Video a fotostory: Gaspiho pátý Zam prozkoumal Taiwan

Autor: Adam Maršál, kategorie: Video, vydáno: 1.8.2016

Slovo Zam pochází z mongolštiny a znamená cestu. Po dobrodružstvích v Novém Mexiku a Sardinii, jsme se rozhodli podívat se blíže na freeridové lokality na Thaiwanu, v zemi, které je největším producentem horských kol na světě.



Náš tým v čele s Richardem Gasperottim procestoval celý ostrov téměř dvakrát křížem krážem. Použitelných trailů nebylo mnoho a bylo opravdu obtížné najít opravdu dobrý spot. Jen párkrát se zadařilo. V tomto foto příběhu uvidíte většiny situací z Gaspiho pohledu skrze GoPro a také z mého (Adam Maršál, pozn.red.) foťáku Canon EOS 5DS R.

V rýžovišti – Vypadá to, že se zde rýže pěstuje všude, kde je volné místo. Rýže obklopuje budovy ve městech, hodně rozšířená je samozřejmě na venkově, ale v podstatě je úplně všude. Gaspi si pro tuto fotku vybral jeden ze zavlažovacích kanálů pro rýžová pole nedaleko Hualien, druhého největšího města na Thaiwanu.

Na Měsíci – Gaspi sjíždí svah, který je nazývám Moon Worlds nedaleko Kaohsiung County. Američané podobné místa nazývají „badlands“, ale Thaiwanci jej přirovnávají k měsíčnímu povrchu, Měsíční svět, tak jej pojmenovávají. Tato jílovitá krajina s povrchem erodovaným do bizardních hřebenů. Neplodná krajina s jílovitou půdou zerodovanou do bizarních hřebenů, ostrých vrcholků a půvabně zakřivených oblouků je podivně krásná, tento neskutečný krajinný prvek najdeme v některých částech severní a jižní částech kraje Kaohsiung Tainan. Oproti očekávání, nejvíce míst však bylo příliš strmých na ježdění s neproniknutelnými křovími v jejich dolní části.

Flow trail – Taiwan je skvělým místem pro cyklistiku – ale spíše na jízdní kola. K dispozici je sofistikovaná síť cyklostezek kolem ostrova. Také můžete vzít jednu z mnoha zpevněných cest vedoucích od hladiny moře až do více než 3000 metrů. Nicméně, mají tu ještě hodně práce před sebou než Tchaj-wan se stane dobrou lokalitou pro bikování.

Nebi na dosah – Národní park Yushan má více než třicet vrcholů vyšších než 3000 metrů a dvě třetiny z této oblasti v rámci parku je nad 2000 metrů. Rozdíl nadmořské výšky v parku je 3600 metrů a je zde k nalezení mnoho kaňonů, útesů a údolí.

Ve vedru nad přehradou – Zam je vždy o hledání velkého freeridového spotu. Najít něco na Tchaj-wanu bylo těžké, ale když se podařilo, tak Gaspi neváhal ani vteřinu a už tlačil kolo na kopec, jako třeba tady v údolí přehrady Zengwen.

Uprostřed plantáže – Co vypadá jako stezka procházející uprostřed palmového háje, je stezka hluboko uvnitř plantáží palmy Areca, které rostou na hodně místech tropického Pacifiku, Asie a části východní Afriky. Jejich plody zvané betelové ořechy se používají podobným způsobem, jako se v západní světě užívá tabák nebo kofein. Účinky jsou popisovány jako bdělost, zvýšení obranyschopnosti, pocit pohody, euforií a slinění.

Visutý most v parku Taroko – Gaspi se po visutém mostu blíží k bráně chrámu Hsiang-Te v národním parku Taroko. Chrám je pojmenován po buddhistickém mnichovi, který se modlil za bezpečnost dělníků, kteří stavěli centrální dálnici skrze celý ostrov. Park se rozkládá na 1200 čtverečních kilometrech a stoupá od hladiny moře na východě až nad 3700 m na západě. Ve skutečnosti, Taroko je 90% hornaté s 27 vrcholy přes 3000m. Jsou zde zastoupeny téměř všechny biogeografické zóny na Tchaj-wanu a poskytuje útočiště pro polovinu rostlinných a živočišných druhů celého ostrova.

Dolů z hor – Směrem na jih jsme našli exponovaný spot, po třicetiminutovém stoupání jej Gaspiho vyzval. Ukázali jsme místním lidem fotky, abychom s jejich pomocí našli podobná místa. Bylo jim ale velmi obtížné vysvětlit co vlastně hledáme. Nedokázali pochopit, že toto jezdí někdo schválně.

Taipei za zády – Tento pohled na Taipei je dobře znám každému bikerovi, který navštívil hlavní město Tchaj-wanu. Přímo zde na této plošině končí slavný trail Five Finger Mountain.

Nejvyhlášenější trail v Taipei – Trail Five Fingers Mountain je super za sucha, ale jakmile začne pršet, některé jeho části se změní v regulérní sjezdovou trať.

Text/foto: Adam Maršál
Camera/střih: Márty Smolík
Holiday man: Lukáš Jusko
Šašek: Richard Gaspi Gasperotti

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí