Pozvánka: Vše o poslední Gaspiho expedici Zam do Ruska na přednášce v Praze

Autor: Keli, vydáno: 5.9.2019

Český biker Richard Gasperotti v roce 2012 vyrazil s partou kámošů na bikovou expedici do Mongolska a tím položil základy projektu Zam. Jako fotograf se s ním od začátku veze Adam Maršál. Zam letos v létě procestoval poloostrov Kola leží v Rusku vysoko za polárním kruhem. O tom, co kluci zažili, viděli a vyfotili, se můžete přijít podívat a pokecat v 17.00 hodin v pondělí 9. září do Galerie Langhans, kde bude mít Adam přednášku. Dozvíte se nejen o tom, jak vypadá ruská polární MTB scéna, ale i jak se projekt Zam vyvinul za posledních sedm let. Fotografové horských kol a dalších extrémních sportů, kteří by rádi ukázali lidem svoje výsledky jinak než na svých sociálních sítích, se mohou inspirovat mediálními zkušenostmi party zam. Přijďte se přesvědčit sami, Galerii Langhans najdete v 1. patře v budově Foto Škoda ve Vodičkově ulici v Praze.
Bližší info zde.

S Adamem jsme na téma posledního Zamu udělali rychlý rozhovor.

Letos jste na konci července jste odjel na ruský poloostrov Kola. Jak se Vám tam líbilo?
Líbilo i nelíbilo. Poloostrov Kola leží v tundře nad ruským polárním kruhem. Z Prahy je to sem 3300 km, což pro nás znamenalo strávit dvě noci v autě. Točili jsme se za řízením tak, že vždy jeden řídil a ostatní v rámci možností spali. Jako první jsme se rozhodli prozkoumat pohoří Chibiny nedaleko důlního města Kirovsk, ale odradila nás krajina zdevastovaná těžbou apatitu. Třicet kilometrů od města mimochodem na přelomu 70. a 80. let probíhaly experimenty s těžbou apatitu za pomoci řízených jaderných výbuchů. Naším dalším cílem byla Teriberka, rozpadající se rybářské městečko na břehu Barentsova moře. Krajina je divoká a syrově severská, ale člověk neuteče pohledům na rozpadající se paneláky a lodě ponechané napospas osudu. Nevyhnutelně vás přemůže pocit zmaru, který vás neopustí ani v největším městě za polárním kruhem – nikdy nezamrzajícím přístavu Murmansk, který tvoří paneláky a přístavní jeřáby.

Jezdí se tam?
Místní biková komunita nás potěšila. Biker Dimitrij Kapitančuk nad městem postavil skvělou sjezdovou trať Ogni a jeho kamarádi Žéňa, Ilja a Nikita nás protáli i po dalších trailech. Vzhledem k tomu, že zde tou dobou panovalo polární léto, dalo se jezdit až skoro do půlnoci. Pršelo, čtyři stupně fičelo, zalézalo, ale místňíci jezdili nalehko a bez rukavic. Takhle vypadá ruské polární léto. Naší poslední destinací byla Kandalakša, městečko na břehu Bílého moře. V okolí je krásná příroda se skalnatými kopci ozdobenými zakrslými borovicemi. Výhled na moře byl to nejhezčí, co jsme na Kole viděli.

Co chystáte v nejbližší době? Na jaké další aktivity se můžeme těšit?
Z každé expedice Zam připravuji fotokihu, která v první řadě putuje do ruky našim partnerům. Bez nich by žádný Zam nebyl. Předání proběhne na největším světovém veletrhu cyklistiky Eurobike v německém Friedrichshafenu. Výletem na Kolu jsme završili osmou edici Zamu, takže máme na dohled kulatou desítku. Na pár kontinentech jsme ještě nebyli, a tak máme pořád o čem přemýšlet.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Jan 5.9.2019 v 21:42

    Nevim jestli je to zatažený někym, ale s tím sajůzem jdete víte kam....Gaspi zpamatuj se jo?

  • anonymní uživatel mates2502 (mates2502 (a) gmail.com) 6.9.2019 v 6:13

    Jan: Ty se vzpamatuj a běž si s tím svým komentářem na Novinky ... blbe.

  • anonymní uživatel Jan 6.9.2019 v 21:48

    mates: sám se zpamatuj ...debile tohle si právě strčte do těch Novinek woe

  • anonymní uživatel Denis (lowdog136 (a) gmail.com) 25.9.2019 v 8:10

    come again

  • anonymní uživatel Lukáš (zeber (a) centrum.cz) 25.9.2019 v 11:39

    Jan : Pokud už chceš nadávat, aspoň si to po sobě přečti. :-D

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí