu, na závody bych se podíval jinde, pokud chci honit každou vteřinku.

Boty jsem sice dostal od Keliho už v dubnu, protože mu nesedla velikost a je závodník, který se nemohl smířit s velkou mírou měkkosti podrážky, ale prakticky jsem v nich začal jezdit na konci května. Prvním velkým zátěžovým testem byl trochu netypický závod. Na Kopřivnického Drtiče jsem se letos chystal poprvé, s novým kolem a novými botami to bylo pro mě plné očekávání. Nicméně kde lépe otestovat boty, než na kombinaci sjezdů, výjezdů a tlačení celý den v počasí přecházejícím z tropů do přívalové bouřky. Další výjezdy už pak míchaly vše dohromady, dlouhé výlety na lehko s enduro zábavou v plné polní.

Pokud už jste měli někdy zkušenost s botami 5.10, tak vás tady nic nepřekvapí. Jestliže zkušenost nemáte, špatně se vysvětluje, že vaše skejty ani zdaleka nedrží tak skvěle, jenže bez vyzkoušení nelze procitnout. Něco málo bot jsem již vyzkoušel, ale projev 5.10 je ideální, pokud chcete nejjistější spojení hned po nášlapných pedálech. Guma drží za všech okolností, limitem jsou klasicky pedály a jejich kotvící prvky, rozuměj piny. Když spojíš skvělé pedály a 5.10 podrážku, máš mnohdy pocit, že tvá noha je jištěna nášlapem. A když si nohu špatně umístíš na pedál, bez odlehčení a nadzvednutí jí do správné pozice nedostaneš. Nehledě na to, že podrážka tě podrží i při tlačení na různých površích a její usmyknutí je spíš příčinou banánové slupky. Bota vlastně plní, co od ní požaduješ, je pohodlná, neskutečně drží a ty jsi díky tomu jistější v pedálech svého kola. Měl jsem nejprve obavy, jaká bude odolnost proti vodě a dešti. Nutno říct, že mrholení a menší deště přežijí nohy relativně v suchu, horší je to, jakmile ale dojde k většímu dešti. Bota nasákne vodu a úměrně tomu ztěžkne. Vysušení přes noc bez pomoci elektrických vysoušečů je možné jedině u kamen, kde je potřeba hlídat oheň a jestli se náhodou i samotné boty nestaly palivem pro kamna. Přirozeně boty dost špatně vysychají a do podzimního a jarního počasí se možná budou hodit nějaké s voděodolnou úpravou.

Nejdůležitějším faktorem u bot, kór v bajkovém prostředí, je jejich výdrž. Moje Impacty jsem koupil snad v roce 2013 a dodneška drží, zub času a pinů se na nich podepsal. Obuvník je lepil jen jednou. Chvíli sice odpočívají na zaslouženém odpočinku, ale jako boty do zimy nebo maximálního marastu, jsou stále dokonalé. U Freerider mám plno ohlasů na jejich špatnou výdrž, všichni mi hned kontrolovali podrážku a upozorňovali na zničení podrážky piny. Možná v mém případě mám štěstí, možná mám tupé piny, možná jezdím podstatně málo a boty spíše šetřím, ale žádné zásadní zničení jsem nepozoroval, boty jsou po 3 měsících skoro jako nové. Jaké máte zkušenosti vy? Máte taky tolik štěstí jako já, nebo naopak vaše boty utrpěly ježděním smrtelné rány?

Pro mě jsou tohle legendární boty s trochu pošramocenou pověstí, ale já jsem s nimi byl nad míru spokojen a určitě si spolu užijeme ještě spousty zábavy. Cena odpovídá nabízenému, lepší univerzály asi nelze pořídit, pokud ano, pište do komentářů, třeba to bude výzva k souboji. Za fotky převelice děkuji Vlado Marko.

Infobox

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel zajac 2.9.2019 v 10:08

    Jakmile se bota namočí, povolí vnitřní papírová vložka (nečekaně), která je do té doby oporou pro jinak měkkou podrážku. Když to člověk párkrát zopakuje, není to freeride ale barefoot. Do města super, ale do lesa ne.

  • anonymní uživatel henry 2.9.2019 v 10:10

    Doporučuji vyzkoušet: www.adidas.cz/... - dlouhodobě zkoušeno - pevná, stabilní, odolná a pohodlná. I 3denní trek v horách s ní nebyl problém

  • anonymní uživatel Petr 2.9.2019 v 10:16

    Zajímalo by mě srovnání s shimano sh gr5

  • profilová fotka esmo 2.9.2019 v 10:20

    zajac: jezdím jeden pár už druhej rok a nic takového co popisuješ jsem rozhodně nepocítil ...

  • anonymní uživatel bok 2.9.2019 v 10:31

    osobně bych místo fr doporučil o něco lepší Sleuth, ale ty jebky se opět po dvou týdnech rozlepujou takže nikdy víc

  • anonymní uživatel Pedro Sanchez 2.9.2019 v 10:41

    Měl jsem to štěstí a koupil ještě "dobrou várku" freeriderů, které jezdím už sedmý nebo osmý rok. Bláto, déšť, léto, zima... sice nejsou jako nový a jsou trochu vyčvachtaný, ale nikde žádná díra, nic rozlepený. Kámošům kteří koupili ty samý boty o půl roku později, se boty rozpadly na cucky po dvou měsících...

  • anonymní uživatel CanaLL 2.9.2019 v 10:47

    jezdím Freerider high na pedálech Crankbrothers Stamp 3 Large druhým rokem, za každýho počasí + nošení do hospody a na motorku a zatím naprosto bez problémů - na podrážce je vidět pár šrámů od pinů, ale nic hlubokýho. u mě dobrý!

  • profilová fotka modryorangutan 2.9.2019 v 10:53

    každá bota promokne, nemáte spíš někdo zkušenost s návleky na tento typ bot? Klasický na tretry budou asi moc úzký což?

  • anonymní uživatel exot (exot (a) nekde.com) 2.9.2019 v 11:12

    Freerider VXi kupované na podzim 2016 v FiveTen outlet shopu v LA. Dva roky držely velmi dobře, 2x intenzivní bajková "dovolená" v kanadě - po druhém roce se objevila na podrážce větší díra, kterou se tam nejspíš dostávalo moc vody a podrážka se totálně odlepila a to tak, že držela jen na švech, lepidlo se kompletně vydrolilo. První pokus o zalepení (chemopren) se zdál být OK, ale drželo to jen dva měsíce a opakovalo se totéž. Druhá oprava (mamut) se zdá být trvanlivější, ale už je vozím jen na nějaký trial a blbnutí na pevňáku. Podrážka je v oblasti pinů na sračku, ale mamut to dal docela dohromady :)

  • anonymní uživatel exot 2.9.2019 v 11:14

    Abych to shrnul: Bota vlastně vydržela docela bandu, jen mě trochu zarazil její rychlý odchod. Možná kdybych to dal obuvníkovi, tak to slepí něčím lepším, ale nechtělo se mi tam tahat boty s rozpáranou gumou.

  • anonymní uživatel Roman 2.9.2019 v 11:18

    Zajac: Máš pravdu musel jsem dodělat vložku z kydexu. Začal jsem vozit pedály s M4 piny a výdrž podrážky šla rapidně nahoru.

  • anonymní uživatel Zajac 2.9.2019 v 11:47

    Roman: taky mě to napadlo takto řešit ale už bylo nejspíš pozdě.
    Esmo: super, přeju ti to. Hafo lidí kolem mě takový štěstí nemělo.

  • anonymní uživatel Honza (kolo.bazar (a) email.cz) 2.9.2019 v 14:07

    Modryorangutan: dají se použít i ty klasické na MTB tretry, akorát je musíš vzít o něco větší. Já tak používal návleky na sjezdové tretry od Shimana a v pohodě. Samozřejmě nemůžeš čekat, že ti jedny návleky vydrží celý podzim.

  • anonymní uživatel Gabosh 2.9.2019 v 15:05

    FiveTen Freerider, spokojenost! Drží už 3 roky tvar, podrážka v poho, jsou teplé a promoknou prostě standardně, jezdím docela dost! Jen když se v nich chodí po cestě/městě, tak chytají nalepené žvýkačky na zemi :) :) a to brutálně každou.. (mega problém to pak z těch lepivých podrážek vyšprtnout, no ;) ).

  • profilová fotka Wrist 2.9.2019 v 15:42

    Po velmi dobré zkušenosti se starými modely - 5.10 Baron, 5.10 VXi jsem koupil model Freerider Pro 2018 a po 5 měsících se roztrhla podrážka úplně na okraji v místě kde se nedotýká pinů. Bota je sice lehká, ale výdržnost je špatná.

  • profilová fotka ondrascz 2.9.2019 v 16:54

    Freeridery vozim patou sezonu. Drzi.

  • anonymní uživatel Roman 2.9.2019 v 17:25

    ondrasz: 5 sezon jedny boty? Mě to teda vychází tak na 1 pár na sezonu a to těch bot točím povícero.

  • anonymní uživatel Cerv (Cervajz (a) tiscali.cz) 2.9.2019 v 17:49

    Za mě northwave clan, supr bota, mám ji od jara a zatím
    drží dobře...

  • anonymní uživatel agrrr 2.9.2019 v 20:11

    Zdar,

    ja vozim celu sezonu tie starsie freerider winter ediciu (kto si pamata, tak su to tie s tym velkym jazykom, ktore prekryje snurovanie = tie zelene a modro-cervene). Pohodlie je super, odvetranie je horsie to je jasne, ale co ma fakt serie tak je ta podrazka. Piny jej davaju zabrat a to hlavne na okrajoch, kde sa pomaly ale isto lupe. Zatial to nie je nic tragicke, v strede drzi super a ziadne naznaky opotrebenia. Mam ich sotva par mesiacov takze uvidime. Ak by vydrzali aspon 3 sezony ako volakedy moje stare impacty budem rad. :)

  • anonymní uživatel EnduroPetr (petrmurla (a) gmail.con) 2.9.2019 v 21:30

    Musím se přidat do diskuze. Začal jsem jezdit tento rok, na začátku sezóny jsem si koupil přímo testovaný model, pokud jde o pocit z boty, sedí dobre, potřeba více utáhnout, rozhodně však nepociťuji pocit, kdy bota skoro nejde odlepit, v kombinaci s pedály stamp vyšší řady od CrankB. Je stejně potřeba bohu poradně na pedál umístit aby opravdu dobře držela, i tak však obcas hodně ulýtává.

    Vlastním letos už druhý pár. První vydržel cca 4 měsíce a musím říct, kdyby se mi barevně tolik nehodily ke kolu, jdu určitě do jiných bot, problém je jednoduchý. Použity materiál je nevhodný snad i na běžné nošení do hospody natož na kolo.

    Není rozumné dělat obuv na kolo z broušené kůže a to hned z několika důvodu, Vadí ji všechno, prach, voda a nevím jak vy ale snad vždycky když jedu, aspoň na jedno z toho narazím. Impregnaci atd samozřejmě používám. Bohužel i po masivní vrstvě impregnace po každém vykaetacovani stejne jako po použití čisticích přípravku na brousenou kůži, zbylo spis kus ničeho než pěkná obuv. Pravda však je, že jsem je nešetřil.

  • anonymní uživatel Sunsine 29 3.9.2019 v 0:06

    EnduroPetr: " kdyby se mi barevně tolik nehodily ke kolu, jdu určitě do jiných bot" je asi všeříkající. Plus ten pravopis :)

  • anonymní uživatel Honza 3.9.2019 v 7:11

    Ja beru model freerider jako nej botu z jejich rady .
    Osobni zkusenosti a recenze Five ten :

    Klasicke Impacty : Supr na DH , ale jinak strasne spatne odvetrana bota . Rozlepuje se podrazka . Da se zpetne prilepit . Perfektne tlumi dopady. Po desti schne dva dny

  • anonymní uživatel Honza 3.9.2019 v 7:12

    Freerider pro : Oproti klasickej freeriderum tuzsi a uzsi . Mnohem mene pohodlne . Neprodysne . Vozim je hlavne v zime , v podstate clovek nemusi mit navleky .
    Vydrz – po roce zatim stale drzi , ale nepouzivam je jako hlavni botu kvuli nepohodlnosti .

    Klasicky freerider : Mam jiz treti par . Ani jeden se me nerozlepil . Narozdil od zminovanych nahore ma podrazku prisitou . Da se vnich delat vse . Chodit , jezdit , kopat traily.
    Za mne nej bota . Vybiram jen typ z latkovym povrchem kvuli prodysnosti . Po desti samozrejme hned mokry, coz beru jako akcepotvatelnou dan . Chodim v nich vlastne neustale …
    Vydrz : 2 roky. Pak se ze spoda zacne lamat podrazka , vydrolena od pinu .

    Kdyz to shrnu , five ten urcite neni idealni znacka a clovek si musi dat bacha na co botu kupuje. Me se osvedcil jen klasickej freerider …

  • anonymní uživatel Koli 3.9.2019 v 8:02

    Enduropetr: Ani 5.10 není spása a není to nášlap. Pokud jezdíš chvíli, tak máš problém spíš s tím, že si zatuhlej v kolenou a proto ti ulítávají nohy, na platformách musíš výrazně víc dřepovat než s nášlapy, proto sem po 10 letech přešel na nášlapy, protože v enduro ježdění je to pro mě příjemnější. Ale člověk by se měl učit na platformách. Co se týče bot, pokud si koupím běžecký boty, taky mi dají sezónu a budu rád. Proto nevidím problém v tom, že mi boty na kolo taky vydrží sezónu max dvě, kor pokud jezdím třeba 3-4 týdně a pak je ještě nosím do hospody. Starý impacty mi vydržely dlouho, ale taky byly 3x těžší než freeridy :)

  • profilová fotka Tonda Kračman 3.9.2019 v 10:03

    Petr: Mám Shimano GR 7 i Freeridery.
    Lepivost: Obrovskej rozdíl v podrážce lepivosti podrážky, Fiveteny drží fakt jak přilepený, Shimana zdaleka ne. Musel jsme dát nový lepší pedály, zvyknout si a potom to jde. Ale občas noha klouzne když naplno netlačím na pedál. Tzn., že v terénu je to ok, ale když šlapu zvolna (třeba asfalt) a nedávám pozor, tak to občas uklouzne.
    Výdrž: Freeridery po roce trailovýho ježdění roztrhaná podrážka. Shimana vozím dva měsíce, takže ti výdrž zatím neřeknu, ale já na japonskou výdrž právě spolíhám....... Shimana jsou z jinýho materiálu, ne tak silnýho a asi nenasáknou vodou...
    Vzhled: Fiveteny jsou výrazný (holky padají na prdel :-) ) , ale Shimana jsou včerný barvě velice elegantně decentní a fakt nikoho neurazí...

  • anonymní uživatel Sektor B5 16.9.2019 v 16:01

    Na pohled hezký. A barva by se mi fest hodila ke kolu, to je nejdůležitější :-)

    Bohužel se mi nepodařilo ještě zničit stary Shimana DX. Je pravda, že nejezdim moc za mokra, ale stejně si ty mrchy uz na sebe vydělaly. Navíc teď už jsou v kategorii superretro.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí