GT vstupuje na pole ebiků a představuje Force GT-E

Autor: Keli, vydáno: 10.10.2019

Ano, GT Bicycles již v nabídce elektrokola měli, ale s těmi by jsi do terénu nechtěl. Dnes představený model Force GT-E je na tom zcela jinak. Na tomhle do terénu chceš, pokud na ebiku do terénu chceš!

Značka GT dnes představuje dva modely, pevný model Pantera GT-E a full Force GT-E. Vzhledem k zaměření našeho serveru se podíváme pouze na celoodpružený model. Ten vychází s klasického kola bez elektrické dopomoci – modelu Force 29, toho, který jsem nedávno testoval. Nicméně nejedná se o zcela totožné kolo jen s motorem navíc. Přestože odpružení sází na stejný koncept s čtyřčepovým zavěšením zadní stavby, který GT nazývá LTS, tak odpružení ebike doznalo změn.

Hlavní změnou, mimo jiné, je větší progresivita chodu zadní stavby, která u klasické Forciny rozhodně nebyla kdoví jaká. A u těžšího ebiku je progresivita snad ještě důležitější. Vizuálně je to nejvíce patrné z umístění spodního čepu tlumiče, ten je více vepředu a tlumič není svisle jako na neelektrické variantě.
Kromě toho doznalo kolo změn i v oblasti geometrie, ebike si vyžaduje trochu jiné parametry než klasika, především delší zadní stavbu, tak aby se kolo při šlapání do kopce nestavělo „na zadní“.
Geometrie je na ebike poměrně agresivní, 65st. hlavový úhel a k tomu dlouhý reach. Zdvihy na obou koncích 150mm a stejně jako Force bez éčka mají ebiky 29" kola.

 

Pohon dodalo Shimano a na dvou dostupných modelech Force GT-E najdeme motory STePS, vyšší model Amp nese výkonnější E8000 a nižší Current pak slabší E7000.
I ostatní osazení napovídá, že model Current je ekonomickou variantou – ať již je to odpružení nebo absence teleskopické sedlovky. Nicméně použít řazení a přehazovačku Sram NX na ebiku Amp (modelu Amp), byť má 12 převodů, si osobně myslím, že není dobrá volba. Raději bych vezl desetirychlostní Shimano Deore montované na nižším Currentovi, především z důvodu výdrže. Baterie je integrovaná, vyjímatelná, kapacita 504Wh.

Těším se na srovnání klasického Force a tohoto elektrického. U firmy Cannondale, která patří do stejné rodiny značek jako GT, se hravost analogového Habita dokázala přenést i do toho elektrického.

Infobox

Force GT-E Amp – cena: 129 999 Kč
Force GT-E Current – cena: 112 999 Kč

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Opi 10.10.2019 v 11:03

    504wh baterie? no.. hodne stesti.

  • anonymní uživatel scart35 (scart35 (a) centrum.sk) 10.10.2019 v 14:25

    504wh a 250w motor? takže 2h na nejakom šetrnom režime...jop super kúpa

  • profilová fotka Keli 10.10.2019 v 14:48

    Opi: 504Wh baterie je poměrně standardní hodnota mají ji až na výjimky skoro všechna kola.

    scart35: takto to nelze brát, při maximální dopomoci v obřích kopcích jsi schopen vybít baterii za několik desítek minut, naopak při malé dopomoci v rovině najedeš klidně 100 km.

  • profilová fotka Pavel 10.10.2019 v 15:30

    Přesně tak, jak píše Keli. Když jsem měl půjčeného Spešla Kenevo a měl maximální dopomoc a jezdil tady na Slapech úplně nesmyslné kopce, přes poorané rozblácené pole apod., tak jsem baterii vybil za nějakých 30km. Ale já toho po takových třiceti kilometrech měl taky plné brýle. A když na svém Spešlu Levo (500Wh baterie) bývalá přítelkyně jela někam po rovině/malé kopečky na nejmenší pomoc, po 85 km měla 50% baterie. Samozřejmě, že velikou roli hraje hmotnost jezdce...

  • anonymní uživatel Opi 10.10.2019 v 17:20

    Jezdit se na tom da. Ale proc bych mel byt v stresu kam muzu dojet kdyz si muzu koupit 630 a mit tam tu rezervu pro klid na dusi

  • anonymní uživatel Tonda 10.10.2019 v 18:01

    Hmotnost?

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí