Český sjezd na pokraji klinické smrti

Autor: Keli, vydáno: 17.10.2019

Asi každý, kdo se alespoň minimálně orientuje v cyklistice, zaregistroval, že český sjezd, tedy ten pod Českým svazem cyklistiky, minimálně je na pokraji klinické smrti, v absolutní agónii. Nyní se řeší, co s ním bude dál. Zanikne nebo bude pokračovat?

Diskuze se vedou rozsáhlé, plány a vize jsou. Minulou sobotu se ve Špindlerově mlýně konala schůzka svolaná Michalem Marošim, kde se toto téma probíralo. Nastínili se myšlenky a možnosti. Michal poté shrnul její obsah na svém Facebooku v příspěvku.

Maroši Michal
Zachrante DH!?
Po sobotnim DH meetingu ve Spindlu jsem dosel k jednoznacnemu nazoru na vec. Upozornuji, ze na schuzi jsem byl prizvan pouze jako zkuseny DH matador:-) Nezavisly na CSC.
Problem s lokalitou v CR neni, ba ani s organizacni slozkou vramci lokalit. Problem je v jadru pudla. Neni totiz vytvorena zadna struktura a logistika v zakladech svaz vs poradatel. Momentalne se o slovo hlasi Michal Červenka, ktery bohuzel nema zkusenosti s marketingem, ale ma srdce. Nas reprezentacni trener Milan Suchomel je naklonen jakekoliv variante zachrany, ale jeho post je zaroven pouze konickem a nemuze tomu venovat vice casu, coz se da pochopit.
Co mi z toho vyplyva je fakt, ze by bylo potreba najit stezejni slozku, ktera by zastitila veskere funkcni potreby. Role freelancera, ktery je do veci zainteresovan je tedy v teto chvili nezbytna jako vykopnuti zavodnich terminu a pravidel jeste v letosnim roce. Jinak nam ta scena da s Panem Bohem…
Pokud by se na to nekdo citil, domluvte se na podminkach s panem Suchomelem.
Diky!
ps: kolik vas tady jakozto real downhilleru vlaste je?

Do tématu přispělo mnoho přispěvatelů, rozhodně doporučujeme pročíst vše, ale několik zajímavých vybíráme:

Jan Kasík
Ahoj, v červenci jsem jménem Bikeparku Špičák oslovil pana Dlohoše a paní Račkay. V tu dobu nebyl znám termín MČR, Český pohár se nekoná. Předjednal jsem spolupráci s agenturou Racement, která pořádá IXS European cup na Špičáku a IXS downhill cup na Klínovci. Jsou ochotni MČR popř. ČP vyhodnocovat v rámci těchto závodů. Od pana Dlohoše jsem obdržel zprávu emailem, že se tímto návrhem bude zabývat komise MTB. Od té doby mě nikdo nekontaktoval. Píšu to sem proto, abychom všichni, co se kolem českého DH motáme, o sobě vzájemně věděli. Celou moji aktivitu jsem chápal jako pomoc českému DH. Pokud se někomu podaří MČR popř. pohár uspořádat, bude to super.



Stráňa Ul-let
I když klasické DH nejezdím, scénu sleduju celkem dlouho. Michal Maroši současný stav vystihl naprosto přesně. V kostce za mě: příští týden jdu na schůzku s Josefem Dlohošem. Řešíme se Svazem každoročně spolupráci ohledně MČR v downtownu. Nabídku na uspořádání ČP jsem dostal od Milan Suchomel už loni. Rámcovou představu, jak by mohl fungovat Český pohár v DH mám. Pokud bychom našli společnou řeč, zvažoval bych angažování v roli, kterou Michal popsal výše. Obdobný seriál „riders for riders“ typu Czech Downhill Tour bych neřešil určitě. Druhá věc a to zásadní, zda by i při uspořádání ČPDH na slušné úrovni, byla vůbec adekvátní odezva a jezdilo 100+ jezdců…Po schůzce dám určitě vědět. Pokud by někdo vážně zvažoval to samé, ať se mi ozve do SZ, zkoordinujeme, já osobně se nikam necpu.

Petr Bureš
No nic moc konstruktivního jsem tu zatím neviděl kromě Stráni a Kasíka tedy, tak se pokusím přidat. Asi bych k tomu měl co říct, pamatuju doby kdy jsem byl jeden z těch co seděli v komisi a o něco se snažili, ale pokud budou všichni stále jen lámat hůl nad svazem, a nic nedělat, tak to dopadne tak jak letos, že závody prostě nebudou. Problém je samozřejmě v penězích. Aby to mělo hlavu a patu jako pohár musí být 4–6 závodů plus ideálně MČR navíc. Jako základ počítejte 200 tis na jeden závod aby se pokryly základní provozní režie. Plus je otázka za kolik bude svaz ochotný pustit „licenci“ na pohár a taky v jaké kategorii by byl zařazený v rámci UCI. Každé středisko bude mít zřejmě trochu jiné podmínky na uspořádání závodu, to je potřeba se všemi pořádně a včas probrat. A pokud to má mýt nějaký smysl je dobrý sehnat co nejvíc peněz i na finanční odměny. Ergo počítejte optimálně s tím, že sháníte 2 míče na sezónu. Další kapitola je pak následná medializace celé akce a smysluplná spolupráce s fotografy a médii aby se dostávalo patřičné množství výstupů ven a mohly se oslovovat případně i další partneři na to konto v budoucnosti. Všude existují srdcaři co to dokážou dělat bez nároku na mzdu, ale nedá se to na nich 100% postavit, protože ti pak těžko někdo zaručí, že všechno klapne.



Josef Dlohoš
Dobrý den všem, přidám komentář za ČSC. A velmi děkuji Peťanovi Petr Bureš, že mne předběhl a velmi přesně odkryl karty. Především, co se týká financí. Zde je shrnutí a vyčíslení naprosto odpovídající současnému stavu a myslím že to mohou potvrdit i zkušení pořadatelé z Klínovce, Špičáku, Kout a dalších.
Předně je potřeba zmínit, že ČSC v současné chvíli nepřispívá na žádnou cyklistickou soutěž nějakou horentní sumou. ČSC v současné chvíli kryje náklad na reprezentační výjezdy mužů, žen a juniorů. Jak v DHI tak 4X. A i tento rozpočet je velmi omezený, i já osobně bych si ho představoval jinak, daleko výše. Věřte tomu, že bych se hrozně rád vrátil k modelu, kdy jsem byl organizátorem nejen ČP v XCO, XCM ale i DHI. Bohužel jsme měli finanční problémy a nesehnali jsme potřebné peníze na pokračování poháru, tak jak ho mnozí z Vás znali. Předali jsme to p. Soukupovi (Soukymu) Jak po dvou ročnících dopadl asi víte sami.
Jistě si vybavíte, že na každém poháru viselo XY reklamních bannerů, byly nafukovací brány atd. Peníze jsme sehnali od sponzorů. Pokud se nenajde někdo, kdo by sehnal potřebné finance – a ano v ideální variantě se bavíme o částce okolo 1,5 mil Kč za sezonu, nedokážu si obnovení sjezdového poháru v ČR představit.
Nicméně jak napsal výše Víťa Stránský, příští týden se sejdeme a budeme v širším kruhu o možnostech jednat. „Licence“ na ČP je v tuto chvíli opravdu minimální, pohybuje se v řádech tisícikorun a je vyvážena příspěvkem na uspořádání MČR.
Pokud se budeme bavit o ČP jako takovém, musí splňovat nějaká kritéria – především bezpečností a realizační. Tedy ± v podobě, jak je znáte ze závodů na Klínovci a Špičáku z evropského poháru.
Celé je to tedy o financích, které nečekejte že dá vámi tolik omílaný „Svaz“ Ten neplatí ani soutěž v olympijském XCO. Pouze deklaruje prostřednictvím komise MTB regulérnost jednotlivých soutěží a uděluje jim pravidla stejně tak jako uděluje UCI regule světovému poháru.
Mimochodem – UCI SP také neplatí, naopak, za každý zapsaný závod vybírá do kalendáře velmi tučný poplatek a opět, určuje velmi striktní pravidla na realizaci a zajištění jednotlivých závodů.
Budu se osobně snažit aby byl pohár ve sjezdu obnoven. Především je to ale o Vás o jezdcích, a ta otázka tady už padla – kolik Vás tu je? Pokud na obnovený ČP ve sjezdu přijede 70 závodníků, tak se to bohužel nikomu nevyplatí pořádat a od sponzorů ani ty prostředky nezíská.



Jan Vaner
Co si budeme povídat Sjezd je mrtvej, ať žije enduro ????. Kolik lidí má ještě sjezďáka? Žádný prize money na sjezdový závody 300lidí nepřitáhne, leda by se rozdávaly v tombole. Proč na enduro přijede 300lidí? Možná proto, že neprojebou celou neděli kvůli 3 jízdám, kdy tu důležitou stejně skurvěj (vlastní zkušenosti). Prostě enduro má pro hoby jezdce (asi i profi) zábavnější formát.



Jak to vidíš ty? Dej nám vědět zde nebo k Michalovi Marošimu do příspěvku.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel maverick (ondrej (a) drivefactory.cz) 17.10.2019 v 10:29

    Zajímavost!

  • anonymní uživatel David (davidprucha10 (a) seznam.cz) 17.10.2019 v 10:42

    Čau borci, je to dost smutné, že je to v takovém stavu. Letos jsem si po dlouhé pauze pořídil zase DHčko a moc závodů jsem nenašel. Jsem tedy pro obnovení DH závodů. A vůbec nemusí být nějaké drahé ceny, jde přeci o umístění. Držím palce ať to dobře dopadne!

  • anonymní uživatel Karel 17.10.2019 v 13:38

    Čau patřím mezi ty co nemají čas a když už se urvu na kolo tak je to díky závodům na který se vykopu bohužel letos fakt nebylo kam jet každopádně když bude pohár běžim pro nový kolo a jedu

  • anonymní uživatel Jeduuuu 17.10.2019 v 13:58

    Svádět nedostatek jezdců na nízký prize money a málo cen... Jestli jsou ceny to jediné proč jezdíte, tak to potěš. Je to začarovaný kruh - proč bude někdo jezdit na sjezďáku když nejsou závody a proč bude někdo ze své kapsy pořádat závody když nikdo na dhčku nejezdí (a raději teda houpe po každé bouli na enduru) Co bylo první? Slepice nebo vejce?

  • profilová fotka Zdeněk 17.10.2019 v 17:17

    Já absolvoval se svým týmem letos 21 sjezdových závodů ( z toho 6 jsem jich pořádal) a spoustu jsme museli vynechat protože se křížili termíny, nebo jsme jeli vyzkoušet i endurové závody. A právě proto, že je tam moc akcí, tak se to jezdecké pole rozdrobí . Každopádně je kde závodit a všude v okolí to fičí. Problém je jen když zpohodlníš a nechce se cestovat.

  • anonymní uživatel Lubo 21.10.2019 v 15:48

    Wiking má pravdu!

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí