Test: SKS Airbuster - nezbytný doplněk každého enduro závodníka

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 14.3.2018

Defekt je vždy chyba jezdce, tak praví známé pravidlo. Nicméně chybovat je lidské a občas se prostě defektu nevyhneš, nejhorší je defekt při závodní jízdě. Co dělat? Opravovat nebo dojet na prázdném kole? Pokud je tvojí volbou možnost číslo jedna, snad nejvíce času zabere při opravě defektu foukání kola. A je jedno, zda-li se jedná o opravu bezdušového systému nebo klasické duše. Prostě pumpování pumpou trvá a trvá, drahocenné sekundy utíkají a ty se propadáš výsledkovou listinou stále níže. Jak vyřešit rychlost foukání? Snadno. Na trhu jsou již dlouhá léta CO2 bombičky, jejichž použití zkrátí čas na nafouknutí kola na minimum. Jedním z takových výrobků je i SKS Airbuster na který se dnes podíváme blíže.

SKS Airbuster je představitelem klasického adaptéru na bombičky, nevymýšlí nic převratného, ale má zajímavé a praktické detaily, které potěší a přidají na uživatelské hodnotě.

Jak SKS Airbuster funguje? V litinovém odlitku těla adaptéru je umístěn dutý trn, který po namontování bombičky prorazí její víčko a její obsah se přesune do pláště. Jednoduché, osvědčené a funkční. Nicméně SKS přidává něco navíc. První věcí na co narazíš, je páčka na opačné straně než se nasazuje ventilek duše. K čemu páčka slouží? Jedná se o pojistku, která zabrání nechtěnému zašroubování bombičky. Pokud je zajištěna, bombička je blokována a není možné ji zašroubovat až na doraz, až k trnu. Pro její odjištění je třeba bombičku lehce vymontovat, stačí půl závitu, pojistka se odjistí a nyní již nic nebrání použití.

Výhodné je foukat do pláště vzduch, tak aby ventilek byl v horní úvrati, bezdušový tmel, mlíko, zteče dolů a plyn nejde přímo do něj. Tmely jsou až na výjimky oxidem uhličitým z bombiček kompatibilní, ale jistota je jistota. A další rada, jakmile nahrčíš plyn do pláště, tak se ventilek velmi ochladí a zlehka omrzne, sahat na něj prsty nedoporučujeme, taková omrzlinka nepotěší a navíc dost bolí.

Druhým velmi praktickým detailem je šroubovací ventil s jednoznačným označením Open / Close. Díky za něj, protože při defektu není pokaždé třeba vyplýtvat celou bombičku. Zvláště když se ti jen trochu ufoukne bezduš, namontuješ bombičku, pustíš si plyn, až je tlak v plášti dostatečný, zavřeš ventil a máš rezervu na příště.

Systém SKS Airbuster je kompatibilní s běžnými závitovými bombičkami, standardně je dodáván s 16gramovou bombičkou, ale pokud vozíš větší pláště (29" nebo pořádně macaté), rozhodně bych se podíval i po větší 24gramové variantě. Malá bombička by ti nemusela stačit, pokud máš plášť vyskočený z patek, na našem videu jsme plášť pouze vypustili a nafoukli, takže si Čert mohl dopřát luxus v podobě ufouknutí trochu plynu bokem a stále mu v bombičce trochu „plynu“ zůstalo.

Airbuster lze nasadit na všechny běžné typy ventilků, autoventil i galuska není problém. Pro změnu typu ventilku je jen třeba otočit ve ventilové hlavě těsnění a vnitřní plastový díl. Klasika, jedná se o běžné řešení na většině levnějších pump.

Váha SKS Airbuster není nejnižší, samotný adaptér váží 48 gramů, 65 gramů bombička s 16 gramy CO2 a 17 gramů nakonec plastový úchyt namontovatelný pod košík na láhev. Cena včetně jedné CO2 bomby se internetu pohybuje od čtyř set Kč což rozhodně nevybočuje z průměru podobných bombičkových adaptérů. Pokud jsi závodník, tak klasická pumpička ti je zapovězena, když ti běží čas tak jinak než bombičkou v závodě foukat nemůžeš.

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí