SKS Airboy CO2 - bombičková pumpička

Autor: Keli, kategorie: Obchodní sdělení, vydáno: 25.9.2019

Bombička nebo pumpička? To je oč tu běží! Nejlepší je ale bombičková pumpička. Jednu takovou jsem vyzkoušel, Airboy CO2 od německého výrobce SKS Germany.

Pokud v lese chytneš defekt, tak při použití bezdušového řešení často dochází i k vyzutí pláště – odchlípnutí od bočnice ráfku. Malou pumpou plášť téměř nikdy nenahodíš, na dílně se také bez velké pumpy či kompresoru neobejdeš. V lese jsi bez CO2 bombičky v koncích.

Ani CO2 bombička nemusí být definitivním řešením. Důvodem je, že současné velkoobjemové pláště potřebují pro optimální nafouknutí velký objem plynu a ten jedna bombička není schopna dodat. Jedna 16 g bombička dodá do pláště 29 × 2,4" jen zhruba 1,2 baru tlaku a to je málo. Jasně, můžeš použít větší 24 gramovou, ale stále je zde riziko, že ti nějaký plyn uteče bokem. Tak si vezmu druhou bombičku! To se lehce řekne, ale hůř dělá. Pokud použijete bombičku, tak při expanzi plynu dochází k velkému ochlazení jak bombičky, tak adaptéru přes který dochází plyn do pláště. Odmontovat adaptér z bombičky ihned, to se téměř jistě neobejde bez omrzlin. Ostatně na stejném způsobu funguje i kompresorová lednička, takže před použitím druhé bombičky musíš chvíli počkat než se celý systém trochu ohřeje.

Navíc pokud nespotřebuješ celou bombičku je to trochu plýtvání. Pumpička je prostě nezastupitelná, někdy chceš a potřebuješ jen pár šťouchů. A právě Airboy kombinuje jak pumpičku, tak bombičku – obojí nezávisle na sobě.

Pumpička je relativně masivní, dobře padnoucí i do větších rukou – délka lehce přes 20cm, hmotnost 140 gramů + 50 gramů dodávaná 16g bombička + 35g držáček. Je kompatibilní se všemi typy ventilků, je však třeba přestavit těsnící element v hlavě pumpy. Dle výrobce lze dosáhnout až tlaku 7 baru. Milovníci jízdy v marastu ocení, že všechny otvory jsou kryté krytkami, takže nehrozí vniknutí nečistot.
Objem vzduchu, který nabídne na jedno pumpnutí odpovídá velikosti, nafouknutí pneumatiky nějaký ten čas zabere, ale spíše bych to označil jako nadprůměr.

Bombičková část tvoří jednocestný ventil, který disponuje jehlou, která propíchne bombičku a touto dírou proudí plyn do pláště.

Stejně jako u dříve testovaného bombičkového adaptéru SKS Airbuster i tenhle disponuje uzavíratelným ventilem, který výrazně usnadní práci a dávkování plynu. Práce s bombičkou je tak mnohem snazší. Pěkně v klidu, mimo omezený prostor výpletu, si našroubuješ bombičku se zavřeným ventilem a až máš celou pumpičku správně nachystanou na ventilku v plášti, otevřeš hlavní ventil a plyn vesele proudí.
Pokud bude potřeba přidat nějaký ten tlak stačí jen zapumpovat a je hotovo.

Airboy 2 je velmi solidně zpracovaný komponent, který svoji praktičností rozhodně najde místo u nejednoho bikera. Praktická je i možnost montáže pod košík, na jedné straně samotná bombička na druhé straně samotná pumpička. To vše za cenu 699 korun českých.

Infobox

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí